Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věřící

01. 06. 1999
0
0
3606
Autor
Baja

Věřící? Zahnivajícím listovím se hrabou k Pravdě schumlané v muších vajíčkách .... a pak když už jim smrt cuchá šedé pápěří v dlaních je zčervenalá hlína - Beránkova krev?
Sly: Budeme-li se držet původu slov monolog a dialog, potom ne mnoholog, ale nejspíš polylog :-))) K dílu: Docela dost se mi líbí, až na Beránkovu krev, znám jednoho Beránka a docela bych se přimlouvala za to ho nevraždit :-)

Sly
04. 01. 2000
Dát tip
Dovolím si jen takový krátký názor. Se zaujetím sem si přečetl předešlý mnohalog (co je to za výraz? no nevadí) a myslím si, že nejdůležitější je svoboda. A zase jenom svoboda. Vždyť všichni "tam" jednou dojdeme tak o co stát. Záleží jen a jen na nás. A ještě jeden apel k církvím: Prosím vás, vždyť Bytí je o svobodě.

Bájo, díky za toto téma.

Baja
11. 06. 1999
Dát tip
To je tu tak moc málo holek? Tak to abych se teda cinila...

Štěpán
07. 06. 1999
Dát tip
Myslím si, Bajo, že jsi velmi blízko k Pravdě, pokud by se dala definovat. Poslední řádek je pro mě vemi povzbuzující...

Print
04. 06. 1999
Dát tip
Pouštět se tady - v tomhle omezeném prostředí (myslím prostorově!) do podobných diskuzí na tohle téma, se mi nezdá dobré... Jsem rád, že To Krytyk ke konci uťal. V čem se nemusíme vůbec omezovat (a od toho tu Písmák je)se i k těmto věcem vyjadřovat pomocí veršíků. Určitě nám řeknou víc, než rádoby učené "dišputace". Kdo se potřebuje vyjádřit jinak a kdo se potřebuje zdravě i nezdravě pohádat, tomu doporučuju xchat.cz, místnost Křesťan. Ale pozor, je to teda síla! Jen pro odvážné nebo otrlé!:-))

Baja
04. 06. 1999
Dát tip
Jejda lidickove, vy jste to nejak nepochopili. Neměla jsem v úmyslu tímhle rozdělovat lidi na věřící a ty druhý, za tím názvem Věřící asi neměl být otazník, ale uznávám, že každý něčemu věří, prostě něchci nikoho rozdělovat, jen to ne.

Merle
04. 06. 1999
Dát tip
Ty jsi holka Bajo??? No to je skvělý. Jen víc holek, víc, víc....

Merle
03. 06. 1999
Dát tip
Protože někdo to necítí, a mlčením se mu toho osvítí podstatně míň...

B.Ezejmenij
03. 06. 1999
Dát tip
...někdo potřebuje cítit, ale tady jsou spíš lidi, kteří chtějí něco slyšet. Nevim, jestli vám to něco dá, ale mě k pochopení slova "víra" pomohl Watchman Nee. Já jsem z věřící rodiny, takže pro mě víra znamenala něco jako postoj, ale zjistil jsem , že to je spíš něco jako smysl - jako zrak. Pomocí zraku můžu v životě realizovat nějaký věci, protože je vidim - vidim hrnek s juicem a můžu se napít. Vírou můžu v životě realizovat Boha - proto se říká, že víra bez skutků je mrtvá. Stejně jako skutky "poslepu"¨.
Je to asi na delší diskusi, ale rozhodně si nemyslim, že mě má víra od Vás odděluje,
naopak, zavazuje mě.

... sem to ale fanatik.

Print
02. 06. 1999
Dát tip
V každém případě je velmi dobré pokládat si i takové otázky, o kterých už dopředu víme, že na ně nenajdeme odpověď. A to se netýká zdaleka jen víry.

Merle
02. 06. 1999
Dát tip
Každej člověk je věřící, jen každej věří něčemu jinýmu. Seš si jistej, že ty seš lepší věřící, než ti "druzí"?

Print
02. 06. 1999
Dát tip
To se ptáš mě? Proboha...! Nerozlišuju lidi na lepší a horší, na první a druhý! A málokdy jsem si v něčem jistý... Ale tím nerozlišováním určitě ano. Nebo jsi ze mě vyčetl něco jinýho? To by bylo poprvý, co by mě strašně mrzelo...

Merle
02. 06. 1999
Dát tip
Pro dopřesnění dodávám, že moje reakce byla přímo na BAJU. Teda Printe, takhle mě podezřívat...

Print
02. 06. 1999
Dát tip
Uf!:-)))

Petr
02. 06. 1999
Dát tip
Nevím proč se snažíte rozumem vysvětlit a popsat něco co se musí cítit

Krytyk
01. 06. 1999
Dát tip
Nejsem žádný ďáblík, který by zatracoval náboženství, chápu jeho léčebnou funkci, nakonec opora jeho domluvených symbolů a významů zprostředkovávala jakousi uspořádanost společnosti, byla dlouho také oporou překladatelů z jazyka do jazyka, ale dnes? Písmo s jeho moudrostmi, (které jsou nepopiratelné) nahrazují zvolna televizní seriály. Je to ovšem demokratičtější než inkviziční přesvědčování o správném výkladu víry. Dnešní doba vůbec "zejména nastoluje" otázky, na které málokdy odpovídá. Proto docela chápu ty poslední hrstky obdivovatelů, písmobuditelů, jenomže se domnívám, že to nesmí být cesta nekritická. Bohužel většina věřících spolu s přesvědčením o nalezení víry se uzavře poznávání, takže já nejsem ani tak proti víře, všichni něčemu věříme a jen nemnozí jsou schopni poznat čemu vlastně věří, jsem proti omezování (ne však proti zákonu). Jsem proti víře, která je prostředkem oddělení od nevěřících..., to by ovšem bylo nadlouho takže zkrátka::: nelíbí se mi, že církev tohle ví a využívá toho, nic víc.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru