Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otázka mentality aneb příběh ze školy

Výběr: Lyryk, Print
30. 07. 2004
4
0
5248
Autor
Danny

nevím do jaké kategorie bych toto dílo měl dát - je to trochu povídka, trochu fejeton, trochu úvaha... tak volím Ostatní vždycky jsem měl jiný způsob myšlení než většina lidí. tomu jejich jsem nerozuměl a oni zase nerozuměli tomu mému - však uvidíte na následujícím příkladu...

Od svých přibližně osmi let jsem se hodně zajímal o fyziku - asi tak, jako teď o počítače. Atomy, molekuly, elektřina, vesmír... to všechno jsem hltal z populárně-naučných knížek. Proto když jsme v šesté třídě začali fyziku brát, zpestřoval jsem učitelčin výklad svými poznámkami, otázkami a postřehy.

Jednou fyzikářka onemocněla a na supl jsme dostali učitelku, která fyzice vůbec nerozuměla. Protože se všeobecně vědělo, že se o fyziku zajímám, požádala mě, abych látku místo ní přednesl a vysvětlil. O čem látka pojednávala si pamatuju dodnes - šlo o přeměnu pohybové energie na teplo.

Nejprve jsem se odkázal na učebnici a pak jsem začal vysvětlovat. Pokoušel jsem se vysvětlovat co nejlépe umím, ale některé otázky spolužáků mě tuto jistotu nalomily. Proto jsem se zeptal, jestli je to lépe vysvětleno v té učebnici, nebo jestli to lépe vysvětluji já. Všichni řekli že v té učebnici, takže jsem se smuten posadil.

O přestávce za mnou přišel jeden -celkem férový- kluk a řekl něco jako: "Poslouchej, tys nám to vysvětlil líp než to bylo v té učebnici, ale my jsme všichni řekli 'v učebnici', protože ta otázka nebyla na místě"

Otázka nebyla na místě? Já se pracně pachtím s výkladem a oni to ani neocení? Nejhorší je, když si sám sebe představím na místě žáka v lavici a na místě vysvětlujícího žáka někoho jiného, kdo se ptá tuto "ne na místě" otázku, odpověděl bych "Ty. Tys nám to vysvětlil lépe." - za prvé protože by to byla pravda a za druhé abych ho podpořil.

Jenže otázka nebyla "na místě" - zkrátka tu fungují nějaká podivná společenská pravidla která nechápu - asi jsem opravdu inkarnovanej mimozemšťan a tenhle svět není můj domov.


cufktish
08. 09. 2004
Dát tip
/t...

Lyryk
30. 07. 2004
Dát tip
uznání v Čechách a ještě v dětství ?.-))))) až přijedeš s Nobelovou cenou, budou říkat, my to vždycky věděli, ty jsi náš...

Elyn
30. 07. 2004
Dát tip
:) Nedej se..

Neboj, Danny, to víš, že jsi náš, žes tu doma. Já tě mám ráda... Občas to tak prostě bývá, že když někde někdo umí něco víc, než ostatní, tak nejen, že ho ti druzí nepodpoří, ale ještě se mu snaží házet klacky pod nohy. To je závist, zášt'. Já jsem se ve třídě vždycky lišila od ostatních - svými zájmy, názory, oblékáním,.... a oni mi to dávali pořád nepříjemnými způsoby najevo. Věř, že nejsi sám, kdo má (nebo měl) podobný problém. Těch lidí je víc. Náplast na tohle trable je nejspíš si najít lidi tobě blízké, se stejnými zájmy apod., taky se naučit radovat z maličkostí, a hned ti bude na tom světě líp. Držím palec a připojuji típek. ;-D

Seregil
30. 07. 2004
Dát tip
... fyziku nemam rád... ale v tvym podání se zdá býti lepčí... parádní fejeton...

dlhagi
30. 07. 2004
Dát tip
ufff... ja by som nepovedala ze ide len o Cechy... ono u nas by tiez hockto uznanie nedostal... uznanie dostavaju vritolezi a ak takymi nechceme byt, ostava nam uz len self-satisfakcia:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru