Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Retardovaný posel

15. 08. 2004
0
0
3106
Autor
johanne

můj první fejeton :)

Za bujarého zpěvu písně Jede nedojede poštovský panáček včera skupina lidí ze spolku DRPD podpálila v městečku na severu Čech pošťáckou uniformu a deset tisíc čistých obálek. Vedení České pošty je tímto barbarským činem pohoršeno a nejmenované zdroje dokonce uvádějí, že se uvažuje o uvrhnutí poštovní klatby na zmíněné město.

Předseda spolku DRPD (Dopis - retardovaný posel dneška) údajně prohlásil, že se nadále hodlá zasazovat o vymýcení nekvalitních služeb ve prospěch elektronické pošty. Podotýká, že nejde o malicherný střet konkurentů, nýbrž o zdraví a bezpečnost celé populace. "Brojíme proti lepidlu, které musí člověk olíznout jednak při zalepování obálky, jednak při nalepení známky. Pokud se blahosklonně usmějeme nad unylou chutí lepidla, nemůžeme si nepovšimnout, že jde o značně nehygienický úkon. Kolik lidí se dotýká například známek? Je mi také známo, že průměrné platy v České poště zrovna závratných výšin nedosahují; jak - ptám se vás jak! - můžeme se stoprocentní jistotou vyloučit možnost, že některý ze zaměstnanců nezkontaktuje teroristickou síť a nepřimíchá do lepidla smrtelně jedovatou chemikálii? Jak může člověk klidně spát, když ani netuší, zda jsou obálky, zdánlivě tak všední věc, bezpečné?" sdělil mi předseda DRPD na otázku, zda může akci nějak komentovat.

Ředitel České pošty se při zmínce, že bezpečnost používaného lepidla je vskutku diskutabilní a důvěra občanů tedy hrozivě nalomena, viditelně ošil a chabě se pokusil oponovat. Při skryté narážce na teroristické organizace však zrudl a tituloval mne nadávkami, jež by se ostýchal použít i redaktor Blesku.

Vrátila jsem se tedy do kanceláře předsedy DRPD.

"Vy zastáváte zájmy e-mailu, elektronické pošty, vaše nevraživost ke konkurentovi, představovaným Českou poštou, je tedy snadno pochopitelná. Vysvětlete mi však jedno: Běžný člověk by na vašem místě vystavěl kampaň na nepodlomitelném argumentu, že služby klasické pošty jsou mnohonásobně pomalejší než služby internetové. V dnešní době, kdy informace vládnou světu, je takové prodlévání značně nevýhodné, řekněme až neekonomické. Jak je možné, že takříkajíc netnete do živého, a zabýváte se zdánlivě nedůležitou maličkostí, jako je lepidlo na obálkách a známkách?"

"Nedůležitou maličkostí… vy se skutečně domníváte, že bezpečnost lidí je tak nepodstatná? Lepidlo, to je ta zející díra, jíž pronikneme do nitra struktury České pošty a dočista jej rozleptáme!"

"Dovolte tedy poslední otázku - v názvu vašeho spolku přece máte Dopis - retardovaný posel dneška. Člověka by napadlo, že vaším nejpřednějším zájmem je, aby on dostal svou poštu včas."

"Ale paní redaktorko, nebuďte tak natvrdlá. Což skutečně nic nechápete…?"


tuleň
21. 01. 2005
Dát tip
mně to přijde spíš jako nějaká fantazie nebo spíš mystifikace, ale jinak se mi to celkem líbí... ale fejeton to rozhodně není...

johanne
04. 10. 2004
Dát tip
to T: budeš možná první anonym, kterej mi nebude vadit... :)

Fejetony s mnohem přímé řeči psal např. Wievegh nebo je píše do každé čtvrteční přílohy MF Dnes Komárek či Verecký. A pokud se to s ní umí, tak je to mazec. Je fak, že tomuhle textu ledasco chybí, ale jestli je to první pokus, tak bych neházel flitnu do žita, protože to špatné není. Hodně štěstí do budoucna.

Dero
15. 08. 2004
Dát tip
Fejeton poskládaný de facto z přímých řečí jsem ještě snad nečetl. Napoprvé je to pěkný pokus, ale fejeton to není, chybí tomu ten nadhled, ironie, jemný odstup ...

Zbyhoň
15. 08. 2004
Dát tip
Trošku dobrý, trošku ne, poštovní interdikt se mi zalíbil. Doufám, že nezůstane u debutu…

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru