Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bílá růže

26. 10. 2004
4
0
2324
Autor
wišně

               Bílá růže

     A skrze okna padaly velké sněhové květy. Modrá sněhová královna si přivinula bílou růži k líci. Jenže růže do večera zvadla. Modrá sněhová královna začala plakat a růže zůstala navždy uprostřed síně pod křišťálovým ledem ze slz. Královna se postavila a rozhodla se najít stejnou růži. Takovou, co má květ i listy stejné. Zeptala se sněhové vločky, kde by mohla najít takovou bílou růži. Vločka popolétla, usedla na opěradlo královnina křesla a vypověděla jí, které všechny světy a země pěstují bílé růže. Královna se rozhodla, že projde všechny světy dokud tu růži nenajde. Poručila mrazu, ať dohlédne na ledové království a vyšla.

     Chodila až prochodila snad všechny země a světy. I ty, které by nikdy nemohly pěstovat květiny natož bílé růže. Když se však královna vracela, potkala Smutek. Byl oděn v černém dlouhém kabátě a jeho krásné dlouhé černé vlasy v uzlu tak pohlcovali světlo až se královna rozplakala. A plakala ještě víc, když se mu podívala do očí. Jedno oko měl černé jako měl své vlasy a to druhé bylo bleďoulince modré, jen černá panenka mu svítila. Přiblížil se a políbil jí.

     Když se královnina poslední slza při tom dlouhém polibku slila na Smutkovu bílou tvář, a když pak ta slza upadla na zem, vyrostla na tom místě ta samá bílá růže.

     Jsou jen dvě stejné bílé růže s ledově křišťálovým třpytem. Jedna roste a je poznáním lásky a ta druhá … tu má sněhová královna uvězněnou pod křišťálovým ledem uprostřed síně. Uprostřed tak velké síně, jak je a navždy bude láska Smutku a sněhové královny.  

                


Pjotor
08. 11. 2004
Dát tip
Všiml jsem si, že většina autorů se v kritizování snaží držet zpátky (asi proto, že by je kritizovaný autor obratem ruky zkritizoval také), ale já se budu snažit být přímí. Takže: Tuhle "povídku" (mimochodem to slovo je příbuzné se slovem "povídat") jsem přečetl jen s maximálním sebezapřením. Autor je, podle mého názoru, spíše básníkem než prozaikem. Inu pokud se to mu líbí - já nemám námitky, protože proti gustu...však to znáte. Mě se to ale nelíbí. Chcete vědět proč? Neexistuje objektivní důvod. Jenom tento: Čtu povídky i romány už pěkných pár let a za tu dobu jsem si vypěstoval velmi vyhraněný vkus. A ten sebou mrskal při čtení tohoto díla. Nepochybuji, že většina lidí (a zejména autor) má jiný vkus, ale tohle má být prostor, na vyjádření svého názoru - vyjadřuji ho tedy.

Alojs
31. 10. 2004
Dát tip
Nemám co bych napsal. Je to skutečně hezké a asi spíš pohádka :-)

fungus2
26. 10. 2004
Dát tip
Hm. Hezky smutné.

Empty
26. 10. 2004
Dát tip
Spíš taková pohádka. Dal bych možná kategorii Písmáci dětem, ale velmi pěkné***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru