Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mince

28. 11. 2003
2
0
2035
Autor
Miki

Sedím na lavičce a dívám se na ni. Na středně velkou stříbřitou minci, která leží ztracena ve spěchu na dlažbě.

 

Možná ji před chvílí ždímala dětská dlaň. Poklad nesmírné ceny z laskavé dědečkovy ruky. Svět na dlani se zmrzlinovým obzorem, plný bonbónových kopců a limonádových tůní. Mizející svět cukrové vaty.

 

Mince leskne ve slunci a nevidím jí pořádně do tváře. Přivírám oslněné oči a na víčkách mi tančí tisíce zlatostříbrných odlesků.

 

Nebo byla zamilované studentky  pospíchající na prošvihnuté rande. Mohla ji ztratit při zběsilému prohledávání kabelky s miliónem důležitých nepodstatností při pohledu na blížící se tramvaj.

 

Nevím co je zač, ani jakou má hodnotu. Slunce se sklání a mince z posledních sil září jako o život. Je to její velká chvíle.

 

Mohl by to být také milodar. Penízek z útrpnosti vhozený do klobouku. Falešnému invalidovi a  utajenému opilci  prodané černé svědomí. 

 

Slunce zapadá, snivá chvíle pominula a  na dlažbě zůstalo jen matně stříbrné kolečko. Možná je to opravdu mince. Vstal jsem a jdu se podívat. Jenže už mne někdo předbíhá, minci zvedá a vzápětí vyhazuje vysoko do výšky. Poslední velké zablesknutí, a skončila v cizí kapse.

 

Třeba si za ni koupí noviny. Nebo prožene automatem na lístky. Možná ji ztratí.


Miki
10. 05. 2004
Dát tip
Andulko, díky.

Kandelabr
07. 05. 2004
Dát tip
příběhy věcí mě baví, představovat si jak se co kam dostalo, to ano, ale obávám se že pro tuto povídko jsi zvolil příliš fádní vysvětlení. možná namítneš, že ti šlo o atmosféru, pomíjivost a tyhle věci, což je pěkné, ale nepříliš originální. chtělo by to vyvážit. bud běžnou věc, která se někam dostala fantastickým způsobem nebo fantastickou věc, ketrá se někam dostala zdánlivě nemožně, ale nakonec naprosto logicky. ale tuším že tobě šlo přece jen o tu pomíjivost, takže je celá má kritika asi mimo :)

Andulka
07. 05. 2004
Dát tip
No jo, Kandelabriku, jenze nekdy zachytit atmosferu, je hrozne moc tezke. Ja bych tohle dilko prirovnala k tomu......ze s nekym sedis u reky....a nemluvite spolu slovy....ale mluvite beze slov, ze je tam krasne, ale kdyby si rekl :Je tu krasne, ze by to vyznelo jako klise.......Takze ja tady ty slova beru spis jako zacatek......a tu atmosferu vidim mezi radky.....v tom co to ve me probouzi.....Proto se mi tohle libilo...:-) Takze ja za tim hloubani o nicem a za tou pomijivosti vidim vic....tak proto se mi to libilo..:-)

pozorovatel
30. 11. 2003
Dát tip
Tak trochu hloubání o ničem. Jen nějaký náznaky. Ale napsaný je to dobře. To jo.

Andulka
28. 11. 2003
Dát tip
ta se ti povedla...:-)*

StvN
28. 11. 2003
Dát tip
Jako bych to už někde četl. Možná jenom stokrát.

fungus2
28. 11. 2003
Dát tip
Líbila se mi. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru