Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Testament

22. 11. 2003
2
0
3848
Autor
drfaust

Chvíli jsem váhal, chtěl jsem kategorii báseň v próze, ale ta tu není. Pak mě napadlo Událost, testament je přeci událost, ale asi by se Vám to zobraozovalo v událostech... Bohužel tedy ostatní. Rivce

                      

Markétě

 

Johanes Doctor Faust: Testament 

 

 

 

 Stál jsem tam. Chodidly obtisknutý, vtisk z vně - slova - gravitace uvnitř i venku. Póry v kůži vykusovaly, hlodaly - trychtýře koncentrací, a země strhávala vzduch pohybem, uhýbala. Ptáci se stěhují podél magnetických drah blížícího se období ledu. Stěhují moji hlavu. Myšlenky tvoří křídla a křídla se spouštějí z oblohy, to abych nemusel povolat očního lékaře. Povolat - až k čočkám, krystalům fantazie. Ohyb a lom paprsku a údiv pozorovatele - některé pocity už jsem znal.
   Tehdy se rodily systémy zvuků z mých mozkových drah. Ohmatával jsem zvukovod... první hlásky, lásky k bližnímu, sdělení, sdílení, mezilidství. To je komunikace a kód se rodil. ...já se narodil asi v Langley... vedoucí kryptografické družiny, vidoucí kód. Abecedy, přepisovací pravidla, gramatiky... luštitel výběrů a výběr luštitele. On mi dal mechanické, elektromagnetické i gravitační vlny. Interakce... On mi dal zahradu.

   Studoval jsem v prastarých naukách, sbíral herbáře vět poznání kultur a žíznících společenství. Zvířetník, kabbalu, šamana - živého medvěda, v síle přírodní. ...amulet se zuby delfína, to abych věděl, že i něha je bolest a bolest je Já. Někdy mi napovídal. Rozkládal karetní listy, osudy bytostí předemnou i po mně.

"Ukaž mi znamení. Vyjmi mne z následků!"

 

Stál jsem tam. Uprostřed venkovského pole, široko nic, vysoko hloubka.

 

"Kde je dnes Mojžíš, Mesiáš mého kódu?"

"Vstoupím do řeky moře a vydáš mi tajemství?"

"To, které jediné otevře moje srdce?"  

 

V síle medvěda a Geronimo...

 

Jsem stále sám. S totemem kosti, uctívám smrt. Mých dvacet čtyři let změněno v prach... hvězd fantazie. On příjde! Je přesný. Je pravidlem.
On příjde a já zde... stát v nohách matčiny postele se smrtí. Přestože do mne vstoupila tajemství upanišad, védů, cesty i láska ke stromu (i s Anandou jsem se setkal) či ohni (učedník Zharatruštrův... bojný ctitel Mazdův), přestože knihy mrtvých i živých upsány mému mozku...

Já stojím sám...!  ...sám.

V kódu lidství jsem bytost!
Jsem protipól kamene.

A jediné co dnes mám, je vědomí chyby. ...že lidství je "omyl" je podstatou... omyl je lidství... jsem chybující... dvacet čtyři let a smlouva!

Jsem sám.

 

...a umím odpouštět...

je lidství.

 

 

 


Lecomte
24. 02. 2005
Dát tip
to je trefa do černýho! t

drfaust
24. 02. 2005
Dát tip
na tohle už jsem málem zapomněl... co že se hrabeš v takový jistorii? Tohle je skoro 1.5 roku stará věc...

Lecomte
24. 02. 2005
Dát tip
védy a upanišady mě nepřipadají jako minulost i Avesta, kabala a ještě pár věcí

drfaust
24. 02. 2005
Dát tip
já myslel na datum publikace tohole díla...

Lecomte
24. 02. 2005
Dát tip
tak si to tady už nejakej pátek prohlížím tak nazdařbůh a občas jako každej narazím na něco co mě osloví.

drfaust
24. 02. 2005
Dát tip
sem koukal, že tu nemáš žádný dílka... škoda

Lecomte
24. 02. 2005
Dát tip
měl jsem jich tu pár, i pod jiným nickem, před časem mě zaujala autorka jménem Turandot, v něčem mě inspirovala, tak jsem sesmolil jednu věc a dal ji avi, reakce byla nechápavá, trošku to zamrzelo, myslel jsem, že jsem ji v něčem našel... asi mýlka, to nic. jinak většinou reakce typu: zajímavé,... to nezní moc reálně,.. afektovaná exprese, ale ne moc uprímná, nebot ja už PAR dní rozumim expresionismu...bla, bla.. atd., ale dělám to kvůli sobě, na ostatních tak nesejde, i když konec konců jsme každej ješita až bída

Perchta
06. 01. 2004
Dát tip
něco si zkusit.... být *

drfaust
06. 01. 2004
Dát tip
Tak nějak mne napadlo, že z toho bude... když jsem vyprávěl třeba o Ahura Mazdovi...

Miroslawek
21. 12. 2003
Dát tip
metoda z textu dosti trčí... méně než u mnoha jiných zdejších, ovšem pořád více než je mi libo... chvalitebné??? ;o)))

drfaust
21. 12. 2003
Dát tip
:)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru