Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z NAŠICH POUTÍ - ČIČOV

27. 05. 2004
13
2
10559
Autor
vesuvanka

Zvu Vás opět do malebného Českého středohoří...

Z NAŠICH POUTÍ - ČIČOV (25. 5. 2002)

Tentokrát jsme se vydali do Lounského středohoří na čedičový vrch Čičov, nazývaný též Hořenecký špičák podle obce Hořenec, v jejíž blízkosti se nachází. Kopec s nadmořskou výškou 447 m působí velice exoticky, není tu les, jen tu a tam vyrůstají keříky z porostu stepní trávy, která dodává kopci sametový vzhled a něžnost. Možná, že právě zde je původ názvu Čičov.

Stoupáme po úzké vyšlapané pěšince jižního svahu k vrcholu. I když je místy cesta velmi strmá, vystupuje se dobře. Chvílemi se zastavujeme, protože hledáme zajímavosti stepní vegetace, které na sebe nedají dlouho čekat. Vzhledem k tomu, že častěji pršelo, tráva je svěží zelená a poměrně vysoká. V ní pak vynikne sytě žlutý až tmavě oranžový květ štírovníku oblecného. A již objevujeme rostlinu, která nás zaujala svojí tmavě růžovočervenou vrcholovou částí, na jejímž spodu vyrůstá žlutavý květ - jak zjistíme z atlasu,
jedná se o černýš rolní. Celá rostlina však působí tvarem i kontrastními barvami dojmem, že je odněkud z jižní Evropy. V trávě se vyjímají skvrnité listy a žluté květy voskovky menší. Zaujme nás intenzívně modrý až modrofialový květ kpoměrně vysoké šalvěje luční, která místy vytváří koberce. Listy několika druhů bodláků nám naznačují, jak bude louka vypadat možná již za měsíc. Hledáme teplomilný kozinec dánský s fialovým květem - zatím marně, ale určitě tu má listy, které se snadno dají splést s listy některé jiné vikvovité rostliny. Dokvétá ještě bílý rožec. Kontrastem jsou pak místa kamenitá, kde roste mateřídouška. Koniklec již odkvetl, prozrazují ho jen chomáče ochmýřených nažek. Občas prolétne motýl, ponejvíce okáč černohnědý s oranžovým lemem na okraji křídel.

Slunce svádí boje s oblačností, která je velmi různorodá a barevná. Středohorskou atmosféru umocňuje zpěv ptáků, v němž vyniká hlas strnada lučního, kterého máme možnost spatřit. Upozorní na sebe i nápadně žlutozelenou hlavičkou.

Jak stoupáme, přibývá vyprahlejších míst s mateřídouškou a dalšími skalničkami, z nichž nás zaujme netřesk svými drobnými žlutými květy. Je tu mnoho dalších druhů rostlin, ale my už více nepátráme, raději se držíme stezky, abychom nepošlapali tu křehkou, barevnou krásu oživující kamení.

A jsme na vrcholu Čičova. Je tu malá náhorní plošina, kde nám Středohoří nabízí další zajímavost v podobě mimořádně velkých černých čmeláků s oranžovými zadečky, kteří létají namáhavě s hlubokým bzukotem a usedají na světle fialové voňavé květy mateřídoušky. Usadíme se v místech, kde končí plošina a kopec se velmi prudce svažuje k severu. Je tu pěkný rozhled na všechny strany, takže můžeme obdivovat Házmburk, Oblík, Srdov, Brník na jižní straně, na severu Zlatník, Želenický vrch a v dálce u Mostu Hněvín. Za ním vystupuje v oparu sotva znatelné pásmo Krušných hor. A pak je tu Bořeň, jehož drama umocňují tmavé mraky, a ještě další kopce a kopečky. Sever nám vyhrožuje bouřkou.

Slunce připaluje a vyláká další motýly. Přilétá perla Středohoří - otakárek fenyklový. Na chvilku usedne, ale opět vzlétne. Pozorujeme jeho třepotavý rychlý let. Babočka bodláková usedne na kámen a rozevře křídla proti slunci.

Kamení - Čičov má svoji mineralogickou specialitu - v puklinách čedičů se vyskytuje vzácnější nerost aragonit (kosočtverečná forma kalcitu) a my tu nacházíme stopy po sběratelích, kteří tu kutali.

Sedíme a rozjímáme nad nádhernou a pro nás posvátnou krajinou, jejíž obdobu bychom jinde v Čechách marně hledali.

2 názory

vesuvanka
29. 05. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))). Čičov a další kopce v okolí Loun působí velice exoticky - je to stepní oblast. Množstvím motýlů i jejich druhy jsem byla překvapena.


Gora
27. 05. 2017
Dát tip

Hezké vyprávění o mě neznámých končinách...a motýli, krása sama:-)


Anomis
28. 08. 2004
Dát tip
Také bych tam chtěla sedět a vidět tu krásu, ještě že ty to umíš tak napsat, že tu vůni cítím až sem:o)*t

vesuvanka
28. 08. 2004
Dát tip
Tak to mám radost.... díky za milé zastavení a tip

vesuvanka
08. 07. 2004
Dát tip
(závorka) - děkuji za návštěvu a tip

(závorka)
04. 07. 2004
Dát tip
jo, (líbí) T

Hermann
12. 06. 2004
Dát tip
tip!!!Hermann

vesuvanka
12. 06. 2004
Dát tip
Hermann - děkuji za návštěvu a tip

Craerassy
27. 05. 2004
Dát tip
musíš krásně malovat:-) tip

vesuvanka
27. 05. 2004
Dát tip
Díky, moc ne, jsem jen samouk. A dík za tip

Robinia
27. 05. 2004
Dát tip
Umíš malovat i slovy! Tip

Robinia
27. 05. 2004
Dát tip

vesuvanka
27. 05. 2004
Dát tip
Děkuji za hodnocení, tip a za obrázek, ten je překrásný.

vesuvanka
27. 05. 2004
Dát tip
Šalvěj luční, kostival lékařský, hrachor lesní, pravděpodobně medovník velekvětý a poslední bohužel nepoznám. Nádhera! To srdce zaplesá... Díky moc!

andromeda
27. 05. 2004
Dát tip
Tady to kvete, to je nádhera!!!!!!! Dávám Vesuvanko tip za krásný popis kraje a přírody....Cítím už léto...

vesuvanka
27. 05. 2004
Dát tip
andromedo, díky moc.... léto se blíží, vždy se na ně těším stejně jako na jaro - a ono to vždycky tak rychle uteče

Robinia
27. 05. 2004
Dát tip
Jééé tady je obrázků ;-)

Print
27. 05. 2004
Dát tip
*!

cmukina
27. 05. 2004
Dát tip
*

Alimra
27. 05. 2004
Dát tip
příroda, teplo, barvičky...a hezky napsané, dávám tip *

vesuvanka
27. 05. 2004
Dát tip
Robinia a Dream ješte jednou díky za obrázky, jsou skvělé, krásně doplnily vyprávění Cannisha díky za návštěvu a tip. Mě ten název Čičov také zaujal a při pohledu na tento kopec mi bylo hned jasné, proč se tak jmenuje, celý porostlý poměrně vysokou stepní trávou je už na dálku roztomilý jako kočička. Print - děkuji za tip Cmukina - děkuji za tip Allmra Děkuji za ohodnocení a tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru