Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vrah

05. 02. 2004
20
0
9341

Anděl

Ukončete výstup

A nepráskejte dveřma

 

Odložte si u nás vaše děti

Až si uspořádáte

Svoje milostný

Poměry

Zase si je můžete vyzvednout

Vrátíme je

Čistý

Zašitý

Vychovaný

 

„Teto a proč je ten jeden vembloud

malej?“

„No protože to je miminko

a ti velcí velbloudi,

Kájo,

jsou maminka a tatínek.“

„To je moje maminka?“

 

Zpráva z černé kroniky:

Nad brutálním činem mladého muže nám zůstává rozum stát. V noci ze soboty na neděli osmnáctiletý K.L. ubodal svou matku a jejího přítele kuchyňským nožem a potom zavolal sám policii. Místo činu nevykazuje známky zápasu a K.L. se přiznává, že matka i její přítel spali. K.L. se k činu přiznal, nicméně odmítá vypovídat.

 

„Myslíš, že si pro tebe dneska máma přijde?“

„Přijde, slíbila mi to, víš!“

„Už u toho okna sedíš tři týdny, Kájo…“

 

Jednou se ti ukáže, vejde k tobě do tý malý zamřížovaný cely oknem, křídla ti složí pod hlavu, obejme tě a pohladí. Možná to bude babička, pamatuješ na ni, ta, co tě měla tak ráda, ta, která ti před spaním četla pohádky. A možná jen tak nějakej cizí anděl. A ten bude vědět, jak to všecko je, tak, jako to vim já. Ten tě bude milovat, i když jsi vrah.


Nicollette
15. 07. 2004
Dát tip
přečetla sem si to malinko později, ale sem ráda, že přečetla... ***

Shellinka
19. 03. 2004
Dát tip
***

Fidunka
14. 02. 2004
Dát tip
Nechci tě rozmazlovat, ale tohle se ti skutečně povedlo!!! Všechno, co bylo důležité tu již bylo řečeno, já se jenom přidám na stranu obdivovatelů...*****

A mě baví, když mě rozmazlujete, ale nikomu to neřikej :-)))))

katugiro
14. 02. 2004
Dát tip
nechtěl jsem Ti kazit obecenstvo, ale když už s tím přišel StvN... :)

No dobrá, je vám odpuštěno :-)))))

Duhovka
11. 02. 2004
Dát tip
Asi vim,co jsi tim chtela rict... Krasne...

já jsem velmi průhledná :-)))

815_0
09. 02. 2004
Dát tip
:-)

Terra
08. 02. 2004
Dát tip
tipík :o)))) Já nemám co dodat :O)

815,komedie,Terra: Vy mě nějak rozmazlujete :-)

Terra
08. 02. 2004
Dát tip
Ty nás taky ;o)

Jééééé :-))))) jenže já to mám v životním programu! :-)))))

ty seš takovej milej :-)

815_0
07. 02. 2004
Dát tip
Nemám slov... TIP + mezi nejoblíbenější + klub

komedie
07. 02. 2004
Dát tip
jo...:-)))))))ta je!

gASK
06. 02. 2004
Dát tip
Síla:) Je za tím příběh a je to tak krásně útržkovitý a různorodý, že se tu úplně tetelím:))) I když po měsící zkoušek mne potěší leccos.... *tip

Rufus
06. 02. 2004
Dát tip
Uf, než se sem člověk dostane, tak už tu máš přelidněno... Takže: Jůůůůů... :) Co na to říct? Silný kafíčko... :)***

StvN
06. 02. 2004
Dát tip
Nejspíš je to náladou, ale dnes mě to spíš vytočilo. Vím, že jindy by mě to třeba dojalo, ale ne dnes. Takovýhle téma, takové zpracování - na efekt. Možná jindy.

KayTee
06. 02. 2004
Dát tip
kam ty na to chodíš? TIP

gASK: Netetel se, přehodnotila jsem to a nejsem na to hrdá :-))))) Rufus: Protože na mě kašleš! :-))) StvN: No asi jo, ale já furt nerozumim tomu, jak se to pozná, jestli je to na efekt, já nevim KT: Chtěla jsem zabít matku :-)))

StvN
06. 02. 2004
Dát tip
Pozná se to tak, že vezmeš choulostivé, dojemné, pobuřující, zkrátka efektní téma ze života, čili z novin, a nabalíš na něj ještě choulostivější, dojemnější, pobuřujícnější fabuli a máš příběh na efekt. Aspoň myslím.

Rufus
06. 02. 2004
Dát tip
Chrmli chrmli...ech, jen jsem nastyd... promiň... :))

KayTee
06. 02. 2004
Dát tip
:-o

StvN: No, snažim se věřit, že to tak může cejtit někdo, kdo nic takovýho nezažil. Ale ve mně je hluboká nenávist ke všem lidem, který odkládaj svoje děti, nebo jim jakkoliv ubližujou a to zdaleka nani jenom o násilí, dokážeš si představit, že seš dítě, který celej svuj dlouhej život čeká na to, až ho maminka pohladí, nebo mu jakkoliv jinak vyzná lásku a jen se kouká na to, jak se milovaná maminka ožírá s nějakým chlapem a líbá se s nim, objímá a s tebou nikdy? Tohle citový strádání je děsný a já o tom chci psát, ať si o tom myslí kdo chce co chce, to neni proti tobě, protože v podstatě uznávám, že máš v lecčems pravdu, neni to dobře zpracovaný, ale taky to neni na efekt v tom smyslu, že chci upozornit na sebe, to bys mi křivdil. Rufus: Tak si vem teplý fusekle a kulicha a amzej do postele! .-)))

StvN
06. 02. 2004
Dát tip
Snažím se nekřivdit a vím, že to myslíš upřímně. Avšak celé tvé zpracování na mne působí "písmáckým" stylem. Správně jsi to dala do kategorie ostatní. Napsala jsi to tak, že bych to rád viděl jako úvod k diskusi. Proč ne?

StvN: Jo, proč ne? Já ty škatulky neumim, fakt ne, sice se trošku začínám orientovat, ale furt to neumim. Ať je to klidně úvod k diskusi, jen ať se lidi trošku probuděj :-)

StvN
06. 02. 2004
Dát tip
Člověk by řekl, že jsou lidi chytřejší, opatrnější a svý dětičky maj, abych tak řekl, záměrně. No, ale většina to tak stejně má, jenže o většině se v novinách nepíše. Koho zajímá, že jsem zase, znovu, tudíž opakovaně neubodal svou matku?

Ano. Já bych řekla, že zabít ji, to je happy end.

komedie
06. 02. 2004
Dát tip
ty jo cekanko...:-))))

ty jo? :-)))))

gASK
06. 02. 2004
Dát tip
Teda:) Snad mi nechceš diktovat, co se mi má a nemá líbit?

kdepak, to nechci :-)

gASK
06. 02. 2004
Dát tip
Já vím, že ne:))) Mně se to stejně líbí....je to takové svérázné...

Rimmer
05. 02. 2004
Dát tip
Nevím, co říct... Je to silný. Jistě. Jako student žurnalistiky už mám docela po krk všech těch černých kronik a tak. Proto se mi víc líbí první půlka... *tip

Mathew
05. 02. 2004
Dát tip
ještě tady*

Andulka
05. 02. 2004
Dát tip
-> libi se mi, jak si to zpracovala. Je to od tebe uplne neco jineho nez jindy, nedavas nam to na lopate, je to hezky promysleny...Dalo by se hodne diskutovat o obsahu, ale fakt je ten, ze i takhle to mohlo byt..:-)*

Rimmer: no jo, já žurnalistiku nestuduju .-))) Matty: :-) SB: To jméno je přece úplně vymyšlený :-))))) Andulka: autor tim chtěl říct, že rodiče většinou dostanou, co si zasloužej :-) Ráda vás vidim, všecky, já mám dneska tak hezkej den! .-)))

no asi se to mohlo někdy někde tak stát, já nevim, myslim, že to je dost reálný, ale já jsem si to vymyslela úplně celý až na dialog chlapečka s tetou, to syn jedný mý kamarádky tak moc toužil po tatínkovi, že chtěl i velblouda

No jestli myslíš mladýho Popelku, kterej vyvraždil celou svou rodinu, tak ten případ náhodou znám, protože pan doktor Popelka byl primář na cévním v kolínský nemocnici a já bydlela v Kolíně. Akorát, že ten mladej nebyl v děcáku, jinak pozadí a život tý rodiny neznám, jen vim, jak se to událo, on chtěl s kamarádem emigrovat, bylo jim jednomu šestnáct a druhýmu sedmnáct a potřebovali nějakou otcovu zbraň a auto a tak je pozabíjeli, docela ale bylo vidět, že je to bavilo a potom zdrhali v tom autě, ale jeli moc rychle, nebo udělali nějakej přestupek a policajti je chtěli zastavit a oni dostali strach, tak se začali honit a díky tomu je chytli ještě před hranicema. Tos myslela?

Andulka
05. 02. 2004
Dát tip
- no prave, to jsem mela na mysli, ze by se o obsahu mohlo diskutovat...protoze co kdyz rodice byli fajn, kluk se dostal treba k drogam a byl pod vlivem drog kdyz tohle udelal....jenomze to mohlo byt i tak, jak ty rikas...tak jsem rekla proc ne..:-) - ze vis, casto nesou rodice cast viny na akcich svych deti, ale dost casto se taky stane, ze rodice jsou v tom uplne nevinne...:-)...Ale ty si jako autor, poukazala, ze problem v tomto pripade byl ten a ten....coz je uplne v poradku...:-)

No tak o tom bysme fakt mohli diskutovat, já bych neřekla, že často jsou rodiče bez viny, já bych řekla, že výjimečně jsou rodiče bez viny.

tanganika
05. 02. 2004
Dát tip
parada***

SB: Ty seš taková beruška hodná, uděkovaná, já tě fakt miluju :-) tanganika: Děkuju :-)))))

guy
05. 02. 2004
Dát tip
Všichni ti říkají, že je to silný a tak ... takže co mi zbývá, než se k nim připojit ***

pozorovatel
05. 02. 2004
Dát tip
Zas tak silný to neni. To by toho muselo být víc, abys mě dojala. I když nevím, jestli by to spíš neuškodilo. Zkrátka vím o vrahovi Kájovi moc málo. Přijde mi to jako dobrý nápad, který by si zasloužil větší pozornost autora. Takhle krátký to je jednoduchý. Nedá to tolik práce. Ale tip ti dám:)

Barbar
05. 02. 2004
Dát tip
pozorovatel - mááálo pozoruješ - pozoruju, nebo blbě. Je to celej život! Jsem tu opravdu jedinej BARBAR? Tip

Feanor
05. 02. 2004
Dát tip
*

Feanor
05. 02. 2004
Dát tip
*

kinraelo
05. 02. 2004
Dát tip
tak toto uz hej!!! powerfull jak vodne delo, uplna mokrota :-))) tip

guy: To bych velmi nerada, aby ses jen připojoval, já věřim, že ty se nebojíš mi říct hnusnou pravdu do očí :-) pozorovatel: Tak proč mi dáváš tip, když se ti to nezdá? Ale podle mýho názoru se moc pleteš, totiž čim kratší, tim těžší :-) Barbar: No právě nejsi :-))))) Feanor: Děkuju, hned dvě hvězdičky, hmmmm, to jsem byla hodná :-))) kinraelo: úúúúúúúú mokrota????? To je dobře? :-))))))

pozorovatel
05. 02. 2004
Dát tip
Barbare, pozoruju, žes mi neposlal avi. Celej život to neni. Nevim, proč bych pozoroval špatně(úhle pohledu). cekanko, dal jsem ti tip, protože se mi to asi líbilo, ne? Je to dobrý, jen jsem připojil pár svých postřehů. Tak jo. Napiš román a potom mi řekni, co je těžší:) Delší jsem myslel proto, že bys toho mohla napsat ještě víc ohledně Káji. A já si myslim, že by bylo, co napsat... A proč mi to nepřišlo silný? Mě dojme např. nějaký lidský osud nebo příběh, ale nedojímá mě krátká story. Asi to za tak krátko nestihnu nebo k tomu mám málo příčin či mě to jenom nepřesvědčí. A že já se dojím často. Mnohdy až k pláči... Hlavně chci dodat, že to všechno je jenom můj osobní názor, který nikomu nevnucuju, jen sděluju:)

to je v pořádku, já vim, že to je tvuj názor a věř mi, že si nic vnutit nedám, ale já všecky názory hodnotim, jsou pro mě důležitý, i když je odložim. Těžší je v krátkým formátu sdělit. Kdybych napsala román, tak je jasný, že se tam toho vejde spousta, ale do krátký povídky to nahemuj! A vidíš, někomu se to podaří. Proto je třeba pro mě strašně těžký psát haiku. Sedmnáct slabik a aby to o něčem vypovídalo je strašně těžký. A nejen to napsat, ale i pochopit, vidět. Já mám ale zkratky ráda. Co bys potřeboval vědět o Kájovi?

pozorovatel
05. 02. 2004
Dát tip
Pro mě je nejtěžší dlouhá povídka o nějakém vážném tématu. Co bych potřeboval vědět o Kájovi? To je špatná otázka:)) Mně se moc líbí myšlenka litování vraha. Nad tím bych se zamyslel. Ale to si asi slyšet nechtěla. Nebo jo? Haiku jsem nikdy nepsal. A to musiš opravdu napsat sedmnáct slabik? Ono to má nějaký pravidla?

Barbar
05. 02. 2004
Dát tip
pozorovatel - Celej život to neni.???? Odložte si u nás vaše děti Až si uspořádáte Svoje milostný Poměry -dětství „Teto a proč je ten jeden vembloud malej?“ „No protože to je miminko a ti velcí velbloudi, Kájo, jsou maminka a tatínek.“ „To je moje maminka?“ -adolescent v děcáku Zpráva z černé kroniky: Nad brutálním činem mladého muže - Dospělost Jednou se ti ukáže, vejde k tobě do tý malý zamřížovaný cely oknem, křídla ti složí pod hlavu, obejme tě a pohladí - Smrt BARBAR

pozorovatel: Asi to neni o lítosti, spíš taková syrová pravda, no a jestli jsem tě donutila zamyslet se, tak je to fajn :-) barbar: no, o tom vembloudovi to neni adolescent :-) adolescent vlastně už zabil :-) a tu dospělost prožije v kriminále. A toho anděla....já to ani nemyslela jako smrt, ale jako....třeba sen, to je jedno, jde o pocit, že tě někdo miluje bez výhrad a bez podmínek, tak, jak tě má milovat ta matka, nebo otec, tak, jak ho milovala babička, ale ztratil ji brzo

pozorovatel
05. 02. 2004
Dát tip
Máš pravdu, ale stejně. Takhle si já celej život nepředstavuju, i když... připouštim, že to tak jde. Ale jak jsem napsal - úhel pohledu. Přestože tu je zhruba život Káji, tak mi nepřipadá, že ho znám. Ale to se už zaplétám.

pozorovatel
05. 02. 2004
Dát tip
A už jsem zase mimo:)) Z toho, cos napsala Barbarovi, lítost cítim. No, možná jsem ho litovat chtěl jen já sám...

Barbar
05. 02. 2004
Dát tip
Je úúúplně fuk, jak´s to myslela ty. U někoho to budí takový dojem jako u mne, u jiného jiný a dílko si vesele žije svým životem. A to je vono!!!!! BARBAR

No právě, kluci :-) pokud se o tom mluví, tak je to dobrý :-)

pozorovatel
05. 02. 2004
Dát tip
Hezky jsme si to rozebrali.

Craerassy
05. 02. 2004
Dát tip
Opravdu je to silný. Ne na pláč, ale na pocity útočící...je to úplně jiný, než jak píšeš...:-)

Já vim, ale asi to neni zase tak moc dobrý :-)))

Craerassy
05. 02. 2004
Dát tip
Pokud jde o mě, mně to připadá víc než dobrý. Jenže já nejsem kritik. Já jdu jen pocitově a napíšu to, co cítím po přečtení. Když čtu a zároveň "vidím", znamená to pro mě, že rozumím a cítím rytmus nebo zachytím myšlenku toho, kdo psal...kritik být neumím.:-)

Já taky ne :-) a ani nejsem spisovatel :-) ale díky za názor :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru