Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

>> MLuVíCí KOcOuR <<

14. 02. 2004
4
0
4901

To je ale nápad, dát do písmáka povídku! Ale mami, dyť to je jen taková blbůstka.

Co by vás asi napadlo, kdyby u vás zazvonil černej kocour, metr vysokej tlouštík, v parádních jezdeckejch botách a s nagelovanejma knírama.

Napadlo by vás nejspíš, že to není vobyčejnej kocour, aha. Řekli byste, že takovej kocour bude asi mluvící, aha.

„Dobrý den, pane,“ řekl jsem. „Nepůjdete dál?“ Co nejzdvořileji, ale to se rozumí, to je jiné, když kocoura od vidění znáte.

Jó, to vy byste ho takhle nezvali. Nejdřív byste se totiž zeptali: „Nejste vy náhodou mluvící kocour?“ nebo „Že vy budete ten mluvící kocour, že jo?“ A co myslíte, že by bylo pak dál?

Neřekl ani slovo a šel prostě dál, jak jsem mu řekl. „Nedáte si čaj a vánočku?“ zeptal jsem se. Kocour přikývl.

Ale to vy byste ho takhle nehostili. Snad ze zvyku byste do misky nalili trochu mlíka a potom pane kocour, nechoďte nikam, jsem hned zpátky a už jste zpátky s fotoaparátem a už vedle něj posadíte dcerku a úsměv, vyletí ptáček a snad taky čekáte, že kocour po něm chňapne, tak to jste se spletli.

„Pane kocoure, vím, že to nemůže být jen tak. Bohužel vás znám od vidění. Jste kocour Kňour od Michaila Bulgakova. Tak vidíte, že vás znám. Tedy nemusíte mně dokazovat jak dobře umíte česky a německy, nemusíte mě obdarovávat falešnými bankovkami, není třeba, abyste se předváděl. Řekněte o co vám jde, na rovinu. Nakonec, jsme chlapi.

Jenže vy. To vy byste brali všema deseti. Evropskou měnu, švýcarskej frank, zlatý zuby a řekněte mi, kocoure, jak se řekne japonsky Československo. To byste se teda sekli.

Ale ten kocour pořád nic. Neřekl ani slovo. Jen kývnul, když jsem mu něco nabídnul a snědl, co se dalo. Potom odešel, nepoděkoval ani se nerozloučil.

Ale pane kocour, řekli byste vy, kampak kampak. Ještě jste nám nic neřek, odkudpak přicházíte, snad ne z Kocourkova a dolili byste mu mlíko a dcerka by se nudila a začala kocoura hladit proti srsti, jak to děti dělávají, tak byste ji poslali si hrát, protože manžel je v hospodě a ten kocour, sakra ženská, vy máte ale nápady…

A tak jsem seděl a přemýšlel, jestli se ještě někdy vrátí, a jestli jsem se ho náhodou neměl na něco zeptat. Třeba, jestli to není ten mluvící kocour, a jestli by si radši nedal přece jenom trochu toho mlíka, co zbylo v lednici. Ale už byl pryč, a takové nápady byly zbytečné. Kam vlastně šel? A jo, nejspíš o dům dál. Možná právě k vám, že.

A tak jste to měla s kocourem, který hned potom odešel. A vy přemýšlíte jestli se ještě někdy vrátí, ale místo toho se vrátí manžel z hospody a pozvrací se na verandě. Nemá žádnej styl, ten tvůj starej. Ani si nevyčistí zuby a líně se po tobě převaluje. Ticho! Právě usnul. Chrápe jako obvykle. Jdeš si lehnout do kuchyně, jako obvykle. A kocour už se nevrátí. Avšak vzpomínky zůstanou.    


Garth
07. 11. 2004
Dát tip
dobré ! líbilo tip

sk8ergirl
13. 07. 2004
Dát tip
:-)...na blbůstku fajn, i když sem se do toho malinkato zamotala...a mimochodem, asi bych se v takov situaci chovala úplně jinak...

Mathew
16. 02. 2004
Dát tip
taky jsem uměl japonsky do desíti, když jsem ještě chodil do karate..:))

Mathew
15. 02. 2004
Dát tip
víš co se mi stalo včera? četl jsem prvních pár řádečků a řekl jsem si, že to prostě zní jako kňour...jenže mě pak něco vyrušilo a já jsem nestihl napsat svoji vtipnou poznámku o kalíšku vodky.. děkuju, kňour je nejlepší literární postava.. kam se hrabe margaret nebo tracy nebo mardou:))*

Mathew
15. 02. 2004
Dát tip
néé, mardú je úžasná... jenom..když to teď občas čtu tak si vždycky představím tebe a né nějakou černošku.. :)

Mathew
15. 02. 2004
Dát tip
tohle máš přece na totemu! je docela škaredá.. :)

Mathew
15. 02. 2004
Dát tip
přece..tam má člověk u své přezdívky nějakej obrázek.. a ty tam máš tohle, nedělej že o tom nevíš!..:)

katugiro
15. 02. 2004
Dát tip
(už je tam koťátko! :) ) (a jak se asi tak může říct japonsky Československo... :) ) zábavná blbůstka je to

Mishulda
14. 02. 2004
Dát tip
Tak to je dobrý:)) M.H.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru