Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztracená inspirace

30. 07. 2004
11
0
12637
Autor
JiKo

Dílo vzniklo na popud žádosti, aby v povídkách bylo více českých jmen (Zbyhoň), objevila se tam dřevěná včela (Dismorphia), něco modrého (Elyn) a malá trampolína (Arien). Dílo vychází (z Vojtkova) názvu Jak jsem pozbyl tématu a řadí se do vrchcatého umění :-)

Ztracená inspirace

 

Při odemykání pracovny nezapoměl spočítat západy. Dva, výborně. Jiří se vždy rád přesvědčil, že je vše v pořádku. Vstoupil a zkontroloval svůj poklad. Peníze v jeho životě, hrály svou roli ale tentokrát se jednalo o duševní vlastnictví. Na stole bylo vše jak má být. Skleněné těžítko modré barvy, která připomínala hlubiny jižních moří. Tam rád trávil své dovolené. Těžítko mělo vprostřed své dismorfní hmoty květ pelyňku. Těžítko mělo svou váhu a Jiří jej používal na obsáhlejší rukopisy, protože mladá au-pair Elizabeth Erlen-Meyerová  (nikdo jí ovšem neřekl jinak než Lída), neměla ponětí co obnáší umění. Že se jedná o tvůrčí proces kterému je třeba se věnovat na sto procent a spisovatel, zvláště tak dobrý, jako Jiří Kočí, nemůže stále dokola rovnat rozlítané listy. Za prvé není podzim, za druhé větrání se zkrátka nemá přehánět.

 

Těžítko dnes ovšem nebylo hlavním objektem jeho zájmu. Dřevěná včela položená hned vedle s úporným pohledem válečníka, vyřezaného do hmoty jejího žlutočerného výstražného těla, dávala najevo, že své jediné žihadlo i život nedá lacino. Chloupky na nohou zručně vyvedené lehkými vrypy řezbáře chránily Jiříkův poklad. Minulý týden ho konečně napadl námět. Né ledajaký, byl to námět s velkým en. Po letech psaní si vydělal jen na maličký domek, menší zastavenou plochu měla snad už jen Baba Jaga. To co začne dnes psát bude knižní trhák, bestseller řekla by Lída. Už se viděl na malé jachtě spolu s ženou Marií a dětmi. To byl jeho sen. Stejně jako na průvan slečny Erlen-Meyerové, hrozilo ze strany vyrušování malých capartů – jeho dvou dětí. Na to se ovšem připravil dobře. Před vchod jednopodlažního domku nechal umístit malou trampolínu, kterou firma Kuliha a Brabec dovezla zdarma až na místo. Trefa do černého splnila svůj účel a tak kromě občasného zavrzání měl Jirka od malého Jíry i Pavlínky na svou tvorbu klid.

 

Zapnul svůj počítač a zpod dřevěné včely vyndal sešítek s náměty.

"Všichni sem!" ozvalo se naléhavě z pracovny.

"Kdo mi vytrhnul poslední popsané listy s mými zápisky?" řekl roztřeseným hlasem ale stále ještě dost důrazně, aby všichni pochopili důležitost oněch stran.

Nikdo se ovšem dobrovolně nepřihlásil. Po třech minutách temného ticha, kdy se Jiří na pokrových obličejích zkoprnělých rodinných příslušníků nedopátral zhola ničeho, pojal podezření.

"Kde je Lída?" hlesnul s nadějí, že došlo jen k nedorozumění.

"Zrovna myje v prvním patře okna," odvětila Marie.

Chvíle zhoustla zlověstným dotazem:

"K leštění skel se používají noviny, viď Marie?" dokončil svou otázku nejistě.

"No, někdy ano," pokoušela se manželka zlehčit situaci vtipem, který vyzněl naprázdno. Aby taky ne, když Jiří začínal tušit, že jeho plány se začínají bortit. Na tom námětu nechal půl roku života, stále cídil charaktery hlavních i vedlejších postav a postupně vystavěl poutavou kostru příběhu. A protože měl jednu zápornou vadu, na jeho věk jej občas trápila neuvěřitelná skleróza, své náměty raději svěřoval papíru.

 

"Co se děje," skoro výskla Lída, když vstoupila. Udiveně zírala na rodinný sněm v Jirkově pracovně.

"Čím jsi dnes leštila okna? Určitě nějakým papírem, že?" okamžitě začal pán domu podezírat.

Oči ostatních se stále větší lítostí hleděli na Lídu a Jiří finišoval aniž by čekal na její odpověď: "Jenže noviny nemáme a tak ti posloužil papír vytržený z tohohle sešitku, že!" nakonec téměř zařval.

Mladé děvče se do Čech přijelo z Anglie učit se jazyku a bylo zvyklé užívat asertivitu. Jen tak se něčeho neleklo. Lída tedy počkala až Jiří dokončí myšlenku a odpověděla mu. Rozuzlení se ovšem nekonalo, protože suché a důrazné "Okna myji přece stěrkou!" vzalo Jirkovi vítr z plachet.

 

Svěsil hlavu a ozvalo se hrobové ticho. To po chvíli přerušilo dřevěné klapnutí. Jedna z včelích noh, do teď neumně přilepená vteřinovým lepidlem odpadla. Dřevěná včela zavrávorala a spadla z hrany stolu na zem. Až teď si Jiří všiml, že včela nemá ani své ostré šídlo. „Že by nezvládla svůj úkol?“ problesklo mu krátce hlavou, vzal dřevěnou včelu do ruky a chtěl ji potupit mučednickou smrtí v krbu. Měl ji rád, ale tohle mu neměla dělat. Z chmurných myšlenek jej vytrhla Lída.

„Jo, tydle vidle!“ použila naučený slovní obrat, který dodnes nechápala. To slovní spojení jí ani za použití těch nejobsáhlejších slovníků nedávalo kýžený význam, ale rčení odkoukala od dětí, které je užívaly velmi frekventovaně.

„Jaké vidle?“ optal se Jiří, když zřejmě ani on nepojmul obsah sdělení.

Lída pokračovala ve své výpovědi: „Inu, včera když jsem uklízela, byla ta včela na zemi a tak jsem se ji pokusila slepit. Vím jak jí máte rád. Ten sešitek byl hnedle pod stolem, ale rozhodně a to zdůrazňuji na svou anglosaskou minulost, rozhodně jsem v něm ani nezalistovala!“

 

Bystrý Sherlock Holmes by (na rozdíl od nás) tuto příhodu jistě dotáhl do konce, Jiří se ale nakonec spokojil s hořkou teorií, že zřejmě jím nenáviděný průvan zavinil ztrátu jeho budoucnosti. Den poté udělil své včele přeci jen milost. Slepil ji, dokonce pod židlí našel i chybějící žihadlo a znovu umístil na čestné místo na stole vedle modropelyňkové skleněné koule. Nakonec ale nevyšel zkrátka. Když se nezdařilo jeho životní dílo, zkusil psát pro uvolnění komixy. Jako hlavní hrdina v nich vystupovala dřevěná včela. Možná tomu chtěl osud a možná by jeho původní námět propadl, co my víme. Dřevěná včela mizí z pultů stánků PNS jakmile se na nich objeví. Komix se dokonce začal překládat do několika jazyků a vskutku dobyl svět. Dřevěná včela se ve své televizní seriálové podobě stala podvečerním hitem s výborným ratingem i v komerční televizi Novicka. A tak je nakonec Jiří spokojen.

 

Až po několika letech teprve nový majitel malého domku odhalil záhadu ztraceného námětu, když při malování odtáhl těžkou rokokovou skříň a za ní našel pár listů vytržených z malého sešitku.

To už Jiří ale nezjistil. Se svou rodinou si užívá poklidu. Jen občas ještě napíše krátkou povídku za pomalého houpání jejich jachty kdesi ve Středozemním moři.


arthamir
02. 11. 2004
Dát tip
vidíš, jak sme už, kurňa, civylizovaná země, dyž semka jezděj aupairky i z anglie... za chvíli už se nebude čemu divit, dyž potká malčik djěvočku aupairku z anglie bo ameriky i na rudém náměstí... :-)

dismorphia
02. 11. 2004
Dát tip
achjooo s napětím jsem čekala, co z tebe vyleze a jestli to, co naproti tobě ve vlaku sedělo byla dřevěná včela (bylo by to bezpochyby to nejrásnějším, co by mě dnes potkalo) a ono nic, kurník, jiko, nemůžeš koukat trochu jinak? trochu jinam? a trochu dřevěněji? :)

JiKo
02. 11. 2004
Dát tip
chceš snad napsat že jsem dřevák?:))

dismorphia
02. 11. 2004
Dát tip
no právě že nééé :)))

Alojs
01. 11. 2004
Dát tip
Upřímně... tohle je zatím to nejlepší, co jsem od tebe četl... Do poezie moc nevidím, takže tohle chápej v rámci prózy. Kdybych jej měl ohodnotit školní stupnicí, byla by to jasná jednička. A aby ty jedničky byly dvě, aby se ta jedna necítila sama, přidám k názoru tip - 11

JiKo
01. 11. 2004
Dát tip
Mimochodem vážení čtenáři, krom toho že díky za přečtení... tuhle sem jel vlakem a kdo to neseděl naproti mě? Neuhodnete. Nefalšívaná anglická au-pair v čechách :)) A mám na to svědky. Trochu to teda bere kouzlo tomu vtípku ale stejnak... anglická ó-pér, kdo jí potká? Měl bych si vsadit sportku .)

Zbyhoň
15. 08. 2004
Dát tip
Pardoon za avi, já jen, že by ses třeba nějak chtěla zapojit a když jsi se mnou vedla tu příjemnou diskusi o jménech :)

JiKo
15. 08. 2004
Dát tip
komu to bylo?

arthamir
07. 08. 2004
Dát tip
hezká povídečka, oddychová. chtěl bych být taky tak úspěšným spisovatelem jako ten Jiří Kočí :-))) snad se mi to někdy podaří... :-)

JiKo
07. 08. 2004
Dát tip
No jednou mi ten Kočí říkal jak začal. Koupil si obyčejnou tužku hardmuth tvrdost H, pak gumu, takovou měkčí a sešit na psaní ukradl v práci - no a te'd je to pan někdo! :-)))

arthamir
07. 08. 2004
Dát tip
žjóva, tak takhle to tedy bylo... a nestačila by místo tužky hardmuth tvrdost há, černá úzce píšící fixka? a když je potřeba gumy, tak místo toho škrtám a čmarykuju... ach, jak bych chtěl být jak můj velký vzor.... :-)

JiKo
07. 08. 2004
Dát tip
fixy sem nikdy neměl rád, nedalo se s nima vybarvovat aby nebyly vidět jednotlivé tahy. lepší byla verzatilka:-)

arthamir
07. 08. 2004
Dát tip
verzatilka byla náááprosto supér! miloval jsem ji :-)

dismorphia
02. 08. 2004
Dát tip
nejde sice od řezbáře, ale

Arien
01. 08. 2004
Dát tip
Zbyhoňu, proč avízo? Nikdo mi na mou debilní otázku ohledně trampolíny neodpověděl...

JiKo
01. 08. 2004
Dát tip
Na jachtě jsou trampolíny zakázaný, protože jakta se houpe sem a tam a zase sem a třeba jinam no a podle houpání se mění úhel odrazné plochy. No a v tom je právě ta potíž. Dítě se odrazí, změní se náklon lodi a při dopadu je dítě odraženo bokem. A vzhledem k tomu, že jachty nebývají moc široké docházelo ke zraněním dětí od žraloků. Nakonec se Ústřední námořní výbor rozhodl zakázat trampolíny na jachtách

dismorphia
01. 08. 2004
Dát tip
no joo, tady je! Jikouši! :)) moc moc dojmů najednou z dřevěný včely... moc moc dojmů z dismorfní hmoty (nevím, co na tom má být divnýho, zdá se mi skvělá) a tohle - Chloupky na nohou zručně vyvedené lehkými vrypy řezbáře - to je skvělý! mimochodem, do zprávy jsem ti psala vrcatý umění ne? neříkej, že jsem se upsala! :))) jo jo dobrý dobrý rozptýlení po dlouhým víkendu.. ď :)

JiKo
01. 08. 2004
Dát tip
no jo fakt v tý zprávě bylo vrcatý, jenže mě ta zpráva přišla nějaká umaštěná takže to nešlo přečíst :-) Ale vrchcatý taky nezní špatně:-)

JiKo
01. 08. 2004
Dát tip
ps: jak moc dojmů najednou?

dismorphia
01. 08. 2004
Dát tip
jo, já jsem na té zprávě posvačila :) vrchcatý zní ještě o něco vyvrcatěji.. :)) a při přečtení prologu jsem si ani neuvědomila změnu (to až po Vojtkově příspěvku) :)

JiKo
01. 08. 2004
Dát tip
vrcatý nebo vrchcatý ... stejně dodnes nevím vocode

dismorphia
01. 08. 2004
Dát tip
no, já už vlatně taky ne.. to je z nějakýho překlepu. ale nevím, co původně za slovo Vojtek myslel :))) avi

Vojtek
01. 08. 2004
Dát tip
dis: nebudes mi verit, ale myslel jsem vrcholny :-)))))) Hlavne, ze vrcaty zije...je to lepsi jak prstobrinkoklapka :-))))))

dismorphia
01. 08. 2004
Dát tip
no jo, a joo, já už dlabu v paměti :)

JiKo
01. 08. 2004
Dát tip
dlabeš dlátem?

dismorphia
01. 08. 2004
Dát tip
dlabu lžící - jedině! :)

Fouckault
31. 07. 2004
Dát tip
Má to velmi dobré napětí, vtip a spád... jedna z nejlepších povídek co jsem tu četl. TIL

JiKo
31. 07. 2004
Dát tip
Jsem pyšen, díky :-)

Mysteriózní dílo! To si zaslouží, po vzoru Mullholland Drive od Davida Lynche, "Pět klíčů k povídce". (Lynch jich měl deset, ale my budeme skromnější): 1) Nezpouštějte z očí modré těžítko. 2) Sledujte souvislost mezi Dřevěnou včelou a spisovatelovým nápadem. 3) Co způsobila trampolína? 4) Proč a čím myla Lída okna? 5) Kdo byl nový majitel domu?

Vojtek
31. 07. 2004
Dát tip
Za a) Jde o vrcaté umění !!! Když už jako.... Za b) Genialita názvu páně Vojtkova spočívala v: Jak jsem pozbyl tématum !!! Za c) Jináč TIP Za d) Dřevěná včela??? Stejně to měl bejt zmutovanej mimozemšťan závislej na koksu (nebo dřevěným uhlí),,oběť, popřípadě deduktyv..... ale všechno nejde hned, chápu... :-))) Jo jo jo....

JiKo
31. 07. 2004
Dát tip
No až budu psát horor zvážím toho mimozemšťana:))) díky

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
avi.

Elyn
30. 07. 2004
Dát tip
:))) úkol splněn nad očekávání :))

Arien
30. 07. 2004
Dát tip
:)) zký, až na nějaké chybky v interpunkci, ale určitě to bylo psáno se zápalem, takže se odpouští Anglická óperka u chudého českého spisovatele, tomu se budu smát ještě dlouho hele a že na té jachtě maj taky trampolínu....

fungus2
30. 07. 2004
Dát tip
Líbilo. Tudíž TIP

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
ještě sem zapoměl že je v textu jeden speciální vtip pro chemiky espec chrousta:-))

cmukina
30. 07. 2004
Dát tip
zaujimave

Elyn
30. 07. 2004
Dát tip
není to něco s tou slečnou, že ne? jinak - nejsem chemik, zaujala mě dismofrní hmota.. ale ne kvůli chemikům, kvůli dis :) děkuju za pelyněk :)

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
Elyn viď :-)) to bylo speciálně kůli tobě:-))))

Elyn
30. 07. 2004
Dát tip
:) jo, oba jsme stejně hořký a nenápadný :)

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
akorát se bojím že existuje amorfní hmota ale dismorfní je řekněme ...blbost :-)) uvidíme co na to dis :-))

Elyn
30. 07. 2004
Dát tip
však - cpát do těžítka pelyněk je taky blbost - a hnedle se ti ty blbosti vynulují :))

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
tys nikdy neviděla kvítko v těžítku?

Elyn
30. 07. 2004
Dát tip
jiko, krindapána, viděla, ale pelyněk?:)) a dobrovolně?:)))) to jsem myslela...;)

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
já si dycky myslel, že pelyňek je hezkej když byl ve vyjmenovaných slovech tak blízko plyše :-)

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
jo holt je to těžký umístit čechy do detektivky :-))) viz Fejeton o českých jménech od Zbyhoňe jinak díky za být/mít zčásti si na to dávám pozor a dost jsem toho už vyhodil ale stále ještě zbylo :) nicméně jsem to opravdu psal asi hoďku včetně revizí

chicoria
30. 07. 2004
Dát tip
a žili štastně a spokojeně až do smrti. Ámen.-)

vesuvanka
30. 07. 2004
Dát tip
Pěkné, ale také mi ta "dismorfní" hmota byla divná, říkala jsem si, že je to nějaká legrácka.... Líbí se mi závěr povídky..... tip

Zbyhoň
30. 07. 2004
Dát tip
Pohodička, dostávají mě "jemné chloupky na nohou včely, vystižené lehkou rukou řezbáře" :) Jinak se mi zdá, že tam to jméno ani moc neřve. Enomže já jsem si z českých jmen dělal prdel právě v těch situacích, kdy tam řvou! Třeba v hororech...nebo taky: "Ach, lásko, budu tě milovat do konce života", řekl Bronimír. Jenovéfa nastavila ústa k dlouhému něžnému polibku...." Tož sa polepši a nacpi to jméno někam, odkaď bude čouhat trochu víc :) tip

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
jako že bych do fantasy zasadil Elfí královnu Mirku?:-))))

Zbyhoň
30. 07. 2004
Dát tip
Na druhej pokus jsi to pochopil zcela geniálně. Nebo třeba Božetěchu :)

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
no teda nevim v hororech nejsem moc kovanej :-) i na tohle sem hledal námět horkotěžko na chatu :-))))

Craerassy
30. 07. 2004
Dát tip
no to se podívejme..JiKo a povídka..:-) tip

JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
jaký jiko a povídka, pár jich už taky mám :-)) ale díky

Elyn
30. 07. 2004
Dát tip
kdepak, elfí královna jedině Božena..:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru