Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prší

24. 09. 2004
15
0
8975
Autor
ondrech

Polofikce.

 

DO TESCA:

 

Při cestě domů ze školy mě přepadla chuť na sladký(to se stává). Šel jsem tedy do Tesca koupit pár kostek cukru, ovšem v tekuté podobě, nalité do litrové flašky a na ní nápis Coca Cola.

Pro ty, co neví, kudy se jde do Tesca, se projde projde podchodem, kde se dějí velmi podivné věci. Obvykle tam hraje hudba všudypřítomných tuláků, voní tu sušené ovoce apod. Dnes, jakoby to nebylo. Pršelo. Lidi, kteří chodili sem a tam postupně zanášeli zem hnědou břečkou. Potkával jsem chodce, jak drželi noviny, které postupně muchlali, mačkali a za rohem zahazovali. Po několika metrech jsem pochopil příčinnu – dvě osoby podávaly lidem jeden výtisk za druhým. Když jsem viděl tu lidskou nevděčnost, že si počkají za rohem, a pak ty noviny zničí, řekl jsem si, že takový nebudu, že to těm, kteří mi to dávají budu přát.

Mou pozornost ovšem zaujalo něco jiného. Opodál stála pěkná slečna a ona se tak hezky smála, že jsem si prostě musel ten leták od ní vzít. Zastavil jsem se a přečetl si to. Podal jsem to s díky zpátky. Ale ona řekla:

„Ne, to si vemte. Čím víc jich udám, tím víc dostanu peněz.“

„No tak mi jich dejte víc,“ radil jsem jí.

„To zas ne. Musíme rozdat tyto letáky co nejvíce lidem, aby se začli milovat a věřit v toho správného Boha,“odpověděla mi.

Ale já na to:“Vám bůh něco zaplatí, když jich teda dáte míň?“

Slečna se na mě podívala:“No to sice ne, ale uznejte, že to není fér!“

Uznal jsem, že to má logiku, vzal jsem si ten jeden leták, holka na mě hodila ještě jeden nádhernej úsměv a dobře naladěn šel jsem dál.

 

Z TESCA:

 

Jdu stejným podchodem, ale na opačnou stranu. Pořád prší. Přijde za mnou jeden týpek s dredama a hustým obočím a opatrně se mě zeptá:

„Eeeee, boříku, nemáš nějakou tu korunku pro mě?“

„A umíte hrát na hřeben?“ ptám se ho.

Nechápavý pohled.

„No jestli umíte hrát na hřeben. Ostatní žebráci a tuláci tady v podchodě aspoň něco dělají. Hrají na kytaru, nebo dělaj fígle s těma tyčkama.“

Stále nechápavý pohled.

„No, a tuším, že vy nic nemáte, tak byste mohl alespoň hrát na hřeben. Není to složitý a byl byste originální!“

A on na mě:

„Ty, kořeňu, to není špatnej nápad. Ale má to jeden háček. Já nemám hřeben, páč sem se asi dva roky nečesal!“

Na to jsem byl připravenej. Vytáhl jsem z tašky hřeben s úzkými mezerami a paír a předal mu je. On poděkoval a já mizel pryč. Pokud ho někde uvidíte, jak hraje, tak mu dejte nějakej ten peníz. Pokud ne, tak se tento příběh nikdy nestal.


:) milý

ondrech
20. 03. 2005
Dát tip
Ioannes - no když myslíš Slůůůníčko - díky;)

Azmidiske
28. 11. 2004
Dát tip
Mě se to líbilo, naopak si myslím, že trošku kostrbaté vyprávění tomu dodává tu správnou náladu, jak se člověk prodírá tim deštěm, bezdomovci a lekávovými slečnami. TIP

ondrech
28. 11. 2004
Dát tip
tisíceré díky!

Zbora
08. 11. 2004
Dát tip
Líbí se mi nápad a lehkost myšlenky. Nicméně zpracování pokulhává. Trošku zapracovat na slovosledu a dát si více záležet na smysluplnosti vět (Když jsem viděl tu lidskou nevděčnost, že si počkají za rohem, a pak ty noviny zničí, řekl jsem si, že takový nebudu, že to těm, kteří mi to dávají budu přát) U prví části trvá poměrně dlouho, než se děj rozvine, druhá je lepší. S rychlejším spádem. Atmosferické detaily (pořád prší) jsou bezva. Ve druhé větě más dvakrát slovo "projde".

ondrech
08. 11. 2004
Dát tip
jo, díky. říkaj mi to skoro všichni.

Alojs
07. 11. 2004
Dát tip
Jo, zapracovat na formě a hodit tam ještě nějakou myšlenku navíc, bylo by to gud. Takhle jen dobré

ondrech
07. 11. 2004
Dát tip
zupr. díkec.

Přeno
31. 10. 2004
Dát tip
Velmi příjemné počtení, s chutí tip.

ondrech
31. 10. 2004
Dát tip
díky moooc!!!

Empty
24. 10. 2004
Dát tip
sicco: Takovejch existencí je v Brně nespočet :-)

sicco
18. 10. 2004
Dát tip
Tak jo všem Brňákům kabrňákům taky přídám jednu dvě story. Tož určitě jste už v nočních hodinách potkali chlápka, který tvrdil, že ho okradli a že potřebuje na vlak dom. Nevěřte mu, já jsem taky přestal věřit, když jsem ho potkal pdruhý. Zkrátka ho okrádaj nějak často. Jo a nějakej druhej vtipálek ke mně přistoupil na nových sadech se slovy, " viš nebudu ti lhát jsem grázl. Teď mě pustili z kriminálu, oblíkli mě v armádě spásy, akorát nemám prachy jak se dostat dom. Tak mi prosimtě dej nějaký kačky, než zas udělám nějakou volovinu." Ten kořeň mě dostal, taková nenápadná výhružka zapůsobí mnohem víc, než jsem si myslel. Dal jsem mu tři pětky a se svěšenými rameny jsem se schoval v šalině.

ondrech
18. 10. 2004
Dát tip
sico - dobřééé!:-D

A zahraješ mi taky na hřeben??? :-))))

ondrech
18. 10. 2004
Dát tip
jasně! tady tady dá!

vesuvanka
13. 10. 2004
Dát tip
Umíš svým vyprávěním o všedních věcech upoutat a za to Tip

andromeda
13. 10. 2004
Dát tip
radsi se podchodum budu vyhýbat.......ten nápad s hrebenem byl dobrý, to necekal...ale ty si budes muset porídit nový - tip

ondrech
13. 10. 2004
Dát tip
vesuvanka - díky moc, takhle jsem se to snažil napsat vždycky...:) andromeda - já mám pro tyto osoby hřeben vždycky..:)

Perlino
08. 10. 2004
Dát tip
OK, příště na tebe pomaleji:))) Mimochodem, neviditelnej nejsu nikdy,jen se tu prostě vždycky jen otáčím:(((

ondrech
03. 10. 2004
Dát tip
no to myslím, že jsem, protože jsem tě tu nikdy neviděl(ale asi jsi pořád neviditelnej). No ale já v těch povídkách nežiju a všechno mi dochází strašně pomalu. To je to.:-D

Perlino
02. 10. 2004
Dát tip
tak to promiň, myslel sem, že seš na Písmáku o dost častěji než já:)))

ondrech
01. 10. 2004
Dát tip
Perlino - díky moc. Docela jsem se dneska lekl, kdyžs na mě - "A co dredař s hřebenem?" tak jsem nechápal. No jo no.:-D

idle
29. 09. 2004
Dát tip
To chce praxi.... čím víc to budeš zkoušet, tím líp to půjde.

Perlino
29. 09. 2004
Dát tip
Tak tím podchůdkem chodím každý den a na dredaře s hřebenem se už těším:))) Námět je jednoduchý ale krásný a i ten sloh je v pohodě, mě to celkem chytlo, hlavně proto, že sem ten podchod osobně takhle nikdy nebral, otevřel si mi obzory, a za to tipnu:))

ondrech
27. 09. 2004
Dát tip
nějak tip nedošel.no nic al díky.

Ferri
27. 09. 2004
Dát tip
Moment, pokud to je na mě, tak já napsal SKORO na tip:) Promiň, ale možná indy.

ondrech
27. 09. 2004
Dát tip
ahá, teď jsem si toho všimnul, no jo, a neoumlouvej sem. Jsem si vědom toho, že neumím psát. Teda moc dobře.

Ferri
27. 09. 2004
Dát tip
Moment, neumět psát neznamená neumět stylizovat. Stačí si trochu plivnout do písmenek a zahladit spoje. Umět psát taky znamená mít nápady a to ty snad máš, ne?

ondrech
27. 09. 2004
Dát tip
nápady mám, ale nedovedu je dobře popsat. to je to.

ondrech
26. 09. 2004
Dát tip
a2a2a + Matylda - jo díky. Já vím, ale už bych to nechal tak, jak to je.

Ferri
26. 09. 2004
Dát tip
Jestli to tu říkala spousta lidí, budu jeden z nich: Je to šíleně neohrabaný, stačilo by si trochu pohrát se slovama a stavbou vět a bylo by to skoro na TIP. Teda skoro. Ale líbí se mi, že to je vlastně o běžný věci... Žejo... Hmmm.

chicoria
25. 09. 2004
Dát tip
No jo, jakobych to viděla, courám tam každou chvíli, ale mimo to tam ještě hnusně smrdí ty čínský blafy, nebo co to je:-))*

Kytiii
25. 09. 2004
Dát tip
no se sektaři mám taky jednu zkušenost... nebylo týdne, kdy by dopoledne nezazvonily u nás na zvonky dvě vlezlé padesátnice a všem vemlouvavým hlasem do uší praly svoje náboženský moudra... a jelikož nemocná jsem ve školním věku (ať už opravdu nebo simultárně) jsem byla často) jsem jednou nevydržela s roupama a s povedeným bratříčkem jsme začali milé dámy odstřelovat odpadkovými pytli naplněnými vodou :o) byla to prdel... a ony spasení nabízející osoby se u našeho vchodu (ba snad dokonce v celém areálu sídliště) nevyskytly nikdy více :o) tobě *

ondrech
25. 09. 2004
Dát tip
chicoria - jo ty jejich krysy a kočky jsou fakt nechutný. A ještě ty provázky, kterým říkaj nudle.:-D Fuj. Jinak dík z típ. Kytiii - no jo, to spousta lidí má tuto zkušenost. BTW díky za tip.

wazzup
25. 09. 2004
Dát tip
jednou jsem na školní besídce hrála na hřeben:) je tosuper pohodový čtení, líbí tip

Nicollette
25. 09. 2004
Dát tip
...he:)) ......... za mnou teda taky přišel jeden dredař somrovat, ale to bylo v Brodě a na hřeben nehrál...i tak sem mu hodila asi dvacku..... někdo tyhle lidi hrozně odsuzuje, ale mě přitahujou.. já jen...že si tu všichni tak vyprávíte zážitky...tak.... no ..tip

ondrech
25. 09. 2004
Dát tip
wazzup - jo, taky jsem zkoušel hrát na hřeben, ale většinou to skončilo u alternativní hudby, tzn. nic známého, dalo by se říci, že jsem improvizoval. Nicollete - ne, oni jsou to dva typy. Oba dvy typy mají psy, většinou štěňata. Jedni nic nedělají, jen se válí a ti druzí si většinou donesou nějakou tu hračku - diabolo, nebo ty tři tyčky. oboum - dík za tipy!

Nicollette
25. 09. 2004
Dát tip
jo dyk já netvrdim že to byl on, víš kolik je v čr somráků s dredama?... he:)) ....

a2a2a
25. 09. 2004
Dát tip
Ondrechu, já tě úplně nepochválím, i když bych rád. Na jednu stranu se mi líbí, že poměrně stručně popíšeš dvě všední epizody, je dobře, když píšeme o obyčejných věcech. Na druhé straně ne vřdy dobrý slovosled, kostrbaté některé věty. Ale je dobře, že píšeš o všednostech, také jsi zaujal.

Matylda
25. 09. 2004
Dát tip
Nápad s hřebenem je fakt dobrej, jinak souhlasím s a2a2a, je to trochu kostrbaté. Ale to se dá učesat.

Empty
24. 09. 2004
Dát tip
Zasmál jsem se, mimoto mám silný pocit, že příběh se odehrává v nádražním podchodu v Brně, kde se to žebráky opravdu jen hemží. Už se těším na dredaře s hřebenem, v neděli tam půjdu! :-))) Příjemně se to četlo a velmi pobavilo***

Jeee, to je dobrý...ode mě už dostali pár korun, ani nevím jak k tomu došlo:o))*****

noeran
24. 09. 2004
Dát tip
:) šla jsem podchodem (z Tesca) a s potutelnými tiky a pohledem rentgenujícím všechny kolemjdoucí se ke mně přitočila jakási padesátnice s úpějícími napnutými knoflíky na bundě a začala mě přasvědčovat o jistém Nevímužjaksejmenoval, jak mě spasí, a z brašny nenápadně vytahovala letáky s kontaktem na tuhle sektu... Ti povim, podchody jsou divný... Vlastní svět... který si snad raději nebudu dopřávat moc často :))

Dero
24. 09. 2004
Dát tip
Muhehe ... není špatné. :o) Já mám jistotu, bo vím, že se to děje v podchodu Nádr -> Dornych ... :o)

noeran
24. 09. 2004
Dát tip
mimochodem Ttt :)

noeran
24. 09. 2004
Dát tip
tak co, bude tam??

noeran
24. 09. 2004
Dát tip
hehe, už naskočil, mršek jeden :))

ondrech
24. 09. 2004
Dát tip
Empty - jasně, je to v Brně. Ještě jsem zapomněl na podchody s pochybným dámským spodním prádlem a kvalitními vietnamskými noži.:-D Jestli tam půjdeš jen kvůl tomu, co tam hraje na hřeben, tak se nenamáhej zbytečně. PK- díky moc. norean - no jo. Ale tahle holka byla zajímavá, nejen svým vzhledem. Dero - bingo!

fungus2
24. 09. 2004
Dát tip
Též pobavilo. TIP

Empty
24. 09. 2004
Dát tip
ondrech: já tam chodim každou neděli, takže v pohodě:-)

ondrech
24. 09. 2004
Dát tip
no tak to potom jo. A pokud bys tam šel a náhodou ho viděl, tak ho odemne pozdravuj.:-D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru