Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Gotika

25. 06. 2004
4
0
8213
Autor
Eilil

i tak se to dá říci.. :o)

Květem lidských oddálení

jsi, šerošedá gotiko.

Hluboko.. navždy zatraceni

tráví hebkost objetí.

Gotiko! Jsi odsouzením

srdečnímu okvětí.

 

Z poupat hříšných doteků

zápach hranic lineš..

A peklo pro nevinné!

Peklo pro nevinné!

V purpurovém obleku

vybledlý pán kyne..

Gotiko! Krajkou oběšeni

jsou dary nepovinné.

 

Nebe bodlas ostrověží,

z rány sněží, Gotiko!

Srdce zmrzlas v inkvizici..

Dlaně horké nenáleží

modlitebním lavicím.

 

Gotika Ti, Lásko má, vlezla pod triko..

 


Jajoch
13. 11. 2004
Dát tip
Ou! Marně hledám plus...snad námět a "peklo pro nevinné" (hehehe...temný smích...:-) )...splácané jak se dalo a do toho všeshazující poslední řádek...no, ale je to první dílo, u kterého si u Tebe můžu zakritizovat...:-)

Eilil
13. 11. 2004
Dát tip
:o) děkuji Jajochu.. :o))) to se cenní..

DRACULA_
26. 08. 2004
Dát tip
mne to křečovité nepřipadne, naopak mi to právě připadne uvolněný...a dobrý...a to mám dnes šaptný den !!! :-) fakt líbí....stále víc

Eilil
26. 08. 2004
Dát tip
olalali jakpakto špatný den??

DRACULA_
26. 08. 2004
Dát tip
ano ano....ale nechci to sem tahat... prostě malá depka nemrtvého :-)

Eilil
26. 08. 2004
Dát tip
tak človíčku.. nečlovíčku.. držim palce ať je se to jen lepčí..

Azathe
24. 08. 2004
Dát tip
Nebe bodlas ostrověží, z rány sněží, Gotiko! ---to je moc pěkný. Jako celek se mi to moc líbí, ale ta poslední věta je kýč...bez ní by to bylo daleko lepší.. t*

Pokusák
20. 08. 2004
Dát tip
Noo, já bych to taky nesoudil tak přísně... Podle mého to atmosféru má... šroubovanost výrazů evokuje přísnost doby... obrazy jsou temnější ale celkem působivé... Závěr mi taky nesedí, ale celkově jsem pro *T :-) Aha, tak koukám, že vlastně opisuji předchozí kritiky - hmm, už mlčím;-)

Seregil
14. 07. 2004
Dát tip
Nejni špatnej kousek... Malinko mi ten konec ulít s celkového dojmu....ale to je jen můj pocit....

Eilil
14. 07. 2004
Dát tip
děkuji moc za Tvojí navštěvu a za upřímná slova.. :o) moc moc těšííí :o)

synáček
10. 07. 2004
Dát tip
"Z poupat hříšných doteků zápach hranic lineš.. A peklo pro nevinné Peklo pro nevinné! V purpurovém obleku... vybledlý pán kyne.. Gotiko! Krajkou oběšeni jsou dary nepovinné…“ V srdci mráz... všude po krajině žár hranic pro nevinné (dívky... nebo muže pokroku)... zakázané Boží slovo pro ovečky... sami prapodivní pastevci (samozvaní) však přetékají hříchem k prasknuní... Copak to nebyla to křeč téměř všeho(!)... co s lidstvím souvisí...? Já tam to křečovité podání naopak vítám... neboť s tím vším pro mne souvisí... a cítím stejnou křeč při čtení toho dílka... s jakou autorka ty řádky psala... nejsem však kritik, jsem jen čtenář... kterému po zádech mráz běhá a tají se dech ... a za tu (živoucí a nepředstíranou ) křeč… naopak děkuji... TIP…a díky!

Eilil
10. 07. 2004
Dát tip
Synáčku.. znova a znova Ti moc děkuji za Tvá chápavá slova.. nádherně se vyjadřuješ o tom co měla tahle básnička říci.. daleko lépe.. než sama o sobě vypovídá :o) děkuji.. Ti milý čtenáři..

Eilil
27. 06. 2004
Dát tip
Ahojky děkuji Vám mockrát za návštěvu.. :o) sk8ergil.. naprosto souhlasím s křečovitostí rýmů.. :o) a to tryko.. juj.. já si to ještě neopravila.. :o) jen u obsahu mi spíše šlo o to.. co se dělo v době gotiky s lidmi.. byli si hrozně cizí.. spousta věcí, vyplívající ze základních potřeb člověka, byla zakázána.. (doteky, nebylo slušné si říkat příliš hezké věci) to se na lidech dost poznamenalo a kompenzovali si své nedostatky násilím a vyžíváním se v lidském utrpení.. gotický sloh ovšem miluji.. :o) a jsem moc ráda, že jeho vznešenost přetrvala jako klidný pilíř v lidském bouření až do dnes.. :o))) Vesuvanko, děkuji Ti za Tip a jsem moc ráda, že se Ti básnička líbí.. a že se Ti líbí i mé (i podle mého) křečovité verše.. Tvoje básničky mě těší.. tak mě těší, že tě těší i ty mé.. :o))) Přeji Vám krásný deeeen :o)

sk8ergirl
27. 06. 2004
Dát tip
Eilil: No vidíš a hned to vypadá líp :-)...já Ti úplně rozumým, jako v tom, cos chtěla říct...a gotika je něco tak nádhernýho, tajemnýho a já nevím co ještě, vlastně se to pomalu nedá ani vyjádřit slovy :-) Jo a hele, jak se Ti podařilo, že tu máš napsaný, že nestojíš o hlubší kritiku a následuje napsaný, že o ni stojíš?...to je docela zajímavý :-)

Eilil
27. 06. 2004
Dát tip
:o))) no jo.. to je docela vtipný.. :o))) tak to vážně netuším.. jak se to povedlo.. Jinak s naprosto souhlasím s tím co píšeš o gotice.. je úchvatná.. a určitě se k tomu tématu budu vracet i jinak.. :o) a omlouvám se za to vysvětlování, sk8ergil asi učitelská deformace :o)))

sk8ergirl
26. 06. 2004
Dát tip
Když někdo řekne slova gotika, tak se mi hned vybaví taková zajimavě tajemná atmosféra...u tohohle dílka jsem ji našla jen v málo obrazech... Rýmy jsou vážně dost křečovitý a s kritikou "tryka" souhlasím...vypadá to příšerně...

vesuvanka
26. 06. 2004
Dát tip
Tak to je velmi zajímavý pohled, a báseň mě zaujala... gotika jako stavební sloh je nádherná, ale ta atmosféra středověku, co se za ní skrývá.... inkvizice, upalování... brrr... Velmi pěkně napsaná, díky a velký TIP

Dero
25. 06. 2004
Dát tip
Co to "tryko"? ;o)

Dero
25. 06. 2004
Dát tip
s_b. Haháá ... ;o) Ale já jsem mezek zatvrzelá, já to "tryko" jen tak nenechám ... jinak báseň na mě působí takovým křečovitým dojmem, jakoby se autorka bála, aby nevykročila z nějakých pravidel, rytmu ... ale oproti minulému dílku bych tu jistý posun viděl ...

Eilil
25. 06. 2004
Dát tip
děkuji Dero.. :o) máš s tou křečí pravdu.. a s tím vyskakováním taky.. a za to triko se všem kdo to vidí omlovám.. kéž by to bylo vždycky pro mě taky tak zřejmé.. jsem na pravopis pako.. ale snažim se.. jinak s tou křečí souhlasim naprosto.. protože to křeč byla.. tutovka :o) to dílko jsem rodila asijako ježka.. někde jsem se šprajcla.. snad to překonám.. :o)))

Dero
25. 06. 2004
Dát tip
Eilil: V pohodě - prostě to zkoušej dál, čti a bude to jenom lepší ... ;o) Ale my, děsiví kritici, Tě budeme pronásledovat na každém kroku i ve snech ... bububu. ;o) Hodně štěstí.

Eilil
25. 06. 2004
Dát tip
uáááá .. bojim .. :oO brrrrrr :o))))) Děkuji za přání..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru