Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modlitba

28. 08. 2000
7
13
6082
Autor
jorel

modlitbu jsem napsal již před lety ... třeba Vás potěší; nemám ve zvyku psát velká písmena (deformace z počítačů) a interpunkci (vzpomínám si na jeden střed s češtinářkou :o) - byly to příjemné časy

za každý okamžik

kdy šťastný jsem

 já děkuji Ti - Pane

 za všechnu naději

skrze kterou

Tvoji lásku poznávám

za to že bohat jsem

ač jmění nemám žádné

a ve svém životě

že nejsem nikdy sám


13 názorů

Amálka
16. 10. 2013
Dát tip

jasná, přímočará, děkovná *** :-) modliteb není nikdy dost


jorel
18. 11. 2010
Dát tip
Aviem - správně, ty :o) zblbýptáček - myslím, že moje důvěra i víra v Nebesa sílí každým dnem. Zřejmě jsem musel dostat lekci, která trvala 4 roky a pak, na konci sil, jsem pochopil a setřásl vše, co bylo navíc. Začal jsem plynout s časem a vše vnímám jako jednu harmonii. Dobré i zlé, veselé i smutné. Jístotu cítím jen proto, že cíl, ani účel cesty, se po těch letech nezměnil. Nelámu si hlavu s tím, kde budu v okamžiku svého konce. Nepotřebuji dopsět za horizonty. Chci šťasten prožít život, kde mé kroky byly prospěšné a má díla motivovala k dílům dalším, postoje vykrystalizovaly do opor, které sebuou jednou někomu hodit a nějaké ty sny se zhmotnily pro samu radost z tvoření. Fakticky (hmotně) jsem okraden o téměř vše, ale mám víc, než na začátku. Když jeden lump kopíruje mé nápady z mých podniků, jen smutně koukám, jak tomu ani nerozumí. Když jiná lumpice staví svůj podnik z našich věcí, lituji jejího prozření, že zlo splácí nevděkem. Když přemýšlím, čím zítra nakrmím syna, vím, že nakonec dostanu potřebnou manu. Ale nikdy bych mu nedokázal dát tolik hraček, aby vyvážily vzor, který - díky osudu - dnes vidí ve svých rodičích. Se ženou jsme se odmítli stát lumpy jenom prto, že jiní jimi jsou a nám by jejich cesta usnadnila život. Přes všechny tragédie spím klidně a vím, že Bůh miluje své děti a odmění ty, kdo vytrvají. A i kdyby byl jen pouhým slovem, stejně bych chtěl žít, jak žiji a řídit se pravidly a hodotami, které vyznávám. Největším potvrzení správnosti mé víry je pro mě to, že je v naprostém souladu s mým vnitřním přesvědčením.

hmm...čiší z toho důvěra, přesvědčení... zůstalo to tak i dnes? /tolik důvěry já vůbec neznám a neumím si naordinovat, proto se ptám.

Aviem
17. 11. 2010
Dát tip
no no.. Já nevěřím v Něho, já věřím Jemu .

jorel
17. 11. 2010
Dát tip
ty umíš vždycky potěšit :) nádhera Boha spočívá třeba v tom, že nám dal stejnou svobodu, jakou má i on - svobodu radovat se z radosti druhých. Ten dialog skrze činy jde nad rámec schopností mého vyjadřování. Stále se snažím udělat radost svému Stvořiteli tím, že hledat jeho tvář v sobě samém a ve všem, s čím mě život konfrontuje či čeho si vůbec všimnu. skrze cestu k Bohu se učím milovat svoji ženu, svoje dítě, svoje utrpení, dělit se o své zkušenosti, pomáhat druhým, snášet příkoří a hledat v nich stopy sdělení a poučení ... a vůbec mě přitom nezajímá, jestli je či není peklo nebo ráj, co se stane když atd. žíť teď a tady svůj život skrze Boha - to je vše, co chci. Prostá radost Stvořitele, že jeho dílo bylo k něčemu a naslouchá jeho radám a snaží se pochopit, kde je jeho místo vůči bližním i celku - to je nejvyšší odměnou, kterou mohu dostat a tu mi nedokáže nadělit nikdo jiný, než Bůh, ve kterého věřím.

Aviem
17. 11. 2010
Dát tip
heh.. zajímavá debata.. v době, kdy jsem se ještě neuměla modlit, jsem vždycky říkala jen - děkuju.. (žalm 23 je opravdu krásný.. zpíváme ho často ;-) mizmor leDavid

jorel
02. 07. 2010
Dát tip
dobrá myšlenka

Diana
30. 06. 2010
Dát tip
Naprosto souzním. Děkovná a oslavná modlitba je lepší, než prosebná. Bůh přece ví, co všechno potřebujeme a ví to ještě lépe, než my sami. :-)*

jorel
01. 03. 2008
Dát tip
a2a2a: každý den si tato slova opakuju. věř mi, na Nebesa nezapomínám.

a2a2a
01. 03. 2008
Dát tip
nevnímám tvou modlitbu jako báseň,byť má její znaky, ale jako text, který, když zde někdo zveřejní, tak mi dovoluje cítit se o něco malinko jistěji, a jen doufám, že skutečně nejsi sám a máš osobní zkušenost s poznáním lásky skrze Boha. Já se v tomto směru cítím značným dlužníkem.

jorel
22. 12. 2007
Dát tip
Klárka, Mořský Koník: nepřehlednost konverzemi Písmáka během posledních 7 let. Původně byla tato Modlitbarozepsaná do řádků. Nyní jsem to opět dal dohromady. Stejný problém se týká poloviny mých děl zde na Písmáku. Byly časy, kdy jsem zde aktivně publikoval. Dnes již, bohužel, píši jen kritiky a nebo podněty zajímavým autorům a semtam nějakou tu haiku. Tato básnička je mojí skutečnou modlitbou. Klárčin podnět ohledně děkovaní i za chvíle, kdy nejsem šťastný je zajímavý a má svou logiku. Vede mě k docela netriviálním úvahám a určitě se jím budu dlouhodoběji zabývat. Tato básnička však vznikla jako co nejpřímější shrnutí toho, co chci Bohu (Stvořiteli, nebesům...) sdělit a za čím si stojím. K umění OPRAVDU vděčně děkovat za strasti a trápení, neboci bližních a utrpení nevinných je velmi složité a tak daleko jsem v té době ve svém nitru nebyl, abych si dokázal za svými slovy do poslední myšlenkové niance stát. Na závěr dodávám, že nebylo mým cílem jakkoliv se v modlitbě rozkecávat, ale naopak jít na samu dřeň své vlastní vděčnosti vůči Nebesům. Jsem moc rád, že tato básnička, ač slepená do jednoho řádku, někoho zaujala.

taky upravit - já vím, moc práce, málo času... :o)

jorel
07. 12. 2000
Dát tip
tak postupně::= Tynic: o ženské tváři Boha např. přemýšlí ve své knize "U řeky Piedro usedla a plaka" brazilský autor Paolo Coelho ,o)) Lyrik: modlitba je "ROZHOVOR S BOHEM". tak jako pristupujeme napr. ke svym rodicum a vykladame jim, na co jsme prisli pri hrani s cinovymi vojacky a jak nas nastval kluk ze sousedni ulice, tak i k Bohu krestane prichazeji, aby si s nim promluvili o tom, co zazivaji, poradili se s nim, podelili o radost i smutek. "za kazdy okamzik / kdy stastny jsem" je vlastne porad, nebot clovek by mel konat takove skutky, aby z nich mel dobry pocit = byl stastny "ja dekuji ti - Pane" = stvoriteli, pricino toho ze ziji a tudiz mohu byti i stastny... "za vsechnu nadeji" nebot nadeje dava smysl zitrku "skrze kterou Tvoji lasku poznavam" je asi nejslozitejsi obraz v tehle jinak "proste" bodlitbicce. vychazim z toho, ze Buh k cloveku nepromlouva slovy, ale ciny, tim, ze jemne nastinuje a vnimavy clovek, rozhlizili se dobre vnima, co mu chce On naznacit. toto je vec tezce vysvetlitelna :o(( "za to, ze bohat jsem ac jmeni nemam zadne" prave bohatstvi cloveka netkvi ve hmotnych vjecech, takze dekuji za bohatstvi, ktere distavam v prubehu zivota. je to dar, ne samozrejmost a jedine, co clovek potrebuje je aby byl vnimavy a pokorny = ne pysny ::= nepokladal se sam za strujce a stvoritele "a ve svem zivote ze nejsem nikdy sam" zaver kterym skladam poklonu Bohu za to, ze JE a mohu ho vnimat. 05 se jedna o neco, co se nesnadno vysvetluje cloveku, jez nevnima Boha stejne jako ja ci neveri v jeho existenci (nad ramec teto basnicky chci upozornit, ze se jedna o ryze muj prozitek a postoje + viru a NIKOMU JI NEVNUCUJI) ps: nevim, zda-li se pise poezie jenom kvuli krasnu, zde bych klidne i polemizovalllll.... klarka: "jednoduchost sdeleni" - nesouhlasim "jednoduchost vyrazu" - to ano. v modlitbe nejde preci o schovavani za slovy a metafory, ale za cistotu a uprimnost. copak muze clovek uspesne Bohu lhat? + s formou souhlasim + ja taky nejsem odbornik a toto beru jako vjecnou polemiku Marigold: přečtu si ho - žalmy mě zatím minuly :o((

Marigold
06. 12. 2000
Dát tip
:) Re: Žalm 23

Klárka
12. 09. 2000
Dát tip
ano, ano, modlitba je nejen prosebná, ale i děkovná a chválící... modlitba je tedy i tato chvála takto napsána je určena těm, kteří "vědí", teologicky bych doporučila děkovat i za ty okamžiky, kdy šťastni nejsme, protože mám osobní zkušenost, že právě ty mne s Bohem sblížily mnohem více než štěstí samo. K básni... vzhledem k jednoduchosti sdělení - (báseň si na nic nehraje a obsahuje jen veršované sdělení toho, co křesťané žijí, případně se snaží žít), bych na autorově místě rým tak neschovávala a je-li to čtyřverší, zapsala bych je jako čtyřverší. Takto mi přijde jednoduché a průzračné zbytečně znepřehledněno a zesložitěno. Ale nejsem odborník, je to jen můj čistě soukromo-básnicko-křesťanský pocit :-)

Lyryk
03. 09. 2000
Dát tip
Jsem na rozpacích. Vždycky jsem si myslel, že modlitba je určena k volání na boha, aby se nějaká věc vyplnila. Odpusť religiónímu nevzdělanci, pokud se mýlí. Přesto si myslím, že tato modlitba není poezií, ačkoliv chápu, že pocity poezii podobné v tobě vyvolává, marně v ní hledám krásno, které by bylo z tebe - a o tom si já myslím, že poezie má být.

Tynic
30. 08. 2000
Dát tip
No nebýt tam to "Pane" tak bych to snad překousl ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru