Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na útěku

06. 05. 2004
2
0
7550
Autor
Kodynie

 
Na útěku

V jednom akváriu žila spousta barevných rybiček a dva šneci, Pepík a Lojzík. Oba se potulovali znuděně svým vodním domovem. Nevěděli co by. Lezli po stěnách, lezli po dně. Hledání potravy je nebavilo, pořád to samé, buď řasy nebo nějaké sušené krmivo, které jim tam pravidelně házela ta podivná velká ryba za sklem. Lákal je svět, který ještě neznali. Lezli sem, lezli tam a přitom dumali jaké to je tam venku, tam kde končí voda a potulují se ti blázniví tvorové, kteří nemají ploutve ani ulitu.

Jednoho dne se hladina při pravidelné výměně vody zvedla výše než obvykle. Oba šnečci zkoumali novou hranici a našli díru v krytu akvária. Pepa řekl: "Jupí, cesta za dobrodružstvím je objevena. Jdeš se mnou?" Lojza byl pro každou špatnost a tak jeho odpověď zněla: "Jasně že jo. Přece se nenechám připravit o z nebe spadlou zábavu." Oba se vrhli přes hranu akvária rovnou po hlavě, protože jejich oblíbené cestování směrem dolů bylo volným pádem. Přece nebudou lézt dolů potupně po svých jako ten hloupý sumeček Ancistrus.

Ve vodě se lehce a elegantně pomalu snášeli ke dnu, na vzduchu byl pád mnohem rychlejší. Když přistáli na peřiňáku, Pepík se jen lehce otřeseně rozhlížel, Lojzovi se ale odštípl kousek ulity. Pepa se ptal: "Poletíme nebo radši spořádaně slezeme dolů na zdejší dno?" Lojzík se nahnul přes okraj a odvětil: "Necítím se na další let, tak holt nám nezbude než si hrát na toho blbečka Ancíka." Když byli konečně na podlaze, nastal čas průzkumné mise. Pepča svého druha nabádal: "Drž se za mnou, ať se sobě navzájem neztratíme."

Přece jenom ho ten nový prostor překvapil svými nečekanými vlastnostmi. Vzduch byl řidší než voda a platily tu úplné jiné fyzikální zákony, to porazí i největšího hrdinu a chce mít nablízku aspoň to jediné, co mu je důvěrně známé. Lojzíkovi však na rohu peřiňáku došly síly, pošramocená ulita byla najednou těžší než obvykle: "Pepíno, nech mne tady odpočinout. Jdi dál sám. Pak se pro mne vrať." Zatáhl se do domečku jak nejdál to šlo a pořádně se zašpuntoval, aby už nepřišel ani o kapku drahocenné tekutiny. Vzduch měl pro něj neznámou vlastnost, byl suchý a obíral ho o životodárné vlhko, zatímco voda byla tak pohostinně mokrá.

Druhý šnek se nevzdával a pokračoval ve své pouti za štěstím, ale i jemu se začalo špatně dýchat, definitivně se zastavil pod blízkým stolem. Zalezl si taky do ulity a říkal si: "Teď si chvíli dáchnu a pak se vrátím k Lojzovi. Potom se uvidí, co bychom mohli podniknout dál."

Žena se vrátila domů z práce a hned se šla podívat na své rybičky. Počítat je byla její oblíbená činnost. "Jak dlouho jsi neviděl svého sumečka přísavku? Já tak týden a teď ho nemůžu najít." Muž nevěděl, nezíral tak často do akvária jako ona. Žena najednou zpozorněla. "Něco je jinak." Akvárium bylo podivně prázdné, i když plné skotačících ryb.

"Co je špatně?" Váhala. "Sakra, kde jsou šneci? Kdyby se odporoučeli do věčných lovišť, tak by tu po nich zbyly ulity." Obhlížela akvárium ze všech stran a nikde nic. "Kam se ti troubové vypařili. Rybky nemohly sežrat i ulity. Někde tu musí být." Nebyli. Po krátkém úporném přemýšlení se rozhodla, že se mohlo stát i nemožné a že je musí hledat i jinde než ve vodě. Pohlédla na zem, chvíli nic neviděla, za peřiňákem i pod stolem bylo šero.

Baterku doma neměli a tak se nevzdávala a počkala, až si oči přivyknou na jiné světelné podmínky. Zjevili se jí zničehonic, trpělivě čekali uzavření na příznivější podmínky pro své přežití. "Vy jste teda telata." Oddychla si žena, když je sebrala z podlahy. Po bližším ohledání jí připadalo, že v nich ještě jiskřička života zůstala a tak je hodila zpátky do akvária.

Po chvíli se šneci začali otevírat a nesměle vystrkovat své růžky. Rekonvalescence trvala pro jednoho krátce, do hodiny po záchraně už lezl, druhý se vzpamatoval až druhý den a ještě se pro jistotu vozil na ulitě prvního. Labužnicky si vychutnávali vodní živel. "Lojzine, myslím že všude dobře, doma nejlépe a příště se pustíme do nového dobrodružství, až si pořídíme vzdušný skafandr."


Kodynie
12. 05. 2004
Dát tip
Máš pravdu, aspoň posloužil dobré věci. Málo lidem se podaří, aby aspoň nějak byli užiteční, aby jejich život nebyl úplně zbytečný. I když na druhou stranu byl ancistrusík užitečný i v akvárku jako pracovitý uklízeč. Tak vyhlašuji minutu ticha za padlého hrdinu.

j_i_r_i_k
11. 05. 2004
Dát tip
To teda... Na druhou stranu, na výletě vyhládne... Tak nevím... :)

j_i_r_i_k
10. 05. 2004
Dát tip
A neměla jsi třeba v akvárku nějaký ten příliv? Jako že by byl třeba Měsíc extrémně blízko Zemi a působil i na akvárko :)...

Kodynie
10. 05. 2004
Dát tip
To je taky možné. Když jsme vyměňovali vodu, tak se zrovna vlády ujímal úplněk, tak je asi z toho akvárka vytáhl. ;-) PS: Sumečka ancistruse nám nepolituješ? Ten se nám v té době taky ztratil a už jsem ho nenašli. Bůh ví kam se poděl.

j_i_r_i_k
10. 05. 2004
Dát tip
Cože? Chudáček... :'(... Ale třeba utek do jiného akvárka a je mu dobře...

Kodynie
10. 05. 2004
Dát tip
Asi jo. Tam co je teď už určitě nemá žádné starosti. Záhada je že zmizel úplně beze stop, prý si ho šneci vzali sebou při svém dobrodružství na svačinu. Ten můj je cynik, viď.

Kodynie
09. 05. 2004
Dát tip
No vidíš, to by by zajímavý začátek diskuse. ;-)

j_i_r_i_k
09. 05. 2004
Dát tip
Ani ne, to se stane leckomu, ale aby někomu zdrhli šneci z akvárka, to je fakt síla :)...

studanka
09. 05. 2004
Dát tip
milé...

Kodynie
09. 05. 2004
Dát tip
Taky jsem se divila, co je to napadlo. Ještě že jsem něco slyšela o mořských plžích, kteří žijí na hranici přílivu a ti také přežívají na suchu pevně uzavření dokud se moře k nim nevrátí. Tak jsem to taky zkusila, jestli to naši šneci umí, naštěstí to mají taky vrozené. No tipuji, že byli z akvárka venku maximálně jeden den, kdyby se tam váleli týden, tak myslím že bych přišla už s křížkem po funuse.

Kodynie
08. 05. 2004
Dát tip
Jiříku, když mně se chtělo o nich napsat celou povídku, protože mne fascinovalo jak z nich po záchraně sálala spokojenost a užívali si život plnými doušky. To štěstí jsem chtěla zachytit. Teď už se akvárkem zase potulují pěkně znuděně. ;-) PS: Ta diskuse, co komu kdy za kuriozních okolností zdrhlo, mohla být zajímavá. Tak jí založ sám, příjdu si tam ráda přešíst co se taky může stát. PPS pro Parricidu: Taky jsem pěkný cholerik, pohádám se třeba do krve když to na mne příjde, ale trénuji abych svůj temperament uměla krotit pokud půjde jen o drobná nedorozumění. Většinou je to jen o nedorozumění, jeden chtěl říci něco jiného a druhý si to jen špatně přeložil do své řeči. ;-)

Tomáš33
08. 05. 2004
Dát tip
ulita: No PŘINEJMENŠÍM

j_i_r_i_k
08. 05. 2004
Dát tip
Kodynie: Mno, obávám se, že diskusi nezaložím, mně nějak nikdy nic zajmavého neuteklo, jen jednou mlíko, ale jen trošku :)...

ulita
07. 05. 2004
Dát tip
Jestli je ti 10, tak to beru.

Seregil
07. 05. 2004
Dát tip
Uf... nic proti ulito.. proč avi mě... ?

ulita
07. 05. 2004
Dát tip
zajímal mě názor ostatních - najít tohle v kategorii "povídky"... jsem sama, komu to připadá přinejmenším zvláštní?

Seregil
07. 05. 2004
Dát tip
ulito... no pravda ... mohla to být možná spíš pohádka...

Kodynie
07. 05. 2004
Dát tip
Aha ulitko, 10 mi není, tak já to přesunu do Písmaci dětem. Já jsem si neuvědomila, že vy to nebudete vnímat jako obyčejné vyprávění, jsem trochu mimo. ;-)

j_i_r_i_k
07. 05. 2004
Dát tip
ulita: Hmmm, ta hromadná avi... Fakt Tě zajímá i můj názor? No, dělejme na chvíli, že jo :) - proč by to nemohlo být v kategorii povídka? Mi to přijde docela košer, spíš by mě zaraziklo, kdybych to našel v kategorii básně lyrické rýmované :)... Kodynie: No, zpráva "zdrhli nám z akvárka dva šneci" třeba v kategorii blbůstka by potěšilo víc a třeba by se pod tím i rozproudila debata, co kdy komu zdrhlo :)))... Parricida: Nestraš s druhou Šípkovou, mám pocit, že jedna na server je rozumné maximum :)...

j_i_r_i_k
07. 05. 2004
Dát tip
Parricida: :) O Kodynii bych se vskutku nebál :)... Ale jo, hájit nevinné, to je chvályhodné, Dona Quita do každé rodiny :)...

Tomáš33
06. 05. 2004
Dát tip
Hm zábavný trochu, jinak dost slabý. aspoń že to má hepyend

Seregil
06. 05. 2004
Dát tip
Pěkný vyprávěníčko....

Seregil
06. 05. 2004
Dát tip
Ještě avízko...

aldebaran
06. 05. 2004
Dát tip
Nechci být zlý, ale to mi dost připomělo Hledá se Nemo. Jen místo rybiček utíkaly šneci. Jinak taková oddechovka. Mohlo to dopadnout špatně, pak by to bylo ještě zajímavější.

Kodynie
06. 05. 2004
Dát tip
Pohádku Hledá se Nemo jsem ještě neviděla. Tenhle příběh je podle skutečné události, takže mohlo to dopadnout špatně a nemuselo. Nemůžu za to že ti blázniví šneci svou nerozumnou cestu přežili. ;-) PS: Aldíku, u mne všechno dobře skončí, takže kdyby nepřežili, tak bych o nich žádnou povídku nenapsala.

Kodynie
06. 05. 2004
Dát tip
No já se na to chystám, ale pořád se k tomu nemohu dostat. ;-) PS: Já se na pohádky ráda dívám pořád, nejradši mám kreslené.

j_i_r_i_k
06. 05. 2004
Dát tip
No, dějově takové... Jo jo, srovnání s Nemem je dobrý, ale tam je aspoň to kreslený, na co se dá dívat :)...

Kodynie
06. 05. 2004
Dát tip
No jo, vždycky není posvícení.

Kodynie
06. 05. 2004
Dát tip
Taky mne ta kategorie napadla. Možná to tam přesunu, ale budu si to muset pořádně rozmyslet. Jo a nebyl to nápad, je to psané podle skutečné události. Chtěla jsem se s ostatními podělit o šokující zprávu, že nám z akvárka zdrhli šneci. ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru