Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Někdo zpívá. Ať je zelená!

26. 12. 2003
2
0
8870
Autor
ch_34

Zelená je nevěra. Ať příjde tma! také školní slohovka, ale začato dříve... Princezno, to je pro tebe! 26. 12. 2003. l. Pavel Hloušek z Navi

Někdo zpívá, když jde kolem, píseň podivnou o konci a lidech.
Kvete strom, právě spad' s něj jeden květ nachové barvy;
malé dítě si přiložilo k očím zelenou kartu s kozlem,
zazpívalo krátkou písničku roztomilou, o snech,
zastavilo se nad květem, víčka mu tepala v rytmu Hymny,
položilo na asfalt vedle květu kartu; zelenou kartu na zem.
Právě teď udělal Bůh zázrak.

Zůstal stát, stojí tam a mlčí, skoro neudýchá tuhle noc,
protože přijde na návštěvu Joel, ten má rád hodně čaje.
Ještě stojí a zesiluje jeho hlas, mluví, zpívá, jazykem, slovy neznámými,
buď to dávnými, odvěkými, nebo zcela novými;
nic mu to ale není platné, protože Joel je už blízko světa.
Zvedá se vítr a klesa k zemi a zrychluje přináší s sebou tmu.

»Stůj, Joeli.« Joel vystoupil z nazelenalých stínů těžké přírodní zdi. Túje je obestoupily kolem dokola černé,skřípavé. Jak Joel procházel kolem nich, objížděl nožem, který dřímal ve své levé dlani, jejich kmeny, zůstávala na nich krev. Pánubohu vyskočilo z očí pět černých koťat. Joel si zpíval písničku. Koťata slízávala krvavé rány stromů, nestíhala, krev jim tekla z úst. Bůh stál, nevěděl, co dělat. Joel si ještě zpíval.

"Zvláštnosti nálad nemají soucit s nezáživnou duší
Je to pes kterej žil teď hnije v listí
Nemáme rádi slunce on jej nenáviděl že zajde
Měsíční světlo jej donutilo vždy zvracet

Není to láska jako k pivu
Je to nenávist ku kolotočům rána

Heá kafe a knot dohořívá
Lykantrop karbaník pes ve dne člověk v tmách

Nemá noc a karty ani trochu rád

Život jeho je prapodivná hnusárna

Nemá věc která by mu pomohla

Každej člověk je Lykantrop"

Slyší hlasy, nerozumí jim. Je moc velký ticho na to, aby jim rozuměl. Nese si s sebou nůž.
Jeho pohled se soustředí na jeden květ, který se objevil vprostřed cesty, vedle něj leží karta... Přeběhl mu mráz po zádech; nůž mu sklouzl na zem. Podíval se po něm. Natáhl ruku do tmy, chytil nůž, ale řízl se. Řízl ho jeho vlastní nůž. Chytil si rychle dlaň, krev kapala na květ. "Na chvilku jsem myslel, že mi pomůžeš." Listí zpívalo ukolébavku, tekla voda, krev kapala na květ-.

Oba dva tam stojí proti sobě, vprostřed černého pentagonu Tújí; koťata rozčilují svou ďábelskou vášeň; nedá se na to koukat: Bůh nic neudělá, hlídá ho Titán. Z očí do očí teče řeka, všichni v ni uleháme...

»Pro princeznu cokoliv, říkáš-.« Mlčení je malířství. Větvě Tújí slepily pavučiny, po stromech jsou kříže.
»Černý, rozzuřený kočky tě budou děsit ve snech.«
"Anebo tebe."
»Já a ty jsme jen dvě poloviny-.«
"Proto jsem myslel, že mi pomůžeš."
»Pro lásku? Že to chceš zrovna ty; vždycky jsi se od ní držel dál, od každého jsi se držel dál.«
"Držel jsi mě ty, a dobře to vím!

"Růže kolem pasu naléhavě září,
kvítka opadají, všichni jsme kapsáři.
Tlačí tě na těle, tlačí tě na duši.
Bolest světa to je, vem si ji, vem si ji.
Ublížíš jen slabším, bude ti ublíženo.
Komu růže patří? Bude ti ublíženo,
nejsi-li prozřetelnost, nejsi-li silnější.

Stojíme v řece, spadneme do ní.
Všichni v ní uleháme, všichni..."
Zpěv podivně duní mezi kmeny, zem se jen slabě chví. Najednou se Joel zastaví prstem na rtech. Ví, že musí přestat, přišla tma... Kočky ztichly řev svého divošství.

Najednou, když jediná světla byla ta z jejich očí, neviditelná světla jedné duše, duše, pro kterou by oba zemřeli, věděli, co mají dělat, viděli se čisté. Dvě plamenné bytosti, udivené přesnými rysy povahy... Joel se sehnul k zemi, nespouštěje ho očí. Jakoby se jejich tváře neoddálily. Bůh ho nechal. Joel přiložil levou ruku k zemi ; palcem se dotýkal karty, ostatními prsty cítil teplo květu. Stromy se tísnily blíž, koťata nehybně stála a krev jim v hustých kapkách skapávala pomalu na kořeny těch stromů.
Joel sebral kartu. Krev z jeho rukou mimoběžně nakreslila princezninu tvář. Karta obživla a zazářila.

Túje zmizely, koťata se vrátila, Bohu i Joelovi vyrostl z temene květ. 

Listí se zvedlo a oba jsou pryč-


ch_34
07. 01. 2004
Dát tip
opraveny další chyby, sjednoceno psaní velkých písmen... a po dlouhé úvaze doplněn původní podtitul (do prologu), snad bude pochopen správně...

turandot
28. 12. 2003
Dát tip
my nemáme televizi v kuchyni...

ch_34
28. 12. 2003
Dát tip
fakt ne... u někoho jsem viděl takovou tu malou, starou na lednici... tak se omlouvám.... ale mohlas jít třeba do hospody s televisí... takže zejtra tam

katugiro
27. 12. 2003
Dát tip
přijde mi to trochu neupravené, také se mi v tom nechce zrovna babrat, ale působilo celkově dobře, rád tu uvidím něco dalšího... :) (ad chyby, mj. spad' z něj, buďto)

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
díky, ale spad' jako chybu neuznám, už když tam mám apostrof a buďto se píše dohromady, to vím... ale jelikož to vzniklo složením dvou slov, dovoluji si nechat odděleně.. :-) hezký den

katugiro
27. 12. 2003
Dát tip
já taky neříkám, že je "spad' "chybou! :) podívej se pozorněji a buďto nemůžeš dělit, kdy se Ti zachce... nebuď tak tvrdohlavý :)

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
"po stromech jsou kříže. Pánubohu vyskočilo z očí pět černých koťat. Joel si zpíval písničku. Koťata slízávala krvavé rány stromů, nestíhala, krev jim tekla z úst. Bůh stál, nevěděl, co dělat. Joel si ještě zpíval." Uf. Klepu se. Takový obrazy. Na chvíli sem si představila podobnou zeď jako v Zahradě s velrybou a kocourem. To ty stromy s pavučinama. A opilý psi.

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
teď jsem si vzpomněl, že keře a menší stromy v Písku byly totálně obalený,.... tyjo, to už je docela dávno...

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
dneska sem potkala jednu holku z Písku na Pankráci a taky řikala, že už je to dávno..tak asi jo...sem si zas vzpomněla na strašidelnej les.

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
s človíčkem, co si čistil zuby, zašel se do lesa vyčúrat, měl na sobě bílou noční košili... když někdo šel tak se chtěl schovat, aby nebyl močící vidět... a všichni si o něm myslely buhvíco...

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
myslelY?

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
tak bylyste tam samý holky... z těch pár kluků jeden z nich močil, dva to věděli ty ostatní byli tak malí, že jako by to kluci nebyli... ty jsou ve stejný kategorii jako ty majinký holčičky

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
mno jooo....tak beru... ... (pohádkovou recitací) a pak tam byl jeden nad(měrný)muž- Pavel fousatý a ten nechodil močit docela určitě, opravdu děti...

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
ale nabízel neviným dětem nanuky...

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
...ano a víte pročpak? To proto, aby měly zažívací potíže a musely v krátkých intervalech navštěvovat toalety...jenže čím více nanuků, tím kratší intervaly, to je taková přímá úměra, a tamější děti neumí tak rychle běhat a tak skáčou z okna za chatku...a on tam na ně číhá, protože to se nesmí!

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
za chatkou jsem byl já.. celé noci! ale Pavel na mě nepřišel

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
(zkoprnělá) Týjo! Ale ale to tototo SE NESMÍ!!!!

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
abych ti to připomněl, bylas tam taky!

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
nene! (tak jak to řiká Wemeno) Nikdy bych nepřekročila řád tábora!

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
promiň, pletou se mi sny se skutečností, známe my se vůbec?

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
(zaražený ticho) 'si ne...(zmateně)..nebo jo...?

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
hele, tak se sejdem jestli se poznáme, tak se známe co vë Františkánský zahradě? tam se nějak nedostanu ale, že jedu v pondělí na služební cestu do Měcholup, mohli bychom se zkusit sejít tam... co takhle v Rezlerově nebo snad někde jinde?

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
..to je nápad! V bílejch zahradách...? ne tam ne...tam sem měla poprvý sraz s jednim básníkem, co kdyby ses mi nelíbil tak jako on, bych ty zahrady normálně znesvětila! Ale v tý Rezlerový by to bylo fajn. Tak jo. Bezva! Předposlední vchod. Druhý patro. K večeru. Od devíti ráno do "kvečeru" pobývám u jistého Wemene. zeptej se a všichni ti řeknou.

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
já vim, jedinej člověk, kterej se tam přistěhoval (teda krom Vás), a tak nezná pravdu o prasátkách...

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
Jojo, to bude ono. Sem nevěděla, že je proslulé až v tak dalekých končinách...ale co, mohla sem si to domyslet... tak tedy naviděnou!

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
hele, to mi pověz... někde se říká, že kočky maj 7, jinde maj devět životů záleží to na místě, kde ta kočka momentálně je?

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
vždycky když v rádiu vyprávěli pohádky( a já je na chatě u babičky poslouchala) tak mě z naštvalo na konci to zpěvný NASLYŠENOU, protože sem se pak probrala a všechny ty věci, co sem kolem viděla, zmizely a zůstal jenom blbej zvuk.

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
hele, na viděnou řikala ta slovenka v televizi... to bylo ještě za komančů... víš, takový to cvičení... vždycky si vzpomenu na tehdy moderní, ale pro mě příšerný růžový plavky a prapodivný elasťáky pod nima... to je skoro tak hrozný, jako ta učitelka při cupy, cupy

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
slovenku neznám, ale takovej dres měla občas i Dáda...bleble. Ale kdyby ho měla ta cupicupicup...týjo se dostáváme do úplně nový dimenze!!! Kočky maj vždycky děvět životů, ne?(zmateně)

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
na to 'sou zvyklí hlavně amíci... ale já si vždycky myslel, že sedm... a nejsem sám(ubezpečivě) BLEBLEBLEBLE ty si nepamatuješ na aerobik (nevik jakej rozdíl mezi tim a tou... tou kalanetikou, nebo jak) se slovenkou na ČT?

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
jo, lidé, abyste věděli, tohle je pro tuhletu holku!!

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
nee, nepamatuju, z dob komančů, apačů a podobnejch si toho moc nepamatuju. Pamatuju si třebas vejce! Ale jinak nic moc... Devět(zadumaně), sem vždycky myslela, že devět...

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
poprvé jsem začal váhat u jednoho dílu Toma a Jerryho, kdy Tom vyžil všech devět životů a stal se duchem... v tom díle byl Jerry fakt morbidní... vlastně bych řekl, že celý můj prepubertální, pubertální i postpubertální vývoj probíhá doteď v nejistotách... to muselo nechat následky...

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
(pro jakou proboha??zděšeně--takovej výkřik) Sedum je málo a dvanáct moc. Tak devět. Ale je to diskutabilní, tak nebuď smutnej...Michalův kocour Tomáš měl jenom jeden, všichni sme to viděli na tý silnici před barákem, je zakopanej v Tróji na zahrádce, tam má Michalův děda záhony se všim, co roste a Tomáše jako bonus...

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
pro jakou, co? ty jo, konečně! těšim se na Noc s Fixou a musel jsem vytrpět reklamu na Kosmodic"

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
Ježiš vona je vlastně dneska Fixa, sakra, tak to já padám, vlastně..v obejváku sedí návštěva a nevypadá, že by se zvedala k odchodu...pročs to neřek dřííív...

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
já myslel, že to víš, hrajou druhou písničku.. dohráli druhou písničku... se dívej v kuchyni....

turandot
27. 12. 2003
Dát tip
my nemáme televizi v kuchyni!

ch_34
27. 12. 2003
Dát tip
máte, že jo? pamatuju si to dobře? ale to by znamenalo konec naší nynější komunikace...

Vinki
26. 12. 2003
Dát tip
oprav si chybky, jinak se mi to libi * + avi (sb: snad mi nevynadas, ale myslim, ze by se to mohlo libit :)

ch_34
26. 12. 2003
Dát tip
hm, po jinejch se to opravuje... po sobě se mi to někdy nechce ještě číst... ale podívám se na to

ch_34
26. 12. 2003
Dát tip
opraveno: 3. odst.: "Túje je obestoupily kolem dokola, černé,skřípavé." 1. sloka 1. písně: "...nenáviděl, že zajde..."

v 1. případě jsem odstranil čárku, protože je to věc, u které jsem přiznávám váhal (a váhám stále)
v 2. jen proto, že celá píseň je bez interpunkce
=>řekni mi prosím, jaké chybys myslel, protože prohledávat vlastní texty je složitější než cizí... chtěl bych, abych tak řekl, být jazykově správný díky předem

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru