Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co nového v Brně

28. 11. 2003
11
1
3212
Autor
Yossarian

Stalo se ve čtvrtek 27.listopadu v ulicích Brna (Já, případně já a Honza) Všechny popisované události NEJSOU smyšlené Všechna slova v textu jsou použita úmyslně Chyby ve spisovnosti či ve stylistice jsou vytvořeny záměrně, každé slovo bylo dlouho zvažováno Je to pocitovka, takže je jen vaše věc jak to na vás zapůsobí (Doporučuji číst pečlivě, případně si celý text polohlasně přeříkávat s patřičnou hlasovou intonací)

„Občane, co tu drobíte!"- chytla mě hlídka, když jsem před brněnským Carrefourem čekal na tramvaj a pojídal čerstvě zakoupený křupavý rohlík.

„To já ne, to ten rohlík," pokoušel jsem se chabě bránit.

Kupodivu to zabralo: „Půjdete s námi," rozhodli se a odtáhli můj rohlík s sebou. Přinutili ho nastoupit do policejního auta a odfrčeli s ním, zřejmě na stanici.

Tramvaj přijela a jeli jsme kolem Ústředního hřbitova.

 

„Hééj borci, nemáte drobáčkýyyy?" přitočil se k nám na Masarykově třídě jeden feťák.

 

Seděli jsme ve sklepení černohorské hospody nedaleko Zelného Trhu v domnění, že nám to pivo, když stojí dvacetjedna, donesou.

Nahoře o patro výš v přízemí visela na salónku cedulka "maturitní večírek".

Po chvíli marnýho čekání jsme se zvedli a začali vyšlapávat schody ven.

U baru dole stály "dvě frndy - celkem pěkný", za chůze jsme je stačili zhodnotit.

- Šlapaly schody nahoru tři metry za náma a měly na sobě připíchnutý maturitní stužky.

- „Já su ale píča.." zahlásila jedna z nich že ji muselo bejt slyšet až ven a začala něco vysvětlovat svý kamarádce. Mrkli jsme se na sebe a bylo nám to jasný. Jakkoliv jsme sprostý, začít si s holkou co vo sobě mluví takhle - to ani náhodou.

Venku stál větší zbytek třídy budoucích maturantů (ti co jsou in) - všichni kouřili.

 

„Co to bude?", zeptal se prodavač v nočním okénku. – „Hambáče," vyhrkl jsem a začal přemýšlet jestli mi vůbec bude rozumět (měl jsem to říct jinak).

Rozuměl a po chvilce čekání mi do ruky vklouzl hamburger.

Měl jsem v sobě čtyři piva. Ozýval se hlad, ale po prvním kousnutí mě přešel. Hambáč nebyl špatnej, ale já měl plnej žaludek piva, a hlad byl jenom dočasnej pocit.

„Kde se dá tady koupit bramborák?", zastavila nás shrbená babka v šátku s velkejma brýlema necelejch dvacet metrů od místa, kde se u okýnka tísnila celkem teď už dlouhá fronta zájemců o noční svačinu (můj hamburger to zdržel, párek i pizza jsou připravený rychlejc). Musela tu frontu vidět - a navíc evidentně byla zdejší - ale stejně jsme ji oba ochotně ukázali rukou směr, kterým beztak šla. Ještě jsem chtěl na ní zařvat, že nepozná hamburgra vod bramboráku, ale nakonec mi došlo že to neni vůbec důležitý.

Na náměstí Svobody něco svářeli. Bylo 21:26 a já si vzpomněl že dvanáctka vodjíždí z čáry právě teď.

 

Stáli jsme na čáře a měli koleje (ubytovací) každej na druhou stranu. Po chvíli přijeli zároveň v obou směrech dvě třináctky. No a tak jsme do nich vlezli (každej do jedný).

 

A tak teď bydlím na cele se svým rohlíkem a na krku mám obžalobu ze znásilnění nezletilý.


1 názor

no jo - brno... to se mi tu ale eště nestalo co tu bydlím... :o)

yoyo
28. 12. 2004
Dát tip
:) *

Zajímavé! Ty píšeš moje zážitky a prožitky! ;-D T*

Rowenna
27. 07. 2004
Dát tip
:-)

Aviva
11. 05. 2004
Dát tip
Vynikajici!

katugiro
29. 11. 2003
Dát tip
moc pěkné! Konečně něco plynoucího nehrajícíhosi cosi takto naturálního jako (pod)večerní letní blues... :) *

muflonšnek
29. 11. 2003
Dát tip
Výborné.t*

Yossarian
29. 11. 2003
Dát tip
děkuji všem, k těm výtkám - ta slova v prologu nabyla napsána náhodou, dobře vím že čára se správně píše Čára (když už ne Česká), ale já to použil schválně, hantecu jsem víc nemohl, protože jsem ze Stř. Č. a hantec kromě slova šalina mi je poněkud vzdálen, náměstí ,nábřeží, třídy apod. se píšou malým písmenem, takže toto je v pořádku, a chyby jsem dopředu avizoval (byly záměrné)

Dero
29. 11. 2003
Dát tip
Ach tak ... promiň. ;)

Kytiii
29. 11. 2003
Dát tip
bylo to super, ještě párkrát si to přeříkám... dík, že nepoužíváš tu jejich hatmatilku... asi bych to nečetla, když bych nerozumněla :o) tipa jako... Praha

Nicollette
28. 11. 2003
Dát tip
hej, no tak to je uplně ..... nejlepší ..... ty si asi mockrát četl "Catch 22" nemýlim-li se? :-) to mě fakt dostalo tohle a navíc je Yossarian moje oblíbená lit. postava takže tipa jako Brno :-)

Dero
28. 11. 2003
Dát tip
Není Čára s velkým "Č" ? ;)) To máš fuk ... možná jsi mohl použít více hantecu, abys pořádně zamotal hlavu všem příchozím .. ;)) Slova jako Náměstí Svobody a Zelný trh či třeba policejní autoa mnohá další by šla přeci nahradit ... :)) Ale fajn. ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru