Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztraceni v překladu

26. 03. 2004
15
0
11234
Autor
ulita

Je vám Praha velká a zalykáte se v metru na přestupech? Jeďte do Tokia.

Sophia Coppola - Ztraceno v překladu

 

Bob Harris (dojemně pomačkaný Bill Murray, kterému uvěříte do puntíku všechno) je stárnoucí filmová hvězda, která přiletí do Japonska točit reklamu na whisky. V zemi se potýká s japonštinou, s „masérkami“ které mu ochotní průvodci doručují do hotelového pokoje i s prostým faktem, že všechny převyšuje o dvě hlavy.

Kromě všeho navíc nemůže spát.

V tom samém hotelu o několik pater výš stejně zoufale nespí mladá žena.

Charlotte (Scarlett Johansson) je manželkou filmového fotografa, kterého doprovází na pracovní cestě. Kromě nespavosti se potýká s japonštinou,  samotou a s nudou. Zatímco manžel je pracovně vytížený, ona tráví celé dny v hotelovém pokoji, listuje módními časopisy, plete šálu a poslouchá cédéčka s radami typu „Pozdvihněte svou duši“. Z jejího znuděného polehávání v kalhotkách chvíli nevíte, jestli tahle slečna neví co teď, nebo jestli neví co tak vůbec. (Až později v jedné scéně lapidárně přizná „Nevím co se životem“).

Že se ti dva nakonec potkají  v hotelovém baru je nasnadě – jen je ta cesta trochu pomalejší a krkolomnější než jsme zvyklí. Z čím dál méně náhodných setkání se stane vztah dvou lidí, které pojí víc než potíže s japonštinou a absence spánku.

Oba jsou sami a plní otázek a pochyb, byť ty jeho jsou o generaci zralejší a unavenější.

Oba také mají partnerské zázemí kterého si cení, i když jsou v něm cítit mnohá „ale“: to když Bobova manželka pošle z druhé strany oceánu uprostřed noci fax v němž se ptá na rozměry jakési skříně, nebo když Charlottiny stesky zůstávají nevyslyšeny viset ve vzduchu.

Napětí které mezi dvěma ztracenci zavládne je velmi velmi křehké a jemné, a jestli napjatě budete očekávat „kdy už“, tak vás režisérka a autorka scénáře Sophia Coppola usvědčí ze stereotypu.

Třetí „hlavní“ roli ve snímku hraje samo Japonsko resp. Tokio, v kterém se celý děj odehrává. Možná to bylo vražednou třetí řadou, ze které jsem film sledovala, ale ulice a reklamami oživlé mrakodrapy jedné z největších městských aglomerací na světě (28 mil. obyvatel) byly opravdu monstrózní. Kamera se vyžívá v panoramatických záběrech na usínající/probouzející se město, které sledují hrdinové z hotelových pokojů. V jednom ze záběrů je Charlotte, shlížející na džungli betonu a skla nasnímána tak, že sama působí jako jeden osamělý a křehký mrakodrap.

Tokio je město které nespí a z 34. patra hotelu vypadá jako moře předimenzovaných paneláků, které totálně ztratily lidské měřítko. I když to, jak je lehké být v tom moři sám, možná tvůrci filmu akcentují příliš často a příliš polopaticky (např. tam, kde je hrdinka unášena nejrůznějšími dopravními prostředky jen proto, aby jí město nabídlo další cizí tváře a neznámá místa, a ona se vrátila tam, odkud vyšla)

Tvůrcům filmu se také skvěle podařilo zachytit rozporuplnost japonské kultury: to, jak vyrůstá z tisíce let starých rituálů a tradic k nejvyspělejším technologiím čtvrtého tisíciletí. Charlotte při svých výletech za exotickou japonskou historií prochází meditačními zahradami, navštěvuje šintoistické kláštery a naslouchá modlitbám mnichů. Ale při scénách z party japonských bohémů máte spíš pocit, že do filmu někdo nastříhal travesty-sci-fi a městská herna nebo zběsilá televizní show, do níž pozvali Boba, jakoby se nacházely na Saturnu.

Ztraceno v překladu je vedle výletu do jiného světa příběhem dvou lidí, jejichž cesty na malou chvíli běžely vedle sebe. A když přišel čas je rozdělit, autorka dokázala téměř nemožné. Nesklouzla ke klišé, a lehce zastřený konec nechala překřičet hlukem velkoměsta tak, že to nejdůležitější nakonec zůstalo jen mezi Bobem a Charlottou.

Poté, co snímek shlédla americká filmová akademie, ocenila ho Oscarem za nejlepší původní scénář, vedle toho dostal Zlatý glóbus za nejlepší film.

Když jsem Ztraceno v překladu shlédla já, bylo mi jako po mém oblíbeném mátovém čaji a ještě oblíbenějších čokopiškotách. 

A co víc, vydrželo mi to hezkých pár dní…


HuMorous
10. 01. 2005
Dát tip
Asi takhle to vidim já :O) http://www.bloguje.cz/blogy/humorous/100460_item.php

ulita
25. 08. 2004
Dát tip
Zajímavej pohled... já to brala skoro bez výhrad, ale jsem ráda že v zápalvě těch dobrých a nadšených ohlasů (na film) taky zazní jiný názor.

srha
28. 07. 2004
Dát tip
avi

Bix
20. 04. 2004
Dát tip
Recenzia je super, užila som si ju hádam ešte lepšie ako film*

Vio
16. 04. 2004
Dát tip
Jsem si pošmáknul, akorát že želatinoví medvídci (to bych ještě pochopil), ale i voda je kině pekelně drahá ;-) Koneckonců nějaký ty medvídky mám ještě doma a pokaždý, když si zobnu, si na ten film vzpomenu... a nejen na něj... Že bych se vyjádřil k recenzi? Kdes to opsala? ;-))) Fakt je to Tvoje? Tak super! ;-)))

ulita
14. 04. 2004
Dát tip
co teď běží v kinech :)) dneska jsem se na něco chystala a vůbec jsem si nemohla vybrat, jaká to byla bída :) Hele jestli ty tvý pocity taky nepramení z toho, že jsi to sledoval na PC, co vím tak to dokáže filmu DOST ubrat...:)

fajn recence...ani se nedivím m čaji, vrácení se do pocitu, který je svůj svého a sváteční .)

mirek
14. 04. 2004
Dát tip
souhlasím, že to dokáže filmu ubrat, ale sledoval jsem takto spoustu filmů a dost jich ve mně i přes to PC zanechalo hodně silný dojem a zážitky - tenhle bohužel tolik ne... taky bych si teď v kinech moc nevybral. ale zrovna předevčírem jsem (na PC ;-) rozkoukal Something's gotta give (Lepší pozdě nežli později) s Jackem Nichoslonem a Diane Keaton a báječně jsem se u toho bavil (ještě musím najít čas dokoukat druhou půlku ;-)...takže to bych docela doporučil...inteligentní, vtipné a natočeno s neuvěřitelnou lehkostí... ...a pak bych si moc rád na to od tebe přečetl recenzi, ačkoli ne vždycky mám stejný názor, tak se moc dobře čtou ;-)

ulita
14. 04. 2004
Dát tip
dík :) Lepší pozdě než později bych si v kině určitě nedala, ale na domácí kukačku je jak stvořenej :)

Bebitka
13. 04. 2004
Dát tip
film je super... když v jedný nespavý scéně leží bob na posteli a kouká na budík, fakt jsem čekala, že se každou chvíli ozve "I got U, babe" a obligátní "dobré ráno, skautíci!"... nebo co to tam vlastně povykujou... vítecomyslím... nicméně film je super a recenze dtto*

ulita
13. 04. 2004
Dát tip
nevim co znamená "recenze dtto" ale jestli dobrý, tak doufám že jsi poslala avíza! :)) Jinak Hromnice bych si s chutí dala, když jsem to viděla poprvé tak mě to až tak nenadchlo, ale teď mám pro Boba slabost....:)

mirek
13. 04. 2004
Dát tip
recenze je velmi dobře a hezky napsaná, i když s ní ne zcela souhlasím a ke všeobecnému nadšení nad filmem se nepřipojím...viděl jsem ho (ne tedy v kině, ale na počítači, což možná ubralo na atmosféře), nicméně mi po půlhodině docela začala vadit snaha režiséra podtrhovat tu atmosféru bezmocosti v cizím světě neustále prodlužovanými němými obrazy, i proto jsem byl vděčný (a jevila se mi jedním z nejsvětlejších míst v celém filmu) za scénu, kdy Charlotte vezme Boba na schůzku se svými přáteli, obzvláště ta pasáž s karaoke...a pak už jen pár dalších momentů (např. fotografování na reklamu na whisky, konverzace u baru a ještě závěr s Bobovým odjezdem...) Po shlédnutí filmu jsem měl spíše pocit, že chyběl silnější scénář...

Bebitka
13. 04. 2004
Dát tip
btw. Uli, koukám, že to máš taky fixlý jako "ztraceni v překladu" oproti oficiální verzi "ztraceno..."... chápu, taky se mi to líp líbí...

ulita
13. 04. 2004
Dát tip
to je schválně :) vždycky ty názvy v kritikách komolim :)

ulita
13. 04. 2004
Dát tip
mirek: souhlas, ale podle mýho to byla jen maličká vada na kráse... v zásadě platí, že tak kvalitní film jsem dlouho neviděla - a to chodím jenom na dobrý věci :))

mirek
13. 04. 2004
Dát tip
ani jsem netvrdil, že by to byl špatný film (ve srovnání s tím, co teď běží v kinech, už vůbec ne), ale nějak mě nedokázal vtáhnout dovnitř...a nakonec jsem byl i lehce zklamán, protože jsem měl hrozně silný pocit, že se z toho námětu dalo vytěžit mnohem víc (přitom Bill Murray byl velmi dobrý)...samozřejmě může být chyba ve mně a pokud si najdu čas, podívám se ještě jednou a třeba si tam najdu něco víc...:-)

drfaust
10. 04. 2004
Dát tip
sexyzmus je prostě sexyzmus

Armand
09. 04. 2004
Dát tip
hezká recenze, milá, s citem napsaná... určitě zajdu :) dík! *

vulpecula
09. 04. 2004
Dát tip
Uli :-) Viděla jsem v den premiéry, vím o čem mluvíš :-) Řekla bych že tenhle film oceníme víc my děvčata než naše protějšky :-) a já odceňuju i ten mátový čaj mám ho moc ráda někdy s trochou mléka a medu :-)

ulita
09. 04. 2004
Dát tip
mlíko a med? vyzkouším, ale zní to šíleně...:)

vulpecula
09. 04. 2004
Dát tip
No mě to poprvé také znělo šíleně ale pak zachutnalo :-) Alespoň si ještě tipnu :-)

pampelin
31. 03. 2004
Dát tip
Jdu. D9kz tob2. D9k *

Naso
31. 03. 2004
Dát tip
ulita je tak presvedčivá, že sa normálne teším, až tento film uvidím! :-)

Prokletí
30. 03. 2004
Dát tip
Právě jsem přišel z kina... a jsem na svůj věk až příliš naměkko ;o) Dám vědět, jak dlouho mi to vydrží ;o) Běžte ;o) m.

0/5 filmeček jsem zhlédl už před nějakou dobou na doporučení kamaráda - vřele všem dopuručuji...takovej oddech jsem nezažil od dob Cesty do fantazie :)) *

ulita
30. 03. 2004
Dát tip
Pištíku tys to nepochopil, ale to je nakonec dobře, protože to znamená, že je všechno v pořádku. Jako po mátovém čaji bylo mně, protože mi chutná, a tobě po tom filmu bude jako po čemkoliv, co máš rád ty...

Třeba jako po želatinových medvídcích namáčených v pivu, zapíjených whisky za doprovodu jointa ? No potěš.......

jo, hmmmm, mám na to chuť!! ne až tak kvůli tomu čaji, ale piškoty ty jo a navíc logo radia 1 na plakátě k filmu :)))) a taky coppola:). ....apokalypsa hehehe coppoloydní klan - i cage mám radši, dík adaptaci:)

Tynic
29. 03. 2004
Dát tip
Ten film má vůbec pěkné kritiky. Asi to zkusím :o)

Jeden by řekl - zajímavá a poutavá recenze. Jenže ! Ten konec... Totiž, bude-li mi po tomhle filmu jako po mátovém čaji... nu, do kina mě nikdo nedostane.

miii
26. 03. 2004
Dát tip
moc americký filmový akademii nevěřím, ale tomuhle textu docela jo... (ta recenze vypadá dočista profi) t*

Bacil
26. 03. 2004
Dát tip
Taky bych spíš věřil Ulitě než americké filmové akademii :-)

Rowenna
26. 03. 2004
Dát tip
*************

drfaust
26. 03. 2004
Dát tip
Ok. Soulad s dnešními LN:)

Morney
26. 03. 2004
Dát tip
Mátovej čaj taky nemusím :)) Ale recenze je moc dobrá, asi zajdu brzy do kina. *T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru