Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nepiju pivo aneb jsem zrádcem vlasti

18. 09. 2004
4
0
1811
Autor
Mohykan

     Naše vlast překypuje tímto zlatavým mokem, a tak není divu, že o tom vědí i za hranicemi. Nejhorší je být s kamarádem z Německa v německé putice, on si chválí Budějovický Budvar a já podotýkám, že bydlím, jen co by kamenem dohodil od tohoto pivovaru. Je překvapen, ale ještě více se zděsí skutečnosti, že jsem abstinent.

     Ano, jsem abstinent a ono mi to nechutná. Ne že by to bylo špatné, ale když nepiju, nejsem schopen dostát české pověsti, nenacházím žádný argument, snad jen to, že na rozdíl od dotyčného Němce nenosím s sebou do hospody pivní břich. Zkuste mu říci, že tělo soužené závažím na břiše není tělo zdravé a onen opěvovaný zdravý duch přebývá jen v těle zdravém ( jako je to moje ). Anebo se překonejte a těch základních šest piv si dejte s ním, nejlépe s pusou od ucha k uchu, aby nebylo vidět, jak se šklebíte. Ono to potom půjde už jako po másle, neboť s třemi litry moku v trávicím traktu není chutná či nechutná. Ale já volím třetí cestu a se slovy: „Jsem opravdu jenom jeden ze sta, který u nás nechlastá,“ se hrdě řadím k těm výjimečným debilům, na které on narazil a na které nikdy nezapomene.

     Shrnuto a podrženo, škodím pověsti mé milované vlasti a za trest bych si zasloužil, aby mě někdo naučil pít.


Yossarian
28. 09. 2004
Dát tip
já v tom prvky fejetonu docela rozeznávám, ale přeci jen ještě by se dalo vylepšovat, a to hodně BG to vystihl přesně (i když vinař nejsem, já totiž piju a jím všechno) poznámka pro oCo_de : Máme rádi fejeton, ten pravý nefalšovaný fejeton, tak proto voláme po čistotě stylu (nebo jak si to napsal :-)

oCo_de
23. 09. 2004
Dát tip
Tak ještě jednou. Proč proboha všichni tolik voláte po čistotě stylu? Kolikpak záleží na tom, zda jde, či nejde o fejeton. Mnohý z fejetonů slavných fejetonistů by pod úhlem Vašich pohledů fejetonem snad přestal být? Určitě ne. Když nic jiného, je to fajn článek "pod čáru". T*

Naprosto chápu, já dřív taky skoro nepila. *

Fejeton to není. Uvaha to není ještě více než fejeton. Je to spíš takový výkřik, zápisek.

Zbyhoň
18. 09. 2004
Dát tip
Není to asi příliš fejeton, budu to radši hodnotit jako úvahu, protože jako úvaha mě to oslovuje. Ve svých šestnácti si připadám na okraji společnosti úplně ze stejného důvodu. Jen proto, že mám radší víno. Tipnu si, spřízněnče, a zvaž, jestli to nechceš přeřadit do úvah.

Také se přidávám... nikoli sice z důvodu zdánlivého zařazení své osoby do stejné "kategorie", ale kvůli negativnímu vztahu k existenci právě takových nesmyslných soudů...

Mohykan
18. 09. 2004
Dát tip
Děkuji za kritiky, ale i přes některé znaky úvahy bych to přece jenom zařadil k fejetonu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru