Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NA NEBI PODIVNÉ VÁLKY-15

27. 11. 2006
0
0
2646
Autor
fungus2

FRANCIE-PROSINEC 1939 ČÁST PATNÁCTÁ

Na obloze se začala kupit sněhová mračna, která nevěstila nic dobrého. Seržant Michel Vencl sedící v kabině stíhacího Curtisse ony tmavošedivé masy starostlivě zrakem přehlédl. Přitom se také zahleděl na dvě stíhačky s nimiž letěl ve tříčlenném roji.
„Točíme to zpátky. Zanedlouho se strhne sněhová metelice!“ ozval se přes praskot v éteru hlas kapitána Maurice Milhieta.
Trojice stíhacích letounů na obloze provedla velký obrat nazpět. Obloha se rychle začala zaplňovat mračny. Vencl upřel zrak na velký šedivý mrak, který se nacházel v jejich směru letu. Ještě před vlétnutím do něho se oddělil od roje. Taktéž učinila i dvojice stíhačů, načež každý do mraku vlétl v co největší vzdálenosti od toho druhého. A tím se riziko kolize snížilo.
Přes sklo kabiny byla vidět jen tmavá šeď. O chvíli později vylétl Vencl ven. Kolem sebe však spatřil jen další mraky. Chvíli letěl nezměněným směrem. Poté prolétl dalším chuchvalcem oblak, načež postřehl vpravo na hřbetu oblačnosti pohybovat se tmavou siluetu. Rychle se zahleděl o něco výše a uviděl dvoumotorové letadlo. Zároveň na něm rozpoznal černé kříže na spodcích křídel.
„Hrome! To jsou Skopčáci!“ proběhlo mu hlavou. A hned ve stoupavé zatáčce stočil letadlo za nepřátelským bombardérem, který se vracel z průzkumného letu.
Při stoupavém manévru se Vencl rozhlédl kolem sebe, ale nikde neviděl letět stíhačky svých dvou kolegů z roje. A tak se plně soustředil na stíhání. Přes přední část kabiny hleděl ze zadu na Dornier. O chvíli později nepřátelské letadlo vletělo do mraku. Velkým obloukem jej obletěl a na jeho konci vzápětí spatřil vylétat bombardér. Rychle se jej snažil dostat do zaměřovače, což se mu povedlo. Pak stiskl palcem spoušť na řídící páce. Čtveřice kulometů se okamžitě rozštěkala. Zároveň postřehl, jak bílé čáry střel se mihly vzduchem směrem k letadlu. Z něho však vzápětí zahájil palbu horní střelec. Vencl počal manévrovat a zároveň zahlédl prolétnout trasírky střel od pálícího střelce kolem Curtisse. V následující vteřině na okamžik dostal do zaměřovače levý motor Dorniera. Po zahájení palby zahlédl, jak od motoru odlétl kryt. Hned poté bombardér zmizel ve velkém mraku, který byl součástí mohutné oblačnosti.
Vencl v zápalu stíhání do mraků též vlétl, ale marně se snažil unikající německé letadlo najít. Pak si uvědomil, že jej nemá šanci nalézt. A proto rychle stočil stíhačku dolů, načež se ocitl pod souvislou vrstvou oblačnosti. Z ní se už začínal sypat sníh, přičemž viditelnost rychle klesala.
„Krucinál! Ta honba za tím bombardérem se mi nevyplatila!“ pomyslel si. Přitom sledoval přes sklo kabiny stále hustěji padající sníh. Zároveň letadlem začínal kymácet sílící vítr. Pevně sevřel rukama řídící páku a ještě předtím si vysunul letecké brýle na čelo, aby co nejlépe viděl.
„V tomhle nemám šanci doletět na letiště,“ řekl si a vyděšeně hleděl na mizející obrysy krajiny v hustém sněžení. Strnule se na okamžik zadíval na ručičku výškoměru. Ta ukazovala, že letí jen několik desítek metrů nad zemí. Napnul co nejvíce zrak a rozpoznal pod sebou les. O chvíli později se ocitl nad volným prostranstvím. Teď se rozhodl vsadit vše na jednu kartu. Pokračovat v letu by byla hotová sebevražda. A tak se rozhodl pro riskantní přistání. Vypnul motor, co nejpevněji sevřel řídící páku a připravoval se na náraz. Strnule hleděl před sebe a přes dopadající vločky na vnější sklo kabiny hleděl do bílé pláně, na niž Curtiss rychle směřoval. Vzápětí došlo k nárazu. Ve zlomku vteřiny dopadla na kabinu stíhačky velká vrstva sněhu. Letadlo bylo stále v pohybu a Vencl jen bezmocně očekával jeho zastavení. Po chvíli se letoun přestal pohybovat a kromě dujícího větru nic jiného neslyšel.

                                         KONEC PATNÁCTÉ ČÁSTI

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru