Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta domů

Výběr: rebecca13
22. 03. 2004
9
0
5110
Autor
JiKo

Pohazoval si s kostkou. Chtěl utéct z tohohle vlhkého brlohu, kam jej zavřeli. "Uteču", znělo jeho přesvědčení, měl už dost téhle proklaté války. Dodával si odvahy, ale ze strachu z vlastního rozhodnutí, svěřil věc náhodě. Až padne šestka, vyrazím, stále se vnitřně ujišťoval. Nakonec vyrazil až druhého dne. Vydal na cestu domů.

 

Byl nedaleko vesnice Khůtů. Tito zeleně pomalovaní válečníci byli známi svou krutostí k zajatcům a když ho jeden z jejich předsunuté hlídky spatřil krčícího se v houští, musel jednat. Zelený mužík běžel do vesnice vyvolat poplach. To nesměl připustit. Vymrštil se jako gepard a začal stíhat onoho válečníka.. Jedinou ranou do zátylku ho srazil k zemi. Odvalil mužíka z cesty do nedalekého chroští. Jeho bezvládné tělo stále dýchalo, ale nechtěl si přidělat další potíže ve formě hromadného lovu a tak raději zmizel v šeru pralesní stezky. Rychle a neslyšně minul vesnici a pokračoval teď už volněji. Jen krůpěje potu na jeho skráních v sobě otiskovaly napětí a strach.

 

Netrvalo dlouho a skrz džungli se prodral k několika domorodým chýším. Zastavil se a tiše sledoval pohyb kolem vchodů. Neslyšel nic. Ponuré ticho ukazovalo na snadný postup dál. Ó jak se mýlil. Sotva minul vchod první chýše, začalo děsivé nahánění, kterého byl hlavní postavou. Nechtěl jim dát šanci a tak krátkými skoky a mrštným kličkováním unikl jejich touze dostat ho. Za vesnicí končil prales a volná pláň vybízela k rychlejšímu běhu.

 

Domů už to není daleko a těch pár domků před ním jej nemohlo zadržet. Naštěstí se nesetkal s větším odporem a dokonce pár válečníků vyřídil, což mu vyneslo jistou výhodu. Vesničané dostali strach a raději jej nechali být, byli rádi, že uhájili své domovy a to jim stačilo. Pokračoval dál a nebyl daleko od vysněného cíle cesty.

 

Po pár dnech se konečně octl před svým domem. Poznával jej z dětství, které přerušila válka. V ranním slunci se jasně rýsovala jeho silueta, úctyhodnou sgrafitovou fasádu rušila jen tu a tam dřevěná okna, která si pamatoval z dětských let, kdy se jimi vykláněl na kamarády. Dnes je všechny odvála válka neznámo kam. Stiskl kliku dveří a jen krůček jej dělil od překročení prahu. Válka pro něj skončila.

 

Nečekaně náhle se však setmělo. Nebylo to ovšem těžkými mračny, které srážely ptáky k zemi, ale mohutnou ranou do zad. Bezmocně se skutálel do prachu cesty, ze které byl následně nemilosrdně odtažen. Celou scénu doprovázelo jen temné: "Člověče, nezlob se!" Nezbývalo než počkat, až mu padne další šestka. Pak se opět vydá na cestu domů.


Alojs
01. 11. 2004
Dát tip
tohle je bomba, celou dobu jsem si říkal, že je to takový nemastný neslaný, ale ten konec to všechno zakopal do země.***

Lasy
26. 08. 2004
Dát tip
Jiko, tomuhle se říká překvapivá pointa . . . Mám malinko výhrad ke zpracování, ale obsah je výborný. Skutečně výborný . .. Lasy*

JiKo
24. 08. 2004
Dát tip
avi.

hajdam
20. 04. 2004
Dát tip
Pěkné...*

Grim
09. 04. 2004
Dát tip
Fajne, líbí*

Teda než mi to došlo, ale když mi to došlo - pobavilo mě to. Dobrý, ale přecejen ne užasný.

Gerzon
23. 03. 2004
Dát tip
T* za pointu Jednotlivosti: spatřil krčit se v houští do nedalekého roští/křoví/chrastí Ponuré ticho naznačovalo snadný postup Ó, jak se mýlil Pamatoval si jej z dětství

Elyn
23. 03. 2004
Dát tip
:)))))))) *

J
23. 03. 2004
Dát tip
Personifikované figurky :-))))))))

Bača
22. 03. 2004
Dát tip
-=> P E R F E K T N Í <=- Nemá to chybu, vážně. Smekám.

Lee
22. 03. 2004
Dát tip
tak to je dobrý, žrala jsem to už od začátku a čekala ledacos ale tenhle závěr teda ne... pobavilo (c:

fungus2
22. 03. 2004
Dát tip
Výborně napsané. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru