Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z NASICH POUTI - KRAJEM EMILA FILLY

08. 05. 2004
8
4
7146
Autor
vesuvanka

Vzpominka na kratke zimni putovani z 1. 2. 2003

KRAJEM EMILA FILLY

Vlak smeruje do Roudnice. Mijime Vranany. Z okna je uteseny pohled do krajiny. Presto, ze je prvni unorovy den, po snehu jsou jen neparne pamatky v podobe ostruvku tu a tam v polich. Vlevo za lesem nenapadne vykukuje temeno Ripu, ale po chvilce muzeme spatrit horu v cele jeji krase. Na vrcholu belostne zari rotunda sv. Jiri. Obloha hraje nejrurznejsimi barvami oblaku, ktere jsou stale v pohybu. Severozapad je temer zatazeny, z pochmurne sedi se napadne vyjimaji dva bile sloupy pary vystupujici z kominu elektrarny v Pocaplech. Za elektrarnou se vyhoupl prvni stredohorsky kopec - Sedlo.

Vzhledem k tomu, ze cesty v lesich jsou ted zledovatele, volime okruzni trasu po temer opustenych silnicich z Lkane pres Vojnice, Vojnicky a Lukohorany s krasnym vyhledem na panorama Stredohori. Obchazimenenapadny vrsicek v polich Stran, ktery je vysoky pouhych 249 m nad morem. Po leve strane se na obzoru majestatne tyci z poli Hazmburk a postupne cele Lounske a Milesovske stredohori. Nektere kopce, zejmena ty vyssi, jsou castecne pocukrovane snehem, nejvice pak kralovna Stredohori - Milesovka. Z podmraku prosvita slunce, ktere dodava temto mirne zasnezenym kopcum stribrny nadech. Slunecni paprsky meni kazdou chvili naladu krajiny, hladi jednotlive kopecky a stehuji se z jednoho na druhy.

Putujeme krajinou, kde jako by se zastavil cas. Malebne kopce tu tvori hradbu chranici tento kout pred hekticnosti dnesni doby. Pozorujeme nicim nerusene zajice a stada srnek na zvlnenych polich, ktera se pred nami rozprostiraji na vsechny strany, Nektera jsou zorana a my pak muzeme obdivovat nadheru cernozeme, slibujici bohatou urodu. Pole a louky jsou lemovany radami stromu a keri. Volne rozhozene vesnicky s kosteliky harmonuji s okolni krajinou.

A prave sem nejednou zavital s barvami, stetci a platny Emil Filla z nedaleke Peruce, kde mel na sklonku sveho zivota atelier. Za tech poslednich necelych sest let, ktera mu jeste zbyvala, namaloval obsahly soubor panormatickych obrazu krajiny Ceskeho stredohori, ktery byl zavrsenim jeho velmi bohate tvorby. Malir vyznava Stredohori lasku nejen barvami, ale i slova:
"Je to kraj, kam by meli chodit vsichni nasi mladi lide, aby se z nich stali basnici, umelci a filozofove. Snad budoucnost pochopi, ze z tohoto kraje se stane kolebka nasi budouci kultury". ..."To je ten kraj muj milovany, duse ma a touha, ma podstata, osud a udel..."

Emil Filla nasel svuj kraj na Severu Cech, prestoze byl puvodem z Chropyne u Kromerize a vetsinou zil v Praze. Zda se, ze spise kraj si nasel a vybral sveho umelce. Ceske stredohori se zapsalo do srdce mnoha dalsich lidi, kteri se radi vraceji a tem, kteri jiz tu moznost nemaji, zustavaji alespon krasne vzpominky

4 názory

vesuvanka
18. 03. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za přečtení a milá slova. To, že Emil Filla si zamiloval České středohoří a že namaloval v posledních letech svého života velký soubor panoramatických obrazů středohorské  krajiny, jsem se dozvěděla až, když jsem do Středohoří začala jezdit a pátrala po osobnostech, kterým Středohoří učarovalo. Obrazy Českého středohoří Emila Filly mám  ráda.


Gora
17. 03. 2017
Dát tip

Malíře E.Fillu a jeho obrazy obdivuju. Tvé podnětné vyprávění mám ráda:-)


vesuvanka
27. 08. 2011
Dát tip
Andromedo, asi mi nepřišlo avízo, a tak dodatečně děkuji za přečtení a milá slova :-))) Meheši, děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))

Meheš
27. 08. 2011
Dát tip
Leccos pěkně osvětluješ a vybízíš k cestě

andromeda
20. 05. 2004
Dát tip
Nebyla jsem tam, ale jako když to vidím...taky obdivuju vesničky s kostelíky....Na jeden takový mám výhled - z paneláku, často na něj koukám.....Z jiného okna zas vidím Kunětickou horu a někdy v dálce i Krkonoše....tip

Hermann
16. 05. 2004
Dát tip
Opisy, ktoré tu predvádzaš a panorámy prírody sú ýžasné. Mal som pocit, že som to všetko prežíval s tebou, dokážeš veľmi pekne objať slovami predstavy....Vieš to...Zachytíš aj najmenší okamih slnka v hmlách...Veľmi pekné spomienky, teší ma, že som si to mohol prečítať..Hermann tip

vesuvanka
16. 05. 2004
Dát tip
Děkuji za hodnocení a za tip. Rada bych krajinu Českého středohoří přiblížila lidem, ukázala její krásy, a když se mi to podaří, jsem moc ráda. Snažím se to podávat živě, i se svými pocity - největším potěšením pro lmě je, když někdo, komu takové dílko dám si tím spraví náladu, má radost, uklidní se.

vesuvanka
10. 05. 2004
Dát tip
Mam radost, kdyz se mi dari svym vypravenim priblizit tu krajinu. Ona je opravdu nadherna a nastesti se tu najdou mista, kde jako by se zastavil cas, jsou tu vesnicky s puvodnimi nizkymi domecky, pole, louky, remizky, aleje a stredohorske homolicky a homole na obzoru... Stredohorska krajina je plna pohody a radosti. Diky za tip

synáček
06. 05. 2004
Dát tip
"Zda se, ze spíše kraj si nasel a vybral svého umělce..." Moc hezké... T

vesuvanka
06. 05. 2004
Dát tip
Synacku, jsem rada, ze se Ti libi a diky za navstevu a za tip. Kraj si skutecne sveho umelce nasel a vybral. Obrazy Stredohori od Emila Filly jsou opravdu nadherne a procitene - umelec vystihl raz krajiny a proto maloval panoramaticke obrazy na uzkem dlouhem formatu. Tato jeho dila povazuji z jeho tvorby za nejkrasnejsi.

Simona
05. 05. 2004
Dát tip
I tady se zastavil čas, moc pěkné ...*t

vesuvanka
05. 05. 2004
Dát tip
Dekuji za navstevu a za tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru