Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Občanku, prosím

05. 03. 2004
9
0
4212
Autor
Yossarian

Tohle mi vždycky udělá radost, aspoň si na chvíli nepřipadám tak starej :o)

Šel jsem takhle dneska do Penny Marketu nakoupit si pár litrů vína, aby bylo co na kolejích v Brně za dlouhých večerů popíjet. A protože právě dnes před x7 lety se můj otec narodil, přihodil jsem do nákupního vozíku i lahvinku Moravské švestky od Rudolfa Jelínka.

K tomu bonboniéru pro sestřenku (měla narozky včera) a troje žvýkačky bez cukru pro moje zuby.

Narovnal jsem svůj nákup na pojížděcí pás a čekal, až na mě dojde řada.

Osudový okamžik konečně nastal a já přál prodavačce „Brý den“.

Zadívala se na mě, odpověděla na pozdrav a řekla že mě musí o něco požádat. Rozhodným pohybem jsem strhnul z ramen baťoh, vědom si, že ho asi bude chtít zkontrolovat.

„To taky“, usmála se a řekla, že se mě musí zeptat, jestli mi už bylo osmnáct.

„Chcete vidět občanku?“, vyhrkl jsem dychtivě a na tváři se mi rozesmálo tisíc sluníček. Okolní prodavačky i zákazníci na nás upřeli svoji pozornost.

Přikývla a já zalovil v peněžence. To už jsem ale nevydržel a začal se doopravdy dusit smíchy.

Hledal jsem občanku, zatímco ona se, aby ukrátila dlouhou chvíli než požadovaný doklad najdu, svěřovala přes rameno kolegyni, že si v takovouhle chvíli vždycky musí odpočítat datum narození  na občance, aby věděla kolik dotyčnému je (byla to přeci jen prodavačka, no J ).

Se smíchem jsem jí konečně podal průkaz, a zatímco si ho prohlížela, dorazil jsem jí nemilosrdným šeptnutím, tak aby to bylo slyšet až vzadu: „Za čtrnáct dní mi bude dvaadvacet, a mám už dva roky po vojně, ale to nevadí…“

Hodně rychle mi občanku vrátila, a ruměnec na tváři dával tušit co se jí asi honí hlavou.

 

Pikantní na celé záležitosti je, že nebýt toho, že se půl hodiny před tím moje tvář potkala po celotýdenním půstu s holícím strojkem a já přestal vypadat jak loupežník, jen sotva bych se dnes takto s chutí hned po ránu od srdce zasmál.

„Kdo mě zná, ví, že ani bez vousů už hezkých pár neděl na náctiletého nevypadám“, mudroval jsem si pro sebe při cestě domů.

V bytě první můj pohled směřoval k zrcadlu, a já se zděsil – vypadal jsem na šestnáct!

 


a2a2a
03. 09. 2004
Dát tip
tak zase dobré v tom, že umíš psát o banalitách, ta poznámka o tom, jak si prodavačka musí odpočítat léta, se mi nelíbí, ale to sluníčko za větou asi slouží jako omluva. A je to zajímavé i psychologicky, ty tvé reakce. A pěkná je i uvolněnost, s jakou píšeš.

Kytiii
26. 03. 2004
Dát tip
Nejsi sám koho odhadují na mlaďocha... mě se taky občas v hospůdce ptaj při každý lahvince vína :o) tipuju

maia
07. 03. 2004
Dát tip
:-)))) * Tiez vraj uz nastastie nevyzeram na 16, ale na 23. :-)

Matylda
07. 03. 2004
Dát tip
A nechtěla tě slečna u pokladny jen tak z dlouhé chvíle trochu "buzerovat"? Možná využila své jediné pravomoci. Ale vypadat mladší se hodí. To oceníš v pozdějším věku. To já jednou ve čtrnácti simulovala, že je mi osmnáct, když jsem šla do kina na nepřístupný film. Pustili mě a k psychické újmě u mne nedošlo.

Flammea
06. 03. 2004
Dát tip
Ten konec mě vážně pobavil:o)))*

Drago
06. 03. 2004
Dát tip
mám kamaráda co má stejné problémy - ale asi jeho největší problém jsem já, protože vždycky prodavačkám říkám že jemu ještě 18 nebylo a on pak musí hledat občanku... teď už to nejde. přestal se holit... rozesmálo, díky. t.

Mám kamaráda, kterému vousy moc nerostou je malý je mu asi 22 roků. Do té doby, než měl dlouhé vlasy, mohl pít v hospodě jako obyčejný alkoholik. Jenže se nechal ostříhat a pokaždé, když si objedná pivo v jeho nepravidelné hospodě, ho vždy požádají o občanku. To by bylo v poho, ale jednou se tam střídaly číšnice, a udělali jsem si z ní srandu tím, že jsem jí řekli, že nalejvajá nezletilým. Vyhrožovali jsme, že zavoláme policii... Byla hodně zděšená...

Dero
05. 03. 2004
Dát tip
Hehe ... pro radost! A to jo, to můžu. :o)) ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru