Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nepřiznám

Výběr: dream, Print, Carodej
13. 07. 2004
32
0
10281
Autor
Craerassy

 

 

 

Ve dnech svých zamykání

obcházím po špičkách

tvá pole

kolem nich rozmazávám

obrysy svého těla

uléhám do ztracena

 

Žena co nemá rám

 

touha tvá

 

potemnělá

 

na cestě k šílenství

cestu máš mnohem kratší

v křížení     umanutí

zarytě ti mlčím

 

nepřiznám

 

 

 

 

 


Carodej
24. 02. 2005
Dát tip
Já sice chápu to, co chtěl Lyryk říci, ale tím se dostáváme na základní otázku - co je to poezie a pro koho je co poezie. Každý máme asi jiné normy. Já, určitě stejně jako Lyryk a řada jiných určitě nepodporuji tu nekonečnou řadu říkanek, která se na Písmáku objevuje. Jenže, jak stoupáme výš po pomyslném žebříčku, zastavíme se ve svých "potřebách" asi každý jinde. Pro mne je, troufám si říct, vzorem toho, jakou bych třeba já chtěl číst, ale možná i psát poezii právě Craerassy. A tomu, co je pomyslně řečeno "nad", to, co mohu často číst u Lyryka a řady "renonovaných" Kritiků - básníků - už neholduji. Určitá srozumitelnost je pro mne nutná. Básní předávám sdělení, mluvím li o sobě, a také to tak povětšinou očekávám od ostatních. Nejsem introvertní básník, který si libuje ve vytváření osobních šifer - tom, čemu Lyryk říká - hlubší hra s jazykem. Ta hranice je totiž dost vratká a někdy mám nepříjemný pocit, že některé básně skutečně zavání dadaismem nebo surrealismem nejhlubšího zrna. Jednotlivé jinotajné obrazy jsou v básních už tak nahuštěny, že jim defacto nerozumí ani tvůrce, protože se mu "jen tak mihly" jeho myslí. Samozřejmě, že je dobré, když báseň dává prostor vlastní imaginaci čtenářově, ale - je skutečně dobré, aby se to, jak je dílo vnímáno, naprosto rozcházelo s představou autora? Připomíná mi to malířskou metodu, kdy cáknu barvu na plátno a nechám každého, ať si představuje, co to asi tak může být. Nelíbí se mi ona předem vyřčená premisa - čím je báseň nepochopitelnější, čím víc je v ní neologismů a patvarů, čím víc jsou to jen mihotavé stíny obrazů, pokud možno ještě v pokřiveném zrcadle, tím je lepší. Setkávám se tu s řadou básní, pod kterými publikum znalců nadšeně tleská, ale mně, ač se nepovažuji zrovna za poetického ignoranta, zanechávají v duši jen zmatek a z toho plynoucí nevoli. Autor mi NEDOVOLIL sdílet jeho sdělení... a to mne naopak irituje. Proto je pro mne právě Craerassy zosobněním pravého tvůrčího idolu.

Elyn
24. 02. 2005
Dát tip
zkrátka ti sedla... tak fajn.. :) napsala toho dost, do jara máš co číst...

Craerassy
24. 02. 2005
Dát tip
Carodej...Tebe jsem tu tedy pěkně dlouho neviděla a najednou si přiletíš jako vítr a proběhneš mi myšlenkami:-)...nejsem básník, Carodeji...jsem ta, co popisuje papír myšlenkami a prožitky...a nikdy nebudu psát podle pravidel a rytmu...to není nic pro mě...proto jsem moc ráda za to, co jsi napsal...pro tohle sem dávám své věci...aby je mohli číst ti, kterým jsou obsahem blízké, a kteří mají svůj vnitřní svět, do kterého mě taky pustí tím, že je mohu číst a nenechají mě tápat a lovit si sem tam nějaké slovo a nerozumět jejich významu...děkuju...:-)

Markel
06. 01. 2005
Dát tip
Nepřiznávám ani já, nikdy nepřiznám, snad si v tom libuji či co, nechci být zranitelná, tím to bude. Kráááásná - T****

cufktish
06. 09. 2004
Dát tip
...jak moje 16 - 20...pět roků halucinované platoniky...chození od tam nikam...od nikud tam... /t

dadik
14. 08. 2004
Dát tip
moc dobrá, oslovuje mě..T

rainman
07. 08. 2004
Dát tip
Lyryk je nejspíš odborník, nic proti, ale já tam nic nepostrádám... jako pozorovatel, ta srozumitelnost je mi bližší...:-)

Craerassy
07. 08. 2004
Dát tip
rainman...podle čeho se tu dává nálepka odbornosti? já nepíšu pro odborníky, ale pro vás, kdo mě čtete a nechci právě pro vás být nesrozumitelná..k čemu jsou slova zabalená do papírků jako bonbóny, když se k nim ne každý dostane..:-)

rainman
07. 08. 2004
Dát tip
dyť jó, já myslel jeho kritiku, jako on to rozebrat nedovedu, cítím to jako Ty, a to jeho hodnocení jde tak trochu mimo mě... myslím, že kdyby se chtěl takhle zabývat mými dílky, nejspíš by mu většina připadala dost primitivních :-)

Craerassy
07. 08. 2004
Dát tip
rai...nejde přeci psát podle přesně daných formulek...kašlu na to, jak mají být roděleny slabiky nebo kolik slov má dávat rytmus...však víš...líbí se mi, jak píšeš a je mi fuk, jestli odborník řekne, že je něco primitivní...já si nebudu hrát na někoho, kým nejsem..

rainman
07. 08. 2004
Dát tip
to jsi jedna z mála...ještě že tady je takových lidí o něco víc než v reálu...:-)

Craerassy
07. 08. 2004
Dát tip
rai..no vidíš a potkáváme se tu, jsem ráda:-)

kassiope
02. 08. 2004
Dát tip
Tahle mě totálně dostala :o) do oblíbených a tipík

arthamir
26. 07. 2004
Dát tip
hmm, dovolím si taky rozumět... :-)

synáček
22. 07. 2004
Dát tip
Protože po mnohonásobném čtení mám pocit, že tak trochu začínám tušit o co jde... tak se mohu (konečně) přihlásit o slovo se svým Tipem... který jsem ostatně mohl dát ihned... protože krásná je... Ať už jí já rozumím nebo ne... TIP...a díky!

Craerassy
22. 07. 2004
Dát tip
synáčku, ty rozumíš, já to vím, protože už mě znáš...:-)

(závorka)
20. 07. 2004
Dát tip
jo, (líbí) T

per_zay
18. 07. 2004
Dát tip
hmmmmm ........... T !!

pozorovatel
18. 07. 2004
Dát tip
Mně se líbí právě pro tu srozumitelnost. Jsem ale čtenářem básní méně náročným, ba přiblbělým, kterému složitější básně typu, o kterých Lyryk psal, dělají nevýslovné potíže. K té větší otevřenosti se ale připojuju. Čím víc je občas člověk otevřený, tím méně mu to okolí věří (aspoň u mě:-))

Craerassy
18. 07. 2004
Dát tip
pozorovatel...já nechci psát jako ti, co svá dílka považují za těžká..chci, aby ti, co čtou rozuměli a jsem ráda, že nejsem sama:-)

anonym1
18. 07. 2004
Dát tip
ó ženo kde máš rám, před tebou poklekám, potěmnělý touhou v dětství, nepoznal jsem pokrytectví, to tvůj obrys u mne sténá nepřiznaný do ztracena ? tělo vzdychá v kříži mlčí, duše zarytost ji mučí...zamykání zamotané, jednou skončí, slza skane...:-))) tip

Craerassy
18. 07. 2004
Dát tip
ach ty sladký anonyme pod hábitkem touha dříme? a co tvoje nepřiznání kampak poslat děkování?:-)))

machal
17. 07. 2004
Dát tip
Tak sem zase uplně v lese :) Opět aspoň tipnu

guy
15. 07. 2004
Dát tip
jo, tahle je moc dobrá ... kdybych uměl psát hlubší kritiky, tak na tuhle bych ji možná napsal ... ***

Aerotik
15. 07. 2004
Dát tip
Hlubší kritiku nesvedu, ale je to opravdu velmi dobré a myslím, že patří k Tvým nejlepším. *

Kryton
15. 07. 2004
Dát tip
palicata stirka Craerassy :o))) nadherna :o)

Pokusák
14. 07. 2004
Dát tip
!!!!!! *T :-)

JiKo
14. 07. 2004
Dát tip
Nic mě k tomu nenapadá! Tak vTip (namíchávací ať ti to de stále tak dobře)

Craerassy
14. 07. 2004
Dát tip
JiKo...ty koledníčku jeden...namícháváš si pomalu, ale rytmicky...jedu...?:-))))

Lyryk
14. 07. 2004
Dát tip
zatímco verš "uléhám do ztracena" je zřejmě originální, hned následující "Žena co nemá rám", verš který nadchl čtenáře, originální není; inklinujeme k tomu co známe; a stejně tak i autorka, dává si přísně záležet na srozumitelnosti, pro mne ovšem na úkor zajímavosti; v kontextu ostatních básní cítím, že její postoj se v tomto ohledu nemění a lze tento rys prohlásit za jeden z typických projevů autorky -> srozumitelně vyjádřit své pocity; postrádám, nejenom zde, hlubší hru s jazykem, tématický odklod od vlastního já, zavržení popisnosti směrem k enervujícnější obraznosti; tato moje poznámka rozhodně nemá být zavržením autorky, domnívám se, že má na to, aby překročila samu sebe, ale bude nezbytné pustit se s odvahou víc na tenký neprobádaný led... (na tip to rozhodně je.-)

Craerassy
14. 07. 2004
Dát tip
Lyryku..děkuji a přiznávám...a není to poprvé...povrchnost. Je snažší dávat to, co je vidět a zbytek nechat uvnitř...pro mě je snažší psát takhle, protože jít do hloubky znamená víc se otevřít ..Ty víš, jak to myslím...

Lyryk
14. 07. 2004
Dát tip
je jeden důvod, proč má smysl svoje niterné věci vypouštět -> dává to příležitost vytvářet si nové; ovšem k tomu je třeba mít opravdové důvody překračovat své (i bílé) stíny; je k tomu třeba mít i sílu přežít neúspěchy; nemít tu sílu není vada, je to popruh, který zdržuje, a po utržení zas člověk přelétává, chápu tu opatrnost, je většinou velmi oprávněná a zachraňuje leckdy holý život; .-)

cmukina
14. 07. 2004
Dát tip
krasa

Craerassy
14. 07. 2004
Dát tip
..někomu dává sílu pocit nezranitelnosti..tak to je..:-)

srha
14. 07. 2004
Dát tip
z mého úhlu pohledu je především přívlastek potemělá nadbytečný... a stejně tak ono nepřiznání... zbytečný dovětek. K čemu je? Mlčí se a z toho plyne mnohem větší síla... než z vysvětlění, že se nepřizná (kdokoli nebo cokoli)... ale jinak stejně nadstandard. *

obcházím po špičkách tvá pole *

Craerassy
14. 07. 2004
Dát tip
srha..potemnělá nepatří k touze, ale k ženě. já ji za důležitou považuji stejně, jako nepřiznám...bez toho bych to cítila hrozně useknuté a navíc se to točí kolem nepřiznávání, ani ne tak kolem mlčení..ale stejně děkuji za kritiku..:-)

Dero
13. 07. 2004
Dát tip
Nemám rád ty kratší cesty ... Skvělá ... ***-*

Krásná, tip. Jen úplně nerozumím tomu s tím křížením a umanutím. Ještě popřemýšlím.

vesuvanka
13. 07. 2004
Dát tip
Žena co nemá rám touha tvá potemnělá Na cestě k šílenství cestu máš mnohem kratší v křížení umanutí ti zarytě mlčím nepřiznám Krásně vyjádřené - díky a veliký TIP

Marthin
13. 07. 2004
Dát tip
:-)Pěkně

Elyn
13. 07. 2004
Dát tip
...nepřiznám...*

noeran
13. 07. 2004
Dát tip
nádherka :) Ttt

Delahaye
13. 07. 2004
Dát tip
...k přiznáním odsouzení kauce převysoké platí a kde vzdálenost do kruhů se stáčí doufají v amnestii a z barev pečlivě vybírají... asi Tip, no, víc neumím :-)

a2a2a
13. 07. 2004
Dát tip
Tvá žena má rám ... tip

dismorphia
13. 07. 2004
Dát tip
Žena co nemá rám doufám, taky nemám... :) hezká, moc :)*

tak ta je přesná.... kvetoucí.... t!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru