Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Le petite danse

Výběr: Print
03. 02. 2004
15
1
9022
Autor
Vio

Věnovaná... Vysvětlivky: - z francouzštiny: "Le petite danse" = "taneček" "n'est-ce pas?" [nespa] "není-liž pravda?" nebo "že?" - z angličtiny: "flute" = "flétna" nebo také "drážka"

Le petite danse

 

Když jeho řeč voní kafem
je horečka              křeč víček zaťatých
              potem parfém
zajede do drážky    tichem rozetnu
              sólo pro flétnu
                             noc a Ty

 

Nes pávy na smrt vznešeně
to nebolí                n'est-ce pas? šeptá mu
             jako by dřevěněl
hlas podrážky         kroky tanečními
             ámen s nimi
                             žena - muž


1 názor

palino8
23. 11. 2016
Dát tip
oui

Tom
21. 03. 2004
Dát tip
... ti lidi chcou vsemu rozumet :) zatracena francouzstina - credo ut intellegam.

katugiro
14. 02. 2004
Dát tip
pro mě sjednocené přinejmenším dostatečně a navíc se mi to líbí osobně jsou mi autorovy ne/kalkuly fuk, výsledek je jaký je * k jazykovým korekcím: maskulinum (le danse) nemůže být petite, jedině petit... navíc, (už se mi z toho motá hlava) danse je přeci femininum... :) tak si s tím nějak poraď

Lee
09. 02. 2004
Dát tip
Na toto mi bylo třeba se párkrát vrátit... ale stálo to za to... hnohdy tak úplně nerozumím, něco mne ruší, zvlášť v případě slovíčkaření... ale tentokrát ať čtu jak čtu a obracím ten kamének v dlani (a na jazyku), čím dál více mne strhuje... spád tichá dravost, ale o to usilovnější...kéž by byl takový každý dotyk

Plopez
05. 02. 2004
Dát tip
Tak jsem si to přečetl. A nic.

Vio
05. 02. 2004
Dát tip
Plopez, ovšem je důležité, abychom to všichni věděli, že tomu nerozumíš, n'est-ce pas?

Elyn
05. 02. 2004
Dát tip
jistě... někoho to třeba potěší..;) :) Felix qui potuit rerum cognoscere causas

Vio
05. 02. 2004
Dát tip
Qui habet aures audiendi, audiat!

Elyn
05. 02. 2004
Dát tip
! :)

(G)eorge
03. 02. 2004
Dát tip
potlesk (G)*

alina
03. 02. 2004
Dát tip
ufff? ..... sorry, jsem nějako mimoň Ale i tak to působí neuvěřitelnou silou! Však já se ještě vrátím. Případně si vydyndám soukr. výklad ;)

Elyn
03. 02. 2004
Dát tip
jo, krásná.................* :)

Elyn
03. 02. 2004
Dát tip
mimoň, snad, ale z toho, jak působí... ne z výkladu..;) nádherná....

papouch
03. 02. 2004
Dát tip
dyž já umím francoufsky jen orevuoár a pisoár.... fňuk.... :-))

Rozervanec
03. 02. 2004
Dát tip
je to ohromujici...radeji se zdrzim nic nerikajiciho komentare a jen si budu v tichosti uzivat.....:c))))))) *

Miroslawek
03. 02. 2004
Dát tip
dyž já ti ani na třetí, tentokrát střízlivý pokus nevím... kdyby to bylo v kontextu, v němž jsem to prve mylně pochopil snad bych i měl k výpovědi co říci, takto... hmmm... tak jinak... přes zdařilost některých figur a zřejmou propracovanost... působí na mne text spíše uměle sešroubován než jako organický celek, jednotná úplnost... ano... vnitřní souvstažnost, svázanost, jednota tomu určitě chybí... a to není výtka vůči fragmentaci... mám dojem, že jsi se nechal svést na scestí lákavostí některých jazykových her a prvků, které místo, aby ti sloužily, výpověď a strukuru spíše ovládají... že uspořádání prostě plyne z vnějšku víc než by muselo...

dismorphia
03. 02. 2004
Dát tip
Něco se zkrátka někdy točí a opakuje. *a*t*m*o*s*f*é*r*a* takhle hmatatelná. *

zirael
03. 02. 2004
Dát tip
****

Vio
03. 02. 2004
Dát tip
chrouste, myslím, že to Míra myslel jinak než Ty... ale to je fuk...

Kratas
03. 02. 2004
Dát tip
A mně se to líbí takové jaké to je. Vždyť si v tom můžeme najít každý ten svůj kousek sebe. *

Elyn
03. 02. 2004
Dát tip
Nerozumím, i když rozumím, co oba říkáte, ale tady to, myslím, všechno sedí tam, kde má, není tam nesrozumitelnost... ani forma neruší ... Na Miroslawkovo: ano... vnitřní souvstažnost, svázanost, jednota tomu určitě chybí. Mně tam nechybí... Asi úhel pohledu..

Elyn
03. 02. 2004
Dát tip
chroust: a žádné obrázky ti to před oči neháže? Tak nevím, mně to na něco uvnitř "nasedlo"... a to tak nějak hodně... Takže mně to i vnitřně plyne..nešroubuje..

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
*

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
Vrátím se... každopádně mne oslovuje mnohem víc než ta včerejší...

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
Tak mně příjde, že se tu někdo odevzdal do milostného kruhu, ze kterého jde riziko... už ty parfumy... ta francouzština... to ujišťování že to nebolí... ta drážka... Malý tanec? Hele podlehneš a tanec to bude dost velkej... skoloníš se..., jako když tomu pávovi uřízne hlavu a amen s nimi... Stane se, co se stát má... ---------------------------------------------------------------- Jestli náhodou ta feancouzština nevede do Bretagne...

Noe1
03. 02. 2004
Dát tip
atmosféra ... hustá, hmatatelná, vonící kafem ... velká a uctivá úklona ... *t

Miroslawek
03. 02. 2004
Dát tip
chroustjazz: já mám rád, když to musím číst vícekrát, jsem většinou zklamán, když tomu tak není... takže asi nemáme na mysli totéž

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
Nevím Míro. Mně to nepříjde uměle sešroubované... není to náhoudou třeba jen otázka našeho trochu rozdílného vkusu? Určitě ti je jasné, že takovýmhle textem Vio zahraje právě na moji strunu... ---------------------------------------------------------------------------------------- Jinak se bojím, že ve francouzštine nezběhlý čtenář neocení ty pávi, co Vio? To je figurka, se kterou asi noubudou všichni schopní hrát:))) ---------------------------------------------------------------------------------------- Chrouste, jsem si skoro stoprocentně jistý, že to Míra nemyslí tak jako ty:))) Poezie naopak hledáním v jazyce je, je doslova saháním až na dno.

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
do hajzlu... pávy!!!:((((((((

Vio
03. 02. 2004
Dát tip
Doktore, mám pocit, že Mírovi už přijde šroubované cokoliv, co napíšu... buď tomu tak opravdu je nebo má jiné cítění nebo už je tak poznamenaný... nebo je to kombinace všech těch možností :-( chrouste, nezavděčím se všem, jak vidíš... a ani to nemám v úmyslu... každopádně chci podotknout, že jsem měl pravdu, žes Míru nepochopil ;-)

Miroslawek
03. 02. 2004
Dát tip
drfaust: nemyslím, že by to bylo otázkou vkusu, to bych hodnotil z pozice líbí-nelíbí... mně kupříkladu dvojice "voní kafem / potem parfém", přijde odhadnutelně vykalkulovaná, budí ve mně dojem, že potřeba užití párové dvojice byla dána faktory formálními, původně stojícími mimo zamýšlenou výpověď, kterou až následně indukovala svým směrem, což není samo o sobě problém, ať je to či není pravda, problém je, když to tak působí... rušivě... jako umělý roub. Ale přiznávám jako možnou určitou nekompatibilitu představ... proto neříkám, že vím. chroustjazz: já také mluvím o vícerém čtení za účelem pochopení, což je v zásadě principem správného, tzv. kulturního čtení poezie, resp. (krásné) literatury, které se zásadním způsobem liší od čtení běžného, kterým čteš třebas novinové zprávy, a kterému se je, chceš-li texty korektně zpracovávat, potřeba naučit.

Vio
03. 02. 2004
Dát tip
Míro, "voní kafem / potem parfém"... jak to víš? Jak můžeš vědět, že ta asociace mezi vůněmi, pachy, tekutinami nebyla primární. Jako kalkul může vypadat všechno. Ale nic... já to tady nechci pitvat a Ty si stejně budeš myslet svoje.

Elyn
03. 02. 2004
Dát tip
fauste, tak mě tahle taky víc než včerejší... sakra, proč je mi tak líto, že v tom někdo nic nevidí..:(

Vio
03. 02. 2004
Dát tip
Doktore, tak jsem do prologu radši přihodil vysvětlivky ;-) Nechceš mi udělat jazykovou korekci? ;-)

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
Elyn: S nima se netrap... je jejich věc jak a co čtou... Vio: ano je to něco jako: není liž pravda... nebo že ano... chrouste: Řekl jsem na dně... a víš, že ty nejtenčí věci, jak to má třeba Skácel, které se zdají tak samozřejmé tak přirozené a jemné, skutečně spočívají až na dně? Víš jaká je dřina napsat něco tak jemnoduchého? Stran smekání se psíš směju než brečím...:)))

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
Póza pochopení:))) To mi zavání jedinou možnou a správnou interpretací... toho bych se chránil jako čert kříže... bejt tebou.

Vio
03. 02. 2004
Dát tip
Doktore, mně šlo spíš o tu výslovnost ;-) Nejsem si jist, že se to tak píše. Ale tak nějak to zní ;-) Mimochodem, co se týče "pochopení"... tak třeba doktor se ve své interpretaci obsahu lecčemu přiblížil, i díky znalosti jistých kontextů, ale celkové vyznění a pointa už jsou čistě jeho interpretací a fabulací... a tak to má být, protože tak je to správné ;-)

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
nespa Míro: Já, když si beru ten text, tak mi tam to kafe a pot v asociacích zapadá nezdá se mi, že by to bylo dáno formálními věcmi... zdá se mi, že to tam takhle právě mělo stát... že to není doplněno ad hoc... ...plyne z toho, jak jsem si to interpretoval... Asi bychom museli vyjít z té interpretace, abychmo se mohli pořádně domluvit jak to bereme...

Miroslawek
03. 02. 2004
Dát tip
Vio: přečti si ještě jednou, co jsem napsal.... říkám, že nevím a ani nic netvrdím - o původu druhů a asociací, důležité je, jak to na mne působí... skutečný vznik a způsob vzniku asociace nepopírám, ovšem ta praktická realizace, naplnění dojmem jistého předsevzatě trpného (těžkopádného by bylo silné a nepřesné) mechanična... a to není jediné místo, další třeba - zaťatých / noc a Ty, do drážky / podrážky... a nepopírám, že to logicky a smyslově hraje... ale s rušivými tóny jakéhosi chtění... A také mi text netvoří skutečný celek... křivku, nit logické souslednosti asociací vysledovat lze... a vcelku snadno, nicméně chybí mi v tom nějaký vnitřně jednotící, začátek s koncem i prostředkem sjednocující charakter... zkrátka konzistence... sled situací indukovaných myšlenek-představ pointa sice uzavírá, ale nespojuje... alespoň ne tak komplexně a integrálně, jak bych si přál... Nutíte-li mne s faustem formulovat, možná výtky trochu přeháním a zesiluji... i přes míru Mírova citu, ale nevím, jak jinak přiblížit jejich zdroj-podstatu. A propos, má báseň z posledních - Tmohlávky ... vdechy se rozetnu stupnicí z maliní a kostí klube se otvor pro flétnu ... neříká ti to nic? ;o))))))))))))

egil
03. 02. 2004
Dát tip
no vidiš ti, Vio, jakej seš kontroverzní a provokující básníkatel...:) chm... zajímavý diskuse... ještě že nejsem vztahovačnej - to bych po monitoru vrhnul svym šroubovákem!***

drfaust
03. 02. 2004
Dát tip
:))))

Vio
03. 02. 2004
Dát tip
Míro, nevšim sem si ;-) Rozhodně popírám jakoukoliv podobnost... můj asociační zdroj je jiný ;-) Ale nebudu prozrazovat tady... Isn't it just too damn real? Jinak... nevidíš... nedá se svítit ;-) Ale linie tam nepochybně je... i s jednotícím celkem ;-)

Vio
03. 02. 2004
Dát tip
egile, šroubovák nemám po ruce, ale už jsem chtěl použít mobilu jako pěstního klínu ;-)

Elyn
03. 02. 2004
Dát tip
uf, já vím, že mě nevoláte, ale stejně chodím... já já musím :) Už bych to asi nepitvala, nechte mi mé představy a sny, to kafe mi tam sedí, protože kafe pěkně voní a tak a umím si to představit... třeba po svým :) egil... nám by se tu v práci šroubovák hodil..:)

Miroslawek
03. 02. 2004
Dát tip
Vio: Tak mi to ono pattexovitě jednotící ukaž... pro autora by to neměl být problém ;o)

Vio
03. 02. 2004
Dát tip
Míro, možná to není zjevné, ale pokusím se... nicméně ne tady a teď.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru