Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malá zimní epizoda

17. 06. 2004
9
0
7170

tento text jsem napsala do jednoho predmetu..meli jsme zkusit vytvorit vlastni epizodu jakoby z knihy Jozova Hanule od Kvety Legatove, jejim stylem..a profesorovi se to moc libilo tak treba i vam:*)

 

V zimě se celé Želary pokryly sněhem a naše chalupa se stala skoro nedostupnou. Joza vstával ještě dříve a každé ráno znovu prošlapával cestu dolů na pilu.

Mých povinností se sněhem ubylo. Tak jsme jednou, v záchvatu dětinské radosti, stavěli s Azorem sněhuláka. Chtěla jsem Jozu překvapit. Práce mi však nešla od ruky tak, jak jsem očekávala. Azor povzbuzoval mohutným štěkotem. Ale když byl kus hotov, vrhal se na torzo sněhuláka jako na největšího nepřítele. Statečně mě bránil a bořil tak mé dílo. Skákal jako štěně a nebyl k utišení. Chápal stavění jako novou hru. Teprve až se unavil mohla jsem svůj výtvor dokončit.

Můj první sněhulák po mnoha letech. Byla jsem pyšná, přestože mu padala mrkev umístěná jako nos. Nemohla jsem se dočkat Jozova návratu.

Lucka se po shlédnutí mého výtvoru mohutně škytavě rozesmála, předvedla tak jeden ze svých milejších řehotů. Měla zrovna výborný den. Pochvalovala si teplo a slunce. Množství sněhu, které mě otravovalo, považovala za ideální. Nevysvětlila však proč a na co a já se neptala. Asi ji tak rozradostnil včerejší snadný porod u Chovanců. Ale v ní se člověk nevyzná.

Joza se dnes vrátil brzy, na pile nebylo pro sníh moc práce. Moje dílo ocenil nadšenými modrými jiskřičkami v očích a pytlíkem cukru z hospody.

Seděli jsme spolu u okna, kamna mile hřála a na údolí se snášel soumrak. Zář zapadajícího slunce oblékla zasněžené stráně do zlata. Poslední dnešní paprsky se proháněly po loukách pokrytých bílou peřinou. Klouzaly se po ledu mnoha drobných potůčků a říček a mizely v tajemné lesním příšeří. Drobné jiskřičky jakoby vířily vzduchem, nechaly se unášet nebo jako včelí roje poletovaly údolím. Barvy kopců přecházely v oranžovou a růžovou a všechno se blýskalo. Slunce tančilo na vrcholcích hor. Musela jsem mhouřit oči a schovávat se na Jozově rameni. Poslední slunečné mrknutí jen pro nás dva.

„ Hanulko.“ Roztála jsem jak sněhová vločka na kamnech. Štěstí nemusí být vůbec nic složitého.


kujiiiiii

ondrech
07. 08. 2004
Dát tip
je to dobry, fakt!!!! povidka stoji za to.***

Kačírek
04. 08. 2004
Dát tip
Hezounká, nečetla jsem to, ale do toho filmu to moc hezky zapadá :o)

dik ale precti si to rozhodne ano...nadherne zenska knizecka...a faaaaakt me dostala...sem ji cetla asi desetkrat:*))))))

Řízkovi se moc líbilo.... takže řízeček, pěkně tučnej a prosmaženej...

oooooo dekujiiiii:*)))))))))

co bude pak res az posleze zatim je treba uzivam plnymi dousky:*)))))))))))

Nicollette
07. 07. 2004
Dát tip
vejška je to určitě výborná, ale pořád si řikám, co bude potom... ze mě... učitel filosofie? :)) neni zač, sluníčko, měj se hezky..:)

madam fildu vrele doporucuju..splnil se mi diky ni sen o idealni vejsce:*))akorat veliky napor na jatra ;*)))..a na copak bys rada?? dekuji za libeni a dekuji za pochvalu nicku..a dekuji za cokoliv:*))) psst ale hrosi jsou asi okouzlujici ;*)))))))))))))a nebo mel extremne dobrou naladicku:*))))))))))

Nicollette
29. 06. 2004
Dát tip
Mě se to líbí -) Taky seš na škole, na kterou bych se chtěla dostat... chtěla:-)))) Dobrej nick A navíc, rozhovor s StvN by zasloužil samostatnej tip :-)) vůbec poprvé mi byl v rozhovoru s druhým člověkem sympatický (ke konci):-))) .......... myslim, že jo:-)) *

dekujiii oboum chlapcum od A :*)))teda predpokladam ze chlapcum:*))))))))

arthamir
23. 06. 2004
Dát tip
Naprosto parádní. Velký obdiv s velkým tipem :-))

aramis
22. 06. 2004
Dát tip
vynikajuce!*

gabio
20. 06. 2004
Dát tip
Já nevím jako ta Jozova Hanule možná, ale mně to přijde...nevím. Nemám ráda popisy krajiny, takže ať už je to zajímavý nebo ne, já tu tip dneska nezanechám:( Jinak bych ho tu nechala, ale ta krajina mě odrovnala...:(

Seregil
19. 06. 2004
Dát tip
aťsi StvN řiká co chce.... todle se mi fakticky moooooc líbí... tip... a klub sekce (překvapivě) povídky...

ty ses na me dneska nakej hodnej:*))))))))zen se castejc...at mam vsecky dila v klubech a hromadu tipu a pozitivnich kritik ;*)))))))))))))))))))

Seregil
19. 06. 2004
Dát tip
mno hrošíku... mrknu na tě... a budu tě mít přečtenou... dej mi čas.... :))))))))))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Osobně si myslim, že i když člověk zkouší psát stylem někoho jiného, měl by do díla dát něco ze sebe. Jinak celý text mi přijde násilný a umělý.

vzdyt ono nejde psat tak abys tam nedal nic ze sebe..:*)))))..a cetl jsi Jozovu Hanuli?...me to prislo na zacatku taky docela nasilny..jako muj vytvor..ale pak jsem si to predstavila v te knizce a prislo mi ze jo..ze to jde:*))))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Četl jsem pár úryvků a nelíbilo se mi to. Když říkám něco ze sebe, myslím nějakou rebelii.

tak mozna proto se ti nelibi i to moje:*)))me se to naopak libilo moooc ale nejsem schopna odhadnout jak jsem to vystihla...chmm rebelii..noo ed si pdo tim neumim nic moc predstavit:*))))))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Zkrátka netvořit jako ovce. Milí žáci, máte za úkol napsat epizodu ve stylu Jozova Hanule. Bla bla. Co je to za umění napodobit? Každej, kdo čte soustavně nějakou knihu je ovlivněnej natolik, že když zároveň tvoří, používá prvky, které zrovna čte. To tak bývá. Co je to za školu?

na filde..FFdybys nerozumnel.. drahousi...tenhle predmet patril pod estetiku..cely semestr se rozebiralo jen tohle dilko pak zkousel jak jsme to pochopili...jestli dokazeme postihnout zpusob psani ale i situace do kterych by se mohla nejaka postava dostat a jak by se v nich zachovala..jakym zpusobem uvazuje a projevuje se ...asi tak

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
To vás tam učí plagiátorství? Víš, filda ještě není zárukou žádných kvalit. Taky by mě zajímalo, proč zrovna tahle kniha. Copak neni na světě lepší?

slo asi hlavne o to ze je kratka a docela jednoducha na rozbor..ale ale moji skolu mi nepomlouvej...vubec estetika ma v Brne na filde dobry jmeno...a proc ses vubec tak nabrousenej?..:*))))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Sorry.

netreba se omlouvat...me se to az tak moc nedotklo:*))))))ja se spis ptala PROC? ;*))))))))))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Já vim.

ooo ta strucnost:*)))))a to co jsem chtela jsem se stejne nedozvedela...

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Nedám se tak snadno. (Ženo.)

tvoje volba:*))hrosi jsou zvedava zviratka ale dnes je zvedavost moc netyra:*)))))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Netýrá.

..to bych si musela prekliknout na ceskou klavesku:*))))naarocne

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Ach ta lenost.

jojo hrosi sou linoucky zviratka:*)))))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Nejhorší je líná ženská.

este horsi jak linej hroch?:*))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Ke všemu těhotnej.

takze jsem to nejhorsi mozne?:*))))to by byla aspon pochvala:*)))))

StvN
18. 06. 2004
Dát tip
Neboj, tak dobrá nejsi.

skoda..tak na sobe budu tvrde pracovat a snad nekdy v budoucnu mozna:*))))

Jeheheman
17. 06. 2004
Dát tip
souhlasím s učitelským moc povedeno! *

dekuji za krasne kritiky..:*)))))musim se jeste pochlubit ze za zakousku jejiz jednou casti byla prave tato epizodka jsem dneska dostala za 1:*)))))))

jojo..narocne protivne zkouskove ale podivuhodne se dari:*)))uz jen 2 zkousky ze 7:*))a hotojooooo

Uf! Tak tohle je hafo moc v pohodě! Skvjelí! Tož to je zasloužená 1! A do jakýho předmětu? (tu knihu jsem nečetl)

to je prave skoda..jinak bys na to mel malinko posunutej pohled ale jsem rada ze se to libi i tak:*)))))bylo to interpretace a exemplifikace

Tož to si musím taky příští rok dát, paní kolegyně. To musí být zajímavé.

zajimave jiste a velmi...a 6 kreditu za nic moc...akorat bys tam asi mel chodit vic jak ja...sem tam byla jednou:*)))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru