Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čas...

21. 05. 2004
3
1
3241
Autor
Alive

..co je to?

Co je to vlastně čas? Vteřina, minuta, hodina, den….? To jsou jen jeho jednotky… A proč vlastně měříme čas? Čas přece ve skutečnosti nemá žádnou jednotku… tím že ho měříme se jenom snažíme ho zastavit a usměrnit…ale proč? Čas má pokaždé jinou jednotku, každá hodina je jinak dlouhá… Říkáme že nás tlačí čas, ale to jen proto, že jsme mu dali hmotnou povahu, v podobě hodin a hodinek…kde nám odtikává každá vteřina… Kolik nám ještě zbývá do smrti? …tik tak, tik tak… Podle běžné délky života si to můžeme vypočítat… ale proč??? Kdyby se čas neměřil, tak si to nespočteme… ale řekněme si upřímně, vadilo by nám to? Vždyť je příjemnější nevědět a užívat si každý den jako by byl náš poslední, nehledět na to, že nám tikají hodinky,… jen nám tím ukazují, jak to všechno rychle ubíhá…. Vymaňme se z pout které jsme si sami nasadili tím, že jsme chtěli zkrotit čas… Ten prostě nezastavíme… musíme se s ním srovnat a splynout… Nevrátíme co bylo a neuspěcháme co bude… Je jen to, co je právě teď. A co je dnes to zítra být nemusí, ale nám to nevadí, je tu přeci nový den!

 

Alive (3.9.2003)


1 názor

Tress
16. 03. 2005
Dát tip
Čas je někdy vážně svinstvo...Ale upřímně, kdybych se teď doopravdy měla vymanit z jeho pout, asi by mi chyběl...Vůbec jsme ho neměli začínat měřit, teď už s tím asi nic moc neuděláme... Ale ta myšlenka se mi líbí!

Alojs
04. 11. 2004
Dát tip
sem tam jsem s tvou úvahou nesouhlasil, ale nakonec se shodnem všichni: JE TU NOVÝ DEN A SMĚLE DO NĚJ (nicméně "den" je taky jednotka času, takže jsem zase na začátku :-))

teqrilla
01. 07. 2004
Dát tip
taky souhlasím...

Cheeky
27. 06. 2004
Dát tip
ať žijou tři tečky!! :o) ufff, souhlas s úvahou... sam

Alive
20. 06. 2004
Dát tip
Díky za vaše kritiky :o).. Sama vím, že bez hodin by to v dnešním světě nefungovalo... ale zase by to bylo jiný, měli bychom úplně jiný hodnoty. Možná bysme nedělali tolik zbytečných věcí, kdo ví.. bohužel to tahle moje úvaha nespraví a asi nic už to nespraví, ale částečně se tím řídit můžeme... tak jestli se o to jako já pokoušíte, tak hodně štěstí :o). Ještě jednou dík!

Hakim
09. 06. 2004
Dát tip
Vlastně je tu už všechno napsáno... Souhlas s Vlastinou... A reakce na ostatní... jen nesouhlasy... I když STRABA má pravdu... užívat a vědět... proč by ne? ...ovšem názor smrti je opravdu názor smrti... máme-li se sejít, sejdeme se;-)

nemůžeš si užívat a přitom vědět. a taky to nejde jen tak, myslet jenom na danej okamžik, to je blbost, vždycky máš nějaký závazky s budoucností nebo s minulostí ale pravda, to už zase nesouvisí s časem, myslím teoreticky:), to je stálá věc. ..hakime, souhlasím, že můj názor má moc radikální nádech, nic takovýho by zřejmě nefungovalo. ale byla by sranda díky za avi

Vlastina33
26. 05. 2004
Dát tip
S tou myšlenkou také souhlasím,bylo by to pěkné nestresovat se časem a možná by se mnoha lidem žilo radostněji.Líbí se mi tvoje slova,že bychom měli žít tak jako by to byl náš poslední den.Lidský život je jen krátká návštěva a proto užívejme plnými doušky.Vlastina33

smrt_666
21. 05. 2004
Dát tip
mno, tahle myšlenka se mi moc nelíbí, nebýt času nemohli bychom se sejít v určitou hodinu, pořád bychom se hledali a nemohlo by bez něj existovat mnoho dalších věcí takže nic no :)

ta myšlenka se mi líbí moc a naprosto s ní souhlasím, myslím si že čas vůbec není relevantní, je to jednoduše další náboženství, omezuje svobodu a všechno. taková pitomá piplačka kvůli zabránění chaosu. no, pak by už jenom stačilo vymazat pojem chaos, no a pak by bylo všechno perfektní:) nicméně ohledně toho zpracování, totiž, občas mi přijde, že v té úvaze vedeš trochu zbytečný řeči, který jsou v tomhle ohledu hodně ohraný - užívejte si každý den, jako by byl váš poslední; je tu přeci nový den! dost to tu úvahu kazí, kdyby se tvářila jenom o trochu víc úvahovitěji a ne tak frázovitě, měla by mnohem větší váhu, jakříkám, myšlenka je to vážně skvělá:), taky nad ní pěkně dlouho uvažuju

Dero
21. 05. 2004
Dát tip
Já bych se ptal spíše proč? Ne co. Ale proč? Proč vlastně něco je?

STRABA
21. 05. 2004
Dát tip
Je jen to co je právě teď. V tom máš úplně pravdu. Jinak nevědět a užívat si každý den s tím souhlasit nemůžu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru