Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Filozofické úvahy

08. 01. 2004
0
0
10571
Autor
ondrech

Přestože je toto dílko trochu delší, chtěl bych vaše názor na něj. Bude se od toho pokračování těchto úvah.

 

 

 

Filozofské úvahy

Aneb na všechno je odpověď

Featuring: náhoda osudu.

Co všechno se dá nějak přejít

Inu, šel jsem jednou takhle do čajovny s přáteli. Již jsem se začal zajímat o povídky, ale múzu vyčerpávala třeba jen hodina slohu. Tak jsem tedy šel poprvé do čajovny, Modré čajovny v Brně. Řeknu vám, to byste ani nepoznali, že tam nějaký podnik podobného typu je, ale čím víc nenápadný tím je to snad lepší. Tak jsme se tam usadili k takovému malému nízkému stolečku. Po dlouhé době nám donesli čaj. Skvěle. Tak jsme tak popíjeli z takových malých hrnečků, když v tom jsem jeden vylil a začalo to týct po stole. Ostatní se na mě divně koukali, ale teď pozor. Asi deset sekund po mě vylil kamarád také čaj, čirou náhodou stejný druh. Ostatní se ale začali smát. Vypadalo to chvílemi, jakoby byl problém ve mně.

V této chvíli se filosofie mísí s psychologií a hlavně s psychikou. Nejsprávnější tvrzení je, že Všechno záleží na psychice. Velká pravda. Trochu odskočím. Dejme tomu, že máte nějakého přítele, který se vám snaží udělat nějaký naschvál. Ale, pak se s ním někdy setkáte a mezi řečí prohodíte, že by vás nejvíc naštvalo, kdyby se vám hrabal v tašce. Je to jen takový příklad. A uvidíte, že se vám bude v nestřežené chvíli hrabat v tašce, ale jakmile to zříte, sebere vám z ní nějakou věc a už vás provokuje, že vám ji nevrátí. Ale vezměte si, že kdybyste ho neupozornili, co vás nejvíce naštve, tak by ho to ani nenapadlo, třebaže zná všechny vaše slabiny.

Vraťme se ale k té čajovně. Kdybych to udělal sám jako jediný, tak by zábava nebyla, ale třeba jak to bylo rychle za sebou, tak to všem přišlo vtipné. To bude asi ono. Za celou relaxaci našich múz už se o tom nikdy nemluvilo. Mohl třeba ještě upozornit na okolnosti, které by tomu ještě napomáhaly: celá čajovna byla zahalena výpary z vodních dýmek a z čajů, nechtěli jsme si zkazit odpoledne a nakonec je to jedno, život musí jít dál, nemá cenu se zlobit.

Co jsem tím chtěl říct? Dvě věci. Za prvé: ve společnosti opravdových přátel je menší prohřešek skoro ihned zapomenut. A za druhé: V čajovně se nachází velká inspirace pro literární díla, a to si ani nemusíte dávat vodní dýmku.

Přejít se dá spousta věcí. Třeba silnice.

Přejít se dá třeba toto dílo. Pro některé se může zdát nudné, pro některé poučující, někteří mohou v tomto díle vidět zbytečné bláboly, někteří se nad tím trochu zamyslí Zkrátka, je to věc individuální, tedy věc každého z nás.

Abych se dozvěděl trochu teorie o filozofii, hledal jsem v encyklopedii a našel jsem: je to slovo řeckého původu od filein – láska , sofia – moudrost tedy láska k moudrosti. Také jsem se dozvěděl o různých druzích filozofie. Od antické filozofie přes teoretickou filosofii po filosofii 20.století.

Podle mě si ale každý musí udělat vlastní filozofii. Filozofie vlastně znamená hodnoty života a taky přesvědčení a způsoby chování (etika). A taky znamená zamyšlení.

Jak už jste si asi všimli, docela se zajímám o čaje. Ale to není vše. Nejprve bych připomenul, že rád říkám věci, které mě baví. Tady bych je rád rozepsal.

Hudba

Hudba, to pro mě znamená opět námět k zamyšlení. Takže hudba je věc hodně individuální. Každý může hudbu vnímat jinak, každému se bude líbit nějaký jiný styl. Jednomu se může líbit od nějakého interpreta jenom jedna písnička, druhému se může zase líbit další z jeho repertoáru. No ale teď napíšu, co se líbí mě.

Na otázku Co se ti líbí za hudbu? odpovím: techno, house a rave. Nejprve bych začal tím, že to takhle vůbec není. Podle mé oblíbenosti je to přesně naopak v pořadí. A podle toho, co nejvíce poslouchám, tak je to úplně jinak. Ale toto pořadí jsem se naučil, protože tak se to vyvíjelo postupně, tak se mi to také více líbilo. A jak už jsem říkal v úvodu, hudba je velice individuální a proměnná, takže třeba zítra uslyším super song, který se mi hodně zalíbí, a začnu se o něm co nejvíce dozvídat a pak ještě více hledat a třeba si koupím originální CD. (ale všechny tyto vyjmenované možnosti jsou velice nepravděpodobné). Jedině italskému tanečnímu hudebnímu mágovi, Gigimu d‘Agostinovi se to povedlo. Zajímal jsem se o něm co nejvíce, všude na Internetu, v hudebních časopisech atd. No a takhle jsem si oblíbil hudbu.

Mnohdy jsem uvažoval, proč jsem tak rád na diskotékách. A vždy jsem došel ke stejnému závěru. Tancování mě ani moc zas až tak nebaví, pít ještě nemůžu (a stejně to není ono) a přišel jsem na to, že jsem rád tam, kde je hudba, která se mi líbí. A je tam taky taková ta správná atmosféra. Pokud bych třeba určil zaměstnání, které by mě bavilo, tak bych třeba byl DJem, ale také i barmanem či vyhazovačem. Co bych teda nechtěl být by byla striptérka. Na tu bych se asi vážně nehodil. Stačilo by mi být s tím prostředím v kontaktu. Hudbu ale stále beru jako koníček. A také při psaní tohoto díla poslouchám svoji oblíbenou hudbu. Sice není moc uklidňující, ale už jsem zvyklý psát při technu.

Počítače

Tak tady se moc filozofických úvah nedá vytvořit. Snad jen, že se na mě známí a kamarádi dívají divně, když jim řeknu, že na počítači si něco píšu. Všichni kolem mě (i já samotný) používají počítač především na hry. Jo, ale když máte takovou kraksnu, kde nejrychlejší je fakt psaní. A taky u toho poslouchám hudbu viz hudba. Jo a ještě jedna věc je na počítači docela dobrá – Internet – nekonečně mnoho informací. Když tohle píšu, tak na jednom portálu je napsáno 3 milardy 753 tisíc 455 stránek v Internetu. To si člověk řekne – tak to má teda má každý uživatel přes deset stránek. No jo, to ale nemusí být pravda, spíš bych sázel na to, že každej měsíc vygenerují číslo, které je větší, než to minulý, ale ne zas o moc, aby to nepřišlo nápadný. Jo a taky mě napadlo, že na Internetu se docela jednoduše uveřejní vaše literární díla, ale o tom dále.

Moje tvůrčí literární činnost

Docela dostbaví čeština, což, když říkávám před novými známými, je pro ostatní velice nenáviděný předmět. Všichni tělocvik, informatika, ojediněle dějepis (velice ojedile). Ale mně se prostě líbí čeština, protože je tak rozmanitá. Celou tuhle kapitolu bych chtěl začít asi událostí v první třídě. Tam jsme měli dělat nějaký úkol, který si už přesně nepamatuji. Ale já ho špatně slyšel, tak jsem si začal psát svoji vlastní literární dílo, co jsem dělal o prázdninách. Když už jsem to měl hotový, tak jsem čekal reakci učitelky (no tenkrát mi to tak samozřejmě nepřišlo odborný, prostě jsem čekal, co řekne, čekal jsem, že řekne dobře). Ale ona řekla, že tohle ale vůbec nemáme dělat a mě hned spadl hřebínek. Od té doby jsem asi pět let nic nepsal. A pak jsem začal. Začal jsem psát díla dost přitažený za vlasy, ale co by se ode mne dalo čekat, že? Když se řekne přitažený za vlasy tak tady uvedu takový příklad, trochu tedy odbočím.

Je tam sám v džungli. Vedle je slepýš, je strašně jedovatý. Bude muset běžet, přes bažiny. Už běží, doběhl. Před ním je vesnice plná lidožroutů. Bude muset schovat se. Bohužel ale našli ho. Afričani ho dostali. Snažili se mu dát do břicha šutr. Nepovedlo se jim to. Když byl na tom kůlu, tak ho vyrval ze země a praštil je jím po hlavě. A pak skočil do ohniště, kde byl teleport a objevil se doma u kafe.

Však vy víte, o čem mluvím. A pak jsem zažil období, kdy jsem napodoboval. Něco jsem slyšel, přitáhl jsem to za vlasy a takhle jsem si to psal jen pro sebe. A taky jsem si psal díla, ve kterých jsem vystupoval já jako dospělý. A svět byl úplně ideální a nebylo nic jiného, než diskotéky, super technika a techno. A pak jsem se věnoval něčemu jinýmu. Teď ale zase začínám produkovat menší větší dílka. Chystám ale opravdu něco velikého, co nikde nebudu říkat a až to dokončím (doufám, že to bude tento rok) tak to uveřejním, jen se nechejte překvapit. Hlavně bych si s tím chtěl vyhrát, abych to měl dokonalý, ale ne zas až tak moc.

Nedávno jsem četl Fulghuma a ten psal, že další spisovatel má zajímavý konec knížky, kdy prostěprostředku věty skončil bez interpunkce beze všeho. Tohle ještě není konec všeho, budu pokračovat. V dalších Filozofických úvahách budu psát zase o něčem jiným a


trapné

ne dělám si srandu neni to trap né já ani nevím já to nečet

ondrech
22. 01. 2005
Dát tip
v klidu chlape;)

ondrech
29. 10. 2004
Dát tip
snach???

to je dost dobré ale bez snach

Jen_tak
26. 02. 2004
Dát tip
No to je přesný:-))

ondrech
13. 01. 2004
Dát tip
Díky ti. Aspoň někomu se to líbí. Všichni by mě za to nejradši ukamenovali.

ondrech: žofka je moc milá holka, já jí nic nevyčítám. jen nemám rád, když si filoZofové hrají na filoSofy. však že se hlásíš k těm prvým je ti ke cti :) nesk6r: hudební kritik taky nemusí umět hrát na hudební nástroj. tak jako ty můžeš hodnotit českej text i když česky nepíšeš. mám pocit, že kritiky byly mnohem víc k věci než úvaha :)

nesk6r: jeden z tvých posledních řádků - dobrá. nepřišlo mi, že to je tvoje stanovisko, protože je zabalený do příliš mnoha slov před a za. ale ok, beru zpět.

Jen_tak
12. 01. 2004
Dát tip
JO, tak ten konec je dobrej:-) Máš tu hezký odstavec o tom, že člověk by si měl na všechno udělat vlastní názor, ale pak často píšeš, co na tebe ostatní..

Elyn
11. 01. 2004
Dát tip
Jistě a dodám - dobře se bavte a kdybyste něco potřebovali...budu támhle ;)

ondrech
11. 01. 2004
Dát tip
Hele, já jsem předtím vůbec nevěděl, že tad někdo takovej jako vy existuje. Takže žádní kámoši, teda krom Tropic Banánový. Asi vám budu věřit. Budu dělat krátký úvahy, který vyplynou samy v jednu diskuzi. Já totiž rád experimentuju a teď vidím, že to nemá cenu. Hele dík.

Elyn
11. 01. 2004
Dát tip
Klidně experimentuj, ale počítej s následky. O tom to přece je..;)

ondrech
11. 01. 2004
Dát tip
Víte, co je zajímavý? Když si dám kritiky, tak tam mám teď polovinu Filozofské úvahy. A víte, co napíšu příště? Úvahu, která bude mít v sobě trochu personifikace a metafory. A když už tak i eufemizmus. Cha!

ondrech
10. 01. 2004
Dát tip
Ne, nic vám nevyčítám, byla to jen taková strašná náhoda. Nesk6r - jakej je rozdíl mezi ironií a sarkazmem?

ondrech
10. 01. 2004
Dát tip
Hele, co máš s tou žofkou, vždyť teď máš vše, co začínalo se "s", se "z".

Elyn
10. 01. 2004
Dát tip
nesk6r: 1) kdo nemá na Písmáku úvahu - ještě neznamená a) že ji neumí napsat, b) že nepozná dobrou úvahu.. 2) nemám pocit, že bych měla nejdřív něco zformulovat a tím získat mandát k hodnocení ostatních Jsi vedle... Odhodlání neomlouvá nedopracovanost díla, sorry, nejsme na základní škole.. A pokud autor stojí o vážnou kritiku, snad unese těch pár slov.. 3) do jednej uvahy nem6zes zahrnut tolko "chytakov" a zanrov bez toho aby to nevyzeralo debilne, hoci slu....sak som ti to uz raz oneeee no, děkuju...k tomu směřovala i moje kritika, jen jsem to neoznačila za "debilní"... Podivuji se nad tvou připomínkou, že kde autor filozofuje, tam nám to měl nějak sdělit - ehm, dobrá úvaha nepotřebuje žádné upozornění, ta uvažuje, plyne...sama.

Elyn
10. 01. 2004
Dát tip
nesk6r - pak nevím, kolik úvah jsi tu četl.. Přece nevyčtu ostatním, že nepíší úvahy... když je tu nikdo nedal jako zadání - takže srovnání se školou trochu kulhá. A este mi povedz kto ma pravo sudit inych a nebyt odsuditelny. Poznam jedneho na B a ine ma uz nic nenapada...je to o cestnosti vosi sebe samemu... - tak o tomhle tu nikdo snad nepochyboval, na Boha si nehrál... ale je odsouzení a je kritika - já tedy tyhle dvě věci rozlišuji.. a nikoho jsem tu neodsoudila. ad poslední věta - děkuji.. Hezký večer...

Elyn
10. 01. 2004
Dát tip
? prosím?

Elyn
10. 01. 2004
Dát tip
já jsem se neloučila, jen jsem popřála hezký večer - jakože nic z toho nemyslím zle..

Nyx
09. 01. 2004
Dát tip
slepýš není vůbec jedovatý, není to ani had

Andulka
09. 01. 2004
Dát tip
Je to hodne uvah v jedne uvaze. Bylo by lepsi z toho udelat 4 samostatne uvahy a vice je propracovat. Jinak dobry napad..:-)

bohužel jsi z filosofie udělal milování žofky. a možná je to dobře :)

pro všechny filozofy: filein zofia je - a prostě musí být - milování žofky :) v daném případě je to lepší (a jistě i příjemnější). ps: není tady nějaká žofinka?

Elyn
09. 01. 2004
Dát tip
- taky bych rozhodila a hlavně dopracovala - had nehad jedovatý nejedovatý - to z toho bylo nejhezčí - Twardowski - ne, že bych tak úplně souhlasila, ale měla jsem chuť zvolat to samé - P_P: vystiženo.....;) - chrouste - pěkně tě vyučili (já myslela, že netančíš...(pst..:)

Twardowski
09. 01. 2004
Dát tip
chroustaljazz: zase jsi me rozesmal.. kdo umi, ten umi

Elyn
09. 01. 2004
Dát tip
samochvála víš co... viď?:)

ondrech
09. 01. 2004
Dát tip
To byl účel, já jsem napsal naschvál některý chyby, aby jste měli o čem kecat. A pak budu psát, ale bude to zase vypilovaný víc a víc a bude se to jmenovat Filozofický úvahy dva nebo jedna celá nulapět. Žádný dílko není hnedka na první napsání dokonalý. Jo a k tomu minidílku, co je v tom: já vím, že slepýš není jedovatej, ale neznalost je jedním z aspektů "přitažení za vlasy".

Elyn
09. 01. 2004
Dát tip
Ondrech, mně to došlo, že se slepýšem je to "sranda", ale omlouvat dílo tím, že to příští už bude lepší a dokonce snad i bez chyb..., tohle že je trénink... ehm, trochu vedle, myslím... a o účelu chyb si dovolím s úspěchem pochybovat... Hezký večer..

ondrech
09. 01. 2004
Dát tip
no jo, dostalas mě, nevím, jak tě přesvědčit o opaku. Ale já to píšu už v úvodu:"Podle toho, co mi napíšete, budou se odvíjet další moje úvahy"

dejme mu šanci než ho stejně popravíme :)

ondrech
09. 01. 2004
Dát tip
jste na mě domluvení. to ale neplatí. Je to nečestné a nesportovní

Elyn
09. 01. 2004
Dát tip
člověče, jak domluvení? Ty jsi poslal avízo... Tohle není sport a nevím, jaký faul jsem tu na tebe - podle tebe - udělala. Platí tohle: ty vystavíš dílo, já zareaguju, ty pošleš avízo, já možná ještě zareaguju... Nic víc. V úvodu nepíšeš nic o chybách... Končím :)

elyn, to bylo na mě, já psal o popravě. a to je to právě: je to špatná úvaha. proto, milý ondrechu, ty nepřejícné reakce. nestačí jen sebrat informace a napsat svoje pocity. pochlap se trochu, když už to máš ve jméně :)

No jo, jak jinak... Líbí se mi to :-). Hey ale s tou čajovnou teda nevim, jestli nám to nakonec vyčítáš nebo, co vlastně... Každopádně to bylo tak že když's to rozlil ty, ani to prdel nebyla, protože to se může stát každýmu. Sama dobře vím, když se mi někdo (všichni) směje, kvůli nějaký prkotině - není to zrovna příjemný. Tak se snažim to nedělat ostatním (i když su stršně škodolibá :-))... Prostě dělám hovadiny, padám ze schodů, říkám kokotiny co si nerozmyslim a pak sou to pro všechny 2. vánoce... Ha ha ha. :-\ No naučila sem se tomu taky smát takže už to pro mě tak hrozný není...(ale dřív bylo) Takže tak. Ale kdo by v tu chvíli čekal že asi za minutu to rozlije eště Vlki? :-) To už prostě byl úlet... :-) Ostatně jako celá čajovna, ne? :-)

Twardowski
08. 01. 2004
Dát tip
Za to mohou učitelé slohu!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru