Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ostrý výběr děl!

13. 02. 2004
0
0
8200
Autor
ch_34

Tato diskuse je úzce spjata se snažením, které započal Igor_Indruch.

Jelikož je důležité, aby se vybrala díla do připravovaného výběru. Bylo rozhodnuto, aby výběr děl probíhal decentralisovaně. Ovšem s nutnostní obhájit jej někdy později. Z toho vyplývá, že pokud my nevybereme nic, půjde celá akce v piodstatě mimo nás.

 

Navrhuji postupovat tímto způsobem v rámci našeho klubu:

1- kritiky:
Bylo by vhodné, abychom četli více děl, a hodně a dobře kritisovali, což je myslím snažení každého z nás, ale pomalost a nefunkčnost Písmáka nám to znemožňuje (takže mějme větší trpělivost). A to není vše. Uvědomíme-li si, že díla, která vybereme, budeme muset obhajovat, musíme si odpustit momentální simpatie k dílu, ale musíme se opravdu soustředit na kvalitu.

2- co kritisovat:
Jelikož jsem zatím přidával díla pouze já, musím vás vyzvat k větší píli. Nejprve bychom měli zkritisovat díla v klubu, znovu je přečíst, pročíst, prostudovat. A možná, že se zbavit toho špatného.
Téma k diskusi: Založit kategorii výběru, nebo udělat celý klub plný toho nejsurovějšího výběru?
Dále chci, abychom kritisovali díla, ktará budou zaslána do soutěže.

3-soutěž:
Jde o to, že když vyhlásíme soutěž, budou nám autoři (někteří jen) posílat díla vyhovující dle nich našim podmínkám. My je pak ale budeme muset zkritisovat. A to hodně pečlivě. Důvod, proč by nám mohli posílat díla by byl jen ten, že budou mít šanci být otisknuti... to je myslím dobrá důvod, napsat nám jméno svého díla.
Téma k diskusi: Cítíme se na to, abychom to zvládli? Protože, kdybychom to vyhlásili, museli bychom to dokončit. Myslím, že by se nemělo vybírat dvacet nejlepších, ale pouze ty nejlepší (buď žádný, nebo třeba 200).
Téma k diskusi: Zvládneme kritisovat každé dílo všichni? Zatím jsme čtyři (já, Michaela, Dominika, Maruška), v nejbližších dnech bychom měli někoho přibrat. Pokud přesvědčíte Inian, aby sem chodila alespoň kvůli tomuto, budu rád. Já zkusím přesvědčit Ibla, třeba si někdo vemte na starosti kohokoliv (m11 -Semeno, darcy -turandot). Pokud ovšem chcete, a pokud si myslíte, že by nám pomohli. Třeba nemohu říci Seregilovi, protože věřím, že bych s ním mnohdy nesouhlasil. A asi ani Krela, protože si myslím, že by třeba nesouhlasil s vámi.
Téma k diskusi: Koho přibrat? Přibírat vůbec?

Vybraná díla ze soutěže by se buď rozdělila do kategorií, nebo by se dala do jedné "soutěž" -třeba prosatímně. (Ale to se dořeší potom.)

 

Cítíte se na to, kritisovat, hledat (v soutěži hledání odpadá) a kriticky přísně vybírat? V podstatě brutálnější než klub dvojkritik, který nefunguje (právě díky nutné spolupráci -ale jen dvou lidí). S dílem by museli souhlasit všichni. Takže jednomyslná volba!

 

Nebo alespoň 80%? Za současného stavu by to znamenalo, že všichni. Při pěti by stačily čtyři hlasy. Při šesti by stačilo 5 hlasů pro.


Takže, co si myslíte?


Wemi
23. 02. 2004
Dát tip
shit, nestíhám, pardon... bude se u nás přečíslovávat internet a má skopová (spíš beraní) hlava to nedokáže pochopiti!

ch_34
23. 02. 2004
Dát tip
:-)

Semeno
20. 02. 2004
Dát tip
A kdy se to jako to.. Jako začne, kdy přestřihneš stuhu, a řekneš připravit ke startu pozór teď! ?Sem celý nervózní kdy mi začne tvrdá dřina.

ch_34
20. 02. 2004
Dát tip
tak tedy začít kontrolovat díla v klubu téď! berte to postupně.... od shora třeba... já se kv ám, co nevidět přidám... :-)

turandot
20. 02. 2004
Dát tip
kvá -m papírníci...KVÍLÍ ORKÁN...rarášek...sekera...trám...:-)

Wemi
19. 02. 2004
Dát tip
semenóóó, ty si BOŽÍ... jiného výrazu pro tebe nenacházím! svíjím se v pochybnostech nad svou schopností kritizovat, cheche, celý mi to připomíná tu blebinu s ti hledánim hvězdy v Čechách, nebo co! rozhodně musíme nechat projít jenom ty nejlepší..

turandot
19. 02. 2004
Dát tip
Tschechien suchen Pop-Sterne! (nebo jak se to..)

ch_34
18. 02. 2004
Dát tip
Milé dívky, kritika je čistě subjektivní! S tím žijte a braňte si to. Ono toho zase tolik nebude, jde jen o to, aby všechna díla, co doporučí jeden, zkritizovali i ostaní. Dobrou a kvalitní kritikou rozumím to, že se tam neobjeví jenom: klub, výběr, tip a podobně. Ale chtělo by to docela prostudovat dílko, přečíst si jej několikrát, hloubat, napsat názor a trochu se případně rozepsat, rozeslat avíza, a po stejném aktu od ostatních se rozhodnout, zda toto považovat za vydáníhodné...
Hrubín je pleps, ale taková Romance pro křídlovku (teď doufám, že to napsal on) je prej úžasná...

turandot
18. 02. 2004
Dát tip
jo ta je někde fakt dobrá...moment si i něco pamatuju... "..v jízdě si ke mě vyskočila na sedačku -utrhne se to- vzkřikl sem. Zavýskla, opřela se mi koleny o lopatky a má křídla se rozprostřela v její krvi.."(nebo tak nějak) jo hehe..nějak hnedle po tom... "...-copak vy nemáte holku?- -ne- (Tončiny obří kyčle zakryly obzor)..."

Semeno
18. 02. 2004
Dát tip
To je dobrý. No jo! Si mě odškrni, nechápu ani zbla, a budu nejpomalejší kritik na světě.Nejméně výkonný kritik na světě, ..ale to mi neubírá na kvalitě, že? :o))Chachá

turandot
17. 02. 2004
Dát tip
uááááá!(úlek) Toho je... nával informací do hlavy... Uf...až tu prapodivnou soutěž a její vyhlašování tomu docela rozumim...vysvětlíš nám to, žejo?... hm... myslim, že máme všichni podobnej vkus, neubránim se tomu, abych do klubu nedávala pořád tu stejnou krevní skupinu..kdyby tady byl někde pohřbenej Hrubín, a já ho jako Edison nedejbůh objevila...zahrabu ho zpátky a nedám ho tam, i když je dobrej, protože se mi nelíbí...je to blbě? Dávala bych to normálně do klubu, bez kategorie..teda, jestli tam nechcete Hrubíny... Myslim, že je to fajn... Hale mám teď čas...chci si něco po dlouhý době přečíst...tak vám pošlu avíza a vy mi řekněte, co z toho kritizuju blbě, co sem kritizovat neměla a tak podobně... (proboha nevzdávejte se nikdo zdravýho jádra, stůjte, nadechněte se, nepanikařte, íííííííkkkkk!)

turandot
17. 02. 2004
Dát tip
hehehe..storno... žádný avíza nebudou, poněvač je to pomalý..jak...prostě POMALÝ...pomalejší než dech mojí babičky, když spí, pomalý, pomalý, pomalý...de to úplně pozpátku, šine se to, vleče se to, a .... možná je to sobecký důvod, ale...sem mladá...a nestrávím tyto sladké roky života u Písmáka...(žalostná obhajoba)... ....ale u Pojďte pane budeme si hrát!!!

Wemi
17. 02. 2004
Dát tip
ehmmm... co se týče kvalitní kritiky... kdo posoudí zda je kritika kvalitní, či co? doposud jsem měéla kritika za cosi subjektivního, ehm, jak bych to řekla, jako NÁZOR na to daný dílo... jak teda poznám kvalitní názor? sem celá úplně spletená, jak pletací jehlice... turandot, asi si budem muset pořídit notebook a kritizovat vždy a všude... na schůzce s hochem, na výletě, v hospodě, v metru, ve škole pod lavicí, v posteli, při snídani... a tak

turandot
17. 02. 2004
Dát tip
tak jestli je to takhle...bysme se potom ale lehko mohly stát profesionálními kritiky, bejt prostě ryzíma úchylačkama z povolání... ostré ale objektivní kritice, jakožto i našemu ostřížímu oku, pak neunikne ničehož...kuchyně na prvnim stupni, kolemjdoucí psi, babiččiny zuby(hale bych ráda věděla, co mám furt s těma babičkama???...a makovejma polema...), sněhulák z modelíny, co ho mám v jedný plechový krabici, aerodynamika vytlačivšího(?) válečku čištidla na boty...a tak...

Semeno
16. 02. 2004
Dát tip
Já nevim, no co mám dělat chce vysvětlit. Proč se jmenuje tak hnusně? neurážej zdravý jádro,jo? dyž se do něj cpeš. A Kunhútinka moje se vrátí!

ch_34
16. 02. 2004
Dát tip
Já já nechci, ani náhodou, urazit Zdravý jádro. Jen jsem řekl, že na Píasmáku, jako klub, stagnuje. A to je pravda. A doufám, že se vrátí...!

Wemi
16. 02. 2004
Dát tip
semeno, s aktivním pavlem není radno si zahrávat!!!!! jelikož je kompjůtr s internetem u bratra v pokoji (tuhle historku všichni moc dobře znají:), nemůžu nějak přesněji určit kolik hodin nebo minut můžu na internetu, teda na písmáku/ovi, denně strávit... tudíž ani nevím, zda jsem schopná zkritizovat všechno, co bude potřeba. tečka.

Wemi
16. 02. 2004
Dát tip
a proč nepřibírat... víc hlav, víc ví...

ch_34
16. 02. 2004
Dát tip
klíííd, zatim se nikdo nehlásí.... Takže Wemínko, kritisovat bude.... zas tolik toho nebude.... jen aby to bylo kvalitně... takže Wemi odškrtnuta... jen ty, Semínko, bys mi jednou mohlo dát jinou, než nechápavou odpověď...

Semeno
15. 02. 2004
Dát tip
Ty vole! Co? Jo. Hm. Cože? Tak jo. chci brutálnější způsob, ..jsem člověk co je závislý na přístupnosti internetu ...tudíž, no možná víte co myslim, ...hodina až hodina a půl denně. Bez víkendů. Co po mě chceš? Aby se m11 přidal k nám do klubu? Celý klub nejsurovějšího výběru, ..počkej, chceš říct, že se mám vzdát zdravýho jádra?A věnovat se tvému hloupému klubu co se jmenuje tak nejodpornějc na světě? No tak jo. Vysvětlíte mi to někdy někdo, žejo?

ch_34
15. 02. 2004
Dát tip
Hele, m11 přesvědčovat nemusíš, jenom pokud věříš, že by nám pomohla. Hele, promiň, ale Zdravý jádro, jako klub na Písmáku, stagnuje. Odešla Kunhyna a klub je beztak neaktivní. Ano, chci, aby ses věnovala tomuhle klubu, co se tak jmenuje. Co chceš vysvětlit?

ch_34
13. 02. 2004
Dát tip
avíza všem v klubu a navíc otázka: Jirko, nechceš se zapojit?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru