Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vaše jazyky a jejich výmyky

13. 05. 2004
0
0
8339
Autor
drfaust

Tynicovi a Falce za průniky...:)

 

 

Tož jsem takhle jednou dumal nad tím, jak moje práce ovlivňuje můj jazyk, můj komunikační kód. Rád bych se od Vás dozvěděl, zda máte nějaké situace a můžete je demonstrovat, kdy vaše práce ovlivňuje váš kód, úzus vašeho jazyka.

 

V příkladech:

 

Vždy jsem narážel na některá slůvka, která se v jazyce matematiky používají a v běžném jazyce mají trošku jiný význam nebo spíš jsou užíván i v jiném úzu.

 

slůvko zřejmě - v matematice (metajazyce matematiky) striktně vždy znamená, že něco je zřejmé tj. jasné, transparentní...

 

zkratka CBD - snažíme se věci dokázat co nejsnazší cestou, a tak je často převádíme na známý případ, pokud se to povede, zakončíme důkaz zaklínací formulí:

což bylo dokázáno (CBD)

a toto spojení bylo tak časté, že vstoupilo do našeho jazyka jak běžná fráze označující: je to v pohodě (s lehce ironickým nádechem:))

 

další zaklínací formulkou byly částice: nechť, budiž, ať...

Každá věta (definice) totiž nějakým takovým kouzelným slůvkem začínala... a vyřknout někdy Nechť... prostě nabylo úplně jiného významu...

 

nebo třeba péro - chodili jsme na přednášky z pružnosti a pevnosti, protože je ten název příliš dlouhý, tak jsme obyčejně říkali, že jdeme na pružinu, avšak můj kamarád Leoš se tomu vymykal a zásadně pružnost a pevnost nazýval pérem (chodil tedy na péro:))

 

popřípadě zkrácení názvu předmětu teorie množin na temno, což bylo mimochodem velmi příznačné:)

 

 

 

 

Máte také nějaké příklady z vašich oborů?

 

 


Albireo
18. 05. 2004
Dát tip
Tu nestrukturovanou kabelu bych taky čekal spíš od informatika nebo matematika než od psycholožky.

Beddy
18. 05. 2004
Dát tip
..no nevim ja co znam informatiky a programatory a tyhle profese obecne ty maj vzdycky nejveci bordel vsude.... aneb poradek je pro blbce inteligent zvladne chaoz... este k tematu: my mame v praci bezne k obedu UHO ..Univerzalni Hnedou Omacku...

papopuch: diky , budu moct zas jendou za uherskej rok delat na syna chytrou ;-) k nim do prace to prislo z prahy - modran a on ani netusi :_) aliiii, to je dokonaly :_)

Danny
17. 05. 2004
Dát tip
Albi: a nával (návrh algoritmů)

drfaust
17. 05. 2004
Dát tip
a metalýza - matematická a lingebru samozřejmě znám z Janáčkova náměstí:)

StvN
15. 05. 2004
Dát tip
KOPR - konstrukce přístrojů. PRDEL - univerzální sprosté slovo.

alina
15. 05. 2004
Dát tip
No, nevím, jestli to sem patří, ale onehdá jsem se potkala na nějaké akci s mladinkou paní psycholožkou, a ta byla svojí profesí bouchlá opravdu hodně! Dva příklady, které hovoří za všechno: 1/......Bavily jsme se o psech a ona, že má doma kokršpaněla. Vyprávěla jsem jí o kokrovi své kolegyně a dodala jsem, že je to strašnej magor a že mám pocit, že kokři takový magoři obecně ;))... Ona se zamyslela a pak povídá: "Ale to se mi nezdá, ten náš Ferda JE VCELKU ORIENTOVANÝ" ....!!!!! 2/.......No a pak jsme se dva dny po té balily na nějaký výlet, já jsem cosi zuřivě hledala ve svém baťůžku a nadávala jak špaček, jakej tam mám bordel! Ona se rovněž přehrabovala ve svém zavazadle, hlasitě povzdechla a povídá: "..no, já mám taky už pocit, že ta moje kabela JE NĚJAKÁ NESTRUKTUROVANÁ." ...!!!! Myslím, že více netřeba dodat ;)!!!

"Orientovaný Ferda" je výborný... :)) V mém oboru (a asi i v humánní medicíně) je nebetyčně rozlezlé slovo "pacoš", čili pacient. A od jisté doby se císařskému řezu říká "Oldřich" (Připravovali jsme s několika kolegy onehdá operační sál, a motala se tam i jedna mladá nevinná sestřička. Nu, a někdo povídá - "ten kaizr by měl dorazit do půl hodiny". Načež sestřička se rozzářila: "Oldřich ?!?!?". A bylo to.) Nástroji, užívanému při kastracích kocourů, neřekne nikdo jinak, než "kulešup". Operace, při níž se kocourům odjímá zevní část penisu, se říká "šulinektomie". Existuje přípravek, nazývaný "vitamín T". (Záměrně neuvádím použití, neb to není zas až taková švanda.) (pro znalé: embutramid). A tak by se dalo pokračovat donekonečna...:)

Ech....jednou sme dostali jodid draselnej......čistoty převysoké...sme to vodevřeli a byl v tom zapíchlej železnej hřebík......a vod tý doby se u nás KI nazejvá FEKALIUM.....:-))))

anglická slova, coby názvy fcí jsou puntičkářská... vyžadují argumenty a nepustí přes významy, ale co se děje v kolikrát v jejich tělech :)

no, ja pozoruji, jak se vzdaluji beznemu jazyku... onehda jsem kolegyni z jineho oddeleni vysvetlovala, jak se pestuje ostruzinik a vypustila jsem z ust: kazdy rok ho musis apgrejdovat (upgradeovat -coz mel znacit urezat stare uschle vyhony a nove vyvazat)...brrrr byvaly sef me zase zadal o pujceni drobnych slovy: našéruj mi (na-share-uj) mi deset korun :-) ono film "cesta z mesta" rekla bych vubec neprehani, co se tyka programatorskeho jazyka :-))) a par vyrazu: cedidlo (cd rom) hadr (hard disk) železo (počitač, hardware) hodit to tam (nahrát software nebo data někam) dát to ven - opublikovat www stránky na verejne pristupny server i proto chodim sem na pismaka, abych nezapomnela cesky :-)) btw, z jineho soudku: par vyrazu , posbiranych od syna: kapsáč -clovek, ktery nechtene vola z nezamknuteho mobilu v kapse chálka - jídlo (to fakt netusim, jak vzniklo) zevl, zevlák čepice (neboli tez kryštofové, drive benga a za mych hooodne mladych let mlíkaři - tedy ti panove, co mivali kdysi na autech upozorneni "vchod bokem" ve zkratce :_) ten ze mě netušil, jsem z něho netušil vytuněný (od slova tunnig, nemá to nic společného s váhou :-) jo a hezký dne všem :-)

Albireo
14. 05. 2004
Dát tip
U nás na informě se ještě říká lingebra (lineární algebra) a ananas (analýza a návrh systémů).

papouch
14. 05. 2004
Dát tip
"chálka" je z brněnskýho hantecu

Vio
13. 05. 2004
Dát tip
TEMPO... teorie elektromagnetického pole ;-))) taky příznačné... připomnělo mi to Tvé temno ;-)))

drfaust
13. 05. 2004
Dát tip
jo to je dobrý a myslím, že dost podobný z toho Maxwella jsem měl docela vítr stejně jako z temna:)

JiKo
13. 05. 2004
Dát tip
Přidám třeba z chemie: ZÁPACH: chemicky = jakýkoli fyzikální projev látky, který lze cítit nosem např :-) tj smrad i krásno, kdežto v normálním jazyce pouze smrad. Nasnadě je tedy věta Etylacetát je látka sladkohruškovitého zápachu :-) Anebo: Chanel 5 je parfém s příjemným zápachem, řekl by chemik. Dále látky s pH >7 jsou pro nás zásadité a když se řekne ZÁSADA, nemyslím tím pravidlo ale zásadně zásaditou látku

JiKo
13. 05. 2004
Dát tip
Jó a eště máme tzv Standardní Operační Postupy, kterým říkáme SOPKY ovšem vulkanolog by u nás nepochodil :-)

drfaust
13. 05. 2004
Dát tip
jasně zásada

drfaust
13. 05. 2004
Dát tip
nebylo by lepší spíš STOPY ?

JiKo
13. 05. 2004
Dát tip
STOPY? Tak chytré lidi na řízení jakosti nemáme :-)

papouch
13. 05. 2004
Dát tip
řidič nevěří, že jeden kilobajt má 1024 bajtů a programátor nechápe, že jeden kilometr má 1000 metrů :-)

ECHO
13. 05. 2004
Dát tip
U nás bylo taky TEMNO, pak ještě ÚTES (úvod do teoretické sémantiky), METVĚD (metodologie věd), TRUS (teorie racionálního usuzování).

JiKo
13. 05. 2004
Dát tip
no v kralupech jsme gympl nazývali MUPPY Mašínův ústav pro potlačování inteligence. Mašín byl soudruh ředitel :-)

..... jestli vám někdo poví, co jsou to sonšty...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru