Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Znovuobjevení

17. 02. 2019
10
13
1236
Autor
Danny

Toto je remake povídky napsané v době, kdy mi bylo 13 let. Vlastně také svým způsobem archeologie: snažil jsem se o takové znovunapsání, aby byl zachován duch originálu a přitom odstraněny jeho stylistické a věcné nedostatky.

Když se mi na obrazovce objevila postava docenta ZQX PLF1435, vyslal jsem k němu myšlenku: "To, že archeologické oddělení Impéria kontaktuje protidrogové, není zrovna obvyklý postup." "Majore R7878M, tohle taky není obvyklá situace," odvětil docent, "nalezli jsme a rekonstruovali přístroj, který se ve své době mohl stát vektorem drogy. Víme, že období euro-americké civilizace nemáme pořádně zmapováno vzhledem k nepokojím, které následovaly po něm." "Co tedy po mně chcete, pane docente?" zeptal jsem se. "Jestli byste mohl prostě přijít a podívat se na ten náš nález," usmál se docent ZQX. Když jsem nastupoval do teleportační kabiny, hnula se mnou zvědavost. Přece jenom se moc často nestává, že narazíte na artefakt z dávno zapomenuté, prastaré éry. Když jsem se objevil v univerzitním kampusu archeologického oddělení, viděl jsem, že vědci již napojili rekonstruovaný přístroj na přívod již dávno neužívané elektrické energie. V blízkosti přístroje se nacházelo několik plochých předmětů, docent ke mně vyslal myšlenku, abych jeden z nich zasunul do mechanismu. Účinkem byly vibrace. Slastné vjemy. Ten obrat - zhoupnutí - ták, ták! Ty kombinace. Radost - jé! Příjemné mrazení probíhá celým tělem. Zavlnění přesně v pravý čas - nemám slov. Nahoru - dolů - ano. Stop. Beru další plochý předmět. A další a další... Byl jsem povolán proto, abych zjistil, zda jde o drogu, či ne. Ovšem nebyl jsem si jistý: zda budou abstinenční příznaky - taky komunikační kanál, přes který přístroj vysílal: podle mě se droga takto nikdy neužívala. Byl jsem zcela v rozpacích. Pátral jsem po vodítkách. Ty ploché předměty byly rekonstruovány jen velmi hrubě: jenom u jednoho se zachovalo něco jako obálka. Jen dvě slova, vytisknutá polozapomenutým písmem: The Beatles.

13 názorů

bixley
14. 03. 2019
Dát tip

Hezký nápad! Kolik toho ještě v budoucnu znovuobjevíme!


lastgasp
13. 03. 2019
Dát tip

Nic než dobrý. Takové beru a chválím, na nějaké nedoklepy a nepřesnosti ve stavbě věty nekoukám a tipuju.


Gora
01. 03. 2019
Dát tip

avi PM


Gora
01. 03. 2019
Dát tip

ok, a dík


Danny
01. 03. 2019
Dát tip
Goro, souhlasím a rád :)

Gora
01. 03. 2019
Dát tip

Ano, Danny, souhlasíš??


K3
01. 03. 2019
Dát tip

Próza měsíce, rád bych nominoval text do PM.


Yan73
20. 02. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


K3
18. 02. 2019
Dát tip

To je vážně dobré. Potvrzuji že to byla droga a abstinencí jsme trpěli aspoň třicet let. Na věk obdivuhodný nápad.


Gora
18. 02. 2019
Dát tip

I tak budou potomci třeba jednou zkoumat a hodnotit... já hodnotím hlavně to, žes to napsal už ve třinácti:-) Pozoruhodné.


Diana
18. 02. 2019
Dát tip

Ale ne! To je TAK výborný nápad! Nečekaný, vtipný a ke všemu má něco do sebe. (Já bych sice brala plochý předmět s Mozartem, ale to na té výborné myšlence nic nemění :-))) *********************


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru