Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

30.9.2004

Výběr: Dero, rebecca13
07. 10. 2004
43
23
26397
Autor
StvN

(tento měsíc ti zbývají 88 díla) Všímejte si detailů, protože právě teď jsme děsně tuctoví.

               Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají.

Příští stanice Florenc.

 

„Už jsi byla v Praze na kravách?“

„Nebyla,“ odpověděla dívka a vážně se zahleděla do očí vytáhlého dobrodruha. Měl na sobě šedivý, hustě spletený svetr s velikými oky a rolákem.

„Tady,“ zapíchl prst do mapy a nadhodil si krosnu. Jeden zavěšený cepín, myslím, cinknul o dveře. „Sem dojedem už za tmy, ale to vůbec nevadí, protože tahle kráva je vesmírný cestovatel a je osvícená, takže to bude takový futuristicky romantický zážitek,“ zahlásil nakonec a políbil dívku na čelo. „Už se těším,“ pokračoval. „Všimla sis, že když jsme lezli do metra, bylo světlo, ale až vylezem ven,….“ Na chvíli se odmlčel, trhnul rukou, aby vytáhl kostnaté zápěstí z rukávu a podíval se na vojenské hodiny. Trochu se zamračil, ale nakonec, když zjistil, že je zemské jádro vzdáleno tak, že nehrozí úpal, vyloudil rozjařený, školácký úsměv a pravil. „Až vylezem ven, bude tma, - mno, tlak je trochu nižší, ale myslím, že pršet nebude.“

„Bylo by to krásné,“ špitla dívka a v očích jí zablýskly duhové plamínky. Asi měla ráda déšť.

 

Florenc.

 

Můžu si přečíst Gellnera, říkal jsem si, ale včera mi začala škola a dneska jsem si v knihovně půjčil první skripta, tak proč nezačít studovat? Však si už pět let každej semestr říkám, že se budu učit průběžně. Co je na tom, přečíst si látku dopředu?           

Včera jsem měl jedinou přednášku. Za celý dvě hodiny jsem neviděl jedinou rovnici. Co je to za smysl – humanitní předmět – jak to s námi souvisí? Tak moc mi chyběla pořádná odvozovačka, že jsem rychle otevřel skriptum a pokochal se pohledem na první nesrozumitelnou stránku výpočtů.

Nořil jsem se do příběhů sum a sum a koeficientů u iks a dzéta (to je řecky) a za chvíli si po dlouhé době připadal zase jako člověk. V těle jsem ucítil to zvláštní, nepochopitelné pnutí, ale hltal jsem dál. Minulo několik minut a já zjistil, že místo, abych otáčel stránky, pouze přeskakuji mezi levou a pravou. Nicméně jsem pokračoval, ale s ubíhajícím textem jsem si stále více uvědomoval, že se mračím. Cítil jsem semknuté vrásky nad obočím. Vůbec celé mimické svalstvo bylo napnuté do odpudivého šklebu.

Na koho se tu šklebím? Ptal jsem se. Proč se kaboním? Sakra, já se teď nesmím za žádnou cenu mračit. Nadával jsem si. Vzpomeň si, na koho čekáš a nemrač se. To byla má poslední myšlenka. Pak přišla s já se nekontrolovatelně rozesmál.

 

Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají.

Příští stanice Hlavní nádraží.

 

           Vpředu jsem si všiml muže, starce, jakých je v Praze mnoho. Přes hřbet ruky měl přehozené noviny. V druhé ruce držel velkou, černou lupu. Četl velmi pozorně. Četl Blesk.

 

Hlavní nádraží.

 

           Seděli jsme v parku na lavičce a holými krky hltali zapadající slunce, když nás zamrazilo při pohledu na zchátralého muže s nelidským závojem přes oči. Oběma rukama za uši uchopil a pak daleko odhodil svého černého psa. Ten zakňučel a upřeně se zadíval na bláznivého pána. Chudák, nechápal proč se to děje. „Zmiz! Vypadni!“ řval ten chlap. Rozhazoval rukama do šíře parku a řval na hluchého psa. Do očí nám vstoupily slzy a zřejmě jsme si stiskli pevněji ruce.

 

Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají.

Příští stanice Muzeum.

 

           Cikánská holčička mi mezi všemi vysokými lidmi přišla poněkud nepatřičná. Zkoumavě se dívala po netečných obličejích. Pak si sedla a dál pozorovala podezřelé postavy. Divné tvory. Nevěřila nám. Viděl jsem ji a viděl jsem, že nám nevěří. V rukou žmoulala vytahaný svetr, očima nepřestávala pobíhat po okolí. Nakonec neodolala a z pod svetru vytáhla černý mobil. Abych byl přesný, vytáhla plastový obal na Nokii 5110. Suchý zip byl opotřebovaný. Silně ho přihladila, setřela prach z průhledné části a dala se do sepisování zprávy. Mačkala neviditelná tlačítka, přemýšlela, formulovala, odesílala. Z jejích hlubokých očí nebylo jasné, komu píše, ale z její dospělé tváře bylo zřejmé, že odpověď nedostane.

 

Muzeum.

 

Asi jsem řekl něco nevhodně. To se mi ostatně stává často. Vymyslím si dobrý vtip, poklonu, lichotku a čekám na vhodný okamžik. Okamžik je tu, já mluvím, slyším svá slova a vidím si na očích, že si dávám záležet, ale na jejích očích jsem viděl, že mi slova z úst tekou jako dehet, který se chystal zašpinit její culíkaté vlasy. Pustila mou ruku a jako by odstřihla srdce od těla, najednou mezi námi byla neproniknutelná propast. Jak může čas spravit něco, co pokazil člověk? Nemůže. Vše napraví dobrá žena. Dobrá, tím myslím její dobrotu k mé netaktní duši. Samozřejmě jsem jí to neřekl. Neumím říkat hezké věci. Musím je naspat a kurzívou ke všemu. Někdy jsem jako ten pes. Tahám se za uši a řvu na sebe „Zmiz! Vypadni!“. Tohle se nepovadlo.

 

Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají.

Příští stanice I.P.Pavlova.

 

           Vlak se pohnul a klučina s klíči na krku poskočil dopředu. Stál zády ke směru jízdy a poskakoval podle toho, jak vlak střídavě zrychloval nebo zpomaloval. Tohle jsem si aspoň myslel, když jsem se na něj díval. Leč omyl. Tahle filozofie je velmi omylná. Jeho pohled totiž směřoval k muži sedícímu kousek vzadu. Spal hluboce a jeho velký nos se v rytmu dechu zvedal a klesal. I ústa se otevírala, zavírala. S nádechem sála a chlapec poskočil dopředu, s výdechem odskočil dozadu.

 

I.P.Pavlova.

 

           Že jsem takhle nikdy nepsal? A kdo to ví? Že jsem takhle nikdy nežil? Kdo posoudí? Stojím, sedím, jako člověk jím a piju, trhám trávu a koukám na psy a pudly a na ty zatracený kachny, co létají nebezpečně nízko, jenže kdo to pochopí? Kdo vám uvěří? Mám ještě jednu neuvěřitelnou příhodu. Nečekám na nic, jen na to, až dorazím na kolej a napíšu zprávu, kterou vložím nakonec, ale tady o ní vlastně ještě ani nevím. Takže pšt!

            Viděl jsem…

 

Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají.

Příští stanice Vyšehrad.

 

          …muže, který ženám koukal na prsa. Ano, koukal, protože, když odešla ta pravá a on viděl zase jen ta prsa, vypadly mu oči. Zakutálely se pod nohy sedící cikánské holčičky, jejíž svetr byl tak vytahaný, že se pod něj vešel celý svět zabalený do černého obalu se špatným suchým zipem. Jedno oko cestou rozšlápl poskakující chlapec a druhé, když se po dlouhé kličkované dostalo až dopředu vagonu, narazilo na botu starce, jakých je v Praze mnoho. Sehnul se pro něj, položil si ho na noviny, ze kterých udělal žlábek a v něm si oko posílal a lupou pozorně sledoval, jaký pronikavý má pohled.

 

Vyšehrad.

Vystupujte vpravo ve směru jízdy.

 

Lidé, zvířata, je to apel, když se píše buďte dobří? Na Vyšehradu je vidět veliký úplněk. Možná není tak úplný jako předevčírem, ale je veliký a láká. Je to zkrátka ten typ, který nelze přehlédnout a jeho jediné oko jednou za měsíc mrkne, ale nepláče. Je jako studna a člověk by mohl klidně létat, jen kdyby se podíval pozorněji a poslouchal. Ne, Měsíc není hluchý. Ne dnes a ne v pondělí.

A nyní, básníku, tuž se ať nestárneš. Ach, kdo mohl dočíst až sem? Kdo mohl dožít tak daleko? Až k dnešku. K této ukecané náladě.

 

Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají.

Příští stanice Pražského povstání.

 

           Proč mě stále někdo přerušuje? Já ty stanice znám a znám i ten hlas, o kterém se mi nikdy nezdálo. Buďte už někdo ticho!

 

Pražského povstání.

Upozorňujeme cestují, že tento vlak končí ve stanici Kačerov.

 

               JAK TO PRIJDE? JAK SE ZNAJI DLOUHO? SAKRA, ME JE TO UPLNE FUK, HLAVNE KDYZ NEKDO POJEDE. JA SI BERU SVYHO ONDREJE, ZITRA SI KOUPIM DOUTNICEK, TAKZE KDYZ ME NEKDO NASERETE, TAK SI PUJDU ZAKOURIT JAKO STAREJ ZEMAN A NA VSECHNO SE VYSERU. JE, JA SE TAK NEJAK UZ TED TESIM NA TO, AZ BUDU MIT DUVOD SE NA VSECHNY VYSRAT. SAKRA, MAM MELANCHOLICKOU NALADU. DOBROU.


23 názorů

estonia
02. 04. 2013
Dát tip

Tahle povídka mě inspirovala k napsání další povídky. Děkuji.


Janina6
21. 03. 2009
Dát tip
Přinejmenším ta cikánská holčička a oči, co vypadly tomu chlapovi, se zapomenout nedají. A ještě ty pasáže o psovi... Nemyslím, že je to nejlepší povídka, jakou jsem od tebe četla, ale mám pocit, že jsem tě někde mezi písmenky zahlédla. A to není všední zážitek.

Marcela.K.
12. 01. 2009
Dát tip
Rozum a cit... ten si pamatuju . Z poslední doby...to ověří teprve čas, co si budu pamatovat ;-)

StvN
12. 01. 2009
Dát tip
Tak jaký film z poslední doby považuješ za dobrý?

Marcela.K.
12. 01. 2009
Dát tip
Podívej, neupírám tomu, že tam máš pár dobrých obratů, ale jinak je to pro mne prázdné...jen popis cesty metrem, takový Ti může napsat každý druhý "písmák" a ani to téma není objevné. Na Tipy se sostředím proto, protože mi tu bylo opakovaně vytýkano(hlavně v poslední době), že je dostávám...tak si říkám, ať si to zkusíte vy, co kritizujete s ocáskem, jak vás vidí čtenář... podívej, nejsem tak hloupá, abych Ti to strhala jen "naoplátku".. jen Ti píšu svůj názor. Vím co znamená datum v nadpisu. Psala jsem to letos taky. A když to porovnám, Tvůj den, byla cesta metrem... můj byl o něčem úplně jiném. Tak to je. Mně to přišlo jen prostě hodně málo i když jsi použil daleko víc slov, než já. Ano, posuzuji to co čtu hlavně podle toho, jestli mi to také něco řekne. Tvoji povídku jsem přečetla a vlastně si ji už dnes ani nepamatuji... to není dobré znamení...to co má hodnotu, je dobře napsané, to si většinou pamatuji. Mám to tak i s filmy. Vlastně mi stačí dobrý film vidět jen jednou :-)

StvN
12. 01. 2009
Dát tip
Tohle není dobrý text. Psal jsem ho pro akci 30.9., což obnášelo zaznamenat jeden den. Ta akce byla poměrně dost sledovaná, takže hodně čtenářů => hodně tipů. Ostatně to jsi sama poznala v KOULI. Ty bys asi tu svou báseň, i když má víc tipů než jiné tvé básně z té doby, neoznačila za tvou nejlepší. V té době jsem kritkem nebyl. Nechápu, proč se soutředíš na počet tipů a na to, že mám nějaký ocásek. To o ničem nevypovídá. Na druhou stranu tenhle text není až tak špatný. Mám za to, že tady vítězí tvé předsudky. Píšeš:Já mám ráda, když povídka nese nějakou myšlenku... tady jsem ji nenašla. Chápu, žes ji nenašla a možná tam ani není, ale přece neposuzuješ každý text podle tohodle jednoho atributu. To musíš být konkrétně tady na Písmáku dost zklamaná.

Marcela.K.
12. 01. 2009
Dát tip
To je možná Tvůj způsob psaní kritiky. Já Tě neznám a vybrala jsem to, co má nejvíc tipů. I když vím, že tipy na Písmáku neurčují kvalitu, ale jsou spíš dílem náhody. Jenže nabývám dojmu, že řada lidí Ti otipovala místo povídky ten ocásek i když nevím, jak dlouho ho vlastníš. Ale faktem je, že pokud srovnávají s ostatními autory zde a mají laťku na tipy nastavenou v půlce, jistě ji lehce přeskočíš. Já mám ráda, když povídka nese nějakou myšlenku... tady jsem ji nenašla.

StvN
12. 01. 2009
Dát tip
Je to hloupé, nesourodé, roztrhané, nicneříkající a bezmyšlenky. Dík, žes napsala. Odteď můžeš říkat, že mě znáš a že opravdu nic z toho, co napíšu, nestojí za pozornost.

Marcela.K.
11. 01. 2009
Dát tip
Vybrala jsem si to tu, kde jsem viděla nejvíc tipů... když už si tu na ně hrajete. Musím napsat, že jsem čekala víc. Takových "rozthaných" věcí jsem už opravdu četl několik. Není to žádný originální nápad. Některé momenty jsou jistě hezky popsané, ale některým nevěřím, jsou vymyšlené. Moment s vypadlýma očim je sice nápaditý, ale do textu se nehodí. Trčí tam. Také mi vadí chvílemi nespisovná čeština...jakoby se autor nedokázal rozhodnout, zda psát spisovně či ne. Nechápu také ty otazníky mezi větami. Souhrnem: kdybych nechtěla poznat, za co jsi dostal ty tipy, nedočetla bych to... alespoň bych se tak vyhnula tomu závěru, který mi přišel úpně hloupý. Možná to patří k tomu lepšímu na písmáku, ale pro mne to je nesourodé, nic neříkající, bez myšlenky. Některé obrazy se mi zdají být vymýšlené násilně jen proto , aby byly zajímavé. Jestli toto je nejlépe hodnocená Tvá povídka, nemám chuť číst jiné.

Nerad souhlasím s většinou, ale musím uznat, že mi tohle (opět) sedne ... není to na nic vázané, je z toho patrné, jakým způsobem se dokážeš dívat na svět ... někam se zakoukáš (ani nevíš) před očima i v hlavě se Ti odehrávají dialogy a příběhy, které jsou (v ten kratičký moment) skutečnější než realita a ty zapomeneš vystoupit ... pak je tak jednoduché sednout si vklidu doma u počítače, nechat ty příběhy plynout a jemně jejich atmosféru nastínit do našeho "společného" vesmíru :) pokud to tak není, ani mi to nepiš ... při tomhle bych chtěl zůstat :)

StvN
24. 10. 2008
Dát tip
Někdo ti ublížil?

romantické a bojim se, že autor je dřevárník, nebo k té lůze inklinuje, jr to zlo!

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
Mám samé dobré věci:) Dík za čtení. Každému se líbí něco jiného. To je normálka.

Tak budu asi jediný koho tohle po formální stránce dobré dílo příliš neoslovilo. Zdá se mi, že tady sám sebe trochu kritizuješ (což u tebe není zrovna zvykem :)). Líbí se mi ty zmíněné detaily, na kterých povídka skutečně stojí. Přesto se nedokážu vyhnout pohledu na dílo jako na celek a ten mi zkrátka nesedl. Podle mě máš mnohem lepší věci.

StvN
26. 01. 2008
Dát tip
Já už v Praze nejsem a metrem nejezdím, tak tenhle text je pro mě taková pěkná vzpomínka. Dík za čtení.

Barman
25. 01. 2008
Dát tip
četl pozorně, četl Blesk. supr a pak se střídají nálady a myšlenky. Vždy když jednou do čtvrtroka jedu metrem, mám z toho podobný dojem, ale taky mám dojem, že je to vlastně mix a guláš, kterému moc nerozumím a interpretuju si ho podle sebe:)

romi
30. 11. 2007
Dát tip
HUH....no stálo to za to. Tip

StvN
29. 08. 2007
Dát tip
No hlavně, že nepoužíváš žádné cizí výrazy:)))) Dík, že sis konečně přečetla něco, co určitě stálo za to.

Hanča
30. 01. 2007
Dát tip
Víš co se mi na týhle povídce líbí? Že si to dokážu představit přesně tak, jako když ty jedeš v tom metru. Střídají se lidi, nálady, atmosféra ... Každá stanice je život sám pro sebe. Krásně skutečně realistický :-)

StvN
13. 04. 2006
Dát tip
Dík.

Plopez
12. 04. 2006
Dát tip
tak sem si to přečet až teď a dobrý, tenhle styl mám rád

vole

bzzzzzz...moc se mi to líbí....tip

StvN
13. 12. 2004
Dát tip
Teda čemu ty říkáš mládí?

Terpsichore
13. 12. 2004
Dát tip
11,12,13... I když vlastně nevím - můj 12letý bratr mi nedávno sdělil, že má krizi středního věku :-)

StvN
13. 12. 2004
Dát tip
To asi brzo umře.

Terpsichore
12. 12. 2004
Dát tip
Joj, na téhle trase jsem taky prožila mládí.. jinak povídka pěkná - tip* :-)

arthamir
13. 11. 2004
Dát tip
takový smutek a zvláštní rytmus tahle povídka má... a musím přiznat, že mě tedy dostala. hlavně ta rychlost, s jakou se mění a proměnuje děj a vůbec - neumím psát kritiky... -tip

StvN
31. 10. 2004
Dát tip
Nevím jistě, ale zdá se, že u mě je všechno takové.

el_Jeník
30. 10. 2004
Dát tip
A je to Amelie, svym zpusobem. Proste pribeh videny pres jedny oci (jen ty ruzove bryle chybi, coz je mozna dobre). Fakticky pekny. Mate jeste tip na nejake texty (i verse) v podobnem duchu, tj. realita snu ci zdani reality? Dik.

StvN
26. 10. 2004
Dát tip
Udivuješ mne svou jistotou v své soudy. Jak jsi na příklad přišla na to, že: Jseš si sebou a kvalitami svého díla tolik jistý A jak jsi přišla na: jako samostatný lit. útvar není schopno plnohodnotné existetnce To je dost kategorické vyjádření, které nemůžeš ničím podložit. Jak mě můžeš srovnávat se zdejším průměrem, když já tvořím a píšu diametrálně odlišně, než kdokoliv, kdo se tu vyskytuje? Dovolím si tvrdit, že nejen tady. Pro čtenáře je tu těžké odhlédnout od toho, že je dílo prezentováno na Písmáku. Taky na něj tak kouká. Kouká na něj a prirori jako na něco, co píše amatér a tudíž to nemůže být dobré. Jenže kdo je tu ovlivněn Písmákem víc? Čtenář, který toto dílo vztahuje k Písmáku, nebo autor, který tak podle všeho píše? A kdo z nich dvou je to schopen lépe posoudit? (Byly tu pokusy s cílem zjistit, jestli jsme schopni odhalit mistra. Myslím, že tu někdo otiskoval méně známá díla velmi známých autorů a co myslíš? Ne. Nepozná se to.) Mimochodem tvé body 1 a 2 jsou pouze obecné obraty, které lze aplikovat na každé dílo bez výjimky. Sorry, tohle nemohu přijmout.

StvN
26. 10. 2004
Dát tip
Máš naprostou pravdu. Je to škvár. (teď řekneš, žes to tak přece nenapsala) Nemám náladu na rozebírání mé ososbnosti. Jestli nemáš nic k dílu, pak je tento rozhovor u konce.

StvN
25. 10. 2004
Dát tip
Za každou cenu mi cheš něco vytýkat, jenže není co a když něco najdeš, je to kravina. Budeš buď muset víc přemýšlet a nebo se chtít míň hádat.

StvN
24. 10. 2004
Dát tip
Jestli ti imponuje Fox, pak se nemáme o čem bavit.

StvN
22. 10. 2004
Dát tip
Nejsem ten typ, co by psal detektivky. Mám jiný styl a tohle dílo mu odpovídá, nemusí se ti líbit stejně jako někomu chutnají hrušky a jinému jabka. Ale mýlíš se v tom, že -- -- než když nahází na mne hromadu slov a spojí je tak, aby spolu jakž takž souvisely. Je to promyšlené a ucelené. Nevím přesně odkud se tvůj pocit bere, ale mám za to, že ho neobhájíš. Jinak já už jsem věk, kdy jsem psal ze psavé nálady, přerostl. Když píšu, tak uvědoměle.

ssalpy
10. 10. 2004
Dát tip
sorry za Anonym

petr(angel)
10. 10. 2004
Dát tip
má to atmosféru a člověka to pohltí, takže nejde přestat v půlce. Líbilo se mi i jak už někdo zmiňoval to balancování na pomyslné hranici mezi prözou a poezií. Přesto to ale na mě působí příliš melancholicky a odevzdaně(jsem hold příliš happyendový::-()...proti gustu...Petr

StvN
10. 10. 2004
Dát tip
Když myslíš. Podle mýho si na gurmána hraješ zcela zbytečně.

petr(angel)
10. 10. 2004
Dát tip
StvN: Huh na gurmána? To jsem asi nepochopil. Já jsem říkal, že to na mě působí melancholicky. Nikoliv, že je to psáno melancholicky nebo tak něco. Pouze že na mě to působí smutně, zádumčivě...zkrátka melancholicky. Potom jsem říkal, že jsem happyendový typ(opět to beru jako svoji slabost, protože život prostě není happyendový...možná však právě proto si rád čtu věci, které mě rozveselí a povzbudí, nikoliv rozesmutní) No a na závěr jsem napsal, že každému se hold líbí něco jiného (což je neodiskutovatelný fakt) Nechápu tvoji poznámku, protože nic vyčítavého ani kritického v mém hodnocení nebylo...mám dojem, že vidíš kritku i tam kde žádná není...:-( Petr (Ps. pokud reaguješ na některé moje jiné kritiky u děl jiných autorů, tak 1) to sem nepatří 2)nikdy nekritizuji s úmyslem někoho shodit, nebo ublížit. pokud bych chtěl psát kritiky tak, abych byl oblíbený, není nic snažšího, než každému dát tip a řící, jak to napsal skvěle. Když ale chceš autorovi pomoci a ukázat mu jiný pohled na jeho dílko, tak musíš být specifický a kritizovat... Vždy jde však jenom o můj názor, nikoliv o obecnou pravdu. Nikde jsem ani nikdy netvrdil, že v kritikách mluvím o obecné pravdě atp. Vždy jde jen o můj názor, a moje pohnutky jsou naprosto čisté. Nevím jak o kritice smýšlíš ty. Pro mě však i coby autora je nosnější kritika, která mě může upozornit na to, jak moje díla vyznívají a i kdyby je jen jeden člověk pochopil jinak, než jak jsem je zamýšlel a mě se na základě jeho příspěvku podřilo tento nedostatek odstranit...i tak by to mělo pro mě cenu... pokud je to u tebe jinak a nechceš, abych se k tvým dílům vyjadřoval...není nic snažšího než mě ignorovat, nebo mi napsat (a několikrát v budoucnu připomenout, protože to pravděpodobně zapomenu...jsi první) že o (moji)kritiku nestojíš. závěr: omlouvám se za trošku příliš dlouhou obhajobu...možná i u mě platí, že vidím něco, co tam vůbec nebylo a tvoje poznámka neměla ten nádech, který jí přisuzuji...potom se omlouvám za příliš dlouhý a zbytečný text.

StvN
10. 10. 2004
Dát tip
Grafomane. Tvá kritika je docela vpořádku, akorát nechápu, že celou dobu v podstatě chválíš a pak plácneš něco jako proti gustu.... Jinak já mám rád konstruktivní kritiky týkající se přímo díla, nepohrdám ani těmi pocitovými jako - líbí/nelíbí a proč, třeba nemá happyend. taky důvod, ale sem se mi nehodil.

petr(angel)
10. 10. 2004
Dát tip
StvN: :-D ten happyend jsem tam hodil jen tak - kvůli tomu vysvětlení, proč se mi nelíbí melancholická nálada po přečtení textu (jsou lidé, kteří si libují v melancholických dílech...já nikoliv...to je zase to: proti gustu) Jsem rád, že je to v pořádku:-D, Petr

oprátka
09. 10. 2004
Dát tip
Celkem dobré. Připomíná mi to vlastní pocity.

Lukri
09. 10. 2004
Dát tip
:o))) věřím tomu.. pozoruju taky lidi kolem mne, a někdy je to skutečně zážitek...

dismorphia
08. 10. 2004
Dát tip
nezdá se mi vůbec nic k neuvěření a že se mi zdá skvělá, to jí taky uvěřím ***** nebyl to zahozenej času, díkybohu

StvN
08. 10. 2004
Dát tip
Rebeko, nerozumim ti. Co máš proti výběru? Jedinej důvod, proč já už dávno nemám zlatej výběr jako kdejakej zedník je ten, že si lidi nekupuju za úsměv. Takže si kldině pochybuj.

StvN
08. 10. 2004
Dát tip
To bylo tím, že jsem sem dílo vložil, ale zapomněl zadat správný datum a Dero si to hned přečet. No nic. A ne že bych se chtěl hlásit za svý práva, ale žádnej výběr od tebe nevidim.

StvN
08. 10. 2004
Dát tip
To nevim, jestli nás někdy uvidíš. Ani nevim, jestli víš, že jsi viděla mě....

StvN
08. 10. 2004
Dát tip
Já vim. Nějak mi tam nepřišlo vhodný se k někomu hlásit. Navíc jste si perfektně rozuměli, tak jsem to nechtěl kazit. Jinak jestli tušíš, tak řekni, mám docela výrazný odlišující znaky.

StvN
08. 10. 2004
Dát tip
Plus nějaký vousy, to by mi bylo podobné.

StvN
08. 10. 2004
Dát tip
To jistě.

pozorovatel
08. 10. 2004
Dát tip
Jéje, tady se to rozjelo. "věř mi, to všechno jsem viděl na mý vlasní voči" Jsem příliš podezíravý, abych důvěřoval. Chlape, já nevěřim bohu natož tobě:)) ...a ještě si tě koupim za úsměv :)))))))))

Tahle povídka se mi fakt líbila a nejen proto, že jsem touhle trasou nedávno projížděla a měla tam taky pár zajímavejch zážitků:-) Na tvoje dílo jsem byla docela zvědavá, protože jsem od tebe četla u dost jiných děl negativní kritiky... ale beru je, protože vidím, že nejseš jen nějakej obyčejnej pisálek, kterej si kompenzuje svoje komplexy.t*

StvN
08. 10. 2004
Dát tip
Jsi rozumná holka. Dík za návštěvu, že ses nenechala odradit.

a2a2a
07. 10. 2004
Dát tip
Líbí se mi tato próza hodně. Jednak nápaditá forma, kontakt se čtenářem, samotný závěr pak poněkud přehnaný, ale v zásadě rovněž komuniktivní a upřímně osobní, moc hezký odstavec s cikánskou holčičkou. Je také psychologicky zřetelná. Autor sice neuvádí v postřezích mnoho psychologických náčrtků, ale on sám se docela upřímně otevírá a v těchto souvislostech jsou i věrohodné věty typu - úplněk nad Vyšehradem. Tip

fungus2
07. 10. 2004
Dát tip
Prostě bezva*

Eilil
07. 10. 2004
Dát tip
Moc se mi líbí tenhle stil psaní.. myšlenka sem.. vzpomínka tam.. :o)) člověk se u toho nenudí.. :o) četlo se mi to moc dobře.. přišlo mi to takové hodně nenucené.. :o) tip

StvN
07. 10. 2004
Dát tip
pozorovatel - věř mi, to všechno jsem viděl na mý vlasní voči MeTB - možná bych tě lehce opravil. Věděl jsem o čem to bude a už v tom metru, když jsem viděl ty podivný lidi, který se prostě spikli a vnutili do mých představ jsem si řekl, jak to napíšu. Tak jsem dobrej. Na druhou stranu jsem vděčnej, že jsem měl ten den hodně zážitků, takže to šlo samo. katugiro - dík a dobře děláš a2a2a - osobní dík

KayTee
07. 10. 2004
Dát tip
;o))*

Noe1
07. 10. 2004
Dát tip
spousta fajných postřehů ... co vše může dát obyčejná cesta obyčejným metrem. *t

vesuvanka
07. 10. 2004
Dát tip
Zajímavý nápad, postřehy i zpracování .... TIP

Alimra
07. 10. 2004
Dát tip
Mě to připomíná, když nemůžu spát a myšlenky jdou a jdou a najednou si řeknu "stop, jak jsem se tu vzala?", sleduju tu nit od konce k začátku, ale nikdy tam nedojdu... pro zajímavost jsem si přečetla povídku i pozpátku :o)*

Alimra
07. 10. 2004
Dát tip
ne po písmenkách :o)...po stanicích :o))))

Fouckault
07. 10. 2004
Dát tip
:-))*

turandot
07. 10. 2004
Dát tip
sakra, vůbec sem to nechtěla číst, ale nešlo přestat... když sem dočetla napadlo mě jenom, že bys nikdy ale nemoh bejt detektiv, to je jedno:-)..no nemoh, protože vidíš ve verších... jo, fajn...*

Robinia
07. 10. 2004
Dát tip
Touhle trasou taky občas jezdívám... jako pozorovatel musím napsat, to míhání myšlenek je věrné Tip

tuleň
07. 10. 2004
Dát tip
to je nářez! úplně mi to vyrazilo dech, to musím dát do Výběru... A to se mi do toho vůbec nechtělo, že je to moc dlouhý...

Mahoney
07. 10. 2004
Dát tip
výborný text na pomezí poezie a prózy *nej

StvN
07. 10. 2004
Dát tip
turandot - co ty tady? Jo....asi tě rád vidím. Dík za návštěvu.

Vespa
03. 10. 2004
Dát tip
Ale né! Proč mi to něco připomíná? Je to hezky napsaný, čoveče, a vyjímečně se to dalo lehce číst. I když to taky nemuselo bejt formou...

Vespa
03. 10. 2004
Dát tip
takže TIP, na ten jsem málem zapomněla

katugiro
03. 10. 2004
Dát tip
já bych Ti to i věřil * a kromě naspat taky nepovadlo

j_i_r_i_k
02. 10. 2004
Dát tip
Oslabený děj? Tak to ani omylem, tohle dílko je pořádně nadupané, dokonce s prolínáním, prostě skvost... Jen drobné upozornění, najdi si v textu větu "Musím je naspat a kurzívou ke všemu." a zkus ji opravit, mě osobně to docela vyhodilo z trati...

guy
01. 10. 2004
Dát tip
Četl jsem nanejvýš soustředěně, poměrně brzy ráno, tudíž nerozptylován věcmi, které se dnes neodvratně stanou a odvrátí mou pozornost k něčemu vážnějšímu, a musím konstatovat, že nemám pocit, že by těch několik minut času bylo ztracených. Dalo by se to říct i tak, že pocity, které čtení vyvolalo, byly příjemné.

Brkoslav
01. 10. 2004
Dát tip
viz Guy t

ECHO
01. 10. 2004
Dát tip
Líbí. Také dávám přednost detailu před celkem. (Tento měsíc mi zbývají 94 díla.)

pozorovatel
01. 10. 2004
Dát tip
Touhle trasou jezdim každej den a vždycky mě nasere, že "tento vlak končí ve stanici Kačerov" a já musim čekat. Ale proč ti to tu povídám?! Asi, že tu jseš výjimečně taky ukecanej... A já ti nemůžu nic kritizovat, protože ses zkritizoval sám ve svém díle. Shrnu to: Skvělý, naštvals mě, protože se mi proti týhle tvý povídce nechce psát na daný numerologický téma. PS: Nevěřim ti, ale takhle se mi taky míhají myšlenky v metru. PŠ(T): Doufám, že ti aspoň trocha z týhle uvolněnosti zůstane.

MeTB
01. 10. 2004
Dát tip
Nemá to hlavu ni patu, ale čte se to fajn. Někdy jdu po ulici, a když se podívám na svůj odlesk v oknech a výkladních skříních, mračím se – a je to dost často, chodím zkrátka po světě jako kakabus; na druhou stranu se často téměř bezdůvodně usmívám, snad abych to vyrovnal. Normálně se tvářím jen výjimečně. Můj názor na vznik textu (oprav mě, jestli se pletu): Mám z toho pocit, že jsi se chtěl vypsat. Nechtělo se ti (nebo nemáš nápad na) povídku, ale měl jsi literární nutkání; a když už napsat, tak jiným stylem, než normálně - ne popis, ale popis zohýbaný sny (představami). Je to báseň od člověka, který píše prózu. No a v tom posledním odstavci se projevil (a vybil) fakt, že do svých povídek nedáváš sprostá slova a že jsi více či méně slušňák. Je to básnický zápis cesty metrem, jeden den. A zejtra? Zejtra kdožpak ví… Ale já si to docela užil, tip. Tom

Tragicus
01. 10. 2004
Dát tip
Uz mne moc nebavi te kritisovat, protoze vetsinou nemam co. Souhlasim, ze tady je dej celkem oslabeny, presto (nebo mozna prave proto) se to skvele cetlo :

StvN
30. 09. 2004
Dát tip
Teda ten dnešek je ale den. Samozřejmě jsem zapomněl udat to správné datum vydání. Má chyba.

StvN
30. 09. 2004
Dát tip
Dero: Mi připomnělo Le fabuleux destin d'Amélie Poulain ... a svým způsobem se mi velmi tento styl líbí. A Tvé zpracování je na úrovni - *v Jen jedna věc mi vrtá hlavou ... Ta posloupnost zastávek a všudypřítomná noticka Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají. ... asi jsi tu trasu opravdu jel, nicméně je náhoda, že +/- přesně ve středu povídky je zmíněna zastávka Muzeum (resp. pakliže je povídka smyšlená, jsou zastávky zvoleny náhodně)? Nebo je to záměrný detail - odkaz na J. Nohavicu ... a píseň Muzeum? No nic ... ;o)) Velmi působivé ...

StvN
30. 09. 2004
Dát tip
Ty zastávky takto skutečně jdou a skutečně jsem je takto projel. Spousta věcí se do povídky dostala náhodou, ale takovej je život. Prostě 30.9.2004. Jinak jsi mi udělal radost, nemám moc tvých kritik.

Dero
30. 09. 2004
Dát tip
Mi připomnělo Le fabuleux destin d'Amélie Poulain ... a svým způsobem se mi velmi tento styl líbí. A Tvé zpracování je na úrovni - *v Jen jedna věc mi vrtá hlavou ... Ta posloupnost zastávek a všudypřítomná noticka Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají. ... asi jsi tu trasu opravdu jel, nicméně je náhoda, že +/- přesně ve středu povídky je zmíněna zastávka Muzeum (resp. pakliže je povídka smyšlená, jsou zastávky zvoleny náhodně)? Nebo je to záměrný detail - odkaz na J. Nohavicu ... a píseň Muzeum? No nic ... ;o)) Velmi působivé ... (neochudím Tě ;o)

StvN
30. 09. 2004
Dát tip
Kuva to je bordel.

Dero
30. 09. 2004
Dát tip
StvN: Lidi to pochopí ... :o))

StvN
30. 09. 2004
Dát tip
Jsem se normálně přepracoval. Jsem se přepracoval psaním. Nebojim se, že to nepochopí, ale uvěří mi?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru