Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

UUO

01. 02. 2004
3
0
1882
Autor
Gerzon

Poprvé zveřejněno 19.10.2002 v Taverně, místnost \"Přístav začínajících spisovatelů\" jako povídka na předem určená témata: \"Vyznání lásky\" a \"Nejmenší možný okamžik\".

Dovolte, abych se představil. Jmenuji se 1s22s22p63s23p63d104s24p64d105s25p64f145d106s26p65f146d107s27p6. Pokud je to pro vás moc dlouhé, říkejte mi prostě Uuo. Moji rodiče mi také tak většinou říkají. Dokonce mi tak říkali už před narozením.

Právě jsem se narodil. Rozhlížím se, kde to vlastně jsem. Je tu tma a teplo. Cítím určité napětí. Táhne mě to pomalu jedním směrem. Je to silné, nemohu tomu odolat. Musím tam jít. Pomalu se rozbíhám.

Rozšeřilo se. Nejsem sám, kolem mne je nás mnoho. Někteří jsou mi podobní, to jsou mí bratříčci. Běžíme spolu. Ti ostatní jsou kolem nás. Jsou menší, ale silní, tlačí nás, musíme běžet čím dál tím rychleji.

Zdá se, že běžíme dokola. Vždy, když chci běžet rovně, ti malí na mne zatlačí. Musím běžet po zakřivené dráze. Běžíme čím dál tím rychleji.

Pořád běžíme. Mám první narozeniny, a ještě jsem nic jiného nedělal. Začíná se mi trochu točit hlava, ale nesmím zastavit. Těch malých je čím dál víc, tlačí nás silněji a silněji.

Mám druhé narozeniny. Právě jsme proběhli místem, kde jsem se narodil. Dobře jsem to tam poznal. Běžíme dál, mnohem rychleji, než když jsme tu běželi poprvé. Mám čím dál tím větší sílu.

Nezdržujeme se. Je už docela světlo, vidím dopředu, tedy viděl bych, kdyby dráha vedla rovně. Je ale kruhová.

Je velmi jasno. Těch malých je už velmi mnoho. Když běžíme kolem nich, každý z nich nás postrčí. Proto běžíme mnohem rychleji. Mám třetí narozeniny. Jsem pořád silnější a silnější.

Místem, kde jsem se narodil, jsme proběhli už asi stokrát, přestávám to počítat. Také se mi přestala točit hlava, mám pocit, že žádnou nemám. Jsem silný, nic mne nezastaví. Mám čtvrté narozeniny.

Už neběžíme, ale letíme. Ti malí se nás už nedotýkají, jen nás od sebe odstrkují nějakou neviditelnou silou. Místem, kde jsem se narodil jsme proběhli už nejméně stotisíckrát. Jsem velmi silný. Mám páté narozeniny.

Jsem nejrychlejší, předběhl jsem své bratříčky. Okolo mne se začíná stmívat, světlo jako by ubíhalo někam dozadu. Mám šesté narozeniny. Letím rychleji než blesk. Přede mnou je něco žlutého. Přibližuje se to. Ano, je to terč. Už vím, proč jsem tady, proč jsem tak silný. Musím do něj vrazit! Narážím do něj plnou silou a ...


Lásko,

stojím na křižovatce dvou světů a mám se rozhodnout. Jedním světem jsi ty, druhým má práce. Velmi jsem doufal, že vstoupím do obou těchto světů, že je dokážu spojit. Je mi líto, že se ukázalo, že nejsou slučitelné.

Nevím, co mám napsat. Moje výmluvnost přibroušená tolika vědeckými pojednáními zcela selhává. Tolik let mne naplňovala jen má práce, dávala mi vše. Hořkost zklamání, radost z poznání, z dosažených výsledků, z ocenění, sounáležitost s mými spolupracovníky. Byly to ty nejsilnější pocity, jaké jsem kdy prožil. Než jsem poznal Tebe.

Mohu psát o pocitech, které souvisejí s mou prací. Zahanben zjišťuji, že nemohu, ne, nedokážu psát o tom, co cítím k Tobě. Je to tak silné, že to bere dech i vůli. Cítím k Tobě něhu, cítím, že mám o Tebe strach, cítím, že jsem tě plný jako ničeho jiného nikdy předtím.

Prosím, lásko, co mám dělat?

Tvůj a znovu Tvůj

G. Nozreg



Zpráva z tisku:

Nový chemický prvek

(29.11.1999 - Berkeley, California, USA)

Pracovníci Lawrence Berkeley National Laboratory v Berkeley ve složení V. Ninov, K. E. Gregorich, W. Loveland, Albert Ghiorso, D. C. Hoffman, D. M. Lee, H. Nitsche, W. J. Swiatecki, U. W. Kirbach, C. A. Laue, J. L. Adams, J. B. Patin, D. A. Shaughnessy, D. A. Strellis, P. A. Wilk a G. Nozreg oznámili, že zapsali do Mendělejevovy periodické tabulky nový chemický prvek.

Obdobně jako několik předcházejících prvků byl vytvořen v místním synchrotronu a fyzicky existoval jen zlomek sekundy, jmenovitě jen 6 nanosekund. Poté se rozpadl. Nový prvek se jmenuje Ununoctium a má tyto parametry
Značka: Uuo
Protonové číslo: 118
Elektronová konfigurace: ls22s22p63s23p63d104s24p64d105s25p64f145d106s26p65f146d107s27p6

 

 


SMS

ARRIVAL 2MORROW 6:15 SAN FRANCISCO INTERNATIONAL AIRPORT FROM NEW YORK-JFK WITH DELTA AIRLINES FLIGHT #127 SARAH


gladiola
12. 11. 2004
Dát tip
Pěkný TIP

Dero
01. 02. 2004
Dát tip
Ununoktium ... to já znám. Geniální povídka. :o)) ***

Elyn
01. 02. 2004
Dát tip
super!!! :)*

Elyn
01. 02. 2004
Dát tip
ještě avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru