Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dokud nás smrt... II.

20. 09. 2004
8
0
6370
Autor
Kandelabr

Vědomí se mu vracelo velmi pomalu a neochotně. Postupně se vynořoval z temnoty, otvíral oči, mrkal a snažil se zaostřit a pokoušel se vzpomenout, co se stalo.

“Ležte, jen ležte.” Uslyšel nad sebou. Pokusil se otočit hlavu za hlasem a hrdlem mu projela obrovská vlna bolesti. Zachrčel a rozkašlal se. Někdo mu zvedl hlavu a přidržel u rtů hrnek s vodou. Napil se a ucítil v ústech železitou chuť krve. Zvedl oči a uviděl hubenou vytáhlou siluetu muže.Chtěl něco říct, ale jen zachrčel a omdlel.

Někdo jím zatřásl.

“Pane mágu, haló, slyšíte mě?”

Znovu zatřesení, jemné, ale rázné a naléhavé.

“Pane mágu, vzbuďte se!”

Otevřel napůl oči. Skláněl se nad ním vysoký prošedivělý muž.

“Vnímáte mě?” zeptal se muž.

Zamrkal a chtěl odpovědět, ale nemohl mluvit, nešlo to. Zasípal a chytil se za krk, který měl omotaný kusem nějaké látky.

“Jestli mě vnímáte, zvedněte pravou ruku.” Řekl důrazně a se spěchem šedivý muž.

Ruka se zvedla.

“Dobře,” pokračoval muž, “střelili vás, do krku, nebudete teď asi pěkně dlouho mluvit...možná už nikdy. Málem jste umřel, ale z nejhoršího jste se dostal. Bohužel tady už zůstat nemůžete, musíte pryč. Rozumíte?”

V očích měl nechápavý výraz, ale přikývl a rozkašlal se a vyplivl na deku veliký chomáč krve.

“Hýbejte co nejmíň hlavou a krkem, ať se vám to nezhorší. Když souhlasíte zvedněte ruku. Bohužel už vás nebudu moct déle léčit, jdou po vás.”

Ruka naznačila ve vzduchu psaní. Muž vstal a přinesl papír a pero, které smočil v inkoustu.

DÍVKA ŽIJE? načmáral třesoucí se rukou mág.

Muž se smutně podíval, vzdychl a zakroutil hlavou.

“Bohužel ne...vykrvácela dřív než jsem stihl cokoliv udělat. Právě dnes měla pohřeb...a chlapi už od rána sedí v hospodě a nalívají se. Určitě na vás půjdou. Musíte zmizet!”

Mág se zesláble posadil na posteli a opatrně se rozhlédl. Malá místnost s ohništěm, stolem a policí s nádobím, ze stropu visely chumáče různých druhů bylin.

JAK? napsal znovu na kus papíru.

“Dám vám svého koníka, už je nachystaný, i s trochou jídla a vody a bylinkami na váš krk. Je mi líto, že vás musím takhle vyhnat, ale oni ví, že vás tu mám a...” z rozechvěného hlasu byl cítit strach.

Mág zachrčel, pohlédl mu do očí a stisknul mu paži.

DÍKY , napsal a namáhavě se zvedl.

Někdo zabušil na dveře.

“Doktore, doktore, musí honem zmizet!” ozvalo se za nimi.

Doktor rázně otevřel. Za dveřmi stál asi šestnáctiletý mladík.

“Doktore...”, křikl a prudce oddechoval, bylo vidět, že dlouho běžel, “chlapi už jdou! Oni...někdo našel starýho Macha, voběsil se a Machová hned naverbovala celou hospodu, mají klacky a vidle a louče a jdou sem!” chlapec měl vytřeštěné oči a trochu se třásl.

Mág pohlédl tázavě na doktora.

“Mach, to byl klenotník...měl byste si pospíšit!”

CTIRAD, napsal mág a malinko se uklonil.

Doktor se smutně usmál, a já jsem Ctirad, zvaný Vlk, lékař. Máme nemálo společného, pane mágu.”

NEZAPOMENU, napsal mág. A ještě připsal: JMÉNO TÉ MRTVÉ?

“Alice, dcera našeho starosty. A už běžte, budou tu každou chvíli.”

Vyšli ven, doktor mága podepíral a dovedl ho k hubenému koni, se sedlem a několika cestovními vaky. Než se vydrápal do sedla, ukázal mág na malou lopatu opřenou o dům.

Lékař mu ji podal a udiveně se zeptal: “Nač vám bude?”

Mág se smutně usmál, rozkašlal se, mávl na lékaře i kluka a zmizel v lese.

“Nač mu bude, doktore?” zeptal se nechápavě kluk.

“Lepší nevědět, chlapče.” Řekl doktor a neklidně sledoval přibližující se světla loučí od vesnice.

 

(pokračování...)

postamble();
Ptal jsem se kamaráda, co byl chvilku nucen dýchat přes dirku do trachey. Bolí. Jinak jistá nevyrovnanost mezi prvním a druhým dílem tu je, myslím, že u čtení na pokračování zas tak nevadí, ale při scuknutí do jedné sbírky by to asi vyžadovalo zkušeného redaktora-editora, který by výraz pomohl sjednotit. Uvidíme dále.

Jinny
09. 11. 2004
Dát tip
Kandelabr: Moje slova... *

petr(angel)
26. 09. 2004
Dát tip
Předně... toto je vážná kritika, takže počítej s tím, že se ti nemusí líbit. Za druhé je to jenom můj názor, takže se nemusíš obhajovat. Jde o to, aby sis něco z kritiky vzal, nebo ji uzavřel s tím, že ti v ničem prospěšná nebyla a nikoliv, aby ti moje kritika zhoršila náladu, nebo sebrala vítr z plachet. tak ke kritice: děj: zatím se toho neodehrálo tolik, aby bylo co hodnotit, takže uvidime v dalsím pokračování forma: Velmi rušivě na mě působí mix klasiky a moderny (Vědomí se mu vracelo velmi pomalu a neochotně....klasika x moderní vyjadřování v přímě řeči:“Pane mágu, haló, slyšíte mě?”, absence negramotnosti v příběhu a vůbec příliš "moderní chování postav (lidé v minulosti byli více vytíženi, než je tomu dnes(narážím na pití v hospodě)...pracovalo se na poli atp. doktor jako profese neexistovala atd. Jde samozřejmě o tvůj svět, ale měl bys ho tvořit tak, aby skutečně fungoval...) 2) ad hrdlem mu projela obrovská vlna bolesti. faktická poznámka: krk nebolí...nemá dostatek receptorů bolesti zavěr: zdá se mi, že máš zálibu v dialozích (děj je vyprávěn přímou řečí), pokud chceš svoje psaní vylepšit, tak přidej trošku popisu okolí a charakterizuj postavy (v prvním díle se mág zdál jako mocný hlupák...zbrklé jednání, nepodložené výhružky, nedostatečná obrana v kontrastu se schopností zničit dveře a zabít člověka za nimi v jednom momentu. (stejně je nepravděpodobné, že by někdo tak rychle zareagoval a střelil mága...spíše bych čekal překvapení, ale to je už na úvaze autora=tebe) a ve druhém díle je prezentován jako ostřílený člověk s nadhledem a četnými zkušenostmi s bojem i zraněním(okamžik po probuzení je schopen reakce a je si ihned vědom událostí které předcházely jeho dvoudennímu blackoutu) závěr: psáno je to jistě poutavě, ale to nic nemění na faktu, že některé věci se zdají nelogické a místo toho, aby druhý díl osvětlil některé (zdánlivě) nelogické věci z dílu prvního, tak naopak přidá další zmatky. Uvidíme jestli se mýlím a v dalších dílech dojde k vysvětlení děje i chování a charakteru postav. Ahoj, Petr

Kandelabr
26. 09. 2004
Dát tip
díky za kritiku, nicméně si myslím, že se asi nedohodneme (já vím, pasal si že se nemusím hájit, ovšem považuju to za vysvětlení a ne obhajobu), protože mě baví mixovat to klasické a moderní (hlavně ve fantasy, která to potřebuje jako sůl).dialogy mi nepříjdou jako moderní, spíš bych se přiklonil k reálným, nechci žádné učebnicově mluvící postavy a rytíře v lesklé zbroji (chápeš). opravdu nepovažuju za nutné vymýšlet fungující svět a přemýšlet nad tím, kolik času může obyčejný chlap strávit v ysedáváním v hospodě, spíš mi přišlo logické, že když umře obecní kráska tak to chlapi řádně zapijou. dialogy: posunují děj a tam kde prostředí není důležité ho vynechávám, jasně můžu říct, jaké záclonky měl kdo za oknama a kolik slepiček běhalo po dvorku, ale to mi nepřijde až tak podstatné. tam kde to buduje atmosféru to samozřejmě zařadím. hlupák/mág- inteligence má mnoho podob a to, že je někdo mág mu ještě nezaručuje inteligenci sociální. i chytrý člověk se může chovat jako idiot. nelogičnost věcí-to máš možná pravdu, nejsem tolkien abych nad každou větou hodinu dumal, tohle čtení má být hlavně zábava, nemyslím si že bych tam měl nějaké vyložené kopance. to že prostřelený krk nebolí nemůžu posoudit, nicméně si myslím, že to bolí pekelně. jinak fakt díky, vážím si toho, když někdo umí formulovat své názory.

alina
21. 09. 2004
Dát tip
doufám, že už to pokračování píšeš ;)!!!*

nounejm
21. 09. 2004
Dát tip
no, tak to je pěkný ! :-) *

StvN
21. 09. 2004
Dát tip
Mág a zombice nebo něco podobně sexy otrhaného. Už se těšim. Tenhle styl ti docela sedí. Nemám výtek.

idle
20. 09. 2004
Dát tip
fajn, těším se na další díl. mimochodem, proč je ten první smazaný? (jsem do něj chtěla nahlídnout, abych si ho připomněla, ale bez úspěchu) *

pozorovatel
20. 09. 2004
Dát tip
Lepší nevědět, ale já stejně musím... on jí chce vyhrabat!!! Že on je trošku nekrofilní? (Pozorovatel raději odpověď nečeká:)) Sice je druhá část mírně nudná, bez akce, ale tip si zaslouží.

pozorovatel
20. 09. 2004
Dát tip
Dokud nás smrt nespojí!

Kandelabr
20. 09. 2004
Dát tip
idle: nějaké drobné nedopatření, první díl už je opět tam, kde má být.

fungus2
20. 09. 2004
Dát tip
Líbilo. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru