Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z NAŠICH POUTÍ - POD VRCHEM BOREČ...

05. 10. 2004
10
0
7995
Autor
vesuvanka

Zvu Vás na další výlet, plný sluníčka a dobré pohody... tentokrát ke studánce pod vrchem Boreč... (5. 10. 2002)

POD VRCHEM BOREČ

Dnešní putování jsme zasvětili úklidu studánky pod vrchem Boreč společně s dětmi jedné lovosické základní školy a poté průzkumu květeny na východním a jižním svahu tohoto vrchu.

Boreč je takový menší zakulacený kopeček s nadmořskou výškou 446 m, který se nachází západně od Lovosic. Je tvořený znělcem a patří k dalším přírodním unikátům v Evropě.

Geologickou zvláštností Borče jsou tzv. "ventaroly", což jsou výdechy teplého vzduchu z některých míst na vrcholu kopce v zimě. Čím větší je mráz, tím výraznější je tento jev. Není to však doznívající vulkanická činnost, jak by se na první pohled zdálo. Při podrobnějších průzkumech bylo zjištěno, že v puklinách mezi kameny se v létě ohřívá vzduch, který pak v zimě uniká jako komínem. Vodní páry z vystupujícího vzduchu, který může být teplý a6 16 stupňů Celsia, se srážejí a vytvářejí dojem kouře. V místech těchto ventarol se to pěkně zelená, i když jinde je sněhová pokrývka. Dokonce mohou rozkvést i fialky... Botanickou raritou je výskyt játrovky borečky (jejíž název je odvozen od této lokality), která se ve střední Evropě vyskytuje pouze na tomto místě. (Boreč navštívíme ještě v zimě.)

Vraťme se k naší pouti. Počasí nám přálo. Byla mimořádně dobrá viditelnost. Barevná vrstevnatá oblačnost se místy protrhávala, takže střídavě sluneční paprsky hladily jednotlivé kopce Středohoří a mraky je naopak zastiňovaly. Ryclá změna světel, stínů a tónů barev dodávala krajině neobyčejný půvab. Zastavovali jsme se a hladili kopečky, které byly na dohled. Neobyčejně na nás zapůsobil "všeobjímající" Lovoš, pod jehož ochranou se tu choulí malá vesnička Režný Újezd. Její obyvatelé se mohou denně kochat krásou tohoto maještátného a štědrého vrchu s vinicemi a sady na jižním svahu.

Říjnová louka nás vesele přivítala pestrými květy, kterými jsme byli nadšeni. Z trávy na nás vykukovaly ještě modré rozrazily, violka trojbarevná, rmen s mimořádně velkými květy, připomínajícími malé kopretiny, rdesno červivec, jehož květy i stonky měly růžově červené odstíny, žluté květy jestřábníku a opozdilé kozí brady svítily v louce. Objevili jsme i starček přímětník se sírově žlutými květy. Dokvétal ještě řebříček a na některých místech i divizna velkokvětá. Často jsme nacházeli růžice nových listů této divizny, která pokvete příští rok.

Přerostlé trávy nejrůznějších druhů, z nichž trčela zvadlá torza bodláků obecných, pcháčů bělohlavých a nejrůznějších okoličnatých rostlin, kteá vytvářela jakousi jemnou grafiku. Často jsme se setkávali s trsy již zaschlé třezalky a dobromysli, řepíku, kde občas se objevil zapomenutý kvítek. Z toho všeho jsme si mohli udělat představu jak vypadala louka v létě. Obdivovali jsme velké podlouhlé modrofialové květy černohlávku obecného, koberečky světle fialově kvetoucí máty balšám.

Zdá se, že se tu střídají vlhčí místa se suššími, stepními. Narazili jsme na droboučké červenavé kvítky drchničky rolní, nápadné květy kakostu krvavého a chrastavce obecného. V kamenné suti kvetla ještě mateřídouška. Naši pozornost upoutaly sytě zelené a zvláště ozdobné shluky listů dávno odkvetlého lomikamene trsnatého, kontrastující šedi znělce.

A nad tou nádherou občas, když sluníčko více hřálo, prolétl motýl, většinou bělásek, ale ukázal se nám i rezavý perleťovec malý s černými skvrnkami, jehož jsme mohli pozorovt zblízka a mihla se kolem nás i babočka paví oko. Středohorské louky mají své kouzlo a dovedou potěšit člověka i na podzim.

Jen neradi se vracíme na nádraží a těšíme se na další putování příští týden, které bude věnováno studánce pod Lovošem a loukám v jejím blízkém okolí....
vesuvanka
31. 10. 2004
Dát tip
arthamir - Tvoje milá a krásná slova mě moc potěšila... takovou krásu, kterou nacházím v přírodě a pocity, které ve mně vyvolává, si nemohu nechat jen pro sebe.... Díky moc

arthamir
30. 10. 2004
Dát tip
téda, ty tam máš ale barviček :-) příjemné odpočinutí jsou tyhle tvé výlety i pro oko čtenáře (mě) jež unaven z mysl burcujících a dráždících výlevů ostatních autorů, ukrývá se sem, by nabral nějaké to slunce a barvy do kapes - na horší časy, víš :-))

KayTee
07. 10. 2004
Dát tip
*

vesuvanka
07. 10. 2004
Dát tip
KayTee - díky za zastavení a tip

MilanH
06. 10. 2004
Dát tip
Velice zajímavě napsáno. T****

vesuvanka
06. 10. 2004
Dát tip
MilanH - díky moc... i za tip

andromeda
05. 10. 2004
Dát tip
krásný podzimní výlet, skoro pohádkový......tip

vesuvanka
05. 10. 2004
Dát tip
Cannisha - děkuji moc za zastavení a tip. Čechy jsou krásné i tím, že typy krajin jsou tu zhuštěné na malém prostoru. Byli jsme kdysi s dětmi u Baltu. Když jsme projížděli vlakem celou NDR - tak zajímavé bylo Česko-saské Švýcarsko, pak krajina s jezery někde poblíž Berlína (projížděli jsme v noci) a pak až moře a jeho pobřeží.... Jinak mezi tím stovky kilometrů dost fádních.... možná, kdyby člověk se v těch místech pohyboval a podrobněji zkoumal lpřírodu, určitě by se tam něco zajímavého také našlo, ale na první pohled to nezapůsobí. Zatímco Čechy jsou i geologicky zajímavější.... andromeda - díky moc za milá slova a tip. Jsem ráda, že se Tě potěšil

Evička
05. 10. 2004
Dát tip
ukládám si! :-) * moc ráda putuji krajinou

vesuvanka
05. 10. 2004
Dát tip
Evička - díky moc, potěšila jsi mě...

stromovka
05. 10. 2004
Dát tip
tam jsem byla - úžasný zážitek!!! vrátím se, už nemám čas musím si projí všechny ty Tvé vestopisy, nějak mně to uniklo *

Alimra
05. 10. 2004
Dát tip
Jacgues-Yves Cousteau..nevím, proč jsem si na něj vzpomněla..snad že mi odhaluješ (jako on) život, který ještě neznám... *

vesuvanka
05. 10. 2004
Dát tip
stromovka udělala jsi mi velikou radost svojí návštěvou, díky za tip i za zájem Alimra díky moc, jsem potěšena

Eilil
05. 10. 2004
Dát tip
:o))) nááádherka..joj bohatý to život.. :o))) to se mi líbí.. ¨:o)))

vesuvanka
05. 10. 2004
Dát tip
Eilil - díky moc, jsem ráda, že se Ti líbí

Craerassy
05. 10. 2004
Dát tip
to ty máš kouzlo, ves...kouzlo a velký dar dávat lidem pocit klidu a obrázky krásy...:-) tip

vesuvanka
05. 10. 2004
Dát tip
Craerassy děkuji moc... i za tip. Tvoje slova jsou pro mě vždy velikým pohlazením...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru