Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V pekle

04. 12. 2003
18
1
9021

Ten klub je fakt skvělej. Řiká se mu Peklo. To u nás na vesnici nemáme, tam je akorát hospoda a tim to hasne. Kdyby si tam někdo otevřel takovejhle klub, tak by se mu tam stejně natáhli fotříci na pivo a brzo by se tam místo metalu začala hrát dechovka, protože co taky k tomu plácání se po zahrádce hrát jinýho. A ty tetky, který si okopávaj ty křeny a kedlubny budou poslouchat nejvejš Helenku z před dvaceti let. Musim se smát, když si představim souseda, co mu je pade a nosí tepláky s vytahanejma kolenama a má je špinavý od hlíny, protože v nich kleká a pleje, když si ho představim, jak paří na rejč jako na kytaru a z okna má puštěnou na plný koule třeba Anathemu. Jsem holka z takovýhle vesnice „jedna hospoda koloniál zrušili před lety“ a rockovej klub mě oslnil a uchvátil a hned jsem se rozhodla, že sem půjdu pracovat, i když rodičům se to vůbec nelíbilo. Ale ty týpci, co sem chodili, no paráda! Děsně se mi líběj ty prdelky a nohy v těsnejch džínách a ty řetězy a ocvočkovaný bundičky. A ty dlouhý vlasy, ty se mi líbí nejvíc. Chodí sem i holky, ale ty málo a většinou to nejsou vůbec tvrďačky, ale ty bundičky maj taky a já taky takovou chci, koupim si ji za první vejplatu.

Nastoupila jsem a šichtu dělám s jednim takovým dlouhovlasým, má culíček, pupek a super triko s Helloweenama. Je jasný, že tu nemůžu dělat sama, to by si mě brzo podali. Navíc se musí umět obsluhovat datovej projektor a taky se vyznat v tý muzice. Sice mě to fakt baví, ale určitě to neumim, jako Péťa, co si říká Satan, podepisuje se „666“ a je děsně fajn a pořád se směje a tu muziku, co pouští fakt zná a řve si s nima a prožívá to.

Vzhledem k tomu, že k nám chodí hodně mladejch, co študujou, ani se moc neožíraj. Jen o víkendu, když přijdou starší tahouni, co je na nich vidět, že tu bundičku nosej už jenom svátečně a vlasy by měli děsně rádi dlouhý, ale nemůžou, protože by je vykopli z práce a musej nosit i ty kravaty a od nich si rádi odpočinou, tak o víkendu je tu husto. To už se nepije pivo a čaj, ale všecko tvrdý, co máme. Pak jsou z toho vostrý mejdany do rána, ti starší hostěj i ty mladý a holky jsou potom děsně povolný a už se nám to i párkrát zvrhlo a museli jsme je od sebe odtrhávat a pak vyhodit na chodník. Jednou si dva chlapi odvlekli jednu takovou povolnou holku do salonku a ostatní je tam pak vyčmuchali a stáli okolo toho stolu na lavicích a hlasitě je povzbuzovali a Satan tam mezi ně vlítnul a normálně ty dva chlapy chytil každou rukou jednoho a tak jak byli a těma kalhotama u kolen je odvlek na schody, tam je zkasíroval a vykop a tu holku pak naložil na záda a v kuchyni do ní lil kafe a mlíko, dokud nebyla schopná sama odejít.

Tak do tohohle klubu, kde pracuju a kde se vedou většinou vážný debaty o tom, co to je thrash a death a speed a jiný úplně důležitý věci, do tohohle klubu chodí jeden divnej člověk. Neni ani takovej ten mladej, ale neni to ani ten víkenďák. Sedává u nás pravidelně v pondělí a ve čtvrtek, vždycky chodí už brzo odpoledne, sedne si vždycky ke stejnýmu stolu a vždycky si dá láhev červenýho a sedí a kouří a kouká. Prostě jenom pozoruje ten cvrkot okolo. Spíš lidi, ani na plátno nekouká, co se hraje, jakoby ta muzika byla jen vedlejší. Mívá džíny a džísku na holým těle, utržený rukávy a ruce potetovaný od ramen k loktům a je mu tak pětatřicet. Jo, dlouhý vlasy má, ale takovýty jak jsou poslední rok, pak už bude pleš. Pořád mám nějaký šimrání v zádech, že ho odněkud znám, ale nemůžu vymyslet, odkud.

Prohlíží si obrázky na zdech a na stolech a nikdy se nesměje, jako ostatní, protože ty obrázky byly fakt veselý. Jasně, že tu jsou různě rozvěšený obrázky kapel, ale ty malůvky jsou výjevy s démonama a je jich tu hodně. A Satan se tu vůbec hodně oslavuje, máme tu Satanskej kalendář, kde jsou jména démonů a každej den se oslavuje něčí svátek, muj svátek 13.října připad na Azazela, kterej se taky stal mým oblíbeným démonem a protože to byl vynálezce kosmetiky, začala jsem si na jeho počest dělat jasně červený stíny pod obočí.

Zkrátka a dobře, měla jsem tu krásnej život, fakt. Jenže jsem jednoho dne přišla do práce a už z dálky jsem viděla, že se tam něco děje, stáli tam policajti a sanitka a dav. Protlačila jsem se dovnitř a tam stál kroužek lidí, Satan, policajti, doktor a pár odvážlivců, který se nebáli se nacpat až dovnitř. Stáli tam a nikdo nemluvil. Od stropu visel tlustej provaz a v jeho smyčce za krk visel ten divnej člověk, hlavu nakloněnou k pravýmu rameni, plavý vlasy mu padaly okolo tváří. Pod jeho nohama, který ve vzduchu opisovaly půlkruh ležela na podlaze převrácená stolička, boty a ta jeho džíska. Zvedla jsem oči a podívala jsem se nahoru, jak se ten člověk otáčel, viděla jsem, jak mu na zádech visej splihlý křídla. Veliký černý křídla.


1 názor

815_0
11. 12. 2003
Dát tip
Děkuji za objasnění - někdy je to opravdu potřeba - takhle jo :-) *

Jeanne_6
11. 12. 2003
Dát tip
Skvělý.tip.

815: To sis to moh nechat, když to musim ještě okecávat, tak je to na prd

Andulka
10. 12. 2003
Dát tip
pises ctive....ale tentokrat me obsah nejak uplne minul, je mi uplne jedno, jak se lidi oblekaj a co delaji v klubech....ten konec se mi tam libil, protoze lidi jsou divny...:-)

:-))))) to je krásná kritika :-))))) je mi jedno, co dělaj lidi v klubech .-))))) dííííííííííík :-)))

rainman
07. 12. 2003
Dát tip
Tak. Podle mě jedinej, kdo tu má křídla, je čekanka učekaná. A lítat určitě umí, to si pište :-)...

Žíně
07. 12. 2003
Dát tip
Na koštěti? :-)))))))))))))

Žíně
07. 12. 2003
Dát tip
Jo, jasně, rainmane, to byl jen vtip. Jinak s tebou souhlasím.:-))

to je omyl, ani na koštěti neumim, ´kéž by :-)

hmm... :)) TIP :))

Catch
07. 12. 2003
Dát tip
Charakteristika možná, ale milá?To rozhodně ne!!

RD: Děkuji :-) Catch: Měla jsem loni v létě pronajatej motorest u jedný takový vesnice. A tak jsem to viděla. Je mi líto, jestli jsem se tě nějak dotkla :-) SB: nebyl to ani úmysl, fakt :-)

Tak ještě jednou pro všechny, kteří evidentně nepochopili, oč mi jde. Neni to žádná mystika, je to blbost. Nepomlouvám vesnici, byla bych nejšťastnější, kdybych mohla v těch vytahanejch teplákách okopávat ty kedlubny a vykašlat se na město a kravál v něm. Ale doufám, že budete souhlasit, že mladá holka, o který to celý je asi nebude sdílet nadšení moje, nebo toho souseda. A ty křídla jseu symbol. Právě toho městskýho života. Toho, jak mladá holka čistá a nezkažená v tom špinavým a zkaženým městě ty křídla ztratí. Tak. Navíc si všimněte, že na tom oběšenci je vidí jen ona jediná.

Pivicko
06. 12. 2003
Dát tip
Žíně: Takhle blbě jsem to teda nechápal :-))) čekanko díky! Konečně o čem to doopravdy je! Věděl jsem, že tam je nějaká normální rozumná myšlenka :-))) jupí musim přiznat, že jsem to ale chápal jinak.

Žíně
06. 12. 2003
Dát tip
Cekanko?????????? :-))))))) A k jaký povídce je tohle vysvětlení? Já že bych si jí někde našel a přečet. Ta by se mi určitě líbila. :-) Ale jo, beru to, už nebudu prudit.:-)) Ale spíš než křídla, tak bych řekl, že ztratila iluze. Jedinej s křídlama tam byl totiž ten s podkopnutou stoličkou.:-) A po tvém vysvětlení dávám tipa.

Pivicko: No, já jsem to před tim taky tak nechápala, ale musela jsem vás utlouct nějakejma rozumnejma argumentama. Žíně: Někdy seš šíleně protivnej chlap a ten tip si nech :-)))

Žíně
06. 12. 2003
Dát tip
Tipa si nechat nemůžu, neb ho už máš přilíplýho.:-)) To víš, takovej protivnej jsem už od přirození.:-) Nerad se totiž nechávám oblbovat.:-)))))

j_i_r_i_k
06. 12. 2003
Dát tip
Hmmm, já zůstanu u své interpretace, jó? Ta Tvoje je na mě příliš hluboká a symbolická :)))... ( Na druhou stranu uznávám, že jakožto autorka na svou interpretaci asi nárok máš - ale na třetí stranu to já jako čtenář též :))) )...

Žíně: Tak to je fakt blbý, protože já oblbuju ráda :-))) řikám tomu ale mystifikace :-))))) Jiřík: Jasně, ty si nech svou a já si nechám svou, dyk koho to trápí, kolik to bude mít interpretací :-)))))

StvN
05. 12. 2003
Dát tip
Od nikoho nepotřebuju slyšet, jakej jsem.

Pivicko
05. 12. 2003
Dát tip
Žíně: To bych teda neřekl, mě to připomíná padlýho anděla, což se mi tu zdá jako moc pěkná myšlenka na závěr, nebo ne?

j_i_r_i_k
05. 12. 2003
Dát tip
No jasně, ale netušim, co maj všichni s tím mystičnem, prostě ten den zrovna dělal ten chlápek anděla v mikulášské trojici a protože byli úspěšní, tak už byl docela nalitej, někde spad naznak do čerstvýho asfaltu, odtud ty černý křídla, samozřejmě že splihlý, no jen si zkus načechrat zaasfaltovaný peří, no a ta zničená křídla, který si pučil na pětitisícovou zálohu, byla poslední kapka v jeho už tak docela zmršeným životě, zatim to jakžtakž utápěl v tom červeným, ale teď už to prostě nešlo, tak zvolil jedinou možnost, kterou v tu chvíli viděl... Prostě taková psychologická momentka, tak jaký mystično?

StvN: Tak se na to vyser Pivicko: Tak :-) Jiřík: Nebo tak :-)))

815_0
05. 12. 2003
Dát tip
Fanatici jsou moc hloupí a omezení lidé :-) Jinak - psáno čtivě - ačkoliv to nic nemění nic na tom, že obsah je nezajímavý - škoda :-)

Žíně
05. 12. 2003
Dát tip
Jiřík bingo. To je to pravý a jediný logický vysvětlení.:-)) Po tvém výkladu se na tu povídku začínám dívat trochu přívětivějšíma očima. Pivicko, to je jasný, že jde o padlýho anděla, ale právě v tom je to trochu umělý. Jen si zkus tu tzv. "pěknou myšlenku", o který píšeš, převést z pouhého pocitu do přesné formulace slov a uvidíš, že se v souvislosti s obsahem povídky dostaneš jen k obyčejným banalitám.:-))

Žíně
05. 12. 2003
Dát tip
Zapomněl jsem na avi

Pivicko
05. 12. 2003
Dát tip
jirik: To se mi zdá dost přitažený za vlasy. Žíně: Asi sem tupej, ale moc jsem Tě nepochopil. Každopádně tu nevidim jedinej důvod proč by v tý povídce trochu toho mystična nemohlo být, proč je to "umělý" jak píšeš. A hlavně -jedinej kdo ví co "to" doopravdy znamená, je čekanka, ta to jediná může rozhodnout.....

Žíně
05. 12. 2003
Dát tip
Chudák čertík se už nemoh dívat, jak si všichni hrajou na tvrďáky a la 666 a tak si radši hodil smyčku.:-)))) Pivicko, nenech se znervóznit, mystično v tom neni, jak už jsem psal, je v tom jen zdání mystična. Ale abych nebyl nespravedlivej, ta povídka se mi docela líbila, ten popis lidiček a atmosféra klubu, ale ten s těma křídlama to podle mě zkazil. K tomu, abych vzdal hold postavičkám popsanejm v povídce, nemusim hned věšet zklamanýho ďáblíka. :-))

gASK
05. 12. 2003
Dát tip
Zase jsem si tu užil úžasně čitvý dílko a musím, přiznat, že tenhle konec jsem teda vůbec nečekal...je sice trošku fantaskní, ale celkově do toho zapadá a mně se to líbí:))) Díky ti*

Noo, mě nezaujal úvod. Ten styl. Růženka napsala, že to je komplimetem, co se týče klubů apod., souhlasím. Ale víš, nelíbí se mi to posuzování město versus vesnice. /potrefená husa/ Tepláky x kravata, helenka x metal, rock...? Tohle mě dost ovlivnilo. Tak, jinak konec od předchozích, se mi líbí.

j_i_r_i_k
05. 12. 2003
Dát tip
Žíně: No jasně, aspoň někdo mi rozumí... Pivicko: A Ty to nejsi :)))))... Ale ty křídla jsou fakt divný, porád mi vrtá hlavou, proč si jich autorka nevšimla dříve, nevěřim tomu, že se daj křídla schovat pod džísku s utrženejma rukáváma na holým těle :)...

guy
04. 12. 2003
Dát tip
docela povzbudivý čtení takhle po ránu ... skoro se chce vzlétnout :-)

synáček
04. 12. 2003
Dát tip
Tak, to je fakt síla! Přiznám se, že jsem v tom divným příchozím očekával spíš samotnýho lucifera, nebo alespoň Azazela a ve stropě nějakou tu vočouzenou díru...jsem asi stále ještě dost ovlivněněj pohádkama pro děti... Takže ten konec mě vážně dostal: něco tak ďábelskýho, že to začíná přitahovat i nebeské posly, kteří by se měli zachvívat pouze jen v Boží vůli…tak to už něco znamená... Jinou otázkou ovšem je, co to znamená pro lidstvo. (Jeden velmi známý franc. básník, který se Zlu dost vyznal, kdysi napsal, že největší ďáblovou lstí bylo namluvit lidem, že vůbec žádný ďábel neexistuje...) Je to nádherně napsáno, krásně se to čte…dokonalá znalost prostředí a perfektní zápletka… TIP…a díky!

synáček
04. 12. 2003
Dát tip
Vidím, že tam mám překlepy a dokonce i jedno chybějící slovíčko...omlouvám se všem, kteří to budou číst...

Catch
04. 12. 2003
Dát tip
Tak začátek mě dost zklamal, už jen ta kritika na ty vesnický lidi je taková neospravedlněná.jsem sice z města, ale u mojí bábi na vesnici je takovej malej bar, shodou okolností se mu taky říká Peklo, ale pařit se tam teda rozhodně dá.na druhou stranu je to nutnej úvod, ale mohlo by se na tom ještě zapracovat.Konec je zase na druhou stranu dobrej, teda alespoň zaujal.

Kandelabr
04. 12. 2003
Dát tip
čtivě napsané, jako obvykle. ale nejsem si jistý, jestli je tam ten fantastický závěr nutný. víc by mě asi potěšilo, kdyby ten tajemný chlápek byl nakonec ten její soused, který si převlíknul ty tepláky :))) takhle mi to připadá zbytečně dramatické a jaksi na efekt...ale nic kvůli čemu bych plival na zem, to zas ne, je to fajn :)

blaz
04. 12. 2003
Dát tip
...super...skvele napsany...prekvapivey zaver...no nema to chybu...

3/5+T opět skvělě napsáno...

Negi
04. 12. 2003
Dát tip
super. jako vždy. tip. how.

Díky všem Potřebovala jsem nějak ukončit toho anděla z povídky U cesty :-) ani nevim, proč :-) Jo, taky jsou tam chyby a já je zkusim opravit :-) Díky, že mě čtete

guy
04. 12. 2003
Dát tip
dost často se něco ukončuje a neví se proč ... :-))

no jo, ale já měla takový nutkání (obscese je nutkavý chování, to si pamatuju z psychologie) to ukončit a vůbec jsem nevěděla jak až do posledního odstavce, už jsem to měla napsaný a opravený (až na pár chyb, který mi utekly) a pořád jsem nevěděla, jak to skončí

guy
04. 12. 2003
Dát tip
měla sis k tomu pustit Sex je náš ... :-))

To by to, pravděpodobně, skončilo úplně jinak

StvN
04. 12. 2003
Dát tip
Konec mě zase překvapil, ale tentokrát zklamal.

guy
04. 12. 2003
Dát tip
no jako že bys dřív přišla na ty křídla, když je to o černejch andělech :-)

StvN: A co by tě nezklamalo? guy: Jo aha :-))) ale já Lucii moc nemusim :-) a možná v tý záplavě sexu by mě křídla nenapadla vůbec

guy
04. 12. 2003
Dát tip
já ji skoro vůbec nemusím ... to jen že bys měla ulehčenou práci - co by tě mělo napadnout u černejch andělů jinýho, než černý křídla :-))

To mě ještě neznáš, u černejch andělů by mě napadlo tisíc jinejch věcí a jediný, co by mě rozhodně nenapadlo by byla ta černá křídla :-)))))

fungus2
04. 12. 2003
Dát tip
Opět zdařilé. TIP

nezklamal tě závěr?

fungus2
04. 12. 2003
Dát tip
Mě nikoliv. Neobvyklé konce mám rád.

StvN
04. 12. 2003
Dát tip
Dej mi s tim pokoj.

Pivicko
04. 12. 2003
Dát tip
Hmmm. Dobrý, fakt dobrý,....

j_i_r_i_k
04. 12. 2003
Dát tip
Jóóó, to jóóó :)

fungus: Jsem asi divná, ale mně to zas až tak neobvyklý nepřijde :-))))) ale dík :-) StvN: hele, ty seš fakt děsně nepříjemnej, zamysli se nad sebou Pivicko: ď Jiřík: A neřikáš to jenom tak?

Žíně
04. 12. 2003
Dát tip
Ten oběšenej černej anděl mi na konci připadá trochu uměle naroubovanej, aby povídka měla zdání mystična a nějaké skryté hlubší myšlenky. Bohužel pouze zdání. Kdybys tomu oběšenýmu na závěr zbytečně nepřidělávala křídla, bylo by to docela dobrý.

musí mít křídla, ale trošku to upravim

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru