Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kontrasty

04. 12. 2003
3
0
2498
Autor
zvedavec

kontrasty

 

 

 

  1. lekár zachraňujúci životy, zbavujúci chorôb človeka:

prežíva radosť pacienta, príbuzných

eufóriu z darovaného zdravia

výsledky

ocenenie, uznanie

 

to je „víťazná medicína“ 

ale

sú aj choroby neliečiteľné a smrteľné

 

je? jedno pre chorého človeka

ako,

v akej kvalite prežíva,

s koľkou bolesťou,

ako sa oň kto stará

ako dlho bude ešte ako-tak dobre

kam sa presúva hranica, čo môže robiť v chorobe, čo už nie a dokedy

koľko lásky a prijatia sa mu dostane?

nakoľko si môže zachovať ľudskú dôstojnosť?

 

lekár  ... niektorý  predsa tu zostáva ...

 

 

 

2.      Ako súčasť Charty práv pacientov v Slovenskej republike

 je uvedená časť schválená vládou Slovenskej republiky

11.4. 2001 uznesením č. 326

 „Starostlivosť o nevyliečiteľne chorých a umierajúcich“:

 

1.      Pacient má právo v nevyliečiteľnom štádiu ochorenia na takú úľavu a zmiernenie bolestí, ktoré zodpovedajú súčasným vedomostiam a možnostiam zdravotnej starostlivosti o umierajúcich

2.      Nevyliečiteľne chorý a umierajúci pacient má právo na humánnu starostlivosť

3.      Pacient má právo, aby ho v posledných chvíľach života sprevádzala osoba podľa jeho želania

4.      Pacient má právo na dôstojné umieranie

5.      Pacient má nárok na dôsledné rešpektovanie písomnej žiadosti nebyť resuscitovaný alebo odmietnuť aplikáciu liečebných zákrokov  a postupov. Ak pacient napriek náležitému vysvetleniu odmieta potrebnú starostlivosť, lekár si od neho vyžiada vyjadrenie o jej odmietnutí v písomnej alebo v inak preukázateľnej forme.

 

Zomrela tento rok. Uvedené platilo.

 

Lekár jej vôľu nerešpektoval. Zaviedol do jej tela proti vôli množstvo hadičiek a keďže ich chcela odstrániť, priviazali jej, vydanej nám ostatným napospas, ruky o posteľ ... zomrela - nesvojprávne (nedôstojne), ale ešte predtým si musela odtrpieť i to, čoho by ju príroda (alebo Boh) bola ušetrila.

 

v mene humanity


zvedavec
07. 12. 2003
Dát tip
či sme tu viackrát na zemi - možno - verím tomu viac, ako nie. Ale uvedomujem si, že je to z mojej strany viera. Bez dôkazov, je to skôr pre mńa spravodlivé riešenie,. ale neodmietam takú myšlienku. Zvyšok, čo si napísal - viem naprosto prijať. A obzvlášť sa mi páči Tvoja myšlienka - změna, kterou ve druhých udělají je trvalá a hodně jim pomůže. Začína to potom mať aj pochopiteľný ZMYSEL. :-)

zvedavec
05. 12. 2003
Dát tip
Máš pravdu - individuálne. :-) pretože ak je to SLEPÉ pravidlo, tak celkom dobre môže ublížiť v konkrétenej situácii. Zaujímavé, čo píšeš na záver - z vlastnej kože všeličo je iné, ako keď iní...

beda
05. 12. 2003
Dát tip
zvedavec: drž se a měj se hezky. Držím všechny čtyři palce a modlím se za láskyplnější svět. Děkuji ti, že jsi.

zvedavec
05. 12. 2003
Dát tip
priveľkú zásluhu na tom nemám :-) Ale číta sa to naozaj dobre. Keď si moju existenciu odobril, je to tu ľahšie. :-) Ďakujem. *** A ešte k tomu vareniu (jenže, když jsme si to uvařili, tak si to musíme i sně(é)st.) Ako uvarili? Čo tým myslíš? A ako sa mohla brániť tomu ona - tá chorá? Akú mala ona na tom zásluhu? Prečo sa poúčala na vlastnej koži z toho ona, keď bola - podľa mňa - jedným z tých mimoriadne dobrých ľudí, čo pomáhala, dávala a neubližovala?

beda
05. 12. 2003
Dát tip
zvedavec: "Kdo si co uvaří, to si musí i sníst." "Co zasejete to sklidíte." Tohle je fakt, ale pouze jedna z možností tvého příběhu ! Často jsou velmi trápení lidé dobří a lidem špatným jako by prošlo vše. Jenže jiné požadavky jsou kladeny na dítě ve školce a jiné na vysokoškoláka. Život je škola a Bůh je učitel. A Boží mlýny melou pomalu. Nejsme tady na zemi poprvé a asi ani naposled. A když se čistí staré omyly, je již zapomenuto. Často mnoho bytostí odchází bolavým způsobem ze Země. Pomáhají tím ostatním. Ačkoliv to může vypadat právě naopak. Jenže změna, kterou ve druhých udělají je trvalá a hodně jim pomůže. Volně: "Mistře a čím si zasloužil tento, že se narodil slepý ... ."

Barbar
04. 12. 2003
Dát tip
Sme si pobobný......... B A R B A R

synáček
04. 12. 2003
Dát tip
Je to moc dobře, pokud se o těchto věcech alespoň (!) mluví. Nicméně musím konstatovat, že bych takovouto informaci mnohem raději rozbalil v ranní poště jako prokurátor v činné službě, nežli jen jako anonymní lékař t.č. na dovolené a na anonymním literárním serveru. Ten problém jde ale ještě dál: žijete v materiálně orientované společnosti, která (doposud) nemá žádný zájem na tom, aby se dověděla (skutečnou) pravdu o tom, kdo vlastně jsme a kam jdeme, takže se jen (neustále) dohadujeme, ve kterém okamžiku začínáme být lidmi a v jakém okamžiku zde na zemi naopak končíme se svým pozemským lidstvím. A pokud nás to už vůbec (oficielně) zajímá, tak pouze jen z důvodů čistě praktických, tedy právních. V prvním případě kvůli interrupcím a v druhém kvůli euthanasii.... Za to, že je to velmi dobře sestaveno…hlavně však za to, že to zde vůbec(!) je, dávám TIP a díky!

Andulka
04. 12. 2003
Dát tip
dalsi z temat, o kterych se by se melo mluvit mnohem casteji..*

beda
04. 12. 2003
Dát tip
zvedavec: tam kde láska neni, jsou všechny papíry zbytečný a tam kde je, taky. "musela odtrpieť" a věř, že Bohu tekla slza lítosti, jenže, když jsme si to uvařili, tak si to musíme i sně(é)st. Viděl jsem mnohokrát podobný obrázek. Staré babičky, násilím držené při "životě", novodobá mučidla a tolik lhostejnosti a studeného odstupu a proleženin na těle, hadiček napíchaných v těle a vytrhaných zubů. A to vše ve jménu humanity. A co těch zvířat na skřipcích s prožíznutými hlasivkami. To sem nepatří ? *

zvedavec
04. 12. 2003
Dát tip
zvieratá sem patria, samozrejme, tiež. Všetka tá bolesť. Aj keď si jej sem pridal, ale nie to je dôležité, čo sa napíše, ale to, čo sa deje. :-( Ja dúfam, že už rozhovor na túto tému niečo rieši a tiež vedomosť:že ak niekto chce porušiť čosi, čo tuším, že tak nemá byť - tak sa previňuje i proti právu, zákonu. Že nie je to celkom tak, že ak on rozhodne, tak všetci musia skákať podľa jeho pesničky. Ale to najprv človek musí aspoň VEDIEŤ. Keď som túto informáciu potrebovala, nemala som ju. Ale mala som k dispozícii rôzne informácie o tom, aká som neľudská a ako sa snažím o pasívnu eutanáziu. Eutanázia mne je nie nijako blízka. Ale tu nejde o toto. Tu ide o prírodu. Inak vnímané, tu ide o to, ako sa rozhodol Boh. Ak je niekomu súdené prežiť, nech prežije, ak sa zubami-nechtami drží života, nech sa drží, je to jeho rozhodnutie, potom je to aj v súlade s jeho ľudskou dôstojnosťou. Ale keď niekto chce LEN SPOLUPRACOVAŤ S OSUDOM, či inak povedané s vôľou Boha, tak prečo sa do toho vkladá INÝ človek? Prečo za neho preberá on zodpovednosť?

beda
04. 12. 2003
Dát tip
zvedavec: Jsem pro interupce ? Jsem pro euthanasii ? Víš jsem pro lásku a ta ať rozhodne jak chce ! ... individuálně. Otevřela jsi velké téma. Proč to a to ? Pro poučení. "Bůh nehraje v kostky." Vzkazy od života nejlépe se čtou z vlastní kůže.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru