Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

doteky vzpomínek na čas

20. 02. 2004
15
0
4129
Autor
des_te_meer

When a man ceases to believe in God he does not believe in nothing; he believes in anything. G. K. Chesterton Wymondham 10-02-04 pro L.D.

blízko, blizoučko,
že nadosah je příliš daleko
tak přesně tam
vpletu své vzpomínky
na jedinečná slova
která nám budou patřit
navždy

blízko, ještě blíž,
jsem já sama sobě
tak přesně tam
schovám si pod zámek
obrázky tebe
ztratím jenom jeden
poslední

blízko
až na dotek
je přesně to, co ztrácím
co schováváš mi pod zavřené oči
a moje necháváš
trpce dokořán



drfaust
07. 07. 2004
Dát tip
:)

des_te_meer
01. 07. 2004
Dát tip
Hmm, ono by to možná mohlo být i dohromady, když jsem se teď na to podívala jinýma očima. :-)

johanne
05. 04. 2004
Dát tip
přes tvé vysvělení výše mi do toho moc nesedí prolog :o)... no nic, to je jen tak mimo :)) líbí se mi nálada... nebo spíš to, jak ji vykresluješ - hezký, první sloka je asi nejlepší poslední sloka - "...co schováváš mi pod zavřené oči/a moje necháváš..." - je trochu slabší, zvlášť tohle vyjádření je dost kostrbatý

des_te_meer
12. 03. 2004
Dát tip
Nicollette > Jeste 28 dni a budu na nejakej cas zase v Cesku. Jestli dojedu domu;)) Jedu 11. a to se posledni dobou stava moderni datum na bombove a jine utoky na dopravni prostredky. ;))

Nicollette
11. 03. 2004
Dát tip
des: nuž to se vrať co nejdřív, ať vytvoříš něco taky ve vlasti:-)

des_te_meer
10. 03. 2004
Dát tip
Nicollette > kdybych blbla jenom z te angliny, tak by to bylo v pohode. ;))

Nicollette
06. 03. 2004
Dát tip
krása des, jako vždy :) působí to na mě trošililinku teskně, ale i tak vyrovnaně....... a je fajn, že se za tu báseň dokážeš rvát a objasnit jí, to by taky každej nezvlád....... citát, výborné......... už z tý angliny blbneš :)) tip a zdravim :)

Craerassy
22. 02. 2004
Dát tip
Děkuji za avi..tohle jsou pocity, které znám...:-)

angelik
22. 02. 2004
Dát tip
moc krásně povedené. moc***

des_te_meer
22. 02. 2004
Dát tip
Psychopat > ja znam preklad tech slov paradne, ale preklad do cestiny mi prisel vzdy hodne kostrbaty, nejlepsi mi prijde asi tento: Neni pravda, ze clovek, ktery ztratil viru v Boha, neveri v nic - veri v cokoliv . :-)

des_te_meer
21. 02. 2004
Dát tip
Lens > prolog: Mozna spis jen takova konfrontace s realitou. Kdyz neverim v boha/neco nade mnou, co mi pomaha a drzi nade mnou ochrannou ruku, musim verit jedine sobe. A kdyz udelam neco spatne/spatneho, odskacu si to ja naplno, bez viry v pomoc "odjinud". druha sloka: zavrene oci jsou smrt, posledni obrazek je obrazek pohrbu, posledniho rozlouceni, na kterem ale nejsem. toto jsem psala zaroven s tou, kterou jsem publikovala druhy den po teto a tam je v prologu male dovysvetleni "kdy vzdalenost je prilis velka i pro svetlo" treti sloka: zavrene oci ma ONA, ne on. A trpce dokoran jsou otevrene moje oci(taky jsem ona). Cele to neni o partnerske dvojici, ale o ztrate mne velice blizkeho a draheho cloveka, se kterym jsem se nemohla rozloucit, protoze jsem momentalne opravdu hodne daleko od Ceska. Na Literre jsou to zaradila mezi basne nerymovane/vykrik do tmy - ten dodatek je tam celkem dost vhodny, protoze toto bylo vse, co jsem mohla udelat - takovej muj posledni obrazek, rozlouceni. omlouvam se, jestli jsem to napsala prilis surove, ale tvoje kritika sla uplne jinym smerem, takze jsem ji chtela dostat na spravnou cestu. zvedavec > Ten naznak prekladu je v podstate spravny, ale do cestiny/slovenstiny to bohuzel nedokazu vhodne prelozit, abych tam zachovala vse, jak je to v te anglictine. Hodne tam zalezi na slovech nothing a anything, pro ktere nedokazu najit vhodne ekvivalenty. :-( diky vsem za kritiky

Lens
21. 02. 2004
Dát tip
To už se stává, že kritika jde úplně jiným směrem:)

Rozervanec
20. 02. 2004
Dát tip
to je nadherne.....oprvdu me to vzalo..:c)))) blízko, blizoučko, že nadosah je příliš daleko blízko až na dotek je přesně to, co ztrácím co schováváš mi pod zavřené oči a moje necháváš trpce dokořán :c)))))))))))))))))))))))))))))))))*

LaCasage
20. 02. 2004
Dát tip
Saaakryš! ...bez výhrady TIP

Shellinka
20. 02. 2004
Dát tip
blizoučko, že nadosah je příliš daleko... ach jo, proč já něco takovýho nevymyslim. :)
TIP!

severanka
20. 02. 2004
Dát tip
nevtieravo príjemne vyjadrená pocitovka ... s peknými obratmi *

Robinia
20. 02. 2004
Dát tip
K tomuhle dílku se budu vracet TIP

Elyn
20. 02. 2004
Dát tip
líbí se mi... hlavně poslední...

Patricie
20. 02. 2004
Dát tip
Jemné, něžné, unylé nikoliv. TIP

Rowenna
20. 02. 2004
Dát tip
***

DNA
20. 02. 2004
Dát tip
skvělé, možná ještě blíž***

Lens
20. 02. 2004
Dát tip
Co má naznačit Prolog? Že když je bůh mrtev, musíme věřit aspoň v lidskou lásku? Nechytám se (tj. vztahuju to k hlavní části textu). 1.sloka: "Blízko...daleko." dobrý paradoxní postřeh. "jedinečná slova...navždy" - to autorka napsala tak podivuhodně, že je to na jedné straně úderné jako zvuk velikého zvonu, na druhé straně je to ale nesmírně nebásnické, skoro až klišovité. 2.sloka: No, tohle je trochu zklamání, obrázky tebe atd. to je barbínismus-nedvedismus prvního stupně, to tam autorka tahat nemusela. 3. "blízko...ztrácím" opět dobré. "co...dokořán" rozumím psrávně tak, že on schovává pod své zavřené oči, zatímco ona je má dokořán? No tak přinejmenším to donutí člověka se zamyslet, i když jinak opět určitý nádech klišovitosti. O tomhle faktu, že jeden z partnerů má nějaké nedobytné tajemství se zpívá a píše furt, maně mě napadá Bruce Springsteen.

DV_SWAN
20. 02. 2004
Dát tip
des_te_meer je moje oblíbená autorka dnes se to ale vůbec nepovedlo neva ... zase je to populární ... a příště bude líp

Delahaye
20. 02. 2004
Dát tip
.. krásněsmutné..líbí ... T. + avi :-)

zvedavec
20. 02. 2004
Dát tip
S tou angličtinou si, žiaľ, neporadím. I keď vidím v diskusii aj preklad. Neviem, či je hodnoverný (asi áno). Báseň sa mi páči. Rada by som Ti dopriala, aby ten posledný obrázok bol nahradený niečím, čo neprináša trpkosť. Tip. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru