Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V.I.Lenin a další užitečné zkratky

19. 03. 2004
15
0
9210
Autor
Yossarian

Vždy jsem se pyšnil tím, že dokonale ovládám všechny zkratky.

Již jako dítko sotva mluvící, věděl jsem dobře, kdo to byl V.I.L.- vždyť moje první slovo nebyla tradiční „máma", nýbrž „Nenin"- krutý to žert otcových spolupracovníků-recesistů, kteřížto mě v dobách krásné socialistické pracovní doby z dlouhé chvíle tolikrát ukazovali obrázek bájného sovětského dělnického vůdce se slovy „Pájo, no kdo to je? No přeci Lenin, Le-nin!", dokud jsem až na to eL „strýčkovo" jméno nezopakoval.

 

Také později, dostávalo se mi řádné výchově i vzdělání, byl jsem schopen vysvětlit slova tajemně znějící mým vrstevníkům, jako RVHP (Rada vzájemné hospodářské pomoci), ROH (Revoluční odborové hnutí), SSM (Svaz socialistické mládeže), BSP (Brigáda socialistické práce), FPP (Festival politické písně), ČSSŽ (Československý svaz žen) či krásné SČSP (Svaz Československo-Sovětského přátelství).

 

Své „zkratkovité" vědomosti jsem si s přibývajícím věkem neustále doplňoval o další nejrůznější spojení písmen, jako např. NATO (North Atlantic Treaty Organization), PID (Pražská integrovaná doprava), ČVUT (České vysoké učení technické), PSP ČR (Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky), z vojny potom BVP (Bojové vozidlo pěchoty), OPZHN (Obrana proti zbraním hromadného ničení), OTZS (Organizace a taktika zdravotnické služby), DSV (Družstvo sběru a vývozu), UVN (Ústřední Vojenská Nemocnice), VLAJEP (Vojenská Lékařská Akademie Jana Evangelisty Purkyně), CHPKK (Chladírenský přepravník krevních konzerv) a mnohá další.

V televizi pak, na první pohled jsem rozeznával pány nejprve z OF, později z ODS, KDU-ČSL, ODA, SPR-RSČ, LB, ČSSD, KSČM, DEU, DŽJ a z mnohých dalších.

Aby někdo nemohl říci, že jsem zakrněl omezen pouze regionálními znalostmi, nakoukl jsem do Brna, a poznal DPMB (Dopravní podnik města Brna), VUT-FAST (Vysoké učení technické-Fakulta stavební), CPS MU (Celouniverzitní počítačová studovna Masarykovy univerzity), SKM MUNI (Správa kolejí a menz Masarykovy univerzity) atakdále..

 

Písničku BBIM (Banjo Band Ivana Mládka) „Zkratky" zpívával jsem si každý den před spaním. Zkratky mě ovládly, a já ovládl je. Znal jsem je všechny!

 

Co se však mělo stát, stalo se.

Jednoho krásného dne jsme místo přednášky z MVZ-HMV (Mezinárodní vztahy- Historie mezinárodních vztahů) šli na pivo do RuZK (Restaurace u Zlaté Konve).

Jednání se kapánek protáhlo, a když hustý šumavský hvozd pokrýval naší účtenku, došlo i na „zkratkování".

Přes přemíru alkoholu v krvi vítězně jsem triumfoval, a všichni, udiveni mou znalostí dané problematiky, jen uznale pokyvovali hlavou.

Najednou se s vítězným chechtotem vztyčil kamarád Radim, řka: „Ale K.P.K. neznáš vole, však?"

 

Tehdy jsem musel uznat svou porážku, styděl jsem se, že mne s tak známou a jistě často používanou zkratkou nachytal na švestkách.

Za boha jsem si nemohl vzpomenout, co to to K.P.K. je.

A tak tu byl konec mé fenomenální kariéry znalce všech zkratek.

 

(Nakonec mi to po dlouhých vytáčkách přeci jen prozradil, tak tedy vězte, že K.P.K. znamená: Kuř,pičo,kuř!)

 

obrazek [http://sweb.cz/paveldopita/KdotojeNenin.jpg]


Vaud
28. 09. 2004
Dát tip
Zuper! Početl jsem si! Je to přehlednější než životopis! Jednou jsem měl dešifrovat lékařskou zprávu, kde stálo, že obtíže nemocného způsobuje VDT. Dlouho jsem hledal nemoc či bacila VDT. Nakonec jsem to vzdal. Bylo to vadné držení těla.

a2a2a
02. 09. 2004
Dát tip
dám si tip, perfektní fotokoláž, přímo zlatá, a pak ten fejeton, svižný, od počátku je v něm znát smích a ten závěr je kouzelný. Pokud jde o řekněme vulgaismus, tak jsem měl pocit, že ho tam píšeš velmi nesměle, ale bezvadné, opravdu.

Yossarian
02. 09. 2004
Dát tip
budu muset tu koláž předělat, tohle není žádná profi práce, ale obyčejná odfláknutina hotová za pět minut :o( přesto díky

Yossarian
27. 06. 2004
Dát tip
:o) :o)

Zbyhoň
26. 06. 2004
Dát tip
Výborný…pointa mě jakožto cynika opravdu dostává, navíc se tu strhla krásná debata, která by téměř mohla být dalším dílkem. Big_George: a co třeba „Zuckerrubenanbauvervollkommungslanstrichplanungversuchstrichtlinien“ ? Uvádí to v „Chrámu i tvrzi“ Pavel Eisner. Prý to znamená „pokusné směrnice o plánovaném zdokonalení zasévání cukrové řepy na určitém území“. Má roční znalost němčiny tedy tak daleko nesahá:) Tip!

Aviva
11. 05. 2004
Dát tip
Musim uznat,ze jsi me vazne mile prakvapil,necekala jsem,ze umis dobre psat a jeste ke vsemu,ze ti to toliko lidi pochvali.Jsem na tebe pysna.

Matylda
01. 05. 2004
Dát tip
:-) pěkné, úsměvné, hezky napsané *tip

chalmin
25. 04. 2004
Dát tip
líbí*** jako zaměstnanec největší ochranky v republice mám ke zkratkám blízký vztah 8^) a víte, co je to VCHOD (maj' to skoro všude 8^)?

Yossarian
25. 04. 2004
Dát tip
nee, nevime

chalmin
25. 04. 2004
Dát tip
a VYCHOD? 8^D

Yossarian
13. 04. 2004
Dát tip
jo jo, myslel jsem ty papíry, díky :o)

Nedlloyd
12. 04. 2004
Dát tip
No to je paráda. Jako majitel vozu LIAZ (pro mladší: to není slovo ale zkratka Liberecké automobilové závody), návěsu BSS (souprava disponuje systémem ABS, nikoliv však ASR ani EPS) s kontejnerem z ČSKD (často však také P&O), řidič TIR a pracovník MKD s oprávněním přepravovat náklady ADR v ČR i SR, tento fejeton velmi oceňuji. tip*

Yossarian
12. 04. 2004
Dát tip
já zase oceňuji tvůj přístup ke svojí práci, jsi chlouba našeho podniku :o) apropo, mohl by jsi ještě vysvětlit, co znamená TIR (nemyslim zkratku, ale co to jako je, já to vim :o)

Nedlloyd
12. 04. 2004
Dát tip
šmarja...Transports internationaux routier.....jinak taky mezinárodní dohoda pro mezinárodní kamionovou dopravu...shrnuje spoustu...pravidel a předpisů... a člověk k nákladu pak dostane takový (já tomu říkám omalovánky) = karnet... ze kterýho si naždej koho potkáš něco vytrhne... :o)

Nedlloyd
12. 04. 2004
Dát tip
ta francouzština je asi...blbě...nechtělo se mi to hledat v papírech...ale nějak podobně by to mohlo bejt, ne? :o)

maia
28. 03. 2004
Dát tip
:-))) *

Kytiii
26. 03. 2004
Dát tip
je to úplně super - proto přidávám svou trošku do mlýna: ANR - Alkohol Není Řešení MTPK - Mám To Pod Kontrolou :o) tip

Yossarian
23. 03. 2004
Dát tip
díky, proto se taky vždycky tak čertím, když někdo napíše "fejeton" a ono je to všechno možný, jen ten fejeton se v tom nedá najít, chtěl bych to umět jako třeba Zdeněk Rosenbaum, ten píše lehce a hodně vtipně, ale je přede mnou ještě dlouhá cesta

S fejetonama je to těžký. Kam přispívá ten Zdeněk Rosembaum - pro mě neznámý...

Yossarian
23. 03. 2004
Dát tip
ROSENBAUM Zdeněk – autor, 27. 11. 1945 Beroun, ženatý (1974), m. Ivana, roz. Kopecká, děti: Kristýna (1978), Filip (1981). NYNÍ šéfredaktor nakl. Signet. ST FŽ UK Praha 70. P 71-88 redaktor, 88-89 ved. směny, 89-90 zást. šéfredaktora ČTK Praha. D sbírky povídek Muž ve vaně, Žena ve vaně, novela Krajina s nábytkem, romány Stát jako strom, Most přes rozbouřené vody, Mé svatby, cizí pohřby, Fantagor aneb Bláznova píseň aj. SF SF začal psát ze Szalaiova hecu. VÁŽÍ SI všech, co jsou do SF zažraný. OBLIBA K. Vonnegut. DÍLO s L. Szalaiem sbírky povídek Dvojnásobný dvojník, Tajná společnost SF, povídky v ant. Veřejná společnost SF, v časopisech a novinách. Editor ant. Hvězdný prach (s I. Milotovou). ale kde jsem jeho fejetony čet, to už si vážně nepamatuju

Ani nevíš jak rád jsem si to přečetl! Opravdu jsi mě potěši! Po dlouhé době fejeton, který se dá číst, nemusel jsem skončit v polovině a co víc, ono to má i hlavu a patu. A co ještě víc, ono to je dobré. A ba co víc, ono to je více než dobré, přímo skvělé. Super nápad, skvělé provedení, dobrá závěrečná pointa (ikdyž nevím, jestli by to ti kvůli ní někde otiskli :)), prostě všechno co jsem už dlouho hledal! Opravdu díky za to, že jsi vytvořil čitelný, vtipný a zábavný fejeton dohromady. Super! Tip!

Yossarian
20. 03. 2004
Dát tip
díky všem, teda horáku ty lichotníku jeden :o) Delahaye- díky za rozšíření znalostí, CHPKK nejenomže existoval, on skoro určitě ještě stále existuje

tak te vo....ali nadvakrat....na poprve ze neznas zkratku a podruhe ze si ji nechas blbe vysvetlit: Kristus pro kazdeho:) Kazdopadne slusna prace:)

Tobka
20. 03. 2004
Dát tip
mě se to docela líbilo, už jenom proto, že si člověk znova připomene všechny dávno zapomenuté zkratk...:)

Aarfy
20. 03. 2004
Dát tip
ta fotka je super. Fejeton je taky super. Máš to tu zkrátka super prostě TIP (Takový Inteligentní Povídání)

Craerassy
19. 03. 2004
Dát tip
:-)))))Krásný.:-)) tip

Delahaye
19. 03. 2004
Dát tip
:-)) mě nejvíc dostal Chladírenský Přepravník Krevních Konzerv ! Ale věřím, že to určitě existovalo ... Taky znám jednu zkratku, která v dětství fascinovala mě : ÚVVVR ! (pracovala tam babička, měli to na baráku v Praze velkými červenými bukvami a byl to - Ústav pro Výzkum Výrobu a Využití Radioizotopů ! :-)) Tip.

horák
19. 03. 2004
Dát tip
co ze neni spatnej - on je skvelej, skvele jsem se pobavil skvelej napad, skvele provedeni, krasny zazitek na dobrou noc

Elyn
19. 03. 2004
Dát tip
no, ono KPK je Kristus pro každého... jakési křesťanské sdružení, ale to jen tak na okraj..:)) úplně na okraj :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru