Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vysoké hory

15. 07. 2004
3
1
7385
Autor
jorel

*

na druhé straně
vysokých hor je slyšet
jak zpívá řeka

*


1 názor

jorel
28. 08. 2013
Dát tip

Po čase jsem si přečetl diskuzi pod tímto, vcelku průměrným :) dílkem, a s odstupem času konstatuji, že si velice vážím vašich reakcí.

Nevím, zda-li se dá měřit úspěšnost člověka, ale pokud ano a mě se jednoho dne podaří tím směrem posunout, byli jste v mnoha ohledech právě vy, kdo mě svými reakcemi vedl k zodpovědnému hledání odpovědí a tím formoval. Vašich kritik a názorů si hluboce vážím. Jsou cennější, než ty veršíky, které je vybudily.


jorel
30. 07. 2004
Dát tip
pro mě za mě jí dej klidně na černou listinu ,o))

jorel
30. 07. 2004
Dát tip
a už tu debatu ukončeme. je spousta lepších dílek na písmáku, nak kterýma se dá diskutovat. těším se na další setkání. pa

jorel
28. 07. 2004
Dát tip
nagev: díky. tak nějak to bude i vidím já. all: v každém případě si vážím všech vašich reakcí a děkuji za ně.

jorel
27. 07. 2004
Dát tip
japhy: 1/ já to beru s nadhledem. své sny si realizuji podle své chuti a možností a hodil jsem je do placu pro zpestření diskuze. ať jsou jakkoliv reálné či nereálné, chci jejich nastíněním toliko ukázat, že svůj mozek zaměstnávám kreativní tvorbou (a nejsme tu od toho ji posuzovat). haiku píši z čiré radosti a také z lásky k minimalismu a určitých aspektů východoasijského nahlížení na svět, život, apod. tolik k motivaci 2/ své názory neměním dle rozmarů svého ega ale v rámci poznání je zkoumám, zpřesňuji, rozvíjím a dojdu-li k poznání, že stály na mylném základu, tak je klidně opustím. ale nestydím se za to, že jsem je za stávajících podmínek měl, neboť vím, jak jsem si k nim došel a zpravidla dokážu své kroky odůvodnit. 3/ tvoji kritiku přijímám (jinak bych na ní nai nereagoval:) jen mě překvapilo to stáhnutí. mě se buď dílo líbí či nikoliv a při jeho posuzování neberu ohled na autora (a pokud učiním výjimku, tak ji také jasně a zžetelně odůvodním). 4/ co se týká mého projektu, znám daleko dražší projekty. a to se pohybuji v oblasti zábavního průmyslu, nikoliv vývoje urychlovačů, astronimie či stavby podmořských tunelů. věřím, že i tobe zmíněná "splácanina" jednou potěší. v případě chuti hlubší analýzi realističnosti mých záměru, rád podiskutuji formou e-mailu - joreru@email.cz, webove diskuze - na http://www.nyx.cz jsem se vyskytuji joreru nebo osobně. muj tel ti s radosti hodim do posty.

jorel
26. 07. 2004
Dát tip
japhy: ??? maž co chceš, nerozumím ti. já si za svým stojím a samotní japonci používaji takovych vycpavkovych slov az hruza. je vycpavka a vycpavka.chce-li nekdo myslenkovou dren, necht ji ma. to ale neznamena, ze dren je sama o sobe poezii ci dilem obecne. dreni dobryho programku je algoritmus, ale ten ti fakt nepomuze, kdyz nebude soucasti celku, ktery jej dokaze uplatnit. imho, na zaver teto pomatene debaty (a tim nikterak neumensuji nazory a kritiku zde pritomnych) podotykam, ze si ZA CELYM SVYM DILKEM STOJIM TAK JAK JE. jestli casem ozije a ja v nem obsazene myslkenky (ano, je jich vicero) ztvarnim jinak, je mozne a i pravdepodobne, nebot valna vetsina haiku co tvorim zachycuje pocity, ktere odrazi stav me mysli a myslenkovych pochodu o nichz je znamo, ze maji ve zvyku ubirat se kamsi v dal. muzete k nim mit vytky ledajake a ja jim budu velice rad naslouchat, probirat atd. ale neunavujte me malichernym hranim na ego. haiku je moje zabava, uvolneni a relaxace. na klasickou poezii nemam jednoduse cas a tak si pro ni obcas podle chuti sahnu do knihovny (koupil jsem ji tolik, ze si mam nastesti z ceho podle nalady vybirat:), o proze ani nemluve. veskere sve tvurci usili venuji tvorbe nemaleho fiktivniho perzistentniho sveta, jehoz jednou z podob bude onlineovka a jinou treba karetni hra. ten svet bude plny poezie, na jeho webu budou povidky, komiksy, obrazky... a to vsechno (vcetne takovych drobnosti jako sehnani investic v radu milionu dolaru, vyvojoveho tymu o ktery se da oprit, zazemi, technicke realizace, distribuce... - kdo poznal, vi o cem mluvim) musim zvladnout dotahnout dokonce. venuji se tomu systematicky jiz pet let a jeste nejaky ten patek mi to potrva (jenom model metafyziky a zakladni mechanismy jeji aplikace jsem tvoril bezmala dva a pul roku). vedle toho otviram v srpnu v praze novy klub - pulnocni cajovnu a fakt nemam cas na urazeni. japhy, patris k mym oblibenym autorum a tvych kritik si vazim. tak me prosim te takovyhlema (to jsou slova ,o) nesmyslnejma poznamkama neunavuj. vsechno dobry, ok?

SarahAdamas
26. 07. 2004
Dát tip
;)) jediný, kto môže dovoliť aby ťa niekto unavoval poznámkami si ty, mne sa páči táto tvoja verzia: na druhé straně vysokých hor hukot peřejí (aj keď možno nemá takú formu ako by mala mať, teda aspoň to tak niektorí tvrdia)

jorel
24. 07. 2004
Dát tip
ja nevim, asi mas pravdu s tou vycpavkou, za myslenkou si ale stojim

jorel
24. 07. 2004
Dát tip
ja nevim, asi mas pravdu s tou vycpavkou, za myslenkou si ale stojim

DušíK
22. 07. 2004
Dát tip
elyna verze líbí, super! zásluha tudíž i jorelova. t.

jorel
22. 07. 2004
Dát tip
elyn: zpětně uznávám, že ta tvoje verze má leccos do sebe a líbí se mi. na kaligrafii námět super, duchem to haiku je, ale po formální stránce bohužel neni.

Elyn
22. 07. 2004
Dát tip
jorel, v klidu :) Nech to být..;)

jorel
20. 07. 2004
Dát tip
elyn: no jo, ale to původní pořadí má smysl. čili ta tvoje interpretace by zněla (s jemnou variacií, abychom pěním řeky netrýznili milce metafor ,o): na druhé straně vysokých hor hukot peřejí

Elyn
20. 07. 2004
Dát tip
:) jasně.. je tam toho ještě víc..:) dobrý, díky..:)

Elyn
18. 07. 2004
Dát tip
jistě ti tví učitelé haiku řekli, že méně je někdy více, tedy... tak..;) ale haiku je to tvé.. a já děkuju...:) cítila bych to nějak podobně.. Vysoké hory - na druhé straně zpívá řeka

Elyn
18. 07. 2004
Dát tip
pokud ...budu souhlasit s tím, že řeka může zpívat ..;)

jorel
17. 07. 2004
Dát tip
to elyn: ale jo. dokonce to tak i citim. jenze notace je notace a rad je rad. bez nej, evo, vladne chaos ,o)) na druhé straně / vysokých hor / zpívá řeka

park
16. 07. 2004
Dát tip
tzv. vytí peřejí......to k té budovatelské verzi

Elyn
16. 07. 2004
Dát tip
pro mě je to haiku moc ukecané... méně je více, obrázek ale hezký... :) a pod díla si piš, co chceš, je to tvůj prostor..;)

jorel
16. 07. 2004
Dát tip
budovatelský cint je pro ty, kdo chtějí furt něco vysvětlovat. ať si to také užijí ,o))

navážeč
16. 07. 2004
Dát tip
no... ale zas jednou jim to stačí. ale když myslíš... řéééka hůůůčí v klííínu rozerváááných skááál

Elyn
16. 07. 2004
Dát tip
hele, jorel, a třeba takhle trochu krátit by se ti to nechtělo?

navážeč
15. 07. 2004
Dát tip
ty, to je docela zajímavej problém s lokalizací. 1. ty (nechce se mi ani psát básník, ani se piplat s dlouhejma vymyšlenostma jako sou subjekty všelijaký nebo tak... tak si vás ztotožním) jseš na jedný straně, ale víš, že na druhý straně je něco slyšet 2. slyšíš přes kopec... pak je to ale na tý druhý straně pořádně nahlas vodrhovačka, niakára aspoň 3. jsi už na druhý straně hory, takže máš za sebou dlouhou cestu... a to jedocela příjemný číst to takhle, že v tak krátký básničce je i tak dlouhá cesta... a neni to o ní. a nebo je to ještě jinak. hm. tak já jako čtenář, dává autor nějakýmu čtení přednost?

jorel
15. 07. 2004
Dát tip
kdo slyší řeku pěti ač před ním strohý štít kdo vidí divé proudy ač nemožno je zřít kdo vnímá nic a cítí víc ten k cíli svému dospěje

navážeč
15. 07. 2004
Dát tip
no dobře. takže básník slyší trávu z úst :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru