Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SOUSEDKA

07. 07. 2006
0
0
3222
Autor
fungus2

Část první.

Mirek už několik měsíců bydlel ve svém vlastní bytě a typický mládenecký život se mu líbil. K jeho milému překvapení se na patro hned vedle jeho bytu před časem nastěhovala nová sousedka, tak přibližně v jeho věku. Vídával jí poměrně často a začínala se mu líbit. Očekávání, že jí uvidí někdy s nějakým mužem se nepotvrdilo. Představa, že s nikým nechodí ho zcela ovládla. A protože nesmělost byla jeho velmi silnou stránkou, tak začal přemýšlet, jak s ní navázat kontakt.
  Vhodnou příležitost viděl v jejím občasném ježdění na kole. Kolo měl připravené v předsíni a cyklistický oděv přes opěradlo křesla. Několik dni byl, jak na trní a číhal na ten okamžik, kdy ona se půjde projet na kole. A ve středu se dočkal. Kukátkem ve dveřích na chodbu se díval, jak vytahuje kolo na chodbu.
„Hrome. Ta má ale postavu,“ pomyslel  si a hbitě se převlékl do cyklistického dresu, nasadil si helmu i brýle, načež rychle vyjel s kolem na chodbu. Málem na schodech zakopl, jak spěchal. Přitom přes okno v patrech jí viděl. Jela jako tradičně směrem k lesoparku. Vůbec nevěděl, co jí případně řekne. Ale rozjel se velkou rychlostí stejným směrem..
  Uběhlo několik minut. Poté jí zahlédl a vedle ní nějakého cyklistu. Zamračil se a po chvíli zjistil, že tím cyklistou je starší muž, který bydlí rovněž na stejném patře.
„Zatracenej dědek! Kde se tady vzal?“  pomyslel si naštvaně. Chvíli je oba zpovzdáli sledoval.
„Co jí jen ten starej páprda vykládá? Krucinál! Aby ho husa kopla!“ procedil vztekle mezi zuby.
„Kéž by si píchnul ty starej vobšourníku!“ hartusil polohlasně. Poté k jeho radosti se muž s ní rozloučil a zahnul na jinou cestu.
„Výborně! Teď si tě nadjedu!“ řekl si nadšeně a šlápl do pedálů. Věděl, že cesta, po které ona jede vede po okraji lesoparku a stáčí se pak zpět do lesoparku. Věděl, že na ní žádná jiná cesta nenavazuje. Teprve až ta, po které rychle vzápětí jel.
„Hurá. Bude to vypadat jako náhoda, že se setkáme!?“ radoval se a jel velkou rychlostí. Hodlal na ní počkat v místě, kde ony cesty na sebe navazují . Ale k jeho nemilému překvapení mu skoro přestalo brzdit kolo. Zoufale mačkal rukama na páčky od brzd, ale vše bylo marné.
„Zatraceně!“ vykřikl a vzápětí projel velkou rychlostí to místo, kde chtěl čekat. Zároveň mu do cesty vběhl pes, na něhož odněkud zdálky volal jeho majitel. Strhl kolo do strany a s vytřeštěnýma očima vjel do houštin na okraji cesty. Projel jimi za hlasitého praskotu i svého výkřiku. Na stráni za nimi ztratil rovnováhu a následoval pád.
  Když se vzpamatoval seděl v křoví u jiné cesty. Kolo se nějakým způsobem dostalo na něho, přičemž postrádal brýle a okraj helmy měl naražený k očím.
„Krucinál!“ procedil mezi zuby a náhle před husté větvičky porostu spatřil sousedku na kole. Ta se zastavila na opačné straně cesty u vyhlídky. Pokusil se vstát, ale znovu spadl na zem a ještě více sjel do prohlubně. Přitom se praštil o řídítka do brňavky. Chvíli takhle ležel a poté zaslechl hlas souseda, kterého už předtím se sousedkou viděl.
„Koukám, že máme na sebe dneska štěstí.“
„Lesopark je malý pane Novák.“
„Už jste byla na tý nově votevřený cyklistický stezce, co začíná za lesoparkem?“
„Ještě ne.“
„Je perfektní.“
Hovor se vzdaloval a Mirek se po chvíli vydrápal i s kolem na cestu. Zjistil kolik bude mít modřin i to, že přední kolo dostalo tvar nefalšované osmičky.
„To se mi zase něco povedlo! Do prkýnka dubovýho! Tak takhle se s ní neseznámím! Dědek jeden zatracenej! Aby ho čert vzal!“ nadával a pomalu si to namířil domu. V hlavě však usilovně přemýšlel, jak se sousedkou příště navázat hovor.

                                              KONEC PRVNÍ ČÁSTI

 


fungus2
07. 07. 2006
Dát tip
Díky. Pokusím se v příštím díle zlepšit.

Kytiii
07. 07. 2006
Dát tip
Ahoj, právě jsem dočetla Tvou povídku a hned Ti k ním musím napsat pár připomínek, dokud jsou ještě čerstvé... Povídka jako celek se mi velmi líbí, zvláště, pokud pointu můžeme očekávat v některém následujícím pokračování... co bych chtěla vytknout, jsou některé neohrabané obraty a slovní spojení... ruší celkový dojem a jsou mnohdy zbytečná... Taky by ses mohl klidně víc zaměřit na popis (lidí, okolí...), což by povídku prohloubilo a čtenáři přiblížilo... Doufám, že Ti moje kritika k něčemu byla a už se těším na pokračování... Ahoj Kytiii

fungus2
31. 05. 2004
Dát tip
Děkuji. Tohle jsem si celé vymyslel.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru