Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Elfí královna

20. 01. 2004
9
0
4828
Autor
Playwithfire

-----prolog-----

.

Byla nádherná – jako každá elfka. Dlouhé vlasy krásně dokresovaly její jemný obličej a měla ten typ postavy, pro který se vedou dlouhé a krvavé války. Oči měla plné smutku a i její rty měly daleko k úsměvu. Stála hrdě a osaměle na nejvyšším kopci v okolí a nepřítomně hleděla kamsi do dálky.

„Mamííí, kdo je to?“ zatahal malý kluk za rukáv plátěné košile ženu, se kterou tu byl. Paní se podívala na umně vytesanou sochu a přečetla z podstavce: „Lyth – poslední královna elfů. Víc o ní nevím,“ omluvně se podívala po synkovi. „Hmmm... Mami a co je to elf? A proč má tak špičatý uši? A proč je tak vysoká?“ zasypal ji otázkami. Usmála se na něj, řekla mu ať se někdy zeptá babičky a na sochu úplně zapomněla.

.

„Lyth...“ zopakovala po něm babička. „Samozřejmě že vím kdo to byl! Ale je to dlouhý a moc smutný příběh, opravdu ho chceš slyšet?“ Hošík přikývl a stará dáma začala vyprávět skoro zapomenutý příběh...

.

-----1-----

.

Lyth se narodila a vyrostla ve velké rodině. Jako všichni elfové žili i její příbuzní pohromadě v lese a měli skoro všechny lidské vlastnosti – až na ty špatné. Elfové jako rasa nejsou závistiví ani mstiví a i díky tomu se dožívají pro lidi nepředstavitelně vysokého věku. A ani po tom neumírají, jen se promění v hromádku listí, kterou vítr rozfouká po lese, v kámen nebo v něco jiného, přírodního. Proto mají rádi přírodu a umí s ní mluvit – věří, že každá věc byla dříve elf.

I na elfku byla nadprůměrně pohledná a její úsměv rozzařoval široké okolí. Byla bezstarostná, veselá, šťastná a mladá celých 200 let. Pak potkala Tiaëla, zamilovali se do sebe a vzali se. Byla to láska jako z pohádky, čistá a upřímná. Vážili si jeden druhého víc než sebe. Byl to zkrátka nádherný pár a ostatní elfové jim to ze srdce přáli. A když po šestistech letech své vlády uvažoval král o svém odchodu, věděli všichni, že Tiaël bude jeho nástupce. S vládou neměl nikdy problémy, jeho Lid ho zbožňoval a on měl pochopení a byl shovívavý.

.

-----2-----

.

„Můj pane,“ sklonil hlavu na pozdrav zvěd a pokračoval: „Blíží se To. Zvířata se stahují z okrajových částí lesa blíž ke středu, asi To také cítí. Lid začíná být nervózní...“ „Vím, všiml jsem si toho,“ povzdychl si Tiaël.

„Vůbec nevím co mám dělat a můj Lid na mně spoléhá... A já? Já prostě NEVÍM. A to Zlo se kolem nás stahuje jako velká, tmená a lepkavá pavučina...“ pomyslel si zoufale.

.

„Dneska na ně už konečně zaútočíme, ať ani jeden z nich nepřežije! Pijte jejich krev, hodujte na jejich mase, jsou jen vaši – VYBIJTE JE!!!“ řval skřetí vůdce. Stál na skále a pod ním neklidně přešlapovali jeho poddaní. Elfí maso... Jedna z největších skřetích pochoutek. Zrakem přelétl řady svých bojovníků a v duchu se ušklíbl. Hordy svalů bez mozku. Ale poslouchali ho na slovo. „Osedlejte své draky, vemte do rukou zbraně a NA NĚ!!!“ zvolal a skřetí armáda se dala do pohybu. Kdo měl draka, vyšvihl se do sedla a všichni se rozběhli nebo rozletěli směrem k Elfímu lesu. Kam oko dohlédlo, všude skřeti a zem duněla otřesy jejich kroků. Jako jeden muž se vydali změnit dějiny a přepsat kroniky....

.

-----3-----

.

„Musíme jednat rychle! Ženy a děti schovejte do bezpečí Stromové pevnosti, stoupněte si na hradby a střílejte po nich,“ s těmi slovy vzal Tiaël svůj luk a jako první stál připraven na obranu. Podíval se do dálky a strnul – stovky, možná i tisíce skřetů se jako vlna valily do jejich lesa. Tisíce let žili v míru za teď... „Bude to těžké, ale určitě zvítězíme,“ řekl při loučení Lyth. „Jdu s vámi,“ řekla pevně a vzala si luk. Nesnažil se jí to rozmluvit – věděl, jak je tvrdohlavá. A tak, když vystřelily první šípy, stáli si bok po boku.

.

Boj byl dlouho nerozhodný. Elfové byli odhodlaní, čímž vyvážili skřetí početní převahu. Ale pak začaly skřetí řady pod smrští šípů řídnout. Elfům to dodalo odvahu a zasypávali je ještě víc. Najednou ale elfí řadu pročísl ohnivý jazyk...

.

„Mají draky! Rychle, schovejte se všichni!“ ale už bylo pozdě. Desítky hořících elfů ve smrtelné agónii a s křikem padaly dolů, kde je hned hladoví skřeti roztrhali na kusy a snědli. Proti útoku shora se nedokázali bránit. Za pár minut jich zbývalo jen pár a skřeti už sežehli i pevnost, kde se ukrývaly ženy s dětmi.

I nebe plakalo, večer se obloha na památku zemřelých zbarvila krvavě rudými červánky

.

Většina skřetů už odešla – nasytili se, taže už neměli důvod proč  zůstávat. Jen pár posledních draků ještě kroužilo nad lesem a sežehávali elfy, kteří náhodou přežili...

.

-----4-----

.

Tiaël se probudil a skoro se nemohl hýbat. Byla už noc a on si jen matně vzpomínal, že spadl z hradeb. Lyth! To slovo mu projelo hlavou jako ostrý nůž. Kde jen může být? Něco mu říkalo, že stále ještě žije. Obcházel sežehlé zbytky svých snědených přátel a poprve v životě plakal. „Zklamal jsem je,“ myslel si. „Je to moje vina...“ Jediný důvod  proč žít pro něj byla Lyth. MUSÍ jí najít a alespoň důstojně pohřbít! Byl si jistý, že by jí poznal, i kdyby z ní našel jen kosti, ale hledal marně. Strávil tím 2 dny a když za tu dobu nenašel nikoho živého, vydal se na cestu. Chodil stovky dní nazdařbůh po lese, ptal se stromů i vody v potoce – nikdo žádného elfa neviděl. Až vítr mu pošeptal, že jedna nádherná dívka přežila a je u lidí...

.

-----5-----

.

„Pamatuju si na ni,“ řekla babička. „Byla nádherná a tak, tak smutná... vybrečela tolik slz, že už nemohla plakat dál – mohla plakat snad už jen krev. Vzali jsme ji k sobě, ale stále chřadla. Čekala na něj snad 3 roky, ale pak najednou zmizela. Hledali jsme ji snad všude, ale našli jsme jen nějaký monolit nahoře na kopci. A asi půl roku poté přišel on, byl skoro nepříčetný a naprosto zoufalý...“

.

„Kde je Lyth? Ona tu byla? Tak kde je?!? Kam šla???“ nikdo mu ale nedokázal pořádně odpovědět. Když mu řekli alespoň to málo co věděli, rozběhl se na kopec, klekl před kámen a dlouho ho objímal, líbal a plakal. Večer z něj začal vytesávat postavu. Věděl, že ji to nebolí. Trvalo mu to snad dva roky a za celou tu dobu nepromluvil ani slovo a nespal. Dal si záležet na každém detailu a když skončil, vypadal alespoň o dvacet let starší. Dlouho přemýšlel, co má napsat na podstavec – chtěl toho o ní světu říci tolik... ale pak se spokojil s prostým „Lyth – poslední královna elfů“. Lehl si hned vedle sochy a do rána se proměnil v malý čajový keřík.

.

-----6-----

.

„A to je vše, tak zemřel poslední elf...“ dokončila stařena své vyprávění. Ozvalo se tiché popotahování – během vyprávění přibyli 3 posluchači a příběh byl opravdu dojemný. „Mami to byl nádherný příběh!!!!“ ozvala se dcera vypravěčky a všichni souhlasně přikývli. „A co se stalo se skřety?“ zeptal se čeledín. „Zaútočili jen aby se nasytili na dalekou cestu, která je čekala. Brzy odlétli do země draků, kde i zůstali a doufám, že se už nikdy nevrátí... Teď už ale honem po svých! A co ty, děvečko, šupej pracovat!“.

Dívka ji poslechla a odešla, ale za dveřmi se usmála, ještě trošku víc se přikrčila a narazila si čepici dál do čela, aby nebyly vidět její špičaté uši. „Prý poslední elf,“ pomyslela si. „Musím se zase někdy zajít na krále a královnu podívat, už nějak obrůstají mechem a plevelem...“

 


Angeri
01. 03. 2004
Dát tip
byly tam ňáký slohový chybky, ale jsem líná psát :-) celkově pěkný, i když elfka na konci by měla o svých posledních králých mluvit tak nějak vznešeněji, uctivěji. Nebo snad už natolik navykla lidským manýrům? :-) Típek

johanne
07. 02. 2004
Dát tip
miloučké :) taková hezká pohádka

gASK
25. 01. 2004
Dát tip
Tak jako náhled do duše nepřítele to beru:) Jinak k těm vztahům - oni na tom skřeti s tou orientací taky nebudou zrovna nejlíp...ale co;)..

Bledulka
23. 01. 2004
Dát tip
Zajímavý nápad i příběh, ale trochu tomu chybí život....na to, že to je příběh s elfy příliš málo používáš přírodní motivy.Máš pravdu, kdyby dílo bylo delší, asi málokdo by je četl. Každopádně tip ti patří už za námět.

Pěkné, ale v mnoha věcech se ztotožním s kritikami které mne předešly. Hezký námět, ale trochu jsi uspěchala jeho zpracování, příjde mi to, jako bys to chtěla napsat co nejrychleji i na úkor kvality a jak by napsal Fladermus, dokážeš to lépe :o)

Seregil, fungus2 - díky:) StvN: předně moc díly za tak vyčerpávající kritiku. A teď k jejím jednotlivým bodům: -překlepy (alespoň ty, které jsem našla:) jsem opravila a "snad" vymazala:o) -popis sochy byl na začátku záměrně, byla to snaha překvapit tím, že popisuju sochu a ne živou elfku... Ale vidím, žese mi to asi moc nepovedlo. Tak třeba příště:) 1) proč myslíš, že je tahle část nejkratší? Že není čtenářsky moc atraktivní si uvědomuju, ale jsou tam uvedeny věci, bez kterých by to dál nedávalo moc smysl. 2) s tím zvědem to je pravda, díky. Předělala jsem to:) S tím prakem jsi mě fakt pobavil;o)))) Byl to překlep, má tam být "zrakem přelétl" a "překlédl nedohledné řady" nenbylo kvůli mý nedostačující slovní zásobě, ale pokus o (...hmmmm...jak to vyjádřit...) slovní hříčku. Ale taky sem to smazala:) 3) nečekala sem, že to někdo pochopí:-))) To víš, do skřetího uvažování se dá proniknput mnohem snáz než do toho elfího... 5) jsi SNAD první kdo mi v životě řekl, že mám malou slovní zásobu, ALE jestli je tohle jediné co jsi ode mně četl, chápu to. Psala jsem to narychlo, opravdu jsem si nevšímala opakování opakování opakování slov:)))) 6) s tim mechem máš taky pravdu... Už to tam není:) -Řekl bych, dětské psaní - aby ne když mi je 16;-) -Příběh - je to takové letem světem. Každá pasáž by zvlášť mohla dát na dvě strany, ale chtělo by to více práce. - a myslíš, že by to pak někdo četl??? I mně na písmáku delší díla od autorů, které neznam, spíš odrazují... Ale jen na písmáku, jinak takový lit.ignorant nejsem:) Koukám, že má reakce na tvou kritiku je takřka tak dlouhá jako dílo samo, ale proč ne:) -a s těma chybama.... Čekala jsem, jestli si všimneš i svých překlepů:) Mair> o slovesu brečet v souvislosti s elfy jsem taky uvažovala, ale... To tam mám mít pětkrát "plakala" To to radši nahradím nevhodnějším slovesem. K dalším 2 odstavcům tvé kritiky... Pár slov sem přidala, tak když budeš mít chuť přečti si to znova a třeba tě to zaujme víc (a nebo taky ne:-)))) Kate: vidiš, a mně na tom ta bojová část přijde nejzajímavější (resp.jediná alespoň trochu zajímavá:)))) gASK: podle mně to ty elfové naopak kazej. Sem prostě zarytá a radikální skřetka a elfové jsou podle mně prostě teplí;-) Ale musíš uznat, že snaha vcítit se do nepřátelského myšlení a charakteru byla:o)

StvN
21. 01. 2004
Dát tip
Děkuji za odpověď. Můj názor vychází ze zkušenosti - především čtenářské. Proto s tebou nebudu polemizovat o popisu sochy ani o zbytečnosti první části. Pokud budeš chtít psát dále a lépe, tak přijdeš na to, že si ne vždy můžeš dovolit psát tak, jak zrovna chceš ty. Že se občas nebudeš moci řídit tím, co si ty myslíš, ale tím, co je vhodné. Jdu si od tebe přečíst něco dalšího.

Gerzon
21. 01. 2004
Dát tip
Tip * opravy v textu Drobné opravy a poznámky jsem dělal přímo do textu, jsou napsané [takovým písmem] a jsou v hranatých zvorkách. Text s poznámkami najdeš v Gerzonce, sem by to bylo moc dlouhé. Až se s ńím seznámíš, dej vědět, smažu ho, ledaže bys mi dala autorský souhlas, abych ho v Gerzonce nechal nastálo. Opravy čárek, přímé řeči apod. jsem také udělal přímo do textu, ale nijak jsem je nezrůraznil. Musíš si je najít porovnáním s původním textem. k úvodu StvN má pravdu, popis elfky by se vyjímal lépe, kdyby byl podán až jakoby chlapcovýma očima. k části 1 Ponech jen první odstavec, z druhého jen to, že byla svadba a s kým. To, jaká Lyth byla nech po kouskách probleskávat v Tiaëlově mysli, když po Lyth pátrá. k části 2 Tady se mi nelíbí, že je Tiaël bezradný (Lyth by si přece takového bezradníčka nevzala, že ne), místo toho, aby mu proběhlo hlavou, že nic neví, mohl by si sumírovat, co vše je ještě třeba pro obranu udělat. K StvN-ovým připomínkám Z některými z nich si nedělej hlavu. K širší slovní zásobě se člověk musí pročíst a prostárnout, s tím se prostě nic jiného dělat nedá. A že povídka působí dětsky? Vždyť to může být i výhoda, vše záleží na tom, pro jaký okruh čtenářů je určena. Myslím, že pro děti od 7 do 120 let je tak akorát. Co se mi líbí typ postavy, pro který se vedou dlouhé a krvavé války jen se promění v hromádku listí, kterou vítr rozfouká po lese nápad: udělat z Lyth-kamene Lyth-sochu :-) (ještě, že se z ní nestalo to listí) Co se mi nelíbí i na elfku byla nadprůměrně pohledná... průměry se do pohádky moc nehodí

Seregil
20. 01. 2004
Dát tip
Moc fajn... Na lepší kritiku se nezmohu... dávám do klubů...

StvN
20. 01. 2004
Dát tip
Hlubší? Oki. Čti si to po sobě. Za prvé kvůli chybám a za druhé kvůli plynulosti. Například hned v první větě je naprsto zbytečné slovo "snad". Můj vkus mi radí nezačínat povídku popisem. (Sám se tomu mnohdy nevyhnu, ale to je jiná.) Kdybys začala druhým odstavcem: „Mamííí, kdo je to?“ a popis sochy dala až tam, kde se o soše zmiňuje její matka, snáz bys čtenáře vtáhla do příběhu. -1- Tato část mě osobně nudí. Nic neříká. Ty v ní akorát živíš vlastní touhu objevovat nové světy, ale pro čtenáře tato část není potřebná a když, tak ne hned zezačátku. Protože ještě než se rozeběhl nějaký děj, unavuješ čtenáře popisností a jmény, která mu nic neříkají. -2- Tady už je to lepší. Čtenář si jméno spojí s funkucí a s "hlasem". Námitku bych měl akorát k tomu, že ve skutečnosti by se asi král nesvěřoval obyčejnému zvědovi, že neví, co má dělat. Pak jsem nepochopil tuto větu: Prakem přelétl nedohledné řady svých bojovníků a v duchu se ušklíbl. -3- Je dobrá. Docela jsem se bavil. Celá válka byla jen kvůli tomu, že se skřeti chtěli nažrat. -5- Často používáš stejná slova. Je vidět, že máš malou slovní zásobu a i s tou ještě neumíš zacházet. Slova jako snad a aspoň nemusíš používat vůbec. Taky se snaž vyvarovat ukazovacích zájmen. Dobře si rozmysli, jestli opravdu musíš napsat dvě spojky za sebe - a i, máš to někde na začátku. Tomu se zkuz taky vyhnout. -6- Potěšilo mě, že jsi vymyslela lepší pointu, než jen a zazvonil zvonec. Ale vysvětli mi, jak může čajový keřík obrůstat mechem. Celkový dojem. Slohová kvalita nízká. Řekl bych, dětské psaní. Avšak nevypadá to, že bys měla špatné návyky, takže pokud bys chtěla, můžeš se hodně naučit a styl vypilovat. Příběh - je to takové letem světem. Každá pasáž by zvlášť mohla dát na dvě strany, ale chtělo by to více práce. Především s postavami. Ve vyprávění, jako je toto, dej rozhodně přednost postavám, jejich konání a dialogům. Až potom se soustřeď na popis, kterého nemusí být mnoho. Doufám, že jsem tě neodradil. Máš u mě tip pro povzbuzení, protože vidím, že ti nejde jen o hloupé šermovačky, ale že snažíš utvářet příběh. Pokračuj. Hodně štěstí.

StvN
20. 01. 2004
Dát tip
Tak jo, zasloužil bych pár facek. Našel jsem po sobě tři chyby.

fungus2
20. 01. 2004
Dát tip
Povídka mě zaujala. TIP

Mair
20. 01. 2004
Dát tip
No, takže: Odstraň prosím ty internetové a spol, docela mi tam vadí. Pak: Moc mi nesedí kombinace slov brečet - elfka. No ono na tom asi není nic špatného, ale vždycky jsem si představovala elfy jako vznešené tvory, stejně jak je líčíš, a spíš -plakala. Příběh má takovou jednoduchou pojintu, pěkné vyvrcholení, ale je vidět že sis nedala moc práce s vymýšlením toho proč jak a za co..stačilo pár slov navíc a celé by to dostalo takové hlubší pozadí. Pak mi nesedí, že by skřetí - obrovská -armáda vtrhla do země, rozdrtila elfy - a vrátila se zpět. No, i když pokud opravdu šlo jen o zahlcení trhu elfým masem, pak to chápu. Na můj vkus příliš málo rohovorů mezi postavami, trochu popisu jejich charakteru..ale ona to lvastně byl pohádka vyprávěná dětem..tedy měla vše co má mít:)

Katčenka
20. 01. 2004
Dát tip
Tak me to bavi jen po tu cast,nez se zacne bojovat..ale ty vis,ze ja na tohle nejsem :-)

gASK
20. 01. 2004
Dát tip
Dobrá, pokusím se o nějakou kritiku, když si to přeješ;) Raději přejdu takové věci, jako pravopisné, gramatické a překlepy způsobené chyby, přebývající HTML tagy a tak:) Základní nit příběhu je dobrá a nápaditá legenda, pointa je sice nepřekvapivá, ale taktéž pěkná (jen si zasloužila lépe napsat:). Ovšem vyprávění místy vázne, je někdě moc natahované a vycpávané a jinde naopak. Víc toho dnes dohromady nedám, promiň:))) Jinak si tipnu, už jen kvůli elfům;) No a taky skřetům na dracích...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru