Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Surreálná povídka

Výběr: John
22. 08. 2004
4
0
6772
Autor
zuzuzu

 

     Ahmed vykoukl z okna a zhrozil se nad počasím. To musí začít pršet? Hleděl dolů na záhon, kde zrovna pučely sytě žluté kytky a odrážely se v ostrém slunci. Od hor se blížilo černo, velmi rychle, poháněné větrem jinotaje, jaký fouká jen uvědomíte-li si jeho jedinečnost. Jsou větry, které spáchají změnu tím, že prostě jsou, aniž by byly různé. To je jazyková smyčka každého počasí, které se vám nezjeví jen jako okamžik, ale též jako vyhlídka.

       Zima, to je zima! křičel, když ho vítr rušil z ospalosti. Ještě chvíli koukal, pak přivřel okno, vyčistil zuby, boty, vyběhl ven bos, jelikož již pršelo a on si toužil poloobnažen zatančit na svojí zahradě. Nejraději tančil pod vrbou, protože z ní kapaly velké kapky, něžné a přítulné, sladké a dunivé, rozmáčející, slunivé.

         Duha.

        Pak vylezl na kaštan a uvědomil si, že žár, s jakým prostoupil posledními chvílemi, ho nyní asi opustí a on se začne drkotat. Těmito myšlenkami také celý proces uspíšil. Toužil vše změnit.

         Jsem na své zahradě! A tak se i stalo, spadl ze stromu, užil si svou svobodu. Bolest se šířila především předloktím, ale také pánví, což nebylo příjemné. Mám zaražené sraní, uvažoval.

         Dalšího dne se již kameny v potoku opět blýskaly, kal se odplavil do rybníka a ten zas odtokem do řeky. Ahmed si roztrhal čepici, což ho stálo mnoho sil, protože každý pohyb levé ruky teď provázela bolestivá grimasa. Nechtěl si však zůstat nic dlužen. Rozhodl se vyrazit mezi lidi. Už dva dny jsem nebyl na záchodě, co když...

         Zanesl čerstvé třešně kamarádu Vohňahníkovi, který ho naoplátku zásoboval meruňkami. Obchod byl kulisou každého jejich společného léta v kraji zvaném Světákov, podle místního rodáka a emigranta. Zatoužil souložit, což v něm zřejmě vzbouzela bolest, jednotlivé stěny jsou si velmi blízké, naznačoval tento prožitek. A tak se tedy odporoučel od Vohňahníka a zamířil na asketický stadion. Zde se pohybovala řada nevyspělých dívek vedených k aritmetické poslušnosti svému tělu, přesně stavěné dle Duše. Zbožné dívky tu trávily většinu svého času, vystavěné zhnusení odporných výletníků, čili osazenstva masturbujícího na tribunách a civějícího na jejich meditaci.

         Ahmed seděl a sledoval dění na kuličkové dráze, uprostřed které byla vystavěna kaple ve tvaru písečné duny. Uvažoval nad tímto nepřístupným symbolem celého dění před jeho planoucíma očima. Upadal do vytržení, rozebíral symbol, ovšem ač si uvědomoval jeho význam, nemohl proniknout do jeho chodeb. Nakonec utekl z místa nejnavštěvovanějšího do centra města. Koupil si zmrzlinu a začal vzpomínat na plavovlásku, které věnoval jen nevědomou pozornost. Je pryč! naříkal zbědovaný svou bolestí. Pak začalo opět pršet. Usedl na lavečku a nechal se zkropit, sledován očima mnohých hospodyněk v oknech okolních domů. Chtěl se rozběhnout k některé z nich a vystrašit ji, sic vzdálen ještě metry pod jejími okny, přesto určitě vypadajíc hrůzostrašně. Chtěl tak běhat od jedné k druhé, ale neodvážil se, neboť nebyl ukryt ve své zahradě.

            Odtáhl domů, neuspokojen, nenaplněn. Ulehl na lehátko, doménu své betonové terasy. Byl to vydutý betonový mas, v němž se opaloval. Nahý. Slunce však pálilo. Léto! Léto! Rozběhl se ihned do sadu, opatrně se ponořil do studánky a zábl. Ach léto, kde jsou vzteky tvého srdce teď, říkal si výsměšně.Však brzy ledovatěl a opět se vztekal. Proč?
Shammann
10. 12. 2004
Dát tip
nee.. sakra aspoň myslím ... určitě ne..to je ok..

Shammann
09. 12. 2004
Dát tip
špatný větný konstrukce a vůbec lemplovina:-) ale je to ukrutný dílem i vtipný:-))

Nicollette
09. 12. 2004
Dát tip
omlouvam se, že sem tě zmínila... proto to avi?...

katy
20. 11. 2004
Dát tip
dočetla sem do půlky... nedokázalo mě to vtáhnout, dost nudné

zuzuzu
20. 11. 2004
Dát tip
no jo no... to je přece běžný, že písmenka unavujou

katy
20. 11. 2004
Dát tip
jooo, javor... jen že toho textu je moc, tak je o to těžší zaujmout náhodného čtenáře... víš co myslím, začátek hodně rozhodne...no a mě nějak nechytnul, tak sem se nějakým tím kusem prokusala skoro bez zájmu

zuzuzu
20. 11. 2004
Dát tip
hmm... to mě moc nezajímá... prozu tu mam spiš ze zajimavosti a tahle je navic pro vyčteny oči... mně zrovna tenhle text přijde hodně zajimavej

katy
20. 11. 2004
Dát tip
ok dyž tě nezajímají všechny názory čtenářů, tak ty nevyhovující (třebas můj) ignoruj a buď šťastný, že se ti tvoje próza ze zajímavosti líbí, nebo to tu vůbec nestrkej

zuzuzu
20. 11. 2004
Dát tip
tvuj nazor fakt stal za zveřejněni

katy
20. 11. 2004
Dát tip
ok a kdybych napsala stejně duchaplné "skvělé, tip" bylo by mi dovoleno, žejo, bez reakce max nějaké "katy: díky" co sem řekla: že to nezaujalo, že je to nudné. důvod k tomu byl, že pro hlubší kritiku bych si to musela celé podrobněji přečíst, což považuju za ztrátu času.

zuzuzu
20. 11. 2004
Dát tip
tak si pak někdy přečti cos mi tady vlastně napsala

katy
20. 11. 2004
Dát tip
no celkem si za tím stojím, nevim, co se ti nelíbí

Nicollette
25. 09. 2004
Dát tip
beatrice: jakože líbí? :)))))) ty seš pěkně zdrblá těma beatníkama :)))))) já bych to tak nenapsala...ten začátek s počasim... takže jisté tendence k dobré próze.... ježiš, no to ne..... prostě myslim, že bys mohl napsat i líp.... a "poetry" ti de líp...

Nicollette
25. 09. 2004
Dát tip
avi

Nicollette
25. 09. 2004
Dát tip
... že mi to děsně připomnělo shammanna, následuje child, - uplně nejvíc... a na ně se navazujou další:))) jakože :-)) taky mam tendenci to používat:))

zuzuzu
25. 09. 2004
Dát tip
cože?

Nicollette
25. 09. 2004
Dát tip
co je?...baví se někdo s tebou? .-)))

zuzuzu
29. 08. 2004
Dát tip
jsou tam olympijsky hry, olympiada je to obdobi mezi nima chapes chapes?

tak se divej treba na televizi ted je tam olympiada

fungus2
22. 08. 2004
Dát tip
Mě rovněž. TIP

wazzup
22. 08. 2004
Dát tip
hm a mě se to teda moc nelíbí:/

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru