Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hra na pravdu

06. 12. 2003
8
0
3764
Autor
Kodynie

Hra na pravdu

 

Uléháme spolu ke spánku. Máš zavřené oči. I mně se pomalu klíží oči po rušném pracovním dni. Přesto i dnes mám náladu  na svou hru na pravdu. Povedu monolog, který se odehraje jen v mé mysli a k tvým uším nedolehne ani zbloudilé slůvko. Pokládám svou hlavu na polštář těsně vedle tvé. Tlumená zář pouliční lampy dopadá k nám oknem na tvou tvář a já tě mohu pohodlně pozorovat, jak usínáš.

Zavírám své pravé oko a opět tě vidím. Má paní, světlo mého života. Stýskalo se mi. Jsem rád, že jsme se opět našli. Dlouho jsem na tebe čekal. Byl jsem smutný, když jsem o tebe přišel a naše malá drobotina mi moc chybí. Děti nedostanu zpátky, ale aspoň ty ses ke mne vrátila. Můžeme pokračovat tam, kde nás zlý osud rozdělil. Nebude to stejné jako minule, ale přesto důvěrně známé a uklidňující.

Mé vidoucí oko se zase otevírá a iluze tupozrakého levého oka se rozplývá jako dým hnaný vzduchem rozmarným vánkem. Teď vidím jiný obraz. Křivky tvého těla mne však nezmatou. Vím, že jsi to ty, má věčná láska provázející mne staletími. Jsme to stále my. Ztrácíme se jeden druhému, abychom se zase našli.

Nezapomeň, co jsi mi slíbil. V příštím životě se sejdeme na tom hezkém rozcestí, jak jsem ti ukazovala, abych na tebe nemusela čekat třicet let jako tentokrát. Bylo to dlouhé čekání a hledání. Málem jsme se minuli. Tápala jsem. Milosrdná ztráta paměti z minulého života mi nedala naději, že existuješ a že se nebudu muset dalším životem potácet bez souputníka, který mne bude provázet v dobrém i zlém.

Tenhle život je pro nás odpočinkový a budeme tu jen sami pro sebe. Žádné potomstvo se kolem nás nebude batolit. Neboj, nebudu tě tentokrát nutit plodit děti. I když říkáš něco jiného, vím, že v tobě přetrvává šok z hrůzostrašné ztráty v předposledním životě. Musela ses dívat, jak je krvavě vraždí a ani miminko v peřince neušetřili a nakonec sťali i tebe pološílenou mateřskou bolestí.

Nebyl jsem tenkrát doma, ale vyprávění očitých svědků téhle události mi udělalo hlubokou a nesmazatelnou jizvu do srdce. Mne čekal ještě dlouhý život, ještě šedesát let osamělé pouti světem. Miloval jsem tě tak, že jsem se po tvé smrti  vzdal všech svých hmotných statků a nebylo jich málo. Byl jsem úspěšný mladý muž, který věděl jak se postarat o svou rodinku, aby netrpěla nedostatkem. Pak jsem se stal tulákem bez domova. Dnes to není důležité.

Teď jsme tady! Zase spolu! Ty a já. Já a ty. My. Spánek už mne zmáhá a tak se k tobě přitulím a zašeptám do ticha: "Dobrou noc, pane." Ty mi z polospánku zabrumláš odpověď: "Dobrou, má paní." Tak tedy dobrou noc, miláčku. Zítra je taky den.


Valeriee
11. 12. 2003
Dát tip
Super!!!

maia
08. 12. 2003
Dát tip
Vdacne, dusu vzdy potesi archetyp nadcasovej spriaznenosti.

studanka
07. 12. 2003
Dát tip
I já si toho moc vážím...

Cheeky
07. 12. 2003
Dát tip
:o) je to super... nemám slov *

Velice pěkné-mimochodem podívejte se na spolek moderní povídky

Khema
06. 12. 2003
Dát tip
*

Vinki
06. 12. 2003
Dát tip
nemam slov *

fungus2
06. 12. 2003
Dát tip
No. Tak to mě dostalo. TIP

pbadraj
06. 12. 2003
Dát tip
Krásné vyznání napříč životy. Škoda jen, že si málokdo pamatuje na to, co bylo. Ubylo by bolesti teď a tady. ****

pbadraj
06. 12. 2003
Dát tip
avi

maia
06. 12. 2003
Dát tip
pbadraj: Diky za avi. Kodynie: Dam do klubu. Posobive.

Kodynie
06. 12. 2003
Dát tip
Díky za klub. Potěšilo to, co člověk ani nečeká. :-)

Seregil
05. 12. 2003
Dát tip
studanko.. tak tak.... Kodynie... to je na dlouho...

Kodynie
05. 12. 2003
Dát tip
Není třeba mi o tom vyprávět, možná jsem prožila to samé co vy dva a držím Vám palce. Mám Vás oba ráda, i když se tu jen občas potkáváme virtuálně. ;-)

Seregil
05. 12. 2003
Dát tip
Díky vážím si toho... :-))

Seregil
04. 12. 2003
Dát tip
Jedním slovem -- krásné.... píšeš zajímavě... avizuji dále

studanka
04. 12. 2003
Dát tip
nádhera... Seregil: zrovna teď tomu dobře rozumíme, viď?

Kodynie
04. 12. 2003
Dát tip
Věřím Vám oběma, že víte o čem je tahle povídka. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru