Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jarně podzimní pojednání

26. 03. 2004
2
0
6363
Autor
Kodynie

Všimli jste si někdy, jak jsou si jaro s podzimem podobné? Často jen pohledem do kalendáře zjistíte jaké roční období by kolem nás zrovna mělo plynout. Rozdíly jsou poměrně velké a přece v některých částech těchto období se podobají navzájem jako vejce vejci. Samozřejmě na podzim listí padá ze stromů, kdežto na jaře pučí a přesto v mezičasí těsně před zimou a těsně po zimě člověk neví: "Je teď jaro nebo podzim?" Když ale člověk nasaje do nozder vzduch, zjistí ty drobné rozdíly mezi nimi i bez pohledu do kalendáře. Na jaře jsou v povětří cítit teplé závany, které přinášejí vůni čerstvě probuzené hlíny, tedy to něco co velí přírodě probudit se ze zimního spánku a začít růst ostošest. Vzduch je plný očekávání a nových životů. Začíná se ozývat první osamělé ptačí volání po družce a zakládání hnízd. Na mezi nesměle vystrkují hlavičky první jarní květiny - krokusy, sněženky či bledule. Všichni se zatajeným dechem čekají na ten každoroční zázrak - velké probuzení. Letos jsem už vychutnávala pomalu a jakoby nechtěně přicházející jarní náladu a těšila se na sluneční životodárné paprsky. Prostor byl nabit tím oním zvláštním napětím, které se dá zažít jen v předjaří. Říkala jsem si: "Už je to tady. Jaro přišlo přece jen na čas podle kalendářních hodin." Předevčírem jsem se jala jako obvykle očichávat povětří a najednou mne napadlo, tohle není jaro, tohle je podzim. Podzimní vzduch je chladnější a přináší sebou mrazivé závany a je cítit tlejícím listím a přípravou přírody k zimnímu spánku. "Jejda, příroda chce jít zase spát? Vždyť se sotva začala probouzet." Včerejšek mi dal za pravdu. Podzim byl přeskočen. Začalo zase sněžit a zima se pokouší všemi svými prostředky zůstat v kursu, ale jaro stejně nakonec přijde. Dnes ráno přes mrazivé záchvěvy bylo opět cítit jaro. Nadarmo se neříká – Březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem. Naděje umírá poslední. V mé paměti je vzpomínka, že jednou sněžilo dokonce i na prvního máje. Jaro někdy na sebe nechá čekat, ale koloběh života se nedá zastavit, to by byl konec světa a o tom tohle pojednání určitě není a nechce být.


Kodynie
19. 07. 2004
Dát tip
Měla to být úvaha, ale pak se mi to na regulérní úvahu zdálo akosi krátké a tak to skončilo ve fejetonech ale když nad tím přemýšlím tak by to mohlo být zařazeno i v kategorii Miniatury. Hm, možná to nakonec poputuje do Miniatur, ještě si to rozmyslím. V kategorii Fejetonů tohle snad zatím není ve špatné společnosti, ale je pravda že jsem ještě tuhle kategorii tady pořádně nepročetla.

Zbyhoň
14. 07. 2004
Dát tip
Hmm, první, co by měl fejeton obsahovat, je vtip, a z toho hlediska to asi fejeton není. Spíš ta úvaha, ale když jsou někteří tak proti… Tak si užij azyl v kategorii fejeton, Fejeton sám by se určitě nezlobil, že jím chtějí být mnohé nezařaditelné útvary…

Kodynie
25. 04. 2004
Dát tip
Jasně a protože jsem měla ze slohu vždy trojku, tak prostě u kratších utvarů někdy odstavce nedělám. PS: Pane profesore, já se polepším a budu se snažit abych se dohrabala aspoň na chvalitebnou známku. ;-)

Já se zrovna taky nemůžu vytahovat, že bych měl na střední nějaký skvělý známky z češtiny...takže v poho...

Kodynie
24. 04. 2004
Dát tip
Já viděla fejetony jen v novinách a tam je rozhodně neměli rozděleny do odstavců a pár fejetonů jsem určitě přečetla, ze současných fejetonistů od Rudolfa Křesťana a samozřejmě i pár klasiků. To však bylo v knižním vydání a máš pravdu, zde důsledně dodržovali řádné odstavce. PS: Do něčeho jsem to svoje dílko zařadit musela, nevěděla jsem že je tu zvykem používat kategorii Fejetony jako žumpu na různé jinam nezařaditelné blbosti.

Yossarian
24. 04. 2004
Dát tip
když nevim, opravdu nevim, tak je tu kategorie "ostatní" :o)

Já se tady nechci pouštět do rozepří ale např. v MF Dnes fejeton odstavce má, v Lidovkách taky a dokonce i v těch knížkách od Křesťana (přečetl jsem jich víc jak čtyři) odstavce jsou. Tohle teď opusťmě a zeptej se sama sebe: Jak vypadá text lépe? S odstavci či bez nich? Co profesoři pořád mlátí žákům ve slohu do hlavy? Dělejte odstavce! Jak je dělen text v novinách? Do odstavců. Jak je dělen text v knihách? Do odstavců... Chápu, že se nechceš přít, ale prostě odstavce zkrášlujou celej text a dávaj mu čirost...

Naprosto souhlasim s Big_Georgem a je to velká škoda, že za žumu byla vybraná zrovna tahle kategorie! Vždyť je tak krásná! to autor: S tim, že jsou fejetony "podčarníky" máš naprostou pravdu. S tim, že tam nesjou odstavce jsi naprosto vedle. Tady je vidět, že jsi žádnej pravděpodobně nečetla. Čímž tě něchci odsuzovat, samozřejmě! U fejetonu je problém, že vlastně nikdo pořádně neví co to je (pokud si tedy nevezmeš do ruky nějakou středoškolskou učebnici, která ti řekne něco jako: "krátký publicistcký aktuální útvar, obsahující ironii" nebo podobný dementní vysvětlení v pěti slovech). Proto se tady kategorie fejetony stává žumpou. Ale já bych se nebál dát tvůj text do fejetonů. Tedy na druhý přečtení to na mě působí, jako že by se to dalo. Určitě to není fejeton obvyklého ražení, spíš takové povzdychnutí, příjemné pohlazení... Povídka to není, úvaha absolutně ne, takže fejeton. Ale úplně nejlepší by to bylo nezařazovat...

zahide
28. 03. 2004
Dát tip
mě se to líbilo...ale nepřijde mi to jako fejeton ale na druhou stranu ani jako úvaha ne..sama nevím kam bych to zařadila... a jinak jaro se od podzima odlišuje dost rapidně...to není cíti chvílema ve vzduchu....ale pořád...jaro je nejlepší...i když prší...:)

Kodynie
28. 03. 2004
Dát tip
Big_George: Jaké tedy by fejetony měly být? Já fakt nevím, když něco dám do povídek, tak mi řeknou tohle se hodí více do fejetonů a když tedy se pokusím napsat fejeton, tak by to ostatní šoupli zase jinam, ale nedokážou určit přesně kam. To je těžké rozhodování. ;-)

Seregil
26. 03. 2004
Dát tip
Hmm.. jak tuto kategorii moc nečtu, tak tohle je fakt dobrý...

Kodynie
26. 03. 2004
Dát tip
Chtěla jsem si zkusit něco nového. Původně to měla být úvaha a pak mi z toho podle mého názoru vylezl fejeton a tak je to v této kategorii. :-)

Jeheheman
26. 03. 2004
Dát tip
To mi připadá jako legrace z omílání každoročního tématu.. bla bla, probouzí se jaro:-) No jo no.

Cecilka
26. 03. 2004
Dát tip
Vzduch je plný očekávání a nových životů... Trošku klišé, ne? Myšlenka je hezká, ale opravdu to tu mnohokrát bylo.

Dero
26. 03. 2004
Dát tip
Cecilka má pravdu, je to trošičku ohrané ...

Yossarian
26. 03. 2004
Dát tip
taky jsem cítil jaro ve vzduchu, ale nesouhlasím s kategorií, věru ne, slušela by tomu klidně úvaha

studanka
26. 03. 2004
Dát tip
působí to na mě trochu jako domácí úkol, ale přesto líbí... Jaro, kde jsi.... řečeno slovy jednoho mého spolužáka: jaro, jaro, jaro ano, ano, ano...

Kodynie
26. 03. 2004
Dát tip
Náročným čtenářům sem vstup zakázán, na jejich připomínky nebude brát v příští mé tvorbě zřetel. ;-)

Osobně to na mě jako fejeton nepůsobí. Je to příliš popisný a hodilo by se to rozdělit do odstavců - takhle je to hrozně nepřehledný.

Kodynie
26. 03. 2004
Dát tip
Odstavce se nekonají, neboť fejetony bývají psány pod čarou a taky je tam nerozdělují do odstavců. Proč nesmí být fejetony popisné? Máš nějakou konkrétní představu co smí být fejeton a co už ne?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru