Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S vírou v posteli

14. 03. 2004
22
2
8060
Autor
horák

Ze série V posteli s Hynkem

Proč se chtěla hladit? Hynek leží na posteli, duchem nepřítomen. Z rukou ještě cítí její vůni zeleného čaje.

Má snad potřebu mít i trochu lásky od někoho jiného? Určila si hranice: co, kdy, kde, jak se smí hladit. Věří, že pokud bude něco po tomhle životě, ona bude vyvolená. Jako čistá, nehřešící. Stále se Hynka ptala jestli ji pochopil. Odpovídal, že ji nechce chápat.

Když ji měl tak blízko, byl ochoten připustit, že o tom bude aspoň přemýšlet. Teď si říká, že je to proti přírodě, ale moc mu to trápení neulehčuje.

Je jí prý líto, že Hynka vykolejila. Ale nesouhlasí (chápe, ale nesouhlasí) s Hynkovým konzumním životem.

„Nemůžeš se přece vyspat s každým na potkání,“ řekla mimo jiné.

Hynek nemá důvod mít výčitky, ale přesto je má. Každé to pohlazení mělo patřit jeho ženě.

„Proč by se dva lidé nemohli pohladit, bez sexuálního podtextu?“

„Protože ty se takhle nehladíš se ženskýma a já bych se takhle nehladil s chlapem. Není přátelství mezi mužem a ženou. Nevím, co se to snažíš vytvořit za novou kategorii partnerských vztahů. Můžeš být milenka, manželka, oblíbená kolegyně a ne někdo, kdo mě občas políbí a pohladí po vlasech. Je to náhražka, úchylka, ale není to možný vztah,“ bránil Hynek svou pozici.

„Tos nepoznal, že k tobě něco cítím?“

„Tak to ale ciť až do konce! Tohle je fakt úchylárna!“

 

Hynek se zvedá z gauče. Jeho žena uspává jeho děti. Zdá se mu, že nemá právo se jí ani podívat do očí. Přestože to tolikrát zvládl. Tentokrát nehřešil ve skutečnosti, hřešil v myšlenkách. Nenapadlo ho, že to může být horší.

Chce ze sebe ve vaně spláchnout tu špínu. Skutečnou i tu morální, kterou na sobě i v sobě nahromadil. Všechny ty záchodové onanie, prohlížení si ztopořeného údu v zrcadle, animalitu všech svých souloží, kdy funěl jak zvíře, vrtěl se jako zvíře a ejakuoval jako zvíře. Neznaje skutečných hodnot.

Horká voda uvolňuje svalstvo a kůže vláční. Mýdlo rozpouští špínu povrchovou. Po lících stékají slzy. Hynkovi v uších zní popěvek Visacího zámku (Nevím, co chci. Nevím, co si myslím. Nevím, co dělat se svým mozkem vyschlým.)

Mezi nohama se Hynkovi krčí cosi v animálním ochlupení. Vzdává to, už to nejde vrátit, nikdy už nebude tak čistý, jak mu to ukázala ona. Jak je možné, že tak přímočaře dokázala říct tolik najednou? Z ložnice se ozve vzlyk syna, který je zřejmě přisátý k prsu Hynkovy ženy. Určitě tam leží jako madona. A Hynek končí. Zvedá se z vany. Otevírá dvířka skříňky pod zrcadlem a z holícího strojku vyjímá žiletku. Použil ji teprve jednou. Otírá zaschlé mýdlo se zbytky vousů.  Nechce nic manifestačního, chce jistotu. Chce nebýt, chce to zkusit znovu. Říkala, že ti, co zhřešili, se vrací v jiné podobě zpět, aby odčinili své hříchy. Hynek chce být chlapeček s nafouklým bříškem v ulicích Mogadiša. Chce si prožít své peklo.

Pevně uchopuje žiletku mezi ukazovák a palec pravé ruky. Nalézá tu správnou tepnu. Maso se rozšklebí a krev vystřikuje na umakart. Nečekal takovou bolest. Po tváři mu opět tečou slzy. Ví, že levou rukou do pravé se již neřízne. Už to nezvládá.  Noří ruku do horké vody a pozoruje krev difundující vanou. Ještě slyší, jak o patro výše někdo spláchl záchod a šachtou jako na vodním tobogánu pospíchá čísi výkal. Napadá ho, že až manželka vanu vypustí, šest litrů Hynkovy krve půjde za ním. Část jeho animálního já.


2 názory

Líbí se mi to celé...je to zvláštní, ale hezké*

Nicollette
17. 02. 2006
Dát tip
húú tak to je hustý myslela sem že píšeš spíš veselejší prózy ale todle je parádní

zigys
02. 12. 2004
Dát tip
Fajn, vracím se sem znova a doufám že už ne tak malá.. Ale dávám vám tip, je to pěkný. Smutný, ale pěkný. I když, nemyslíte že by se mohl zbavit hříchů i jiným způsobem? T*

johanne
02. 06. 2004
Dát tip
nooo, nevím, nic jinýho ze zmíněný série jsem nečetla, takže mi to připadá takový trochu poloviční

Matylda
06. 04. 2004
Dát tip
Fakt dobré momenty, zajímavě napsané. Jinak trochu nesourodé. Sebevražda na závěr se mi moc nelíbí.

Jeanne_6
27. 03. 2004
Dát tip
připomíná mi to zimu...a tolik čekám na jaro..ale proč ne.t.

halivera
24. 03. 2004
Dát tip
nedá mi to se semky nevrátit.. bo spíše k tobě (i když asik nestojíš o hlubších kritik) a nepodělit o hlodenku :o) přijde mi, že se často snažíš přidat do skvělého příběhu ještě něco ohromujícího, co temu často ubere na reálnosti. konkrétně tady u teho dílka to vychytal/a Gerzon. hezký den :o)

Hevusenka
20. 03. 2004
Dát tip
Tak to se mi fakt dost líbí...

dobrý zachránilo to mou schízu*

Rimmer
17. 03. 2004
Dát tip
Až do sebevraždy je to vážně dobrý. Sebevražda sama taky, ale moc se tam nehodí. Jistě, výčitky jsou výčitky, ale tohle... Já samozřejmě vím, že Hynek má jenom bujnou fantazii, takže z tý koupelny zase normálně vyšel a zalezl do ložnice a za to si zaslouží *tip.

halivera
17. 03. 2004
Dát tip
hláška to gillette "tohle není pro malé děti" je skutečně učitelsky dospělácká :D zrovna dneska jsem si ji ve svém pedagogickém působení též neodpustila ;o) jemně se čteš, dokážeš rozesmát i vyrazit dech.

Ketynka
16. 03. 2004
Dát tip
nak z toho mam slzy v ocich...moc se mi to libilo...mas TIP!

Sasinka
16. 03. 2004
Dát tip
smutný... líbí... jen mě tak napadá co je na tom pravdy... T*

Gillette
16. 03. 2004
Dát tip
pěkné, tohle bych od vás fakt nečekala, pane profesore :-). Ale hezky promyšlená sebevražda....jenom tak mít tolik síly a uskutečnit ji...

horák
16. 03. 2004
Dát tip
Gillette - tohle není pro malé děti ...!!!

MYSELF
16. 03. 2004
Dát tip
Pekné. Zdá sa to surové a drsné. Ale nie je. Smrť je koniec. Žiť s tým ďalej - to je peklo, to je očista - hoci to na prvý pohľad nie je také hororové, ale je to o to hrôzostrašnejšie, že sa to stáva častejšie, pretože vziať si život - to zdravý človek pri zmysloch nedokáže. Poviedke ale TIP právom patrí.

Franklin
16. 03. 2004
Dát tip
Takže je to jenom, pro velký kluky.... To bolest, smutek a slzy jsou snad stejný u malý holky jako u dospělýho chlapa... Vždycky budou zoufalý....

Yossarian
16. 03. 2004
Dát tip
tohle se mi tak nelíbí, ani nevim proč

tanganika
16. 03. 2004
Dát tip
mozno:(

Nicollette
15. 03. 2004
Dát tip
První plus je u mě ten Visací zámek :) V tomhle věku ještě existujou záchodové onanie?... fakt?.... já nevim, myslela sem, že to dělaj jen puberťáci...aha...tak ne... S těmi hříchy.... v to samé věří hinduisté a proto žijou divnym způsobem, o nic se nesnaží, o nic nebojují.... Přece se narodí znova.... Někdy si říkám, jaká je to nespravdlnost, proč se někdo narodí jako zazobaný dítě amerického kongresmena a proč někdo jako dítě v rozbombardovaném Čečensku..... takže mam štěstí?.... no to je fajn, ale těm Čečencům to nepomůže.... Hynek je labilní, vidím se v něm ...:-)) ***

h_a_r_r_y
15. 03. 2004
Dát tip
Tak si myslim, ze Hynek nemel moc duvodu k sebevrazde.... Ale je to moc pekne napsaný takze más tip!

Bucca
15. 03. 2004
Dát tip
Uff! Tak to je hodně silný psycho! Jasný TIP!

RuDa
15. 03. 2004
Dát tip
Takže konec postelí... ? *

Plopez
15. 03. 2004
Dát tip
Celkový dojem: Slátanina. Důvod: Když mícháš koktejl, je dobré vědět, kdy s osvědčenými přísadami přestat.

Seregil
14. 03. 2004
Dát tip
Uf... dost drsný... dovolil bych si do klubu Psychotická frakce...

fungus2
14. 03. 2004
Dát tip
Povedené. TIP

Gerzon
14. 03. 2004
Dát tip
Člověk si přece nepustí žilou jen proto, že je znechucen dřívějšími nevěrami, když má ve vedlejší místnosti čerstvé vlastní dítě. Byla by to jen součást nějaké hlubší krize a právě ten zbytek, ty další důvody, které ke krizi vedly, mi v povídce chybí.

aaa_aaa
14. 03. 2004
Dát tip
líbí se mi ten nápad bral ženy jako děvky teď udělala žena "děvku" z něj všechny ty pocity a myšlenky nádherně popsané, jen škoda že si ho zasebevraždil moc by se mi líbylo kdyby si končil spíše určitým smířením se s vlastní nedokonalostí nebo tak něco :o))

Aarfy
14. 03. 2004
Dát tip
Síla!!! Málokdy se něco podobnýho na písmákovi vidí. Je to skvěle napsaný, profesionální a hlavně působivý....možná až moc! tip zcela gigantický (je to poslední ze série v posteli??)

Lee
14. 03. 2004
Dát tip
není to snad vysloveně umění, ale pocit jen sálá... ta psychofrakce sedne... je to dobře napsané, strhující, ale přesto jaksi... nadsazené?, přehnané až si to dokážu živě představit v praxi formálně mne nadchl hlavně závěr i když je dost syrový

Sama
14. 03. 2004
Dát tip
I mne to dostalo. A myslím, že není třeba brát to až tak doslova, odhadla bych, že je to víc o tom pocitu - a ten je sakra silnej. Jsi přesvědčivej, Horáku! ********

Miss_Moody
14. 03. 2004
Dát tip
Juj....je to výborné, fakt mi to vyráží dech. Ale stejně se nemůžu zbavit pocitu, že ten chlap nebyl nic jiného než slaboch. Takhle od sebe utéct...prachsprostě zdrhnout od zodpovědnosti za sebe, za své skutky a od povinností otce..Ale každop. tip. Jako prase:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru