Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Po volbách

27. 10. 2010
20
40
5944
Autor
Zbora

Tak máme po volbách. Na titulní strany novin se zase vrátí fotky Helenky Vondráčkové a Ivetky Bartošové a bude zase chvíli klid. Z ulic postupně zmizí plakáty různých velikostí, z nichž se na nás v předvolebním období usmívali správní, spravedliví a plně uvědomělí kandidáti (místy řádně zušlechtěni lidovou tvořivostí), jejichž skautsky dobré úmysly v očích jsou podtrženy údernými hesly, které si svou nápaditostí leckdy nezadají s výkřiky z doby budování socialismu. Jen namísto usměvavé rolnice, zavěšené do neméně radostného horníka (co se nemohou dočkat, až začnou plnit plán), jsou pod nimi podepsáni optimismem sršící muži a ženy, kteří jsou za potřeby svých voličů ochotni obětovat zdraví a snad i život.

Mužům to na plakátech ve značkových sakách náramně sluší. Ani ženy za nimi však nezaostávají v upravenosti a kolikrát se nestydí v rámci získání nějakého toho hlasu poodhalit některou ze svých levých, či pravých krás. Z pohledů jim čtu odhodlání, hraničící s obsedantní potřebou činit dobro za každou cenu. Jsou to krásní lidé, z nichž vyzařuje klid myslivců na posedu a moudrost indiánských stařešinů.

Všem jejich prohlášením bezmezně věřím, a i když v nich oni sami nemají kolikrát ještě úplně jasno, jsem si jist, že až se semknou na radnici, v senátu nebo v parlamentu v přátelském kolektivu, naleznou k uskutečnění jejich tolik realistických hesel společnými silami potřebné páky a rozhýbou vší silou konečně stroj demokracie, stejně tak, jako kdysi masy horníků a dojiček rozhýbaly samochod blahobytného socialismu. Je zřejmé, že se z této éry obecného národního nadšení značná část z nich učí, na co lidé pozitivně reagují. Co naplat. Některá hesla fungují na občanstvo spolehlivě, ať už jsou vyřčena kdekoli, kdykoli a kýmkoli.

Bohužel však dnešní pokračovatelé tradic ještě nedosáhli takové virtuozity v celistvosti systému. Vzpomínám se slzou v oku, jak jsme dříve jako děti radostně tahali do školního kontejneru balíky svázaných Rudých práv a házely ty stohy pravdivých slov na hromadu, s vidinou zájezdu na Štrbské pleso pro nejpilnější třídu. I dnes by se podobná soutěž jistě vyplatila. Všechny ty tuny zaručeně objektivních stranických časopisů na křídovém papíře, které každý večer občané pečlivě třikrát pročtou, by nekončily v kontejnerech na komunální odpad nebo v kamnech, ale v drtičce, kde by se rozemlely, recyklovaly a poté by se na ně mohlo natisknout v dalším předvolebním období to samé.

Starým papírem by se tak dalo namísto topení úspěšně korumpovat na všech úrovních. Představte si situaci, kdy přijde majitel stavební firmy nabídnout některé z koaličních stran výměnou za veřejnou zakázku 200 000 tun papíru na jejich příští volební kampaň! A kde ten papír, dámy a pánové, kde ten papír vezme? No jistě, vykoupí jej ze škol, kde ho žáci po každé ukončené volební kampani pečlivě sestřádají. A pojedou za to třeba, třeba do Disneylandu, Jacksonlandu nebo třeba Gottlandu. Školám se tak zvýší rozpočet, který se bude moci posléze investovat do platů učitelů, jimž se žáci záhy přestanou smát, že jsou žebráci. Co jiného v dnešních dětech vzbudí větší respekt, než fakt, že jejich třídní jezdí do školy namísto MHD posledním modelem Audi A8 v plné výbavě.

A nezůstalo by samozřejmě jen u škol. Dokážete si vůbec představit, co taková volební kampaň spolyká papíru? Například při návštěvě lékaře by pacienti namísto tří měďáků platili desetikilovým balíkem papíru. Oni by si pak důchodci rozmyslili tahat se s kdejakým cholesterolem nebo diabetes k vyškoleným specialistům.

Považte jen, jak by se také vyřešila sociální otázka, pokud by si každý bezdomovec nebo kupříkladu róm mohl denně nasbírat po městě svých dvacet kilo papíru a směnit jej v samoobsluze za půl litru večeře. Jak by rostla cena papíru, přestaly by záhy mizet i barevné kovy z okolí železničních tratí a město zbavené všech papírových obalů by bylo jak ze škatulky. Všichni lidé by si pečlivě rozvážili, zda je nezbytně nutné škrabat brambory na sobotním Blesku, nebo jím vycpávat vlhké boty, neřkuli zatápět v kotli, notabene když je všude kolem tolik ropy, která hoří daleko výživnějším plamenem.

Proto volám: Stop kontejnerům na tříděný odpad! Papír do škol a nemocnic! A příští volební kampaň pěkně jenom na papíře s ověřeným heslem: Kdo je víc vidět, vyhrává!
 


40 názorů

Zbora
05. 11. 2010
Dát tip
Díky stývne.

StvN
04. 11. 2010
Dát tip
Tohle mě moc nezaujalo. Přijde mi to dost složitě napsaný, fejeton má být psán lehkým jazykem, a taky to moc neříká, spíš jenom taková skoro až klišé. Chybí mi trochu ten jakože originální pohled autora.

Zbora
03. 11. 2010
Dát tip
:o))

Oldjerry
03. 11. 2010
Dát tip
Na podporu pravdivosti : Kterak soused využívá reklamní tisk Kolem jedné hodiny pošťačka noblesní Hodila nám okresní s reklamami noviny. Do schránky je otvorem prostrčila dveřmi. Soused jí je hned skorem vyrval z ruky – věř mi. Povídám mu k čemu pak je ti třeba novin ? Zatvářil se jak lišák : Tak já ti to povim... Prima hoří - tak těmi zapaluji v kamnech... Spatříš-li je na zemi tak je, prosím, tam nech. Opáčil jsem ironicky : Kamna v paneláku ? On zas : tak to vnímaj všicky... Na zahradě, ptáku... Nebo si snad představuješ, že v lese, či v poli si pod chatou instaluješ třeba ventaroly ? Když uvidím od té doby leták – honem hupky... Mám dnes zbrusu nové hobby : Balím do nich slupky.... aa samozřejmě tiiiiip

Zbora
31. 10. 2010
Dát tip
Já jsem v té době ještě neměl rozum, takže mi to bylo šumák ;)

Vaud
31. 10. 2010
Dát tip
a třídilo se Ti lépe v beztřídní společnosti? :-)

Metta
28. 10. 2010
Dát tip
nj, uz jsem dlouho v Cechach toaletak nekupovala. U nas pod Atomiem jsme prave poradali zavody plastovych kachnicek s fotkami politiku; kteri u toho nazivo jako ze cistili reku. Vytezek pry pujde na zelene mesto nebo co.

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
Blběnka: pokusím se příštěji polepšit, slibuju.

blbjenka
27. 10. 2010
Dát tip
kéž bys byl býval šel s politikou do ritzi. aspoň tady kdyby měl člověk wod ní klid - ale jako fejeton dobrý. fejetonů co stojej z přečtení je tu málo - a když už jeden, tak na pitomý téma :(

Movsar
27. 10. 2010
Dát tip
"Některá hesla fungují na občanstvo spolehlivě, ať už jsou vyřčena kdekoli, kdykoli a kýmkoli" - tohle mi připadá velmi přesné. Ten ekologický nápad se mi zamlouvá, podání čtivé a vtipné, T

koloušek
27. 10. 2010
Dát tip
Poutavě napsané, snad i vtipně, tak nevím, proč je mi z toho nějak smutno...T*

Impresse
27. 10. 2010
Dát tip
*

..dobrý nápad..a ještě by se přiživili výrobci dvoukoláku..:))

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
Děkuju za postřeh, prokrátil jsem to na polovinu, ale koukám, že budu muset příště ještě jednou tolik. Máš pravdu, je to pořád zbytečně dlouhé.

sveřep
27. 10. 2010
Dát tip
kéž bys to byl pokrátil! /ale není to marný/

Muamarek
27. 10. 2010
Dát tip
Drží si to milý vtip, ne vulgární či zbytečně nesnášelivý, má to pěkné vyústění, i když třídit teda budu dál, Marek

Norsko 1
27. 10. 2010
Dát tip
Myslel jsem si, že kopeš za nějakou stranu. Teď vidím, že jsi typický Nezávislý

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
No ano, co jiného? Nejradši mám rumburáky.

Norsko 1
27. 10. 2010
Dát tip
chroustáš oříšky, viď. jak veverka

Norsko 1
27. 10. 2010
Dát tip
a mezitím?

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
Potom se musí vypálit další.

Norsko 1
27. 10. 2010
Dát tip
chápu. a potom?

Marcela.K.
27. 10. 2010
Dát tip
Tak si dáš jako heslo :,,Šetřme naše lesy - Pravda a láska zvítězí, i když to stokrát nenapíšu" :-)

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
Norsko, já mám pořád dobrou náladu, alespoň do doby než dojde slivovice.

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
Mylenka: děkuji, zvážím to, ovšem obávám se, že oba Václavy stěží doženu v množství popsaného papíru, i když se hodně snažim.

Petrusha1
27. 10. 2010
Dát tip
on nie je Slota, to matrikár keď bol Janko úplne maličký urobil preklep, on je origoš Slopta ... a myslím, že v pohotovostnom režime by sa ponajhoršie - dal vypáliť

Norsko 1
27. 10. 2010
Dát tip
Proč seš Zboro dneska tak ukecanej. Že ty máš dobrou náladu

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
Jen marně přemýšlím, jak by to dopadlo, kdyby se zrecykloval Janko Slotů na několik slotů. To by si pak před počítač nesměly sedat osoby mladší 18ti let.

Marcela.K.
27. 10. 2010
Dát tip
Hezky jsi to sepsal, jen bych ještě vyhodila lavice v čekárnách u lékaře. Nebudou potřeba, lidi si sednou na balík papíru - v případě, že by přišli ve chvíli, kdy lékař svačí....vlastně ani sedět nemusí, když utáhnou desetikilový balík, nemají u doktora co dělat :-) Tím bychom vyřešili i krizovou situaci s nedostatkem zdravotnického personálu :-) jsi génius! Na Hrad s Tebou...jen nick bys mohl změnit . Hodilo by se Víbora, nebo něco v tom smyslu :-)

Petrusha1
27. 10. 2010
Dát tip
vypadlo mi z pred Róbertom

Petrusha1
27. 10. 2010
Dát tip
netuším, ešte to nikto neskúšal, ale ak ide z igelitky urobiť mikina, prečo by napríklad z nášho Mikiho nešla urobiť napríklad napríklad igelitka ... :))) a roberta hmmmmm ... a tak ...

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
:o))) Myslíš, že jsou politici recyklovatelní?

Petrusha1
27. 10. 2010
Dát tip
náhodou, my v krajine za siedmero horami a siedmero dolinami, kde húsky míňajú svoj čas hraním badmintonu a husáka ... hm aaa kuš, to už je iná story máme kontajnery jak na papier, kde býva vhodené často čokoľvek - i plasty, ale to je ľuďmi, na plasty, kde býva vhodené skutočne čokoľvek, aj plasty niekedy, ale to je ľuďmi, na plechovky, minule som v ňom aj plechovky videla, i na sklo, ale tam býva tiež čokoľvek, hlavne plasty ale ako hovorím, to je ľuďmi a ľudia si zvykajú ... každopádne si myslím, že tých 2000 kačkových mikín tí číňania zreje robia málo, ako tak na to pozerám Kontajner na politikov ale ani my nemáme hm ... zišiel by sa - veľký ... Inak medzi nami, minule mi nechceli vziať v sámoške fľašu od alpy, vraj také voloviny zálohovať nebudú hm :) tak ti neviem, je to ľuďmi? aaaa kurka jaxi som sa do toho zamotala ...

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
Z petek a mikrotenových sáčků a igelitek se dělají moc hezké mikiny, které se dají ve značkových obchodech zakoupit i za více než 2000 kč. Sklo se dá zálohovat a po umytí opětovně použít, jen tu není ta politická vůle, žeano. No a plechovky jsou z kovu, ten stačí akorát roztavit a odlít z něj třeba tank. Jenže skladovat je doma a vozit do sběrného dvora je problematické, a s kontejnery si dávají nějak na čas. To bych spíš napsal fejeton o tom, že když jsem předloni procházel Prahou zaujala mě masivní kampaň na třídění odpadu, která vykukovala v cenru města zpoza každého rohu. Byla tak monstrózní, že asi nezbyly v rozpočtu peníze na samotné kontejnery, kterých jsem po cestě z palachova náměstí na I.P.Pavlova napočítal slovy nula. Ale asi ho už někdo napsal přede mnou, protože už i v centru se velmi pozvolna začínají vynořovat. To u vás jste na tom o poznání hůř.

Petrusha1
27. 10. 2010
Dát tip
mnoo, tak kam s papierom už vieme, ešte to chce vymyslieť kam s plastovými fľašami, igelitami a inými podobnými umelosťami, sklom farbeným a bielym (nie, to nie je otázka rasismu, biele je vraj fkat drahšie) plechovkami a tak ... noto bude zaujímavý fejeton :))

Zbora
27. 10. 2010
Dát tip
To je vynikající marketingový tah, bohužel však už napadl někoho před Tebou. Minulé Vánoce toho tahali lidé plné tašky. I když utírat si zadek celkem obyčejným toaleťákem s Paroubkem nebo Topolánkem za 50 kč za roli mi přijde jako docela slušný luxus.

Metta
27. 10. 2010
Dát tip
nektery politiky bych tiskla rovnou na toaletni...*

VRACEJTE PAPÍR! PAPER BACK!

reka
27. 10. 2010
Dát tip
Jo, tohle je dobrý. Pobavilo mě.

Norsko 1
27. 10. 2010
Dát tip
vyhrál sis *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru