Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slepec

06. 10. 2000
5
0
5728
Autor
Carodej

Tato báseň vznikla na základě povídky - příběhu, který mi už nevím kdo nevím kde poslal nebo dal přečíst. Najednou mne napadlo to převést do veršů. Je mi moc líto, že vám nemohu zároveň předložit onen psaný text, protože se jedná podle mne o velmi zajímavou záležitost - přebásnění již daného textu. Nicméně domnívám se, že i bez toho vám ji mohu nabídnout:-)))) Chci poprosit - kdyby někdo ten text znal (v případě, že ho z básně pozná) dejte mi prosím vědět.....

Slepý byl a šedivé měl vlasy, byl unaven a život ztratil smysl, tu světe div se, ozvaly se hlasy cosi pozvedlo ho a osvěžilo mysl. Ty hlasy vedly ho a dodávaly víru, tak věřil jim a kráčel pevným krokem, zázračně míjel v zemi každou díru, přes průrvy přenášel se skokem. Tu propast černá zjevila náhle, on neviděl ji, však kráčel vzduchem směle, hlas hovořil s ním měkce, klidně táhle, poutník poslouchal a cítil se skvěle. Tu stalo, když muž byl zhruba v půli, hlas povídá...jsi nad průrvou a není tu most, slepec zřítil se poddán cizí vůli, a v těle přeraženou každičkou měl kost. Tak čekal na smrt, že řekne jí své ano, už volal ji, ať se má čile k dílu, když do tváře zlehka zasáhlo ho lano, a vyšší moci zásah navrátil mu sílu... Tak začal šplhat a děkovat Bohu, pak ale zastavil se a ocitl v krizi, co když osud znovu nastaví mu nohu, a Boží provaz zhůry jdoucí...zmízí?
Yenn
29. 01. 2001
Dát tip
Ano.

Mámalibor
11. 10. 2000
Dát tip
hlavně, že jsi tu myšlenku předal...T I P... jako kdyby se do Vás všech dostalo nějaké kouzlo? Zkuste tak kouknot dozadu a teď sem a nedej bože dopředu! čau !

Merle
10. 10. 2000
Dát tip
Carodej: být to tak, nebyl bys čarodějem... i pro něj je důležitá víra, ale jen ve vlastní smysly schopnosti a kodex pravidel

Merle
09. 10. 2000
Dát tip
no, myšlenka se mi moc nelíbí... možná proto, že raději díry obcházím a propasti přelézám, než abych spoléhal a věřil v nezranitelnost no jo holt my realisti ;)

Carodej
09. 10. 2000
Dát tip
Musím ovšem říct, že fakt nejsem autorem myšlenky, viz prolog:o)

Yeziiinka
08. 10. 2000
Dát tip
No a já si teď nemůžu netipnout. "Úchvativé", díky. Předlohu bych vážně docela ráda viděla. :)

JiKo
08. 10. 2000
Dát tip
viz Falka

Javert
06. 10. 2000
Dát tip
Nejdřív jsem se chtěl vyjádřit k poněkud jednodušším rýmům, ale jako celek to má smysl i říz. Myšlenka pochopitelně úchvatná. Tip.

Falka
06. 10. 2000
Dát tip
Dobrá myšlenka, hezké zakončení... ty rýmy jsou ale fakt jednoduché a kazí mi to, píšu to, protože jsi tohle dílo zařadil do arény. Tentokrát netipuju.

Carodej
06. 10. 2000
Dát tip
Já vím, možná to z Arény stáhnu, i když kritika mi nevadí, ale tady ty rýmy byly dány jednoznačně nutností - předloha byla jasná a nedalo se z ní uhnout. Dvojnásob mne mrzí,že ji nemůžete vidět. Mne fakt baví přebásňovat věci. Ať už z prózy nebo z cizího jazyka. Kamarádku jsem takhle jednou dost ohromil, píše texty k písničkám v angličtině, poslala mi je na ukázku a já jí je poslal zpátky v češtině:o)

Stínovlas
06. 10. 2000
Dát tip
Mě se líbí jak obsah, tak i rýmy. Celkově to má šmrnc rytmus a spád. Četlo se mi to jedním dechem.

x
06. 10. 2000
Dát tip
taky se mi to dobře četlo. V jednoduchosti bývá krása:-) čaroději myslím že už nebudu tipovat to je na jedno brdo pořád stejně:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru