Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tchyně aneb čert nikdy nespí

31. 05. 2019
6
11
983
Autor
Johanakrupa

V každé ženě je kus tchyně.

Bude to znít jako klišé, ale matka mé manželky byla čítanková ukázka ježibaby a královnou všech nesnesitelných tchýní. Všichni se jí báli, včetně mé ženy Milušky. Tu jsem si před deseti lety bral, jelikož mě uchvátila skromností, tichou a milou povahou. Bohužel jsem si s ní vzal i její maminku.

Tchán mě v tom nechal samotného. Raději to před pěti lety zabalil, těžkotonážní semetrika mu ztrpčovala život svými lamentacemi a požadavky až do neúnosné míry. Umřel ve spánku na těžký infarkt s širokým úsměvem na rtech, který mu zůstal i při posledním rozloučení u rakve. Zřejmě tušil, že tím vdovu naposledy vytočí.

Zrovna jsem si dával po páteční večeři pivko, když mi Miluška zkazila náladu oznámením, že na víkend přijede maminka a bude u nás spát. Chudinka, nikoho jiného nemá a přece nebude trávit čas věčně sama a opuštěná ve své vile. Samozřejmě to znamenalo, že má naivní a tvárná žena se kolem ní bude celý víkend točit, bude jí vyvařovat a tišit bolístky. Všichni budeme muset poslouchat dobře míněné rady a doporučení. Našich dětí si samozřejmě ani nevšimne, jsou moc hlučné a to není dobré na její migrénu.

 Rychle jsem se snažil vymyslet nějaký důvod, proč zmizet na ty dva dny z domu. Nic z toho nakonec nebylo, Miluška mě uprosila, abych byl doma. Mamince by se přeci nelíbilo, že ji tu nechávám na všechno samotnou. Na moji námitku, zda nechce raději návštěvy matky značně omezit, se rozbrečela, takže jsem nakonec opět vyměkl.

Měl jsem v plánu se jí kromě společných obědů a večeří vyhnout. Každý tchýnin krok provázelo menší zemětřesení, takže bylo snadné ji detekovat v jakékoliv části domu. Stejně mě od začátku nesnášela, dle ní jsem stejné budižkničemu jako nebožtík manžel. Do očí mi to sice nikdy neřekla, ale jednou při hádce to z Milušky vypadlo.

V sobotu ráno dorazila, ubytovali jsme ji v obýváku na rozkládacím gauči. Byl tam krb a ona přece nebude teď v listopadu mrznout v pokojíku pro návštěvy. Takže z fotbalu večer nic nebude. Snad se mi podaří po jídle zmizet na jedno do hospody, mají tam velkou, plochou televizi.

Večeři jsem doslova přetrpěl a snažil se neposlouchat tchýniny nářky i zcela neopodstatněné námitky k jídlu. V jednu chvíli jsem se na ní bohužel musel podívat, to když se ptala, zda mě konečně v práci povýšili. Po záporné odpovědi mě pak probodávaly její malé, pichlavé oči. Také druhá brada s několika trčícími, černými chlupy se nesouhlasně roztřásla. Náhle mě přešla chuť k jídlu, s vysvětlením, že musím ještě něco dodělat v garáži, jsem se rychle pakoval od stolu.

Chodbou jsem se musel potichu proplížit do naší ložnice pro peníze, a pak rychle zmizet do hospody. Ve vlastním domě, abych se choval jako zloděj. Aby tu babiznu čert vzal! Při mém zaklení v obýváku hlasitě prasklo poleno v krbovém ohništi, až jsem leknutím nadskočil. Tak to už je příliš. Hodil jsem na sebe bundu a utíkal za kamarády na pivo.

Vrátil jsem se krátce před půlnocí a doufal, že už všichni spí. Nejenže jsem neměl náladu na výčitky své ženy, ale chtěl jsem se i ušetřit případného pohledu na lamentující tchýni v noční košili.

Po krátké sprše jsem dostal chuť ještě na jedno chlazené, vyndal jsem ho tedy z lednice a chtěl si sednout v jídelně. Vyrušil mě podivný hluk z obýváku. Ač nerad, šel jsem se tam raději podívat.

Dveře byly otevřené, na scénku, která se mi naskytla, nezapomenu až konce mých dnů. Tchýně tam zápasila s podivným černým mužíkem. Když jsem si všiml jeho divoce šlehajícího ocasu, došlo mi, že to musí být čert. Pivo mi údivem vypadlo z ruky a já si uvědomil, že jsem tenhle večer asi hodně přebral. Nicméně scéna přede mnou byla tak komická, že jsem se začal chichotat a po chvíli už hýkat smíchy. To bohužel vzbudilo Milušku, která při pohledu do obýváku začala ječet.

Čert se na mě se zamračeným pohledem, který říkal, že za vše mohu já, podíval a zmizel. V krbu to mohutně baflo a vyvalil se černý dým. Tchýně se masitou rukou chytila za srdce a padla jako podťatá. Z krbu se ozval škodolibý smích.

Maminka měla skromný pohřeb o čtyři dny později. Byla tam jen naše rodina. Miluška se zapřísáhla, že žádného čerta neviděla. Dokonce kvůli tomu se mnou měsíc nemluvila, že jsem jen stál a smál se, když měla tchyně srdeční záchvat.

O pár měsíců později u sobotního oběda jsem pozoroval manželku, jak běhá kolem sporáku. Až nyní jsem si všiml, že trochu přibrala. Říct jsem se jí to ale neodvážil, nechtěl jsem celé odpoledne poslouchat výčitky a spát v obýváku. I když sex stejně poslední dobou za moc nestál, Milušku bohužel postihla dědičná migréna.

Seděli jsme u stolu a záclonou prosvítalo dubnové slunce a ozářilo tvář mé ženy z boku. Zahleděl jsem se na její profil a sousto mi uvízlo v krku. Na její kulatící se bradě vyrašily tři černé chlupy.

 

 


11 názorů

Johanakrupa
13. 06. 2019
Dát tip

Bixley,Lakrov- děkuji za přečtení i názor.


Lakrov
12. 06. 2019
Dát tip

Začíná to jako obyčejné "lamentační" vyprávění s námětem, který "zaručeně musí"  zaujmout každého ženáče. Postupně to ale získává jakýsi náboj a přechází  to od černého humoru až k závěru, nesoucímu skoro filozofický podtext  (zmíněný v názvu, který čtu spolu se jménen autora až úplně na konec).  Tip.  


bixley
07. 06. 2019
Dát tip

Tohle se mi taky líbilo. Ta první půlka by nemusela být tak detailní, naopak toho čerta bych trochu rozvedla. T.


K3
04. 06. 2019
Dát tip

Tak jak si myslíš to ne. Beru to taky s humorem.


Johanakrupa
04. 06. 2019
Dát tip

K3- díky za zastavení a názor. Já to také v žádném případě nepsala podle své tchyně :-). Ta má je skvělá. Také si ale ani nemyslím, že by byly vždy dcery stejné jako matky.

Ježíš, ty jsi pořád zklamaný :-). To abych byla mistr kamufláže, aby jsi mi ty konce vždy nepředpověděl :-)


K3
04. 06. 2019
Dát tip

Já to čtu až teď. Čert je pro mě naopak vtipné oživení, pro mě jinak dost nevábného námětu. Možná by se dal využít ještě víc. Konec mě spíš zklamal, protože je předvídatelný. Říká se přece, že hlap by si měl vybírat manželku podle tchýně... Mě jinak podobná témata moc netáhnou. Já totiž s tchýní vycházel dost dobře, až do jejich posledních dní. Nemyslím si ale, že je to špatně napsané.


Gora
02. 06. 2019
Dát tip

Tohle je o dost lepší - vypravěč vidí "čerta" po návratu z hospůdky...hm, fajn!


Johanakrupa
02. 06. 2019
Dát tip

Děkuji za přečtení a komentáře. Tak jsem to s tím čertem malinko poupravila, aby to nebylo tak pohádkové a aby to bylo jen na čtenářově fantaziii, co vypravěč opravdu viděl..


Gora
01. 06. 2019
Dát tip

Čerta bych vynechala, jinak je to vtipné a solidně napsané...


ysslandia
31. 05. 2019
Dát tip

Bavila ma prvá polka a záver,- v podstate mi asi najviac obsahovo prekážala ta fantasy časť s čertom- na mňa kúsok lacnejší motív, ale je to asi otázka môjho vkusu. čo sa mi však páčilo, je tvoja schopnosť rozprávať- nadhľad, sarkazmus, pretavený do textu je veľmi citeľný a osviežujúci- Takže toto v rámci štýlu je pre mňa veľké pozitívum. Pointa fajn, text nenudil, akurát som asi po tej prvej polke čakala istú gradáciu,-ale ako vravím, vec vkusu.


agáta5
31. 05. 2019
Dát tip

muhehehe, to jsem se pobavila :)))))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru