Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když život se hroutí...

23. 02. 2004
0
0
2422
Autor
Candy

Proč jenom se celý život sesypal

a padá na zem jako hroutící se dům?

 

Co se to jenom stalo,

že barvy se někam vytratily?

Zbyla jen hřející čerň havraní,

která mou duši stejně zebe.

 

Vždyť ona nabízí jen útočiště,

 kam schová se smutek a samota,

úkryt, v němž na správný okamžik čekají,

až konečně pohltí duši mou

a omotají dusivým vláknem bezbarvým

v nepropustný zámotek, z něhož už není úniku.

 

Když život se člověku úplně zhroutí,

on dopadne vykuchán na holou zem,

na tu, jež poskytne mu jen

chladné útočiště v jeho sladkém vězení.

 

Ale co mu to pomůže?

 

On chce  přece jen paprskem života

 duši svou zahřát a potěšit

a najít starou sílu dávno ztracenou.

Tu, kterou ještě před časem nedávno minulým 

s dětskou radostí oplýval.

 

Dnes už jen stojí tu "hrdě" v propasti nejhlubší,

přemáhá se nepodlehnout,

 a zapudit tu hroznou představu ničivou-

- položit hlavu na kámen

a už nikdy víc se neprobrat.

 

Vždyť se přece nesmí vzdát!!!

On musí pořád bojovat...


Hanca
24. 02. 2004
Dát tip
Najít životní sílu, nevzdávat se, najít kouzlo života, když kolem tíseň, samota. Špatné vztahy mezi lidmi všude závist, nenávist, bolest, žal, nemoc zrada jak za faleš mít lidi ráda? Jsou lidé, kteří jsou schopní, ale též lidé schopní všeho, proč umím jen v koutě stát, proč jen musím se těch lidí bát? Ano najít sílu, nevzdávat se, bojovat, mít pevnou vůli nepotřebovat oporu, svobodu ne pokoru!!! Tohle dokázat, pak si moci sebe vážit, teprve potom je člověk schopný najít lásku, milovat druhého, ale též sebe!!! Umět se se životem prát, snad tohle je života cíl, umět se prosadit, a něco dokázat. Nejdůležitější je věřit si, každý jsme osobnost a to své já šířit kolem sebe nepodléhat nikomu a ničemu!!!!! Tak tohle je svoboda!!!!!! V té Tvé básni se mi líbí to přirovnání se zámotkem, neboj se z toho zámotku se vyklube překrásný, pestrý motýl, který svobodně bude létat a najde sílu. Život jsme si nedali a nemáme právo si ho brát, musíme s ním stále bojovat, od toho tady přece jsme!!!!!!!!!!

NIghtRunner
24. 02. 2004
Dát tip
V básni nalézám část svých pocitů... Je mi blízká. Hroucení světa se mi již přihodilo - velmi klasicky - bytost jíž jsem miloval mi vzala roha... Ale člověk musí až na samé dno, aby se dokázal odrazit zpět ke hladině života.

Candy
24. 02. 2004
Dát tip
Děkuju moc vám všem.To je fakt, člověk nemá jen zbaběle sedět a koukat na svoje neštěstí, i když je to těžký...Musíme se naučit život opravdu žít a ne jen přežívat - takovej ze sebe mám bohužel pocit já, ale snad už je zase na čas líp. Hanca: děkuju moc za básničku - moc c výstižně jsi to vyjádřila - hlavně je důležitý najít tu životní sílu,najít kouzlo života, moci si sebe vážit,naučit se mít ráda sebe a pak i ostatní milovat,šířit své koulo mezi lidi...moc děkuju.. NIghtRunner:to máš pravdu, člověk prostě na to dno někdy dopadnout musí a někdy je to dokonce i dobrý - ukáže se mu nový směr, nasbírá nový zkušenosti a to ho určitě obohatí a je potom schopný řešit další situace...hlavní je nevzdat se a nepodlehnout smutku, depresi a beznaději, ale vybojovat si znova radost ze života...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru