Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Theres

27. 12. 2003
6
1
3789
Autor
Atrament

Každej má někdy právo na sentimentalitu...

Vytáhla`s mne dnes z mé samoty sem za město. Ležíme v trávě - jedna nadějná a jedna ztracená existence - naslouchám tvému melodickému hlasu a pomalu se utápím v hlubinách tvých jasných očí. Jsou v nich jiskřičky nikdy nepoznané, ale přece tušené bolesti. Chce se mi tě pohladit a nějak ti projevit svoji vděčnost nad tím, co pro mně děláš, ale slova mi váznou v hrdle a to je dobře, protože je zřejmě slyšet nechceš. Možná ti připadá přirozené rozdávat kolem sebe radost a pohodu a takových lidí už je dnes málo.

 

Rozjásané slunce do nás s obrovskou chutí zabodává své paprsky a mě to po velmi, velmi dlouhé době není nepříjemné. Nechám se bezstarostně zkrápět záplavou sálajícího světla a připadám si jako někdo navracející se od bran smrti, co zmateně mžourá v oslňujícím svitu a snaží se pochopit, co se stalo. Příliš dlouho jsem pobýval v temnotě a mé vybledlé tělo se teď radovalo z přílivu životodárné energie.

 

Původně jsem přijel do tohoto města začít nový život a nějakou dobu to vypadalo velmi nadějně, ale stíny minulosti nezmizely, jsou stále se mnou a natahují po mně své chtivé pařáty. A spolu s nimi se ve mně opět probouzí stará touha v mém nitru. Tatáž touha co se mě zmocňovala při pohledu na vzdálené modravé hory napolo ukryté v mlžném oparu zbarveném vycházejícím sluncem do nachova. Dálky na mě volají hlasem zapomnění a vlastní krásy a já vím, že nebude trvat dlouho a jedno nádherné svítání mě opět zastihne na cestě. Život se mi smrskl v pouhé čekání na smrt, ale nikde není psáno, že by to nemohlo být čekání příjemné.

 

Ležíš tady a už nemluvíš. Opět se utápím ve stínu tvých řas a na chvíli si pohrávám s myšlenkou, zda bys šla se mnou, kdybych tě o to požádal, ale skoro okamžitě ji zavrhuji. Ty tady máš své místo, svůj domov, přátele, rodinu. Budu muset jít sám. Možná mě půjdeš kousek vyprovodit a při loučení se mě zeptáš, kdy se vrátím a já ti neodpovím. Člověk nedohlédne do všech konců a je velmi těžké vyslovit slovo "nikdy" tak, aby neznělo pateticky.

Slunce se již sklání k obzoru a od řeky stoupá večerní chlad. Den pomalu končí.


1 názor

aRmida
18. 11. 2004
Dát tip
Mein Gott. když říkáš, že to není povídka, poraď tedy autorovi, do jaké jiné kategorie to měl zařadit.

StvN
18. 11. 2004
Dát tip
A ty jsi jeho mluvčí?

aRmida
18. 11. 2004
Dát tip
prostě mě to zajímá, kdybych někdy napsal něco takového, abych věděl, kam to mám zařadit, aby mi někdo nevytýkal takové věci. napsat, že to není povídka, je strašně jednoduché.

StvN
18. 11. 2004
Dát tip
Povídky je postavená na ději. Tady žádný děj není, takže máš pravdu. Je lehké napsat, že to není povídka. A co to je? Snad zápisek do deníčku. Ale nemyslím si, že by každej měl grafomanskej výblitek mít své zařazení.

aRmida
18. 11. 2004
Dát tip
Musí mít své zařazení. do jedné z písmáckých kategorií. bohužel.

StvN
18. 11. 2004
Dát tip
Pak je tu kategorie ostatní.

aRmida
18. 11. 2004
Dát tip
myslím, že je to povídka.

StvN
18. 11. 2004
Dát tip
Dobře.

StvN
17. 11. 2004
Dát tip
Co sem furt cpeš písmák? Proč z mý nevinný poznámky děláš tragedii?

aRmida
16. 11. 2004
Dát tip
stvn. jestli je to povídka bych neřešil, protože na písmákovi není pro tohleto kategorie, a za druhé je otázka, jestli čeština má pro tohle a podobné útvary vůbec označení: atr: zajímavá myšlenka, hezky podaná. znáš frantu gellnera?:-)

StvN
16. 11. 2004
Dát tip
Takže si myslíš, že to je povídka, nebo chceš jenom rýpat? Co je tohle za diskusi?

aRmida
16. 11. 2004
Dát tip
stvn: rýpat? když už jsme u toho, musel bys začít u sebe. když říkáš že to není povídka, proč neřekneš, co to teda je? já si pochopitelně myslím, že to je povídka. jiné jazyky to dokáží rozlišit jemněji (viz např. němčina Geschichte, Erzählung ad.), ale v češtině se to skryje pod povídku, ač jakoby podvědomě cítíme, že to tak úplně povídka není. ale jak jinak to nazvat opravdu nevím, a hlavně mezi písmáckými kategoriemi není nic, pod co by to spadalo lépe. takže spíš rýpeš ty. pokud máš jasný názor, co to je, máš to napsat, a ne se urážet, sotva se někdo dotkne tvých geniálních názorů.

StvN
08. 11. 2004
Dát tip
Máš víc podobných děl. Utápějících se v očích žen. Přijde mi kýčovité. Navíc tohle není tak docela povídka.

malar
09. 03. 2004
Dát tip
Moc dobré...*

Aleya
24. 02. 2004
Dát tip
zvláštní...*

johanne
27. 01. 2004
Dát tip
milé, velmi, roztomilé :))

fungus2
27. 12. 2003
Dát tip
Hezké. Líbilo. TIP

Dero
27. 12. 2003
Dát tip
Inu ... líbilo, ovšem bez těch hrubek by to bylo lepší ... ;o)

Atrament
27. 12. 2003
Dát tip
Já byl vždycky zvyklej na korektora :))) A interpunkci vyloženě ignoruju respektive ji dělám když si na ni vzpomenu.

Dero
27. 12. 2003
Dát tip
Příště, až budeš reagovat na nějakou kritiku, pošli, prosím, avízo ... ;o) Já Ti klidně korekturu provedu - a zadarmo. ;o))

Atrament
27. 12. 2003
Dát tip
Dero: Sorrac jsem tu docela novej tak se tak jeste neorientuju. A ja furt premyslel na co to je :)

Dero
27. 12. 2003
Dát tip
Tak už to víš ... ;o)) Takže, korektura: "Vytáhla's", "z mé", "nikdy nepoznané, ale přece tušené, bolesti", "vděčnost nad tím, co pro mně děláš", "velmi, velmi", "snaží se pochopit, co se stalo", "ale stíny minulosti nezmizelY", "Dálky na mě", "hlasem zapomnění", "já vím, že nebude trvat", "není psáno, že by to nemohlo", "pohrávám s myšlenkou, zda bys šla se mnou, kdybych tě o to požádal", "mě zeptáš, kdy se vrátím", "slovo "nikdy" tak, aby neznělo pateticky" Podle mne to je všechno .. ;o))

Atrament
27. 12. 2003
Dát tip
Díky za korekturu teď jsem zvědavej jestli se přesvědčím to v tom textu změnit... :)))

(G)eorge
27. 12. 2003
Dát tip
i bez korekťoury za pěkně vypečenej tipík, Pane (G)**

Elyn
27. 12. 2003
Dát tip
...

Atrament
27. 12. 2003
Dát tip
Elyn: ...?

Elyn
27. 12. 2003
Dát tip
není co dodat. Krom gramatiky, při které tu trpím.....:) Prostě - atmosféra vystižena, hlavu patu to má, není nudné, plyne to dobře, má svůj styl, takže - myslím, že bych každou tvou další poznala... jo a * (ale to sis asi všiml..;) no a asi jsem taky sentimentální, sem tam..;)

Atrament
27. 12. 2003
Dát tip
Opravil jsem tu gramatiku! Doufám že ti to udělá radost :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru